Widok

atropina u 3 latka ?? ktoś stosował ??

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Córka ( 3 lata ) w ostatnim czasie bardzo blisko patrzy na TV - postanowiłam udać się z nią do okulisty, lekarz przepisał atropinę - do stosowania 10 wkropleń ( 5 dni ) inaczej nie może przeprowadzić badania. Uświadomił mnie, że lek jest toksyczny i trzeba bacznie obserwować córkę czy coś się nie dzieje.
Po powrocie do domu poczytałam trochę o atropinie i jestem przerażona !! to jest trucizna ??
Mam obawy przed zastosowaniem kropli u córki. Córka jest alergikiem, w dzieciństwie miała podejrzenie AZS, skóra ma skłonność do zbliznowaceń itp. Atropina ma wiele skutków ubocznych - częstym zapalenie płuc. I tu też jest problem ponieważ poinformowałam lekarza że córka zapalenie płuc przechodziła dosłownie kilka dni przed wizytą u okulisty, a z tego co wiem zapalenie lubi powracać.
Proszę o informację czy atropina to bezpieczny lek do zastosowania u 3 latka ? gdzie dziecko jest żywe, nie usiedzi w jednym miejscu.
Czy ktoś stosował ????/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moja corka miala podana przed badaniem u okulisty i nic sie nie dzialo,a jest alergikiem z azs
ja stosowałam atropinę równolegle u obu moich córek. 3,5 latki oraz 7 miesięcznej córci. żadnych skutków ubocznych nie było. No poza tym, że bardzo raziło je słońce. Starsza jak wychodziła na dwór to ubierała okulary przeciwsłoneczne a młodszą osłaniałam parasolem przed słońcem.

Jak będziesz zakrapiać oczy to uważaj żeby lek nie dostał się do buzi
dawałam dwulatce
najważniejsze, żeby uważać przy wkrapianiu- w żadnym wypadku nie może dostać się do buzi- my wkrapialiśmy oboje, jedno trzymało, drugie kropiło- biedne dziecię, no ale jak mus to mus :/ albo na śpiocha też mi się udawało wieczorem :)
no i butelkę trzymać na najwyższej półce w lodówce, żeby dziecko tego nie wypiło przypadkiem
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzięki za pocieszające wypowiedzi :)
po odstawieniu leku jak długo trwał powrót do "normalności" lekarz mnie przestrzegał że nawet do 3 tyg
przez tydzień na pewno miała duże źrenice, ale potem mimo tego, że jeszcze się nie zmniejszyły całkiem to nie narzekała i nie zasłaniała oczu... tylko nie wiem czy wtedy słońce było :) przez pierwszy tydzień zakrapiania na pewno ją drażniło i było słonecznie, bo pamiętam, że kazała mi rolety zasłaniać :) ale potem nie kojarzę... być może była gorsza pogoda po prostu
Ja pamiętam z czasów podstawówki, że tyle czasu ile miałam zakrapiane oczy tyle potem źle widziałam po odstawieniu :P chyba miałam kropione przez 7-8 dni = dwa tygodnie laby w szkole :PPP

zamiast kłopotliwej i mało bezpiecznej atropiny lepiej jest zakraplać krople do oczu z cyklopentolatem - jedyna wada cyklopentolatu to jego cena oraz ograniczona dostępność w Polsce

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

jaki odkurzacz polecacie ? (25 odpowiedzi)

muszę kupić i nie rozglądałam się jeszcze, pomożecie co wybrać ?

paznokcie hybrydowe (92 odpowiedzi)

hejka, czy któraś z Was ma może manicure hubrydowy?jeśli tak to napiszcie czy jestescie z tego...

Jaki wozek wybrac? (79 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

do góry