Widok

chodzenie na paluszkach ???

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
mam pytanie do doświadczonych mam (choć nie tylko ;) ) moja 19 m-czna córka zaczęła od paru dni chodzić na paluszkach, potrafi przeszło godzinny spacer cały czas przechodzić na palcach, zaobserwowałam, że momentami chodzi normalnie, w domu też różnie, raz na palcach a raz na całych stópkach, czy to może być kwestia butów ? wiem, że dzieci czasami mają takie swoje chwilowe "dziwactwa", ale zaczynam się martwić...... poradźcie mi co robić, proszę ...... czy powinnam to skonsultować z pediatrą ???
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
W pewnym wieku dzieci lubia chodzic na palcach, bo to coś nowego. Wydaje mi sie, że nie ma powodów do niepokoju, ale jesli chcesz sie na 100% upewnic to idź do pediatry.
ja bym skonsultowała - roczne dziecko może chodzic na palcach zanim dobrze sie nauczy stąpać ale prawie 2-letnie wg mnie nie powinno - no chyba że pózno zaczęła chodzić np. niedawno wtedy O.K. dałabym jej czas , bywa tez faktycznie czasem taka fanaberia która po kilku dniach przechodzi - moze to taka "zabawa"
zaczęła chodzić jak miała roczek, więc trochę już chodzi....

tak sobie teraz myślę, jakieś 2 tyg temu kupiłam jej nowe butki, ale nie od razu zaczęła chodzić na paluszkach, teraz dopiero jakieś 2-3 dni, może to te buty..... ? zmienię jej może najpierw butki i zobaczę jak będzie dalej.... dziękuję za rady ;)
musisz koniecznie iśc do neurologa dzieciecego i do ortopedy -
mała moze miec napiecie w łydkach lub inna wadę
jesli chodzi tak od roku to nize zadna fanaberia czy zabawa......

Sądze ze konieczne będa cwiczenia nóżek

Dori, ale ona tak chodzi jakieś 4-5 dni, nie cały rok.....
moja córeńka tez tak świruje :)))
mój brat tak kiedyś chodził jak był mały (hmm.. nie pamietam miał wtedy może kilka lat 2,3,4?) - dużo chodził na palcach nawet tak biegał. Moi rodzice to w sumie zlekcewazyli :/ - nie korygowali tej jego wady i nie kazali mu ćwiczyć.
a teraz jak mój brat ma 16 lat to nie może postawić całej stopy na płasko na ziemi (tak żeby był normalny kont 90 stopni a co dopiero bardziej). teraz pomogą mu chyba tylko jakieś ćwiczenia.
dodam że ma tak tylko z jedną stopą.
u mojego sąsiada tez tak jest - kilkanascie lat ma i chodzi na palcach --- ja bym tego nei lekewazyła i poszła do dobrego lekarza
Kasik poczekaj pare dni mozliwe zwe to faktycznie taka zabawa małej i nie ma co panikowac. Probuj ja zachecac do staweiania całej stopy. Jezeli bedzie sie nadal utrzymywało to isc z nia do specjalisty. Ale skoro raz chodzi na pełnej stopie a raz na paluszkach to znaczy ze nie ma problemu z normalnym chodzieniem tylko prawdopodobnie tak sie bawi. Koryguj za kazdym razem jak staje na palcach i poczekaj jeszcze pare dni. A pozostałym forumką polecam dokladne czytanie ze zrozumieniem a nie straszenie biednej mamy :)
witam,moja corka ma 16 miesiecy i tez wlasnie od kilku dni zaczeła chodzic na paluszkach ale nie zawsze ,po swietach pojde do pediatry i sie zapytam czy to normalne ,a juz myslałam ze `
to tylko moja corka chodzi na paluszkach ,ale widac nie :)mam nadzieje ze to nic powanznego:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

do góry