Widok

bandażowanie piersi ???

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Pytałam lekarki, w jaki sposób przeprowadzić odstawianie od piersi i powiedziała mi, że najlepiej owinąć się elastycznym bandażem, lekko przyciskając piersi - na noc. Zabrzmiało to dla mnie conajmniej jak "wkładanie do pieca na 5 zdrowasiek" w pewnej lekturze. Co o tym sądzicie?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Abigail,
napisz proszę jak nauczyć dziecko pić z butelki??
Może być na maila e.fryczke@gmail.com

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dostinex- dziala szybko i zawsze
o tak szalwia pomaga, sciagałam na koniec karmienia piersia mleko, wiec miałam co 2 h pełne cycki i w tydzień sie uporałam z mlekiem. Oczywiście jak nacisne zawsze jakaś kropelka sie pojawi.
pomaga również picie szałwii. przetestowałam to dwukrotnie
ja zrobilam dokładnie jak helen
odstawiłam i odciagałam do poczucia ulgi w nocy dodatkowo spałam z kapusta na piersiach i pokarm sam zaniknał
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
jak to myc piersi zimna woda???
Nalezy je trzymac w cieple zeby nie doprowadzic do zastoju...

Ja odstawilam dziecko od piersi z dnia na dzien-przez dwie pierwsze noce piersi byly twarde jak kamien-odciagalam troszke zeby sobie ulzyc,pod prysznicem polewalam je ciepla woda. Produkcja pokarmu sie zatrzymala,ale przez dosc dlugi czas mialam "cos"w piersiach. Nie bralam zadnych tabletek...
niestety ta metoda jest archaiczna.
powoduje miedzy innymi znieksztalcenie piersi - traci sie symetrie okregu, moze spowodowac powstanie rozstepow. Nie polecam!

Metody sprawdzone:
- stopniowe ograniczanie podawania cyca, zaczac od zastepowania cyca dziennego butla.
- po 7-10 dniach karmienia nocnego ( lub na dobranoc i na dzien dobry tylko) zastepic i te butla. Zrobic przerwe 48 h i sprawdzic piersi, jesli czuc w nich mleko- podac maluchowi jako naturalnemu odciagaczowi :)
- piersi myc chlodna woda, najlepiej po karmieniu- zmniejszy to laktacje
- pic SZALWIE - to naturalny sposob, sprawdzilam to w fachowej literaturze zielarskiej

Lub do pekarza po tabletki za zasuszanie, o ile sie lubi lykac chemie :)

Powodzenia

Jesli masz problem z nauczeniem picia z butli- daj znac a napisze jak to zrobic krok po kroku - nauka trwa 7-14 dni i wymaga duuuuzo cierpliwosci, u mnie przy dwoch ssaczach sie udalo :)
ja dostalam na zasuszenie pokarmu dostinex 2 tabletki i jeszcze przez kilka dni mialam sie bandazowac - bandazowalam sie w szpitalu, ale jak juz do domu wrócilam to nie :-)
Rowniez moje dzieci odstawialam od piersi stopniowo.Z synkiem byl lekki problem bo nie chcial ssac butli,ale po wyprobowaniu roznych smoczkow udalo sie go przekonac do picia z butelki.I tak jak pisaly dziwczyny stopniowo wprowadzalam coraz wiecej pozilkow w butelce az calkiem przeszlismy na butle,bylo spokojnie bez placzu bez problemow z piersiami.Powodzenia :)
ja odstawiałam Julkę właśnie stopniowo. Z karmienia na żądanie przez 2-3 razy dziennie do jednego krótkiego wieczorem lub rano. Lekarka mi powiedziała że mam odstawić natychmiast ale i tak zrobiłam po swojemu żeby zaoszczędzić małą i swoje piersi bardziej narażone na zapalenia piersi. Odstawienie trwało ok 2 tyg. Był wrzask, histeria przy butli ale udało się. Aha, a ja mała chciała cyca to po prostu mocno przytulałam aby czuła moje ciepło.
także mi też wydaje się że to najlepszy sposób na odstawianie.
ja stopniowo ograniczałam karmienie,
moja przyjaciółka owijała się bandarzami - robiła to na polecenie lekarza, mieszka w Atenach wiec to chyba "swiatowa" metoda
potwierdzam - stopniowo ograniczac karmienie, tzn zastepowac butla a pokarm pomalu zacznie zanikac, wszystko naturalnie i bez problemow z piersiami
Naturalnie, bez zastojów mleka, obrzęków i innych niedogodności :-)
yecath, to chyba najlepszy sposób na utratę pokarmu. Wszystko naturalnie się dzieje.
ja po prostu coraz rzadziej karmiłam, coraz częściej dawałam butelkę i naturalnie mi pokarm zanikł. Nie trwało to jakoś bardzo długo, wg mnie najlepszy sposób :-)
ale tabletki nie zawsze działają,,,ja z nadią to brałam tabletki na zasuszenia i nie podziałały..lekarz kazal sie tez bandazowac,,
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bandażowanie stosowano daaawno temu, teraz są tabletki pomagające w zasuszaniu pokarmu (nazwy nie znam, przepisuje je lekarz)
tak podobno owijanie bandazemi działa,,,ale nie jest to napewno wygodnie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

płyta indukcyjna czy gazowa? (26 odpowiedzi)

Witajcie. Chciałabym poprosić Was o opinię. Budujemy dom i stanęliśmy przed wyborem płyty...

Jaki krem na skórę z AZS? (31 odpowiedzi)

Dziewczyny proszę polećcie jakiś krem do buźki, który pomoże zlikwidować suchą skórę ze zmianami...

atopowe zapalenie skóry (17 odpowiedzi)

Dziewczyny co stosujecie dla swoich dzieci? chodzi o balsamy, kremy do twatzy i płyny do...

do góry