Widok

formalności po urodzeniu dziecka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Fajnie jakby udało się zebrać tu w punktach wszystkie formalności jakie są do załatwienia po urodzeniu malucha. Właśnie wzięłam się za robienie takiej listy dla mojego męża.

1. zgłoszenie faktu urodzenia dziecka w USC (aby otrzymać odpisy aktu urodzenia)
2. zgłoszenie faktu urodzenia dziecka w zakładzie pracy u matki (przejście na urlop macierzyński)
3. złożenie wniosku o becikowe
4. zgłoszenie urodzenia dziecka w zakładzie pracy ojca

Pytania:
jakie dokumenty są potrzebne do pkt.1 i okt. 2 i ile jest dni na zgłoszenie?
jakie trzeba przedstawić dokumenty wnioskując o becikowe?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
do pkt.1 - dowody osobiste obojga rodziców - jeśli jesteście małżeństwem wystarczy, że do USC pofatyguje się tata dziecka - jeśli nie, to wybieracie się w dwójkę przed porodem w celu ustalenia nazwiska dziecka i po porodzie wystarczy, że przyjdzie tata; lub po porodzie pojawiacie się w USC oboje. Macie na zgłoszenie dziecka 14 dni.

do pkt.2 - nigdzie nie znalazłam ile jest na to dni - mój mąż zawiózł zaświadczenie ze szpitala i akt urodzenia po 12 dniach, ale wcześniej dzwoniłam, że urodziłam.

do pkt.3 zaświadczenie od lekarza (lub lekarzy - tyle zaświadczeń ilu lekarzy prowadziło twoją ciążę); wniosek o becikowe, żaświadczenie drugiego rodzica, że nie pobrał becikowego (jesli zameldowany jest w innej gminie), dowód osobisty;
dziękuję! to mi wiele wyjaśnia;)
a czy ktoś może wie gdzie i jak wyrabia się pesel dla maluszka? i jak można mu wyrobić książeczkę RUM?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
pesel to chyba z automatu tam gdzie zgłosisz i zameldujesz dziecko, tyle ze chyba o ile dobrze pamietam 14 dni sie czeka
pesel odbiera się po ok.miesiącu po odebraniu aktu z usc idzie się z aktem do wydziału meldunkowego i tam stawiają na akcie pieczątke z numerem pesel
czy jest obowiązek zgłoszenia dziecka w spółdzielni mieszkaniowej?
agag gdzieś wyczytałam że tak bo to wpływa chyba na wyskość opłat?
pyatnie kolejne: czy mogę już pod koniec ciązy zapisać dziecko do pediatry, znaleźć położną srodowiskową? i czy przychodnia jaką wybiorę jest zależna np. od moejgo meldunku?
pesel to mniej więcj po miesiącu się odbiera - dzwoń do ewidencji ludności, jak juz będzie, to idziesz z aktem urodzenia i wbijają ci na odwrocie aktu;

książeczkę możesz wyrobićdziecku dopiero jak już posiada pesel - idziesz do punktu, w którym drukują te kartki z aktem urodzenia, na którym masz wbity pesel i własnym dowodem osobistym, a jeszcze lepiej jak już zgłosisz dziecko do ubezpieczenia zdrowotnego w swoim bądź męża zakładzie pracy i od razu przyniesiesz druk ZUS ZUA i RMUA.

zapisać dziecko do pediatry możesz dopiero po porodzie - przychodnia nie zależy od meldunku ani zamieszkania - wybierasz co Ci pasuje, nawet na drugim końcu miasta.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

krzywe ząbki (27 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (117 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

kolorowanki do druku (31 odpowiedzi)

czy znacie jakieś fajne strony z kolorowankami do wydruku ?

do góry