Widok

amniopunkcja

Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny, doradźcie mi........

test zintegriwany wykazał, że jestem w grupie podwyższonego ryzyka - tzn. jest szansa 1 na 189 że moje dziecko będzie miało zespół Downa.

Jestem w 15 tygodniu ciąży, po dwóch poronieniach.....

Co byście zrobiły na moim miejscu? Poddać się temu zabiegowi? Nie chciałabym niepotrzebnie ryzykować, ale z drugiej strony chciałabym mieć 100% pewności że dziecko będzie zdrowe....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
będzie dobrze, trzymam kciuki:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
zdecydowałam się. Niepewność jest straszna. Godzina zero nastąpi w czwartek o 9.40. Potem 3 dni wnikliwej obserwacji i leżenia plackiem w domu.
Myślę że serce podpowie Ci słuszne rozwiązanie. Jak zrobisz badanie będziesz miała spokojne dalsze dni ciąży ,a może w porę zapobiegniesz kolejnym skutkom, a tak zadręczysz się obawami. Jak nie zrobisz a potem będzie coś nie tak to znów będziesz się obwiniać.
Proponuję na wizycie u lekarza zapytać dokładnie jak wygląda badanie czy są może jakieś mniej ryzykowne badania przed amniopunkcją. Skonsultuj to z innym lekarzem.
Ja będę miała te obawy przy drugim bobasie bo mamy z mężem na razie niezgodność, myślę że zrobiłabym wszystko ale po wnikliwych konsultacjach.
Powodzenia, dzidziuś jest na pewno zdrowy!
po zabiegu wazne zeby sie w domku polozyc z reszta pani doktor Brzozka wszytko ci powie
skierowania to nie dostałam, ale mój lekarz powiedział, że jak test był na NFZ to zabieg też...

cały czas gorąco dyskutujemy o tym zabiegu z mężem i doszliśmy do wniosku, że nie można do tego podchodzić pesymistycznie, także na 75% zdecydujemy się na jego przeprowadzenie i będziemy mocno wierzyć, że będzie dobrze...

dzięki dziewczyny za słowa otuchy, jak będzie po wszystkim to dam znać
Madziorek jak bys dostala skierowanie do genetyka w invikcie on wypisuje ci skierowanie na amniopunkcje i masz za friko ja tak mialam
Madziorek będzie dobrze :) życzę powodzenia na badaniu !! którego wyniki będą na pewno suuuper :)
pozdrawiam !
ja robiłam to badanie żeby wykluczyć jakiekolwiek wady u płodu które mogłyby doprowadzić do poronienia. jak mówiłam wcześniej, dwa razy już ciążę straciłam i po tym drugim raziem robiłam takie badania, że nazw niektórych nie jestem w stanie wymówić, najprostsze z nich to zespół antyfosfolipidowy :) PO PROSTU CHUCHAMY NA WSZYSTKO Z KAŻDEJ STRONY DWA RAZY ŻEBY TYM RAZEM NIE BYŁO NIESPODZIANEK
miało być profilaktycznie, a wyszło makabrycznie
dobrze, że za darmo, bo ten test to koszt ok. 500 zł, amniopunkcja drugie tyle :(
kobieta jest swietna prowadzila moja ciaze od 4 mies jak tylko przeszlam z KLN i tez robila mi amnipunkcje wszystko ci powie co potrezbujesz ona jest bardzo dokladna ja ja bardzo polecam wyliczyla nam wilkosc dzidziusia i wage bardzo dokladnie
To badanie chyba robi się w grupie ryzyka lub po 30?

Tutaj wszystko o tym tescie:
http://www.prenagen.com.pl/pl/test_zintegrowany.php
No właśnie też nie wiem, co to takiego ten test zintegrowany?

Madziorek a co to znaczy, że jesteś w grupie podwyższonego ryzyka?

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
a czemu robiłaś test zintegrowany? były jakieś przesłanki?

image
cały czas chodzę do Invicty, tam mam lekarza, babka od amniopunkcji nazywa się dr Brzóska. Przez telefon głos miała bardzo miły, w poniedziałek się przekonam o reszcie...

a ta amniopunkcja wypłynęła po wykonaniu testu zintegrowanego - daje 90% pewności.

cały czas się zastanawiam - u mnie ryzyko wynosi tylko 0,5%, węc jest malutkie....a ryzyko komplikacji jest wyższe - patrząc racjonalnie nie powinnam się decydować na zabieg...ale ta niepewność.....eeeech
mirakula napisał(a):

> a do kogo idziesz??

cały czas chodzę do Invicty, tam mam lekarza, babka od amniopunkcji nazywa się dr Brzóska. przez telefon głos miała bardzo miły, w poniedziałek się przekonam o reszcie
Ja bym zrobiła to badanie. Niepewność jest straszna. Za po jakim badaniu stwierdzono u Ciebie to ryzyko?

:))zrobisz badanie i będziesz spokojna, mam nadzieję, że okaże się, że wszystko jest dobrze, tego Ci życzę!!wiem, że pewnie strasznie się martwisz i denerwujesz, ale póki nie ma wyników, to nie zadręczaj się:)trzymaj się, powodzenia
Madzia nie martw sie bedzie dobrze zobaczysz a ty nie bedziesz sie cała ciaze zastanawiała czy dziecko bedzie zdrowe czy nie

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
a do kogo idziesz??

Inne tematy z forum Zdrowie

Jaki preparat na odchudzanie ? (70 odpowiedzi)

Jaki preparat na odchudzanie polecacie ? Bardzo prosze napisac - dlaczego dany preparat (...

Naprawdę dobry Dom Seniora znacie? (13 odpowiedzi)

Szukam odpowiedniego miejsca a niestety w Gdańsku i okolicach nie znalazłam takiego domu, który...

do góry