Widok

chrzciny

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Słuchajcie dziewczyny co się kupuje teraz na chrzciny chłopca? Mam być matką chrzestną i zupełnie nie mam żadnego pomysłu na prezent.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
zalezy ile ma dziecko moze medalik z bozia
ja bym zapytala rodziców, bo np moze juz chrzestny zapowiedzial ze kupi łancuszek?
tzn medalik :-)
a wtedy ty np mozesz dokupic lancuszek....
nie chcialabym aby malej zdublowaly sie prezenty np łancuszek czy kolczyki...
Właśnie dodam, że dziecko ma roczek ;-)
ja obstawiam prezent pamiatke na cale zycie, dlaczego? u mnie w rodzinie kazde dziecko( teraz dorosly) ma "od chrzestnych" skarb! a to lancuszek, a to zlota monete, a to zlota grzechotke, a to zlota blaszke z data, godzina, waga, cm urodzenia i teraz jako dorosli mozemy sobie wspomniec ze to od "chrzestnego", ktory w wiekszosci przypadkow juz odszedl. Moje dzieci tez maja takie pamiatki od swoich chrzestnych. Jesli nie stac cie na pamiatke ze zlota- zamow u zlotnika ze srebra. U tradycyjnych zlotnikow mozna teraz zamawiac grawerki pamiatkowe.
To napewno lepsze niz kolejna zabawka, ktora za rok wyladuje w pudle w piwnicy lub u innego dziecka.
tez zawsze pytalam rodzicow (mam 4 chrzesniakow :)
ostatnio kupilam srebrny/posrebrzany obrazek przedstawiajacy Maryje i Jezuska, oprawilam go w ramke, wyszedl super. a dodatkowo kaska w kopercie, to dziecko w najblizszej rodzinie, wiec wiedzialam, ze kaska na pewno sie przyda dla malucha. mysle, ze dla roczniaka rowniez :)
chrzestny kupowal np. lezaczek-bujaczek, ale o wszystko rodzice byli pytani co jest potrzebne itp.
Niedawno chrzciliśmy córeczkę i poprosiliśmy chrzestnych żeby kupili w prezencie Biblię w obrazkach i album na zdjęcia. Poza tym mała dostała jeszcze obrazek posrebrzany z wizerunkiem Maryi na ścianę i obrazek z aniołkami w ramce do postawienia.
my chrzcimy Frania w niedzielę i wiemy, że prezentu-pamiątki będą takie tradycyjne pamiątki, tzn srebrna łyżeczka z grawerem (data ur, waga wzrost itd), obrazek "święty", itd.
osobiście uważam, że to okazja dla właśnie takich prezentów j.w. plus łańcuszek z medalikiem, srebrna grzechotka, biblia w obrazkach.
by dawać zabawki, leżaczki, ubrania itd będzie cała masa innych okazji jak święta, urodziny, imieniny, dni dziecka i wiele innych.

no ale to tylko moje skromne zdanie.
widzę, że chyba nie przeczytałam swojego pierwszego zdania, hehe. goszzz
wiadomo o co chodzi
Apropos chrzcin- gdzie jest duży wybór medalików w Gdańsku??
np w sklepie Ars Chrystiana (chyba tak to sie pisze) w Gdańsku Głównym na ul. Szerokiej. To taki typowy sklep z dewocjonaliami. Mają spory wybór i dość przystępne ceny w porównaniu do typowych złotników czy jubilerów
mi medaliki podobały się w APART i mieli całkiem spory wybór, ale w tym sklepie na Szerokiej faktycznie też jest duuuuuży wybór i taniej;

Mila dostała na chrzciny takie książeczki - bardzo mi się pdobają i uważam, że na taką okazję jaką jest chrzest św. są bardzo odpowiednim prezentem.
http://www.edycja.pl/index.php?mod=ksiegarnia&item=1219
http://www.edycja.pl/index.php?mod=ksiegarnia&item=1218
Właśnie mi się też wydaje, że na taką uroczystość powinno się dać jakieś skromne prezenty, które będą pamiątką. Dzięki dziewczyny za podpowiedzi :-)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Zakup mieszkania - rozterki (63 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

dom czy mieszkanie??? (434 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

do góry