Widok

ból brzucha

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy któraś z Was odczuwa w ciąży bóle brzucha, takie ściągające w dół, bądź kłucie? Od kilku dni mam coś takiego, szczególnie jak szybko idę. Dziś byłam na usg i z dzidziusiem niby wszystko ok, ale niepokoi mnie to.

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam ! Ja tez tak miałam i nie stety musiałam zwolnic troche tempo chodzenia wiec jesli na usg wszystko ok to poprostu musisz wolniej chodzic .Pozdrawiam
image
ja czuje czasem kłucie w dole brzucha z lewej strony (tylko)

ciągnieć w dół raczej nie mam , ale nie jest to podobno nic dobrego
bo gdybym coś takiego miała , lekarz byc może zapisał by mi coś na podtrzymanie ciąży

image
image
jak sie szybko chodzi, to może boleć na dole macicy- przecież to jest jednak obciążenie a włókna mięśniowe też mają wytrzymałość...

gdyby dół brzucha bolał w spoczynku to juz niedobrze, bo moze to oznaczac przedwczesne skurcze macicy i przedwczesny poród...

image
ja mam takie przeboje wieczorami, jak już leżę do spania.
Sprawdziłam - lepiej nie objadać się przed snem.

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
Więc wydaje mi się, że to od szybkiego chodzenia... A dużo czasu spędzam w ruchu. W domu mi to nie doskwiera.

image
a co jesli cały dzień siedzę w domku i nic nie robię oprócz zmywania naczyń i obiadu ????
wczoraj wieczorem tak strasznie bolał mnie brzuch, że ledwo wróciłam z łazienki do łóżka, wogóle nie mogłam chodzić ani sie ruszać...
okropne kłucie w dole brzucha i chyba az w pachwinach
takiego czegoś jeszcze nie miałam :(

image
image
Jak byłam u Doeringa ostatnio na usg, to zapytałam się o ten ból brzucha. Powiedział, żeby wtedy sprawdzać czy brzuch jest twardy czy miękki - jeśli miękki to nie ma się czym martwić.

image
hmm ..kurcze ... był normalny, taki jak zawsze .... strasznie bolało ;(
tak się przestaszyłam , że rano chciałam dzwonić do lekarza, ale mi przeszło

a gdyby był twardy to co? czy lekarz jeszcze Ci coś mówił

image
image
wklejam, może się przyda

--

Ból brzucha w ciąży

DEFINICJA

Ból brzucha w ciąży to często napadowe dolegliwości bólowe zlokalizowane najczęściej w okolicy podbrzusza niezależnie od zaawansowania ciąży.

OBJAWY I PRZEBIEG

Niektóre bóle brzucha w ciąży są nieistotne dla jej prawidłowego rozwoju i te są najczęstsze. W ten sposób organizm przesyła ciężarnej „sygnały”, informuje że dziecko rośnie i się porusza, ale także, że dzieje się coś „złego”, zagrażającego dziecku.

Szczególnie w pierwszej połowie ciąży są objawem fizjologicznie powiększającej się macicy, są mniej lub bardziej uciążliwe. Należy się po prostu do nich przyzwyczaić i traktować je jako stan normalny. Ciężarna może podawać uczucie pełności w jamie brzusznej, tzw. „ciągnięcia”, szczególnie w okolicy pachwin.

W drugiej połowie ciąży mogą pojawić się niegroźne bóle związane z r******i płodu odczuwane jako „wiercenie się dziecka” czy „bolesne kopnięcia”. Istnieją jednak także takie bóle, które wymagają szybkiej porady lekarskiej bowiem mogą być sygnałem niebezpieczeństwa straty ciąży.

WEZWIJ LEKARZA, GDY...

Należy skorzystać z natychmiastowej porady lekarskiej gdy bólom podbrzusza w ciąży towarzyszy plamienie lub krwawienie z dróg rodnych. Może być to objawem rozpoczynającego się poronienia lub porodu przedwczesnego. Bóle stają się wtedy silniejsze, niejednokrotnie regularnie występujące co kilka-kilkanaście minut.

Należy skonsultować się z lekarzem także gdy występują regularne, bolesne skurcze macicy i twardnienia brzucha. Są one objawem rozpoczynającego się porodu zarówno o czasie jak i przedwczesnego. Jest to niezmiernie ważne szczególnie w przypadkach ciąży niedonoszonej, bowiem w większości przypadków pozwoli zapobiec urodzeniu się dziecka nieprzygotowanego do samodzielnego życia pozamacicznego.

Warto zasięgnąć porady specjalisty także wtedy, gdy mamy wątpliwości czy bóle które odczuwamy są normalne w przebiegu ciąży czy nie, ponieważ w przebiegu ciąży mogą pojawić się także bóle na innym tle, np. w wyniku zapalenia wyrostka robaczkowego, zapalenia pęcherzyka żółciowego czy kamicy nerkowej.

LECZENIE DOMOWE

Często wystarcza chwila odpoczynku, należy przyjąć pozycję leżącą z nogami uniesionymi nieco wyżej. Należy się zrelaksować. Ważne jest wyłączenie z prac domowych oraz zajęć zawodowych. Przed jakimkolwiek leczeniem farmakologicznym należy skonsultować się z lekarzem, zgodnie z zasadą: „przez cały okres ciąży - żadnych leków bez zgody i wiedzy lekarza”.

image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie wiem, co jeśli twardy, wiem, że wtedy trzeba iść do lekarza. Moja doktor zbadała mi jeszcze szyjkę macicy, więc u mnie wszystko ok. Ale jeśli brzuch masz normalny podczas bólu to się nie martw.

image
odpowiedź z innego forum :
"To nic innego jak więzadło macicy. Najczęściej właśnie boli przy nagłej zmianie pozycji. Ja tak mam od początku ciąży a teraz szczególnie mi dokucza prawa strona. Staraj się nie robić gwałtownych ruchów a powinno się zdecydowanie poprawić."

image
image
Miałam czasem podobnie, zwłaszcza gdy szybko chodziłam lub po schodach. Lekarka zaleciła mi no-spę i wolniejsze chodzenie.
dzieki za wszystkie odp :)))))))
czytałam jeszcze inne fora ... to rozciąganie się więzadeł
zalecany odpoczynek i odpoczynek i jeszcze raz odpoczynek ... najlepiej w łóżku :))))

image
image

Hmm... wydaje mi się, że to jedyny słuszny kierunek - https://multimed.pl/cennik/cennik-usg/ Nie czekaj nawet na skierowanie, tylko od razu rób badanie USG. Przecież oczywiste, że jeśli to się powtarza nie ma jasnej przyczyny, to trzeba zrobić badanie. Inaczej nie ustalicie przyczyny. W Multimedzie zrobią to od razu z konsultacją, na porządnym sprzęcie, bez stania kilka godzin w kolejce. Ale to przy okazji - my to załatwialiśmy w Warszawie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wypad z tą głupią, nachalną reklamą!!!

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dr Monika Zielińska CDIT Sopot - proszę o opinie. (40 odpowiedzi)

Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące współpracy z tą panią jak również o terapii z dzieckiem...

CET na Kowalach - proszę o opinie (109 odpowiedzi)

Czy któreś dziecko chodzi do tego przedszkola albo do szkoły? jakie są Wasze opinie o tej placówce?

Niania u was w domu- pytania (26 odpowiedzi)

Witam ,jestem nianią z małym stażem opiekuńczym .Mam kilka pytań do mam które mają opiekunki w...

do góry