Widok

mam gotową masę makową , i co dalej.....?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
znacie może jakieś proste przepisy na wykorzystanie masy takiej w puszce, tak abym zbyt duzo nie musiala dokupić......
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
1 masa makowa
6 jaj
6 łyżek kaszy manny
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 kwaśne jabłka
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 opakowania herbatników (w zależności od blaszki)

Żółtka utrzec z cukrem,masłem i śmietaną,dodac po łyżce kaszę i proszek,potem po łyżce masę makową.Na koniec 2 jabłka utarte na grubych oczkach i ubite białko.Wyłożyc na herbatniki i piec ok 50 min w 180 stopniach.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a czy blaszke przed polozeniem herbatnikow trzeba np wysmarowac tłuszcze i wysypac maka?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie smarowałam i nie sypałam mąką.

Wybierz mniejszą blaszkę to będzie wyższe bo mi takie niziutkie wyszło ale dobre jest bo takie "mokre":) i nie ma z nim dużo roboty.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://mojewypieki.blox.pl/2007/12/Makowiec-zawijany.html

naprawdę prosty przepis, a makowiec przepyszny ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Można też zrobić ciasto drożdżowe albo kupić francuskie, pociąć na długie trójkąty i pozwijać w rogaliki - będą rogaliki z makiem :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
I co próbowałaś piec to ciasto?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jeszcze nie Asiula.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dawno gdzieś kiedyś jadłam tartę z masą makową były jeszcze bakalie dobre było
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja m.makowa wykorzystuje przeroznie
z tego co pamietam to do pieczenia zaleca dodanie 2-3 ubitych bialek
i np jablek startych, (jak wiecej jablek mniej bialka)
to ja troche moczy i uszlachetnia, ja robilam z bakalandu nie wiem jak inne masy, no i mniej bialka jak do zawijanca(2) niz jak pieczesz odsloniety.
ja czasem robie poprostu spod z kruchego masa plus bialka i jablka i troche kruchego startego na wierzch i do pieca na ok 40 min w kwadratowej tortownicy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
o i jeszcze jak sernik na spodzie to mozna kleksy masy makowej porobic to taki mako-sernik wychodzi,
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Możesz też kupić gęstą, słodką śmietanę i przekładać mase makową z nasączonym śmietaną miąższem z bułek maślanych lub chałki. Szczegółów poszukaj w przepisach na kutię.
Wychodzi coś pysznego a robota jest prosta, w tym nie trzeba nic piec.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

firanki przez internet??? (18 odpowiedzi)

kupiłybyście? np z allegro..bo ja się zastanawiam właśnie... a może jakiegoś sprzedawcę polecicie?

Jak radziłyście sobie z bólem głowy w ciąży? (13 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem w 18 tygodniu ciąży i od paru dni boli mnie głowa. Lekarka powiedziała, ze mogę...

dr Hanna Prajs czy przyjmuje prywatnie (12 odpowiedzi)

szukam w necie,ale nie znalazłam, wiecie może czy przyjmuje prywatnie i gdzie? z góry dzięki za...

do góry