Widok
18 troszkę późno jak dla mnie
U nas w baninie w ogóle jest fajnie, bo nie mają konkretnych niedziel czy sobót jak to bywa w innych kościołach. Nas się pytali czy chcemy w sobotę czy niedzielę.
U nas w baninie w ogóle jest fajnie, bo nie mają konkretnych niedziel czy sobót jak to bywa w innych kościołach. Nas się pytali czy chcemy w sobotę czy niedzielę.
Nas ksiadz zapytal kiedy chcemy chrzcić, i zaproponowal niedziele - Nam pasowalo jak najbardziej. Byla chrzczona bardzo uroczycie, podczas mszy - ale nie na koncu (jak sie dowiedzialam od Matki Chrzestnej ze zawsze byla na chrzcinach gdzie na koncu mszy) tylko w trakcie calej mszy bylo coś, wiadomo a to blogoslawienstwo, a to polanie glowki itp, potem jakies wyjscie na srodek z rodzicami i blogoslawienstwo..
Chrzczona byla o 11.45
Chrzczona byla o 11.45
bardzo krótko i sprawnie,bo miałam okazję widzieć, tak samo byłam na tego typu ślubach bez mszy. Max 15 min.
Według mnie lepiej dla takiego małego dziecka krótsze wersje, te msze potrafią strasznie długo trwać. Rekord to ponad godzinę, bo jeszcze dołożyli jakiś koncert na koniec, wszysscy dość już mieli niewspominając o biednym dziecku, co zgłodniało i darło sie w niebogłosy
Według mnie lepiej dla takiego małego dziecka krótsze wersje, te msze potrafią strasznie długo trwać. Rekord to ponad godzinę, bo jeszcze dołożyli jakiś koncert na koniec, wszysscy dość już mieli niewspominając o biednym dziecku, co zgłodniało i darło sie w niebogłosy
My w sumie będziemy mieli w niedzielę ale gdyby nie pewne sprawy to ja wolałabym bez mszy w sobotę
dla mnie nie sa na odwal, powiedzialabym ze wrecz przeciwnie, ksiadz powiedzial krotkie kazanie gdzie caly czas mowil o naszej Liwii, zwracal sie do nas do rodzicow i czulismy ze to jest chrzest wlasnie taki tylko dla naszego dziecka i uwaga ksiedza byla skupiona tylko na naszym dziecku. Nam sie bardzo podobalo
My mielismy chrzciny w piatek 1 maja:) na 17.30, wszystko bylo do dogadania.Ale u mnie w parafii jest cennik i taka uroczystosc jest drozsza niz w niedziele podczas mszy.bylo uroczyscie i tylko dla nas. Niestety mankament byl taki, ze gdy zamawialam chrzest ksiadz wyznaczyl godzine, zapominajac, ze od maja zaczyna sie nabozenstwo majowe i wychodzilismy z kosciola w pospiechu, bo zaczynalo sie juz nabozenstwo:)
W Jasieniu jest fajny proboszcz, załatwisz z nim wszystko, tylko nie dzwon, nie pisz, a idź i pogadaj, powiedz ze Wam zależy Wam na dzień taki i taki godz taka i taka i spytaj ile by to kosztowało... Ja tak załatwiłam i miałam kiedy chciałam, no o godz później, bo było akurat ślub o tej co chciałam. Na Jasieniu jest też- Dom weselny ZŁOTA RÓŻA, jedzenie przepyszne podają i mają elegancką salę.
A wiesz jaka jest różnica między chrztem a komunią? Chrzest możesz zrobić nawet w tygodniu, co za różnica. Do komunii są długie przygotowania i zazwyczaj odbywa się to zawsze grupowo. Widziałeś kiedyś chrzest w kościele gdzie chrzcili powiedzmy 50-100-200 dzieci na raz? Pewnie nie, a na komunii tyle bywa.
Poza tym wiele parafii robi komunię w sobotę, to teraz coś normalnego jak ślub w piątek :)
Poza tym wiele parafii robi komunię w sobotę, to teraz coś normalnego jak ślub w piątek :)