Widok

chodzenie na paluszkach ???

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
mam pytanie do doświadczonych mam (choć nie tylko ;) ) moja 19 m-czna córka zaczęła od paru dni chodzić na paluszkach, potrafi przeszło godzinny spacer cały czas przechodzić na palcach, zaobserwowałam, że momentami chodzi normalnie, w domu też różnie, raz na palcach a raz na całych stópkach, czy to może być kwestia butów ? wiem, że dzieci czasami mają takie swoje chwilowe "dziwactwa", ale zaczynam się martwić...... poradźcie mi co robić, proszę ...... czy powinnam to skonsultować z pediatrą ???
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
W pewnym wieku dzieci lubia chodzic na palcach, bo to coś nowego. Wydaje mi sie, że nie ma powodów do niepokoju, ale jesli chcesz sie na 100% upewnic to idź do pediatry.
image
ja bym skonsultowała - roczne dziecko może chodzic na palcach zanim dobrze sie nauczy stąpać ale prawie 2-letnie wg mnie nie powinno - no chyba że pózno zaczęła chodzić np. niedawno wtedy O.K. dałabym jej czas , bywa tez faktycznie czasem taka fanaberia która po kilku dniach przechodzi - moze to taka "zabawa"
zaczęła chodzić jak miała roczek, więc trochę już chodzi....

tak sobie teraz myślę, jakieś 2 tyg temu kupiłam jej nowe butki, ale nie od razu zaczęła chodzić na paluszkach, teraz dopiero jakieś 2-3 dni, może to te buty..... ? zmienię jej może najpierw butki i zobaczę jak będzie dalej.... dziękuję za rady ;)
musisz koniecznie iśc do neurologa dzieciecego i do ortopedy -
mała moze miec napiecie w łydkach lub inna wadę
jesli chodzi tak od roku to nize zadna fanaberia czy zabawa......

Sądze ze konieczne będa cwiczenia nóżek

POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
Dori, ale ona tak chodzi jakieś 4-5 dni, nie cały rok.....
moja córeńka tez tak świruje :)))
image
image
mój brat tak kiedyś chodził jak był mały (hmm.. nie pamietam miał wtedy może kilka lat 2,3,4?) - dużo chodził na palcach nawet tak biegał. Moi rodzice to w sumie zlekcewazyli :/ - nie korygowali tej jego wady i nie kazali mu ćwiczyć.
a teraz jak mój brat ma 16 lat to nie może postawić całej stopy na płasko na ziemi (tak żeby był normalny kont 90 stopni a co dopiero bardziej). teraz pomogą mu chyba tylko jakieś ćwiczenia.
dodam że ma tak tylko z jedną stopą.
u mojego sąsiada tez tak jest - kilkanascie lat ma i chodzi na palcach --- ja bym tego nei lekewazyła i poszła do dobrego lekarza
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
Kasik poczekaj pare dni mozliwe zwe to faktycznie taka zabawa małej i nie ma co panikowac. Probuj ja zachecac do staweiania całej stopy. Jezeli bedzie sie nadal utrzymywało to isc z nia do specjalisty. Ale skoro raz chodzi na pełnej stopie a raz na paluszkach to znaczy ze nie ma problemu z normalnym chodzieniem tylko prawdopodobnie tak sie bawi. Koryguj za kazdym razem jak staje na palcach i poczekaj jeszcze pare dni. A pozostałym forumką polecam dokladne czytanie ze zrozumieniem a nie straszenie biednej mamy :)
image

image
witam,moja corka ma 16 miesiecy i tez wlasnie od kilku dni zaczeła chodzic na paluszkach ale nie zawsze ,po swietach pojde do pediatry i sie zapytam czy to normalne ,a juz myslałam ze `
to tylko moja corka chodzi na paluszkach ,ale widac nie :)mam nadzieje ze to nic powanznego:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Irmina Wróblewska-Jankowska dermatolog - zna ktoś? Jakie opinie? (14 odpowiedzi)

Irmina Wróblewska-Jankowska przyjmuje na Jelelniogórskiej. Był ktoß może na wizycie i może...

odbiór mieszkania - na co zwracać uwagę? (15 odpowiedzi)

witam:) (piszę na tym forum, bo więcej osób zagląda, więc może Ktoś mi doradzi) za kilka dni...

Wrzucanie fotek - ktok po kroku ver.2.0 (47 odpowiedzi)

Jako, że imageshack się zepsuło, wersja z innym hostingiem: 1. Wchodzimy na fotoo.pl...

do góry