Widok

chrzciny w sobotę- pytanie do was

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
witam, dziewczyny czy księża bez problemu dają chrzest w sobotę czy to zależy od kościoła czy koniecznie musi być niedziela? podzielcie sie doświadczeniami.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wiem, ze u nas daja bez problemu. Wystarczy pogadac ;)
a możesz napisać jaki to kościół?
Nas ksiadz zapytał czy wolimy w sobote czy w niedziele podczas mszy - wybraliśmy sobote.
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
właśnie tak patrze ale msze są tak późno bo tylko na 18 w soboty czy to nie za późno na chrzest?
18 troszkę późno jak dla mnie
U nas w baninie w ogóle jest fajnie, bo nie mają konkretnych niedziel czy sobót jak to bywa w innych kościołach. Nas się pytali czy chcemy w sobotę czy niedzielę.
image
fotografia ślubna, chrzciny, ciąża,rodzinnie- http://www.betrisa.pl
w Matemblewie chrzty są w soboty - w 2 i 4 każdego miesiąca o godzinie 12.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
a ta 2 i 4 sobota jest ścisła? nie wiesz czy jest możliwość w pierwszą sobotę miesiąca?
jeśli chodzi o matemblewo to.ścisła raczej, my chrzciliśmy na Morenie w sobote o 12. w małej kaplicy.Tylko sam chrzest
imageimage
a możesz dać namiary na ten kościół? i nie było problemu z sobotą a to była wasza parafia czy nie? u nas rodzina z daleka przyjedzie i dlatego mi zależy na sobocie. aha i ile wczesnej byłaś załatwiac formalności?
upppppp
prosze o namiary na ten kościół na morenie
dziękuję i mam nadzieję że nie będzie problemu bo to nie nasza parafia:)
oj calineczka dopiero teraz zerknelam w watek
Nie bylo problemu ale jest to nasza parafia, ale mysle ze dogadasz sie z proboszczem
u nas poprostu w gre wchodzila tylko sobota
no u nas będzie rodzina z daleka więc mam nadzieje że nie będzie problemu a dużo wcześniej załatwiałaś formalności?
u nas byla taka sama sytuacja i zalatwialam jakos 1,5 tyg przed chrztem. ze swojej parafii bedziesz musiala miec zgode na chrzest dziecka w innej i to wszystko. No i akt urodzenia dziecka
ok bardzo dziękuje za informację bardzo mi pomogłaś:)
calineczka od razu idz z takim zaswiadczeniem to szybko zalatwisz wszystko
imageimage
Nas ksiadz zapytal kiedy chcemy chrzcić, i zaproponowal niedziele - Nam pasowalo jak najbardziej. Byla chrzczona bardzo uroczycie, podczas mszy - ale nie na koncu (jak sie dowiedzialam od Matki Chrzestnej ze zawsze byla na chrzcinach gdzie na koncu mszy) tylko w trakcie calej mszy bylo coś, wiadomo a to blogoslawienstwo, a to polanie glowki itp, potem jakies wyjscie na srodek z rodzicami i blogoslawienstwo..
Chrzczona byla o 11.45
image
image
no właśnie jestem ciekawa jak wygląda sam chrzest bez mszy pewnie kilka minutek.
jolga a w jakich godzinach można tam podejść, żeby zaklepać tą kapliczkę na chrzest?
bardzo krótko i sprawnie,bo miałam okazję widzieć, tak samo byłam na tego typu ślubach bez mszy. Max 15 min.

Według mnie lepiej dla takiego małego dziecka krótsze wersje, te msze potrafią strasznie długo trwać. Rekord to ponad godzinę, bo jeszcze dołożyli jakiś koncert na koniec, wszysscy dość już mieli niewspominając o biednym dziecku, co zgłodniało i darło sie w niebogłosy
image
ja swoje maleństwo w sobote chrzciłam, bez problemu było, tylko że dopiero o 18 po mszy
zerknij na stronce sa godziny otwarcia biura parafialnego, dzis chyba jest czynne akurat. ja chcialam wersje krotsza trwalo ok 20 minut.
imageimage
u mnie w sobote chrzcin nie robią:(

image
image
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwac
image
image
image
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwac
zalezy jeszcze jakie dziecko, ja sobie chwale chrzciny na mszy, Mala byla jedna, a chrzciny byly bardzo uroczyste. Ja jestem pod wrazeniem i jak i nasi gosci. Takze ja polecam.
image
image
a juz sama nie wiem co zrobić:(
córeczka mojego brata miała chrzest w sobotę.
a mozesz napisac w którym kosciele?
My w sumie będziemy mieli w niedzielę ale gdyby nie pewne sprawy to ja wolałabym bez mszy w sobotę
image
moze ktos jeszcze sie wypowie:)
calineczka-kosciól poza \trójmiastem
calineczka ale rob jak ci pasuje co z tego ze ktos napisze ci ze chrzcil w niedziele czy w sobote...ja chrzcilam w sobote bo tak nam akurat pasowalo organizacyjnie a ze bylo krotko to wcale nie znaczy ze mniej uroczyscie. Bylo bardzo kameralnie i jak dla mnie super.;)
imageimage
właśnie mnie zastanawia czy te wersje bez mszy są tak tez uroczyste bo nie chce by to było tylko na odwal i nie chciałam nikogo tym stwierdzeniem urazić po prostu czekam na wasze opinie forumki
dla mnie nie sa na odwal, powiedzialabym ze wrecz przeciwnie, ksiadz powiedzial krotkie kazanie gdzie caly czas mowil o naszej Liwii, zwracal sie do nas do rodzicow i czulismy ze to jest chrzest wlasnie taki tylko dla naszego dziecka i uwaga ksiedza byla skupiona tylko na naszym dziecku. Nam sie bardzo podobalo
bardzo mi sie podoba co napisałaś:)
czy ktoś jeszcze może wyrazić swoja opinie?
uppppp
My mielismy chrzciny w piatek 1 maja:) na 17.30, wszystko bylo do dogadania.Ale u mnie w parafii jest cennik i taka uroczystosc jest drozsza niz w niedziele podczas mszy.bylo uroczyscie i tylko dla nas. Niestety mankament byl taki, ze gdy zamawialam chrzest ksiadz wyznaczyl godzine, zapominajac, ze od maja zaczyna sie nabozenstwo majowe i wychodzilismy z kosciola w pospiechu, bo zaczynalo sie juz nabozenstwo:)
a możesz napisać w jakim kościele to było?
Bobola obłuże
podbijam :)

czy gdzieś bliżej Przymorza można ochrzcić dziecko w sobotę i bez mszy????????
ja chce robic chrzciny w sobote w kosciele na Wawelskiej na Oruni,podobno sa ale napisalam do nich czy napewno i chce bez mszy,bo mój nerwus nie da rady.CZekam na odpowiedz.Nie ukrywam tez ze chce robic w sobote popoludniu zeby kazdy byl po obiedzie bo chce robic tylko ciasto i kawa
image
ja tam akurat myślę raczej o obiedzie :/ ale z minimalną liczbą osób - i tak w restauracji :/

ale nie chcę mszy... chcę krótko, zwięźle i na temat ;)

nie wiecie przypadkiem jak jest z chrzcinami w kościele w Jasieniu???
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Wszędzie, zależy jak zagadasz i ile zapłacisz...
W Jasieniu jest fajny proboszcz, załatwisz z nim wszystko, tylko nie dzwon, nie pisz, a idź i pogadaj, powiedz ze Wam zależy Wam na dzień taki i taki godz taka i taka i spytaj ile by to kosztowało... Ja tak załatwiłam i miałam kiedy chciałam, no o godz później, bo było akurat ślub o tej co chciałam. Na Jasieniu jest też- Dom weselny ZŁOTA RÓŻA, jedzenie przepyszne podają i mają elegancką salę.
Jakby ktoś chciał wiedzieć to na Oruni Dolnej bez problemu można załatwić chrzciny kiedy sie chce - może być i sobota :)
A komunie też tak robisz??

A wiesz jaka jest różnica między chrztem a komunią? Chrzest możesz zrobić nawet w tygodniu, co za różnica. Do komunii są długie przygotowania i zazwyczaj odbywa się to zawsze grupowo. Widziałeś kiedyś chrzest w kościele gdzie chrzcili powiedzmy 50-100-200 dzieci na raz? Pewnie nie, a na komunii tyle bywa.

Poza tym wiele parafii robi komunię w sobotę, to teraz coś normalnego jak ślub w piątek :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

kiedy lekcje angielskiego dla dziecka? (34 odpowiedzi)

Moja Maja w tym roku konczy 3 latka zastanawiam sie czy to juz czas zeby poslac ja na lekcje...

Przeprowadzka - jaką firmę polecacie? (69 odpowiedzi)

Hej! Jaka firmę przeprowadzkową polecacie?? Za dwa tygodnie mnie to czeka i chciałabym...

trymer/maszynka do strzyżenia - zbieram opinie (18 odpowiedzi)

dzieczyny, poszukuję jakiejś maszynki/trymeru (max do 150 PLN), która/-y tnie włosy od 0,5mm....

do góry