Widok
bandażowanie piersi ???
Pytałam lekarki, w jaki sposób przeprowadzić odstawianie od piersi i powiedziała mi, że najlepiej owinąć się elastycznym bandażem, lekko przyciskając piersi - na noc. Zabrzmiało to dla mnie conajmniej jak "wkładanie do pieca na 5 zdrowasiek" w pewnej lekturze. Co o tym sądzicie?
ja odstawiałam Julkę właśnie stopniowo. Z karmienia na żądanie przez 2-3 razy dziennie do jednego krótkiego wieczorem lub rano. Lekarka mi powiedziała że mam odstawić natychmiast ale i tak zrobiłam po swojemu żeby zaoszczędzić małą i swoje piersi bardziej narażone na zapalenia piersi. Odstawienie trwało ok 2 tyg. Był wrzask, histeria przy butli ale udało się. Aha, a ja mała chciała cyca to po prostu mocno przytulałam aby czuła moje ciepło.
także mi też wydaje się że to najlepszy sposób na odstawianie.
także mi też wydaje się że to najlepszy sposób na odstawianie.
Rowniez moje dzieci odstawialam od piersi stopniowo.Z synkiem byl lekki problem bo nie chcial ssac butli,ale po wyprobowaniu roznych smoczkow udalo sie go przekonac do picia z butelki.I tak jak pisaly dziwczyny stopniowo wprowadzalam coraz wiecej pozilkow w butelce az calkiem przeszlismy na butle,bylo spokojnie bez placzu bez problemow z piersiami.Powodzenia :)
niestety ta metoda jest archaiczna.
powoduje miedzy innymi znieksztalcenie piersi - traci sie symetrie okregu, moze spowodowac powstanie rozstepow. Nie polecam!
Metody sprawdzone:
- stopniowe ograniczanie podawania cyca, zaczac od zastepowania cyca dziennego butla.
- po 7-10 dniach karmienia nocnego ( lub na dobranoc i na dzien dobry tylko) zastepic i te butla. Zrobic przerwe 48 h i sprawdzic piersi, jesli czuc w nich mleko- podac maluchowi jako naturalnemu odciagaczowi :)
- piersi myc chlodna woda, najlepiej po karmieniu- zmniejszy to laktacje
- pic SZALWIE - to naturalny sposob, sprawdzilam to w fachowej literaturze zielarskiej
Lub do pekarza po tabletki za zasuszanie, o ile sie lubi lykac chemie :)
Powodzenia
Jesli masz problem z nauczeniem picia z butli- daj znac a napisze jak to zrobic krok po kroku - nauka trwa 7-14 dni i wymaga duuuuzo cierpliwosci, u mnie przy dwoch ssaczach sie udalo :)
powoduje miedzy innymi znieksztalcenie piersi - traci sie symetrie okregu, moze spowodowac powstanie rozstepow. Nie polecam!
Metody sprawdzone:
- stopniowe ograniczanie podawania cyca, zaczac od zastepowania cyca dziennego butla.
- po 7-10 dniach karmienia nocnego ( lub na dobranoc i na dzien dobry tylko) zastepic i te butla. Zrobic przerwe 48 h i sprawdzic piersi, jesli czuc w nich mleko- podac maluchowi jako naturalnemu odciagaczowi :)
- piersi myc chlodna woda, najlepiej po karmieniu- zmniejszy to laktacje
- pic SZALWIE - to naturalny sposob, sprawdzilam to w fachowej literaturze zielarskiej
Lub do pekarza po tabletki za zasuszanie, o ile sie lubi lykac chemie :)
Powodzenia
Jesli masz problem z nauczeniem picia z butli- daj znac a napisze jak to zrobic krok po kroku - nauka trwa 7-14 dni i wymaga duuuuzo cierpliwosci, u mnie przy dwoch ssaczach sie udalo :)
jak to myc piersi zimna woda???
Nalezy je trzymac w cieple zeby nie doprowadzic do zastoju...
Ja odstawilam dziecko od piersi z dnia na dzien-przez dwie pierwsze noce piersi byly twarde jak kamien-odciagalam troszke zeby sobie ulzyc,pod prysznicem polewalam je ciepla woda. Produkcja pokarmu sie zatrzymala,ale przez dosc dlugi czas mialam "cos"w piersiach. Nie bralam zadnych tabletek...
Nalezy je trzymac w cieple zeby nie doprowadzic do zastoju...
Ja odstawilam dziecko od piersi z dnia na dzien-przez dwie pierwsze noce piersi byly twarde jak kamien-odciagalam troszke zeby sobie ulzyc,pod prysznicem polewalam je ciepla woda. Produkcja pokarmu sie zatrzymala,ale przez dosc dlugi czas mialam "cos"w piersiach. Nie bralam zadnych tabletek...