Widok
Ja często gotuje sobie udko z kurczaka w marchewce, lub robię pulpety (dzis w sosie koperkowym) lub pomidorowym, pierś z kurczaka gotowana z marchewką (fuj), ryba pieczona w piekarniku, szynka pieczona w rękawie (to mi teściowa zrobiła ;-))), kopytka, krupnik, rosół. Ogólnie nienawidze tego żarcia i powoli bede zaczynała jeść normalnie, jak małemu nie będzie służyć to wróce do tego badziewia pod tytułem kurczak !;-))))))))))))))
dzięki dziewczyny, a tak do ziemiaków to co mozna?? jakiś sosik?? np biały , ale taki kupny jest ok?? a sos pomidorowy nie jest za kwaśny?? bo pulpeciki z sosem to bym chętnie zjadła, może znacie przepis na jakiś biały sos do pulpetów??
boję się że jak się zacznie ta kolka to będzie cięzko, dlatego chcę wyeliminować wszystko co mogłoby ją spowodować
a dzem truskawkowy?? pomidorki?? swieży ogórek?? twaróg?? ser topiony? jogurty?? mleko?? bo już sama nie wiem, różnie piszą
boję się że jak się zacznie ta kolka to będzie cięzko, dlatego chcę wyeliminować wszystko co mogłoby ją spowodować
a dzem truskawkowy?? pomidorki?? swieży ogórek?? twaróg?? ser topiony? jogurty?? mleko?? bo już sama nie wiem, różnie piszą
Truskawki uczulają-więc nie próbowałabym, z nabiałem-coż, spróbuj zjeść jakiś twarożek i zobacz, czy nie będzie bolał brzuszek. Jeśli tak, to odstaw i spróbuj za jakiś czas. Pomidory też mogą być ok, ale ja np. odważyłam się zjeść pomidora po 6 tyg. ogórka zjadłam trochę wcześniej. Jeśli chodzi o biały sosik, to do gotującej się wody wrzuć marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie, trochę wegety dodaj mąki. Taki najprostszy, ale bezpieczny :)
Jeśli chodzi o nabiał, to niewarto zaczynać od jogurtów, bo zawierają kultury bakterii, które na początku mogą ppodrażniać przewód pokarmowy dziecka, lepiej zjeść twarożek, serek wiejski przynajmniej tak na poczatku. Ja osobiście na razie nie mogę nabiału, bo jak coś zjem, to w nocy Kubuś męczy się z brzuszkiem. Próbowałam już kilka razy i ciągle to samo. Pediatra mówiła, żeby odczekać do 3 miesięcy i wtedy spróbować.
ja robie klopsiki w bialym sosie ze smietany,
klopsiki gotuje na kostce rosolowej, potem odlewam troche wywaru bo wyjdzie za duzo sosu i wlewam gesta smietane z lyzka maki ale trzeba do niej dolac troche wody i troche tego cieplego wywaru zeby sie smietana nie sciela jak ja wlejesz. Polecam jest naprawde pyszne, podaje z ryzem lub ziemniakami
klopsiki gotuje na kostce rosolowej, potem odlewam troche wywaru bo wyjdzie za duzo sosu i wlewam gesta smietane z lyzka maki ale trzeba do niej dolac troche wody i troche tego cieplego wywaru zeby sie smietana nie sciela jak ja wlejesz. Polecam jest naprawde pyszne, podaje z ryzem lub ziemniakami
śmietany bym nie ryzykowała bo chyba tłusta jest, a mi w sumie śmietany szkodza, bo jelita mam chore, więc chyba wybiorę wersję bezpieczniejszą
jogurty to nie za bardzo nawet lubię ,ale już patrzę tylko na to co można zjeść,narazie moje jedzenie to polędwica z indyka i kurczak w galarecie, jakaś kanapka z serem ale cieniutko
zobaczymy z twarożkiem czy nic się nie stanie jak zjem
jogurty to nie za bardzo nawet lubię ,ale już patrzę tylko na to co można zjeść,narazie moje jedzenie to polędwica z indyka i kurczak w galarecie, jakaś kanapka z serem ale cieniutko
zobaczymy z twarożkiem czy nic się nie stanie jak zjem
pmagdalena napisał(a):
> no własnie nie wiem nie pytałam ale wiem ze nie wolno
>
>
mogą uczulać - dlatego nie jesc lub w min. ilościach
soi tez nei wolno jesc
> no własnie nie wiem nie pytałam ale wiem ze nie wolno
>
>
mogą uczulać - dlatego nie jesc lub w min. ilościach
soi tez nei wolno jesc
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.com

klopsiki Ok, ale w zadnym wypadku na kostce- jesli chodzi oczywiscie o kostki rosołowe gotowe do wrzucenia typu winiary
mozesz jesc sos z wieprzowiny - mięso podsmazassz a poitem gotujesz z dodatkiem listka, ziela, pietruszki i marchewki
ja jadłam tez kotlety mielone, kotlety schabowe - po usmazeniu zdejmowałam panierkę :)
ryba - w małych ilościach
dodatki - marchewka gotowana, szpinak gotowany i podduszany,
inne obadki/obidokolacje i dodatki - ryz gotowany na słodko z dodatkiem jabłka, jagód, kasza jęczmienna, gryczana, jaglana, ziemniaki, kluski z owocami,
na słodko przepis mojego męża - do gotowanego makaronu dodajesz jajko/2 jaka + cukier -=-- mieszasz i zapiekasz w piekarniku - pychota :)
więcej rzczy z jadłospisu w wątku "dieta matki karmiącej"
mozesz jesc sos z wieprzowiny - mięso podsmazassz a poitem gotujesz z dodatkiem listka, ziela, pietruszki i marchewki
ja jadłam tez kotlety mielone, kotlety schabowe - po usmazeniu zdejmowałam panierkę :)
ryba - w małych ilościach
dodatki - marchewka gotowana, szpinak gotowany i podduszany,
inne obadki/obidokolacje i dodatki - ryz gotowany na słodko z dodatkiem jabłka, jagód, kasza jęczmienna, gryczana, jaglana, ziemniaki, kluski z owocami,
na słodko przepis mojego męża - do gotowanego makaronu dodajesz jajko/2 jaka + cukier -=-- mieszasz i zapiekasz w piekarniku - pychota :)
więcej rzczy z jadłospisu w wątku "dieta matki karmiącej"
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.com

pomidory odwazyłam się jesc dopiero po skończonym roku malucha :) ogórki wczesniej :) jak miał rok zaczełam jesc ogórki kiszone - mały je tez uwielbia :)
mój syn ma skaze białkową wiec jem naprawdę tylko wybrane produkty - po pierwsze zadnego nabiału i produktów z nim bardzo uczula seler, pomidory, por, kakao, czekolada,
Ograniczamy więc na wszelki wypadek - do pół roczku produkty mleczne do 250ml/dobę
TU masz dietę z netu:
PRODUKTY NIEWSKAZANE
OWOCE
• cytrusy2(gó..e pomarańcze)
• pestkowce1 (śliwki, morele, wiśnie, czereśnie)
• truskawki2, maliny2, jagody2, poziomki2
• gruszki1
• kiwi
PIECZYWO
Wszystkie zboża prócz ryżu i kukurydzy trzeba wyeliminować w przypadku
uczulenia na gluten i celiaklii
MIĂSO I WĂDLINY
wyeliminować w przypadku uczulenia na białka krowie
• cielĂŞcina, wołowina
• baranina
• zupy gotowane na kościach
• podroby (parówki, pasztety, konserwy)
RYBY I JAJKA
• wĂŞdzone1, smażone1 i marynowane1
• „owoce morza” 2
PRODUKTY MLECZNE
wyeliminować w przypadku uczulenia na białka krowie
• mleko w czystej postaci,
• sery pleśniowe, śmietana
WARZYWA
• kapusta1, kalafior1
• groch1, bób1, fasola1
• cebula1, czosnek1 ( ponadto zmieniają smak mleka)
• nowalijki1
• kukurydza z puszki1
• papryka1
• chrzan1
• soja – przy skazie białkowej bardzo uważać !
PRZYPRAWY I DODATKI
• ostre przyprawy: papryka1 chili1, pieprz1, kurkuma,
• aspartam2, benzoesan sodu2, wzmacniacze smaku,
• musztarda1, chrzan, ketchup, ocet1
• orzechy2
• kakao2, czekolada2
• kawa i mocna herbata parzona ponad 5 mituty
1 - produkty mogące wywołać kolkĂŞ, wzdymające
2 - produkty mogące wywołać uczulenie
UWAGA Każdy produkt może spowodować reakcjĂŞ alergiczną u dziecka. W
przypadku podejrzenia alergii należy wyeliminować wszystkie produkty
pochodzące od krowy ( w tym miĂŞso i masło), surowe owoce i warzywa, sojĂŞ,
przyprawy i dodatki, jajka, kupne soki owocowe, białe pieczywo. Nie pić
herbaty owocowej ani mieszanek ziołowych. Należy bacznie czytać etykietki na
produktach. Uzupełnienie wapnia i witamin rozpocząć po konsultacji z
lekarzem. Koperek i anyżek jako „ziółka przeciw-kolkowe” stosować z wielkim
umiarem.
PRODUKTY ZALECANE
OWOCE
• jabłka ( lepiej obrane)
• banany ( umyte przed obraniem)
• rozcieńczony sok z czarnej jagody i z aronii
• kisiele i kompoty domowe ( np.. z suszonych śliwek)
PIECZYWO
Wszystkie gatunki pieczywa ciemnego i jasnego.
PRODUKTY ZBOÂŻOWE
• wszelkie kasze
• ryż
• makarony - uwaga na jajka !!
MIĂSO I WĂDLINY
• drób ( indyk, kurczak)
• królik
• wieprzowina chuda
• miĂŞso gotowane lub duszone
RYBY I JAJKA
• ryby najlepiej gotowane 1 raz w tyg.
• jajka gotowane 1 - 2 w tyg.
• zamiennie 1 jajko kurze = 5 jajek przepiórczych
PRODUKTY MLECZNE
• jogurty w tym owocowe
• kefiry, maślanka
• żółty i biały ser
WARZYWA
• ziemniaki
• marchew, buraki
• pietruszka, seler, szpinak, brokuły, szczaw
• koperek
• soja – przy skazie białkowej bardzo uważać !
• sałata, cykoria, kapusta pekińska, ogórki
TÂŁUSZCZE
• oleje, szczególnie oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno
• masło
PRZYPRAWY I DODATKI
• sól
• majeranek, kminek, koperek, anyż, natka pietruszki,
• cukier
mój syn ma skaze białkową wiec jem naprawdę tylko wybrane produkty - po pierwsze zadnego nabiału i produktów z nim bardzo uczula seler, pomidory, por, kakao, czekolada,
Ograniczamy więc na wszelki wypadek - do pół roczku produkty mleczne do 250ml/dobę
TU masz dietę z netu:
PRODUKTY NIEWSKAZANE
OWOCE
• cytrusy2(gó..e pomarańcze)
• pestkowce1 (śliwki, morele, wiśnie, czereśnie)
• truskawki2, maliny2, jagody2, poziomki2
• gruszki1
• kiwi
PIECZYWO
Wszystkie zboża prócz ryżu i kukurydzy trzeba wyeliminować w przypadku
uczulenia na gluten i celiaklii
MIĂSO I WĂDLINY
wyeliminować w przypadku uczulenia na białka krowie
• cielĂŞcina, wołowina
• baranina
• zupy gotowane na kościach
• podroby (parówki, pasztety, konserwy)
RYBY I JAJKA
• wĂŞdzone1, smażone1 i marynowane1
• „owoce morza” 2
PRODUKTY MLECZNE
wyeliminować w przypadku uczulenia na białka krowie
• mleko w czystej postaci,
• sery pleśniowe, śmietana
WARZYWA
• kapusta1, kalafior1
• groch1, bób1, fasola1
• cebula1, czosnek1 ( ponadto zmieniają smak mleka)
• nowalijki1
• kukurydza z puszki1
• papryka1
• chrzan1
• soja – przy skazie białkowej bardzo uważać !
PRZYPRAWY I DODATKI
• ostre przyprawy: papryka1 chili1, pieprz1, kurkuma,
• aspartam2, benzoesan sodu2, wzmacniacze smaku,
• musztarda1, chrzan, ketchup, ocet1
• orzechy2
• kakao2, czekolada2
• kawa i mocna herbata parzona ponad 5 mituty
1 - produkty mogące wywołać kolkĂŞ, wzdymające
2 - produkty mogące wywołać uczulenie
UWAGA Każdy produkt może spowodować reakcjĂŞ alergiczną u dziecka. W
przypadku podejrzenia alergii należy wyeliminować wszystkie produkty
pochodzące od krowy ( w tym miĂŞso i masło), surowe owoce i warzywa, sojĂŞ,
przyprawy i dodatki, jajka, kupne soki owocowe, białe pieczywo. Nie pić
herbaty owocowej ani mieszanek ziołowych. Należy bacznie czytać etykietki na
produktach. Uzupełnienie wapnia i witamin rozpocząć po konsultacji z
lekarzem. Koperek i anyżek jako „ziółka przeciw-kolkowe” stosować z wielkim
umiarem.
PRODUKTY ZALECANE
OWOCE
• jabłka ( lepiej obrane)
• banany ( umyte przed obraniem)
• rozcieńczony sok z czarnej jagody i z aronii
• kisiele i kompoty domowe ( np.. z suszonych śliwek)
PIECZYWO
Wszystkie gatunki pieczywa ciemnego i jasnego.
PRODUKTY ZBOÂŻOWE
• wszelkie kasze
• ryż
• makarony - uwaga na jajka !!
MIĂSO I WĂDLINY
• drób ( indyk, kurczak)
• królik
• wieprzowina chuda
• miĂŞso gotowane lub duszone
RYBY I JAJKA
• ryby najlepiej gotowane 1 raz w tyg.
• jajka gotowane 1 - 2 w tyg.
• zamiennie 1 jajko kurze = 5 jajek przepiórczych
PRODUKTY MLECZNE
• jogurty w tym owocowe
• kefiry, maślanka
• żółty i biały ser
WARZYWA
• ziemniaki
• marchew, buraki
• pietruszka, seler, szpinak, brokuły, szczaw
• koperek
• soja – przy skazie białkowej bardzo uważać !
• sałata, cykoria, kapusta pekińska, ogórki
TÂŁUSZCZE
• oleje, szczególnie oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno
• masło
PRZYPRAWY I DODATKI
• sól
• majeranek, kminek, koperek, anyż, natka pietruszki,
• cukier
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.com

wiesz co - jesli jadłas mało - to mozesz jesc tak samo nadal --- duza dawka moze spowodować alergię ,wiec nalezy ograniczyć sie do min. wiec np. raz w tyg. mozesz wg mnie zjeść nawet smażoną a poźniej zdjejmiesz panierkę
NIE WOLNO JEŚĆ PANGI !!!!!!!! - podobno ta ryba jest nafaszerowana sterydami i hormonami - pochodzenie - CHINY !!!!!
NIE WOLNO JEŚĆ PANGI !!!!!!!! - podobno ta ryba jest nafaszerowana sterydami i hormonami - pochodzenie - CHINY !!!!!
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.com

ja jeszcze lubię filety z dorsza :)
no i zadnych paluszków rybnych - nie wiadomo co tam w nich jest.... :)
no i zadnych paluszków rybnych - nie wiadomo co tam w nich jest.... :)
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.com

eh ciężko jest bo ja wielu rzeczy przed ciążą nie lubiałam i w ciązy, a teraz jak mam jeszcze coniektóre produkty wykluczyć, takie jak dzem truskawkowy i śliwkowy , które non stop jadłam i zupy warzywne które uwielbiałam to cięzko znaleźć to co mogę i bym lubiała, chyba nie będzie takiego rozwiązania
a soki jakie polecacie oprócz porzeczkowego??
a soki jakie polecacie oprócz porzeczkowego??
maj@ napisał(a):
> Ja jadłam właśnie pangę i było ok. Dziewczyny nie ma też co
> przesadzać....
ok , bo od hormonów biegunki nie dostaniesz :)
a tu trochę info o tej rybie:
Wczoraj Pochwaliłem sie znajomym ze kupiłem bardzo tanią PANGE na co oni ze ona podobno jest niezdrowa...szperam czytam sprawdzam szukam no i dowiedziałem sie troche o niej...przekazuje wiec wszystko co najgorsze w tej rybie:) no i kilka innych ciekawych inf.
Panga, którą w coraz większych ilościach sprowadza się do Europy pochodzi z Wietnamu, a dokładnie z Mekongu. Jeśli żyje w stanie naturalnym, samice rok w rok płyną w górę rzeki, aby tam złożyć ikrę. Niestety, ta "góra rzeki" leży poza granicami Wietnamu, więc z ekonomicznego punktu widzenia, to dla Wietnamczyków cios. Dlatego zakładają masowo sztuczne hodowle - na mniejszą skalę (interesy rodzinne) lub na większą (hodowle i przetwórnie zatrudniają tysiące osób, a będą jeszcze większe). Aby zmusić ryby do rozmnażania w zamknięciu, samicom robi się zastrzyk hormonalny. Używa się do tego importowanych z Chin fiolek zawierających hormon pobierany z moczu kobiet w zaawansowanej ciąży - hormon, który u ludzi wyzwala akcję porodową. Umieszczone w niewielkich basenach pangi rosną w potwornym ścisku - wyglądało to tak, jakby w zamkniętych basenach było więcej ryb niż wody. Podobno żaden inny gatunek nie wytrzymałby takiej koncentracji.
Aby w ciągu 6 miesięcy ryby zyskiwały 1,5 kg mięsa karmi się je specjalnymi granulkami - składa się na nie mączka rybna (importowana z Peru), witaminy, ekstrakt soi i manioku. Podrośnięte ryby łowi się ręcznie, przekłada do ażurowych koszy i na małych motorkach, jak tylko szybko się da, przewozi na stateczki ze zbiornikami wody, skąd ryby płyną, już nie o własnych siłach, do przetwórni. Dalej następuje standardowa droga - filetowanie, mrożenie, pakowanie, transport do Europy.
Póki co, UE nie zakwestionowała metod hodowli. Szacuje się, że w przyszłym roku import pangi wzrośnie dwukrotnie. Naszym rodzimym rybom, takim jak np. dorsz, grozi wyginięcie (zostały przełowione, lub są łowione niewłaściwymi sieciami, które zgarniają też małe osobniki, a nie powinny), a więc ich ceny rosną. Już Wietnamczyków w tym głowa, abyśmy pangi mieli pod dostatkiem.
Przy takim obrocie jakość jest kluczowa,jednak wielu mniej uczciwych eksporterów wietnamskich nie cofa się przed traktowaniem filetów podejrzanymi dodatkami (polifosforany i niefosforowe dodatki typu MTR-79), które w połączeniu z solą kuchenną powodują wiązanie wody - filet jest przez to bardziej soczysty i... cięższy nawet o 19%. Jeśli jest do tego pokryty 20% glazurą (warstwą zamarzniętej wody) to nieświadomy konsument może kupić wraz z rybą także 40% importowanej z Wietnamu wody. Sami Wietnamczycy różnicują produkt trafiający na poszczególne rynki - najlepsze idealnie białe filety trafiają głównie na eksport do USA; jasnoróżowe filety są najbardziej pożądane w Europie Zachodniej, jasnokremowożółte filety trafiają do Polski i Rosji. Gorsze filety o barwie różowej są sporadycznie sprowadzane do Europy "na promocje cenowe", zaś filety żółte są przeznaczone rynek azjatycki.
inf. uzyskane dzieki naszemu kochanemu internecikowi:)))
z:http://www.sfd.pl/PANGA_-_Przestroga_-_art.-t321239.html
> Ja jadłam właśnie pangę i było ok. Dziewczyny nie ma też co
> przesadzać....
ok , bo od hormonów biegunki nie dostaniesz :)
a tu trochę info o tej rybie:
Wczoraj Pochwaliłem sie znajomym ze kupiłem bardzo tanią PANGE na co oni ze ona podobno jest niezdrowa...szperam czytam sprawdzam szukam no i dowiedziałem sie troche o niej...przekazuje wiec wszystko co najgorsze w tej rybie:) no i kilka innych ciekawych inf.
Panga, którą w coraz większych ilościach sprowadza się do Europy pochodzi z Wietnamu, a dokładnie z Mekongu. Jeśli żyje w stanie naturalnym, samice rok w rok płyną w górę rzeki, aby tam złożyć ikrę. Niestety, ta "góra rzeki" leży poza granicami Wietnamu, więc z ekonomicznego punktu widzenia, to dla Wietnamczyków cios. Dlatego zakładają masowo sztuczne hodowle - na mniejszą skalę (interesy rodzinne) lub na większą (hodowle i przetwórnie zatrudniają tysiące osób, a będą jeszcze większe). Aby zmusić ryby do rozmnażania w zamknięciu, samicom robi się zastrzyk hormonalny. Używa się do tego importowanych z Chin fiolek zawierających hormon pobierany z moczu kobiet w zaawansowanej ciąży - hormon, który u ludzi wyzwala akcję porodową. Umieszczone w niewielkich basenach pangi rosną w potwornym ścisku - wyglądało to tak, jakby w zamkniętych basenach było więcej ryb niż wody. Podobno żaden inny gatunek nie wytrzymałby takiej koncentracji.
Aby w ciągu 6 miesięcy ryby zyskiwały 1,5 kg mięsa karmi się je specjalnymi granulkami - składa się na nie mączka rybna (importowana z Peru), witaminy, ekstrakt soi i manioku. Podrośnięte ryby łowi się ręcznie, przekłada do ażurowych koszy i na małych motorkach, jak tylko szybko się da, przewozi na stateczki ze zbiornikami wody, skąd ryby płyną, już nie o własnych siłach, do przetwórni. Dalej następuje standardowa droga - filetowanie, mrożenie, pakowanie, transport do Europy.
Póki co, UE nie zakwestionowała metod hodowli. Szacuje się, że w przyszłym roku import pangi wzrośnie dwukrotnie. Naszym rodzimym rybom, takim jak np. dorsz, grozi wyginięcie (zostały przełowione, lub są łowione niewłaściwymi sieciami, które zgarniają też małe osobniki, a nie powinny), a więc ich ceny rosną. Już Wietnamczyków w tym głowa, abyśmy pangi mieli pod dostatkiem.
Przy takim obrocie jakość jest kluczowa,jednak wielu mniej uczciwych eksporterów wietnamskich nie cofa się przed traktowaniem filetów podejrzanymi dodatkami (polifosforany i niefosforowe dodatki typu MTR-79), które w połączeniu z solą kuchenną powodują wiązanie wody - filet jest przez to bardziej soczysty i... cięższy nawet o 19%. Jeśli jest do tego pokryty 20% glazurą (warstwą zamarzniętej wody) to nieświadomy konsument może kupić wraz z rybą także 40% importowanej z Wietnamu wody. Sami Wietnamczycy różnicują produkt trafiający na poszczególne rynki - najlepsze idealnie białe filety trafiają głównie na eksport do USA; jasnoróżowe filety są najbardziej pożądane w Europie Zachodniej, jasnokremowożółte filety trafiają do Polski i Rosji. Gorsze filety o barwie różowej są sporadycznie sprowadzane do Europy "na promocje cenowe", zaś filety żółte są przeznaczone rynek azjatycki.
inf. uzyskane dzieki naszemu kochanemu internecikowi:)))
z:http://www.sfd.pl/PANGA_-_Przestroga_-_art.-t321239.html
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.com

kajatka - znam takie osoby, które szcególnie dla swoich dzieci kupują kurczaki i inne rzeczy w sklepach ze zdrową zywnoscią - jesli mozna miec wybór ......
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.com

u mnie w domu bardzo rzadko jemy kurczaki :)
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.com
