Widok

chrzest dziecka bez ślubu kościelnego

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy możecie mi poradzić gdzie mogę ochrzcić mojego maluszka, chodzi mi o parafie, która nie będzie robić problemów.
Mamy tylko ślub cywilny i podejście wielu księży w tej sytuacji jest jednoznaczne - robią problemy z chrztem albo zachowują się w taki sposób, że już mi się wszystkiego odechciewa...

Może znacie takie parafie (najlepiej w Gdańsku) gdzie nie robią "wielkiej łaski" w takiej sytuacji?
Proszę dajcie znać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
na morenie nie robia problemów

jesli obiecasz ze wezmiesz koscielny,ze to tylko kwestia finansow czasu i organizacji powinni sie zgodzic praktycznie wszedzie.
Ja polecam kosciol sw.Mikolaja. Potrzebna jst tylko zgoda z Twojej parafii.
My chrzciliśmy Wiki u mnie w parafii na Złotej Karczmie
Niemieliśmy Ślubu (nawet cywilnego)

Niebyło żadnych problemów!

image
image
A jeżeli olejesz to i nie ochrzcisz to co się takiego stanie? :)

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

Na Zaspie, św. Kazimierz.

image
Raczej, w Kazimierzu już nie. Akurat znajoma zyje od lat w nieformalnym związku i tam proboszcz nie udzielil im chrztu dla dzieciakow.
Tez słyszalam, ze ta parafia ze Złotej Karczmy udziela chrztu.Takze parafia św. Michała w Sopocie, nie robi problemów.
Kazimierz nie robi problemów. Znam wiele osób z Zaspy, które nie miały w tej parafii żadnych problemów.

image
Trzy lata temu znajoma chrzciła swoją córeczkę w kościele na ul. Mickiewicza u Dominikanów. Tez byli tylko po ślubie cywilnym.

image
image
Mysle ze podstawawa kwestia jest to czy ktos nie moze wziac koscielnego czy nie chce. W pierwszym przypadku ochrzcza dziecko bez problemow.
Nie jestem przekonana, czy tak bez problemów. W niektórych parafiach słowo proboszcza jest najważniejsze na świecie. Co z resztą uważam za absurd, bo co winne jest biedne dziecko postawie czy sytuacji życiowej rodziców. Chrztu nie powinno się odmawiać.

image
image
Za pieniądze niestety wiele da się załatwić w tym kraju. Także chrzest. Cena zależy od pazerności proboszcza :)

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

Nasz synek był chrzczony w parafii po wezwanie Zmartwychwstania Pańskiego we Wrzeszczu na ul.Gomułki

image
na Mickiewicza są Jezuici, i złego co mi wiadomo a to moja parafia robią ogromne problemy, teraz jak jest nowy proboszcz. Wcześniej było inaczej.

image
image
ja ochrzcilam mojego synka na przymorzu w okraglaku nie bylo zadnych problemow

image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Zadania do gry dla dzieci (17 odpowiedzi)

Szukam pomysłów na zadania do gry dla dzieci w wieku przedszkolnym. Np. udawaj kota, zrób...

pomóżcie-pomysł na własny biznes (103 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

Cosinius - ktoś tam się uczy? (6 odpowiedzi)

Witam chciałąbym od lutego iść do szkoły policealnej , terazm mam dylemat do której profil...

do góry