Widok

chrzest dziecka bez ślubu kościelnego

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy możecie mi poradzić gdzie mogę ochrzcić mojego maluszka, chodzi mi o parafie, która nie będzie robić problemów.
Mamy tylko ślub cywilny i podejście wielu księży w tej sytuacji jest jednoznaczne - robią problemy z chrztem albo zachowują się w taki sposób, że już mi się wszystkiego odechciewa...

Może znacie takie parafie (najlepiej w Gdańsku) gdzie nie robią "wielkiej łaski" w takiej sytuacji?
Proszę dajcie znać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja ochrzcilam mojego synka na przymorzu w okraglaku nie bylo zadnych problemow

na Mickiewicza są Jezuici, i złego co mi wiadomo a to moja parafia robią ogromne problemy, teraz jak jest nowy proboszcz. Wcześniej było inaczej.

Nasz synek był chrzczony w parafii po wezwanie Zmartwychwstania Pańskiego we Wrzeszczu na ul.Gomułki

image
Za pieniądze niestety wiele da się załatwić w tym kraju. Także chrzest. Cena zależy od pazerności proboszcza :)

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

Nie jestem przekonana, czy tak bez problemów. W niektórych parafiach słowo proboszcza jest najważniejsze na świecie. Co z resztą uważam za absurd, bo co winne jest biedne dziecko postawie czy sytuacji życiowej rodziców. Chrztu nie powinno się odmawiać.

Mysle ze podstawawa kwestia jest to czy ktos nie moze wziac koscielnego czy nie chce. W pierwszym przypadku ochrzcza dziecko bez problemow.
Trzy lata temu znajoma chrzciła swoją córeczkę w kościele na ul. Mickiewicza u Dominikanów. Tez byli tylko po ślubie cywilnym.

Kazimierz nie robi problemów. Znam wiele osób z Zaspy, które nie miały w tej parafii żadnych problemów.

Raczej, w Kazimierzu już nie. Akurat znajoma zyje od lat w nieformalnym związku i tam proboszcz nie udzielil im chrztu dla dzieciakow.
Tez słyszalam, ze ta parafia ze Złotej Karczmy udziela chrztu.Takze parafia św. Michała w Sopocie, nie robi problemów.
Na Zaspie, św. Kazimierz.

A jeżeli olejesz to i nie ochrzcisz to co się takiego stanie? :)

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

My chrzciliśmy Wiki u mnie w parafii na Złotej Karczmie
Niemieliśmy Ślubu (nawet cywilnego)

Niebyło żadnych problemów!

Ja polecam kosciol sw.Mikolaja. Potrzebna jst tylko zgoda z Twojej parafii.
jesli obiecasz ze wezmiesz koscielny,ze to tylko kwestia finansow czasu i organizacji powinni sie zgodzic praktycznie wszedzie.
na morenie nie robia problemów

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

do góry