Widok

bycie kasjerem

Ujeścisko Temat dostępny też na forum:
dzisiaj będąc w pracy obsługiwałam stałą klientkę. była z córką. kiedy kasowałam jej zakupy w pewnym momencie córka zapytała czy może usiąść na krześle kasjera na kasie przede mną. matka odpowiedziała : " a siadaj, jak nie będziesz się uczyła to tak będziesz siedziała". Myślałam, że wstanę i jej coś zrobię ! chyba widziała moją minę, ponieważ zapuściła buraka i próbowała to odkręcić co w rezultacie skończyło się pytaniem do mnie - " bo ciężka to praca, prawda? ". ja jej na to z uśmiechem, " ależ skąd, nie jest ciężka" .
Jak można powiedzieć coś tak bezmyślnie ?! Czy ta kobieta ma choć odrobinę rozsądku ? Dlaczego paple co jej ślina na język przyniesie i nie pomyśli, że takimi słowami może kogoś po prostu zranić. otóż droga Pani, jeśli to czytasz wiedz, że odebrałaś mi chęć do pracy, którą naprawdę lubiłam. i wiedz kobieto, że żeby pracować na kasie potrzeba nie lada cierpliwości i odwagi, ten stres i brud z którym musimy się codziennie zmagać wymaga opanowania i uśmiechu. mam nadzieję, że jeszcze do mnie zawitasz, wtedy powiem Ci w oczy to czego nie powiedziałam dzisiaj.
Kasjer to też człowiek, bez nas sami byście się nie obsłużyli.
Jest mi przykro, bo choć skończyłam szkoły i nadal się uczę, czuję się jak jakiś wyrzutek, człowiek gorszy, niepotrzebny. DZIĘKUJĘ PANI ZA TE SŁOWA. TERAZ WIEM, ŻE LUDZIE W POLSCE TO CHAMY
popieram tę opinię 172 nie zgadzam się z tą opinią 13
niekoniecznie, są przecież za których studiowanie jeszcze zapłacą-patrz-tzw kierunki sponsorowane, po kierunkaś inż nie ma większego problemu, jeśli nawet nie w danej dziedzinie, to w pokrewnej, ale wiele osób idzie na studia bez zastanowienia się na kierunkiem, dla zasady, że "papierek zawsze się przyda" ;/ i później narzekają, ze pracy nie mają, ale co sie dziwić jak jeden rok z 1 uczelni po 100 osób opuszcza takego wspaniałego kierunku
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kasjer to bardzo potrzebny zawód i każdemu kasjerowi należy się szacunek taki jak każdemu człowiekowi. Niezależnie czy jest to biznesmen, sekretarka, śmieciarz, stoczniowiec, lekarz, kaflarz itd - człowiekowi należy się szacunek. Ale KAŻDY też powinien wiedzieć, że nie ocenia się WSZYSTKICH po zachowaniu jednostki. Nie raz spotkałem się z kasjerem chamem i nie raz spotkałem się z klientem chamem, ale to nie daje mi prawa do oceniania wszystkich kasjerów czy klientów, a tym bardziej wszystkich Polaków.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1
jestes chora dziewczyno moze tobie sie udalo bo masz tatusia na stanowisku ale nie kazdy ma takie szczescie zadna praca nie hanbi kretynko a pracy jest malo jak widac ty jej nie szukalas bo nie musialas:D
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 7
Dla mnie żaden klient nigdy nie był panem, mimo szczerego szacunku z mojej strony dla każdego, komu przywoziłam pizzę. Chamów, którzy wydzwaniali do mnie z wyzwiskami omijałam szeroki łukiem jadąc do nich na samym końcu - wszystko uprzejmie i legalnie, bo to ja ustalałam sobie kolejność dostaw. A niektórzy mieli takie poczucie, że skoro ktoś do nich jedzie przez miasto w firmowej koszulce i czapeczce (i to na dodatek dziewczyna! więc jeszcze niższy gatunek niż zwykły dostawca), przynosi coś pod sam nos to definiuje go jako tymczasowego sługę, który tylko czeka na zaszczyt wylizania klientowi butów:) Jest to jakiś sposób na podbudowanie w sobie poczucia wartości...
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 2
Mialem jakiś czas temu podobną sytuację. W trakcie studiów dorabiam sobie na stacji paliw. Pewnego razu stoję zmęczony w pracy(po 2, 12 godzinnych zmianach) obsługuję klienta. W pewnym momencie klient pyta: " Co Pan taki niewyraźny" Odpowiadam,ze pracuje drugi dzień z rzędu po 12h. Wtedy on szyderczo zaśmiał się ze stojącą obok żonką: "Widzi Pan trzeba się było uczyć" Z trudem stłumiłem bulgoczącą we mnie wściekłość i odpowiedziałem grzecznie: "tak się składa,ze jestem studenetem 5 roku, znam biegle 2 języki, Ktoś kto wykojuję pracę fizyczną niekoniecznie musi być osobą bez wykształcenia, więc proszę następnym razem pohamować się od takich komentarzy bo można człowieka bardzo urazić!" Mina Państwa bezcenna:D:D Trzeba tępić hamstwo wśród ludzi!!
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 3
daj przykład
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Zeczywiscie, to przykre ze ludzie siebie nawzajem tak traktuja. kazda praca jest potrzebna i wazna. Jesli ktos zadziera nosa to uwaza siebie za wyjatkowa istote. Ciekawe jaki jest zawod owej klientki.
ZYCIE NA PEWNO BYLOBY PRZYJEMNIEJSZE GDYBYSMY BARDZIEJ NA SIEBIE WZAJEMNIE UWAZALI.tzn, CO MOWIMY, JAK MOWIMY, CO ROBIMY (nie tylko na drodze samochodowej), JAK MOWIMY. Jestesmy albo dobrym towarem albo zlym. Ta klientka jest ZEPSUTA.
Droga pani kasjerko, prosze sie jedna chamka nie przejmowac. Sa ludzie ktorzy na pewno maja dla Pani duzy szacunek. Ja mam.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1
Wcale nie, bo większość tych ludzi na kasie to ludzie z mgr przed nazwiskiem. To że się będzie dziecko uczyć nie gwarantuje żadnej pracy. Jest po prostu nadmiar ludzi z mgr. szczególnie po uniwerku więc nie ma dla nich pracy. Jest to ogólnie duży problem bo teraz poziom na uczelniach jest bardzo mały, młodzi ludzie zamiast iść do pracy i pracować na państwo to siedzą na uczelni przez 5 lat i to państwo musi utrzymywać ich w tym czasie. Inną sprawą jest natomiast to że teraz naprawdę każdy może skończyć studia nawet największy tuman wystarczy że się nauczy na blachę jakiegoś tematu. Zresztą najlepiej to widać u lekarzy. Moim zdaniem powinno się zrezygnować z ogólniaków. Robić tylko licea profilowane, to każdy kto by wychodził ze szkoły średniej miałby jakiś fach w ręku. Sam kończyłem tech. elektroniczne i naprawdę dużo mnie nauczyli. Skończyłem też eti i pracę znalazłem natychmiast po studiach. Zrobili mi mały test z programowania i dostałem całkiem dobre pieniądze jak na pierwszą pracę (2500/rękę).
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1
sobiesiakowa? tatuś w totalizatorze już pracę załatwił?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
Aż dziwne, że umiesz pisć będąc kasjerką! Masz racje kasjer to zawód bez którego społeczeństwo nie mogło by funkcjonowac. Trzeba było się uczyć! Też zawsze mówię dziecku, żeby się uczyło. Inaczej skończy w biedronce lub przy łopacie! Klient nasz pan, pamietaj o tym! Następnym razem jak jej odpyskujesz to polecisz z roboty, takie życie!
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 174
Co ty chcesz od zawodówek? Jak skończyć taką to masz większe widoki na przyszłość nie po uniwerku. Kiedyś księgowej wystarczyła zawodówka albo liceum profilowane teraz uczą się 5 lat teorii a nie wiedzą jak pita wypełnić.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 3
W polaczkowie większość klientów jest za głupia aby dać sobię radę z tak zaawansowaną technologią .
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4
6 zł/h w połowie lat 90.?? Za kopanie rowów?? No to źle bynajmniej nie mieli...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ta jasne, każdy kasjer ma mgr przed nazwiskiem... Jest część takich ludzi, tylko są to absolwenci tak mierni, że nie dostali innej pracy albo kierunków typu "wydział gier i zabaw". Trzeba trochę pomyśleć przed rozpoczęciem minimum 5-cio letniej nauki. Zwłaszcza, że studia wybieramy będąc już świadomym konsekwencji swoich wyborów. Oczywiście najłatwiej mieć pretensje do calego świata, typowe.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4
TAK OKROPNIE NIEWDZIĘCZNA PRACA. NIEWARZNE CZY TO SUPERMARKET BO PRACUJĄC W EURORTVAGD OBERWAŁAM OD KLIENTKI WORKAMI DO ODKURZACZA BO KASA CHWILOWO NIECHYTAŁA CEN CÓŻ BYWA BRAK WYCHOWANIA I SZACUNKU !
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
sprawdź lepiej w słowniku znaczenie słowa "bynajmniej" analfabeto.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7
Jezu....
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 4
Uszy do góry! Ja pracuję w szpitalu i wiem jak potrafi rozdrażnić pacjent w moim przypadku. Anic bardziej nie wkurza jak zapytanie z usmiechem na twarzy: "widzę, że jest Pani zdenerwowana, czy mogę jakoś pomóc?" Furiat chce się wyżyć na kimś i co? Odbiera to wszelkie argumenty.
Ja chylę czoła przed kasjerkami zwłaszcza w hipermarketach.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Masz rację. Nie twierdzę, że studiowanie jest złe. Twierdzę, że ludzie źle do tego podchodzą. Trzeba zmienić mentalność ludzi, którzy w dobie powszechnego szkolnictwa wyższego, twierdzą, że zdobycie wyższego wykształcenia jest kluczem do bram kariery - a to nie prawda, szczególnie gdy człowiek wybierze jeden z wielu z-dupy-wziętych-kierunków.

Polski system szkolnictwa jest oparty na złych fundamentach - zabija w ludziach osobowość, kreatywność i przede wszystkim zainteresowania do czegokolwiek. Próbujemy nauczyć wszystko o wszystkim, zamiast wykształcić zainteresowania w konkretnych dziedzinach.

Szkoły wyższe masowo przyjmują ludzi, ponieważ wiąże się to z określonymi profitami, gdzie stawka jest liczona "za głowę", a nie za osiągi. I w ten sposób młodzi ludzie idą "studiować", by przedłużyć sobie o te parę lat dzieciństwo.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Aleś Ty prosty...aż słoma z butów wystaje!!!!
popieram tę opinię 62 nie zgadzam się z tą opinią 7

Inne tematy z forum Hydepark

Klimatyzacja w biurze (66 odpowiedzi)

Pracuję w biurze z dziewczynami. Teraz gdy się zrobiło ciepło, mają włączoną cały dzień...

Własna firma? (50 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was prowadzi własna firmę i pracuje jako Wirtualna asystentka? Z tego co słyszałam to...

gdzie warto studiowac (8 odpowiedzi)

Osoby szukające uczelni z przyjaznym podejściem powinny zainteresować się Uczelnią...

do góry