Widok

mam zostać chrzestną...

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
... ale nie mamy z Pawełem ślubu kościelnego,
czy są jakieś zakazy mówiące o tej kwestii?
czy jest to tylko dobra bądź zła wola księdza?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
z tego co wiem to ksiądz nawet się nie pyta o tą kwestię.
Ja jestem chrzesną mojego bratanka i ksiądz widział mnie po raz pierwszy na mszy i tylko potrzebował karteczkę, że byłam u spowiedzi i nic więcej.
Więc nie masz się co martwić Beatko :-)

no to super, bardzo sie ciesze
czyli na wielkanoc będę chrzestną :)

To super!!!!!! Fajnie by było, żeby to był chłopczyk. Takie sobie zabobony, że kobieta pierwsze dziecko powinna trzymać chłopca a facet dziewczynkę, ale to tylko zabobony Beatko ;-) ja mam chrześniaka i nauczyłam się orientować w zabawkach dla niego, w autkach jestem specjalistką, chociż chciałabym mieć też chrześniaczkę i jeszcze nic straconego ;-)

to chyba zalezy od ksiedza, bo kolezanka nie mogla byc chrzestna wlasnie dlatego ze nie mieli slubu koscielnego (kilezanka mieszkala w pruszczu i tam ksiadz sie nie zgodzil)

hmm, no włąśnie, nasz kochany proboszcz z Kozala....
ale chrzest będzie "w czerwonym" wiec musze sie dowiedzieć...

Pytałam szwagra, jest klerykiem... Ksiądz nie powinien zabronić Ci być chrzestną bez kościelnego.
Nie mam pojęcia, na czym opiera się wspomniany przez Was ksiądz z pruszcza.

napisze ci na gadu później, nie bede sie tak na forum uzewnętrzniać, jeszcze mnie jego bezmózgie goryle znajdą, hehe

no zresztą, chyba wszystko wiadomo ... :)

k@ch@ napisał(a):

> To super!!!!!! Fajnie by było, żeby to był chłopczyk. Takie
> sobie zabobony, że kobieta pierwsze dziecko powinna trzymać
> chłopca a facet dziewczynkę, ale to tylko zabobony Beatko ;-)
> ja mam chrześniaka i nauczyłam się orientować w zabawkach dla
> niego, w autkach jestem specjalistką, chociż chciałabym mieć
> też chrześniaczkę i jeszcze nic straconego ;-)
>
>
ALE GŁUPI ZABOBON, to weź nie zerkaj jak zaciążysz przez dziurkę od klucza, BO DZIECIAKA BĘDZIE4SZ MIAŁA ZEZOWATEGO;)

dzięki za radę postaram się zapamiętać! :-)

Ale przecież chrzestna powinna byc po spowiedzi, a z tego co wiem to po cywilnym się nie chodzi do spowiedzi....

a ja wiem że mój mąz musiał donieśc zaswiadczenie z koscioła a był chrzestnym w maju tego roku
wiec bez slubu kościelnego nie mozna

Można - znajoma po rozwodzie dostała zgodę i jest chrzestną, więc nie jest ważne czy ma się ślub kościelny.
Tak oficjalnie to fakt życia z kimś w tzw. związku niesakramentalnym wyklucza dostęp do niektórych sakramentów. Ale wszystko rozbija się o spowiedź. I tu tkwi problem. Jesli powiesz podczas spowiedzi o ślubie cywilnym to możesz nie uzyskać rozgrzeszenia, nie mieć podpisu na karteczce i lipa. Jeśli nie powiesz, spowiedź w sumie jest z punktu widzenia katolika nieważna. Mojej znajomej w takiej sytuacji ksiądz przy spowiedzi oznajmił, że uzyskanie rozgrzeszenia jest możliwe jeśli zadeklaruje zaprzestanie współżycia z mężem. Odmówiła. Sprawa jest delikatna i zależy od waszego podejścia do spraw wiary. Chrzestni deklarują wyznawanie jej zasad i pomoc rodzicom dziecka w jego katolickim wychowaniu. Zależy jak to rozumiecie.

ja jestem matką chrzestną 3 dziewczynek... bez zadnego zaświadczenia, bez ślubu, bez problemu... w 3 różnych Kościołach... myślę, że to kwestia dobrej woli i zasad własnych księdza...

mnie przy zalatwianiu "papierów" ksiadz pytał z kim mieszkam, czy nie żyję w zwiazku nie sakramentalnym bo to by wykluczyło możliwość bycia chrzestna, życie w zwiazku niesakramentalnym wyklucza uzyskanie rozgrzeszenia przy spowiedzi wiec tym samym możliwość bycia rodzicem chrzestnym
no właśnie. Takie są kościelne przepisy, a nie kwestia "zasad własnych" danego księdza. Ale tez słyszałam o różnych odstępstwach, nie wiem co o tym sądzić. Dla mnie prawo jest prawem, po co coś na siłę naginać.

a kto z nas tak naprawde zna dokladnie prawo koscielne...? z moich doswiadczen wynika, ze kazdy ksiadz ma osobiste podejscie do waznych tematow... sa tacy ktorzy nie ochrzcza dziecka jesli rodzice nie sa malzenstwem, sa tacy, ktorzy nie maja z tym problemow, sa tacy, ktorzy od matki chrzestnej zazadaja zaswiadczen, a sa tacy, ktorym potrzebna jest tylko spowiedz... kazdy ksiadz jest inny, jak my wszyscy...

Beatka81, witaj w Nowym Roku!

Udalo mi sie wyszperac nastepujaca interpretacje:

http://www.mateusz.pl/pow/040810.htm

A ogolnie Kodeks Prawa Kanonicznego mowi:

http://www.archidiecezja.lodz.pl/czytelni/prawo/k4t1r4.html.

Pozdrawiam

wiesia

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dom czy mieszkanie??? (434 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

do góry