Widok
wiec tak... mam corke 3 letnia,jest wczesniakiem urodzila sie w 25 tyg ciazy i otrzymalam orzeczenie o niepelnosprawnosci lecz ono konczy mi sie 30.04.2012. corka jest po retinopati i niedowidzi jest regularnie badana. lekarka wystawila juz zaswiadczenie lekarskie. noi w 2 miesiacu zycia pielegniarki przez niedbalstwo doprowadzily do martwicy kciuka i corka w pełni nie rusza kciukiem. czy jest szansa abym dostała znow orzeczenie o niepełnosprawnosci?
Szansa jest zawsze ... nikt Ci nic nie zrobi jak złożysz wniosek.
http://www.gdynia.pl/urzedowy/przewodnik/PZON/42_.html
tu masz wszystko - czarno na białym, zwróć uwagę na fakt iż zaświadczenie od lekarza jest ważne tylko 30 dni! a wniosek o przedłużenie orzeczenia możesz złożyć najszybciej 30 dni przed zakończeniem się poprzedniego. Po zaświadczenie od lekarza idź na początku kwietnia i zaraz po tym złóż papiery.
Jeżeli komisja Ci odmówi możesz zawsze się odwołać od decyzji (na to są chyba 2 tygodnie).
Powodzenia!
Powodzenia
http://www.gdynia.pl/urzedowy/przewodnik/PZON/42_.html
tu masz wszystko - czarno na białym, zwróć uwagę na fakt iż zaświadczenie od lekarza jest ważne tylko 30 dni! a wniosek o przedłużenie orzeczenia możesz złożyć najszybciej 30 dni przed zakończeniem się poprzedniego. Po zaświadczenie od lekarza idź na początku kwietnia i zaraz po tym złóż papiery.
Jeżeli komisja Ci odmówi możesz zawsze się odwołać od decyzji (na to są chyba 2 tygodnie).
Powodzenia!
Powodzenia
wczoraj pediatra wypisała zaswiadczenie o stanie zdrowia. uwzglednila brak kciuka,problemy ze wzrokiem,skrajne wczesniactwo,i zapadniecie sie klatki piersiowej przez bycie długi czas pod respiratorem.oprucz zaswiadczenia od pediatry mam od okulisty...mam nadzieje ze to wystarczy na komisje...28.03 ide do neurologa na kontrole moze ona tez wystawi jakies zaswiadczenie
Hm... 3 tygodnie, to zależy wiesz, z nami było różnie. Słuchaj kup jakiś skoroszyt czy segregator tam trzymaj dokumentacje, posegreguj papiery - datami, aktualne badania, zaświadczenia miej w pierwszej kolejności. Mi na ostatniej komisji doktor powiedziała że rodzice potrafią z jednym papierkiem się zjawić ...
tez juz to zrobilam ;) kupilam teczke na koszulki i tam mam wszystkie kopie wypisow ze szpitali i zaswiadczenia lekarskie. dostalam skierowanie od pediatry do logopedy bo mimo ze moja ma 3 lata ma opoznienie mowienia. powie np.jesc,co to jest,jak czegos nie chce to mowi nie,mama,i tez dam kopie zaswiadczenia do wypełnienia...jejku jak jest sie samotna matka to jest to strasznie ciezko wszystko załatwiac...ale jakos daje rade...
owszem, najlepiej mieć jak najwięcej papierów, zaświadczeń, musi być dowód choć ja jak zjawiłam się z ponad 25 letnią kartą medyczną pani dr stwierdziła, że nie chce jej się czytać bo za dużo. Wyniki mam w normie więc wystawiła lekki stopień. Dobrze, że się odwołałam bo bez problemu i nawet mrugnięcia dostałam umiarkowany.
ja mam 4,5 letnia corke. dostałam na nia orzeczenie o niepelnosprawnosci i nie przyznali mi punktu 7 tylko 8 na tak wiec odwołałam sie zaraz po otrzymaniu orzeczenia. na dodatek corka ma powazne problemy ze wzrokiem(jest po retinopatii i laseroterapi nosi okulary bo ma wade wzroku)i nie uznali wady wzroku w symbolach na orzeczeniu. ile potrwa czas ich rozpatrywania mojego odwołania,bo z niecierpliwoscia czekam na wezwanie na ponowna komisje do gdanska.
a pierwszy gdzie składałaś ? w Gdyni? ja czekałam chyba dwa czy trzy miesiące ale symbolem kompletnie się nie przejmuj bo nie ma on w jej przypadku znaczenia, ja tez myślałam, że walnęli się w symbolu a jednak nie. W każdym razie gdyby to była renta to możnaby się szarpać a tak to ważne by mieć umiarkowany lub znaczny, zależy o jaki się starasz.
anka zrozum, że w praktyce nie ma to kompletnie żadnego znaczenia, nie masz z tego renty, tyle, że tańsze bilety i wejścia do kina co przy dziecku i tak jest ulgowe. Nawet jak chcesz zasiłek na dziecko to symbol nie ma znaczenia tylko wysokość stopnia. Powinnaś walczyć o podniesienie stopnia a nie zmianę symbolu. Ja to argumentowałam ale miałam kilka pozostałych argumentów bo babka z Gdyni nie zna przepisów prawa z zakresu medycyny pracy ale u Ciebie nie ma to znaczenia
ojj nie pamiętam z nazwiska, to było 1,5 roku temu, w lutym muszę odnowić legitymację. Najpierw była jakaś kobieta od spraw zawodowych, ukończenie szkoły, jakaś ankieta itp a potem lekarka i to ona miała decydujące zdanie. Nie pamiętam nazwiska, życzę Ci aby to była ta sama co u mnie bo była super, wspaniała osoba. Kompetentna a do tego miła, przejrzała każdą stronkę mojej dokumentacji ( a nazbierało się tego ) i jako jedyna znała przepisy, zapewne dlatego, że to lekarz medycyny pracy ;) spróbuję poszperać, może przypomnę sobie nazwisko
Czy chodzi o punkt 7 w orzeczeniu? 7) do konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji;
Mój syn miał 15 lat kiedy częściowo stracił słuch w jednym uchu. Otrzymał orzeczenie o niepałnosprawności i w punkcie 7 było określone NIE.
Mimo to, otrzymałam zasiłek pielęgnacyjny na rok . Po skończeniu 16 r.ż okreslono stopień niepełnosprawności jako lekki i co za tym idzie zasiłek sie nie należy.
Mój syn miał 15 lat kiedy częściowo stracił słuch w jednym uchu. Otrzymał orzeczenie o niepałnosprawności i w punkcie 7 było określone NIE.
Mimo to, otrzymałam zasiłek pielęgnacyjny na rok . Po skończeniu 16 r.ż okreslono stopień niepełnosprawności jako lekki i co za tym idzie zasiłek sie nie należy.