Widok

chrzest nieślubnego dziecka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
rzucił mi się w oczy artykuł na portalu gdansk.naszemiasto.pl

http://gdansk.naszemiasto.pl/wydarzenia/925470.html

ostatnio słyszałam, że proboszcz na pewnej podlęborskiej wsi odmówił ochrzczenia dziecka, gdyż pochodzi z nieślubnego związku
oburzyło mnie to bardzo, ja nie pozwoliłabym na takie potraktowanie

co o tym myślicie? czy spotkałyście się z takim podejściem?
jeśli tak to gdzie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Chcieliśmy ochrzcic dziecko nie mamy ślubu kościelnego ksiądz zapytał kto będzie chrzestnym chcieliśmy wziąć siostrę i z drugiej strony brata ksiądz zapytał czy brata dziewczynę odpowiedz padła ze tak o to ja się nie zgadzam brat żyję w grzechu konkurenta tłumaczymy ze nie mieszkają razem ze się widuje odrzucił przez to brata za chrzestnego
Juz nabroili dziecko nawet nie wie co sie dzieje czemu i na sile jesli jesto czlowiek myslacy ma wolna wole czuje taka zabawa powinna odbywac sie po uzyskaniu pelnoletnosci i sam ma zdecydowac o tym a przy okazji przypomina to wypalanie znaku firmowego na cielaku przez farmera
heh taka prawda pijesz bijesz nienawidzisz obgadujesz zlorzeczysz ale chodzisz do kosciola i cialo boze pzyjmujesz jestes super extra chrzescijanin, nie chodzisz lecz jestes dobrym czlowiekiem i tak jestes bee. taki kraj taka mentalnosc.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
w takim razie brawo dla ksiedza widac jako 1z nielicznych zostal nim z powolania i rowniez takowy bedzie chrzcil moje dziecko o dziwo tacy jeszcze istnieja (nieliczni) co nie zmienia faktu ze dla mnie to tylko czlowiek-posrednik i nie jemu powieram dziecko. 2 sprawa ze nigdzie nie napisalam ze nie chodze do kosciola:) czytajcie dziewczynki ze zrozumieniem, wypowiadalamsieo ksiezach tylko( na szczesciekoscioly sa otwarte takze wtedy gdy nie jest odprawiana msza) co do obrazania to nikogo nie obrazam tylko stwierdzam fakt ze osoba ktora jest takim wielkim katolikiem a z jej wypowiedzi zionie jadem agresja i nienawiscia jest dla mnie ,,katolem,,. co do faktow to cytuje 1 z wypowiedzi powyzej

EWANGELIA WEDŁUG MATEUSZA 5,38-6,9
5.Modlitwa. Gdy się modlicie, nie postępujcie jak obłudnicy! Ci gdy się modlą, lubią stawać na widoku, w synagogach i na rogach ulic, aby ich zauważyli. Zaprawdę powiadam wam: Otrzymali już swą nagrodę. Ty zaś, gdy chcesz się modlić, wejdź do izdebki swej i zamknąwszy drzwi módl się do Ojca twego, który obecny jest w skrytości; a Ojciec twój, który widzi także w skrytości, odpłaci ci za to. jaki wniosek z tego?? lepiej modlic sie w lesie i byc dobrym czlowiekiem wyrozumialym akceptujacym szanujacym niz nienawistna istota stojaca co tydzien w 1 lawce na mszy!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
W tym zakłamanym kraju nie ma da rady się wychylić, więc nie pisz bzdur. Trzeba ochrzcić, wziąść ślub kościelny, liczy się dla kościoła kasa, nic więcej.

Banda hipokrytów!

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
do ania035 odnośnie tego że nie stać cie na ślub, mój proboszcz cały czas powtarza że ślubu udziela za darmo.... :P aha i jak dla ciebie istnieje Bóg to bez kościoła katolickiego to po co chrzest. Sama ochrzcij swoje dziecko po co ma je chrzcić grzeszny obłudny ksiądz
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Zgadzam się z nastką, napisała dokładnie to co i ja myślę a czego pewnie bym tak nie ujęła. Proponuję na spokojnie jeszcze raz przeczytać to co napisała nastka i proszę w końcu nie obrażać ludzi wierzących (to do postu ani03..). Czarnego piaru nastka bynajmniej nie robi, a zresztą o czym tu mowa o jakimś ,,piarze", przecież nie o to w tym wszystkim chodzi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nastka mnie nie obraziłaś ale, cytuję:

"co w tych ścianach pustogłowia waszych siedzi"
puste ściany waszych głów...
Ludzie..co wy macie zamiast mózgu?

Idę dalej:

Zastanów sie dziewczyno i przede wszytskim mysle samodzielnie-bo powielasz któreś z kolei zachowanie typowosztampowe, schematyczne, popatrz wytłumacze tu tak"

W którym akapicie mojego postu napisałam o tym, jak postrzegam KK i co myślę o sytuacji chrzczenia dzieci przez nieślubne pary?

Czy to że:

1. ktoś obraza ksiezy, kosciół kk, ale chce otrzymac-ba chce- on żada sakramentu, mimo ze mu sie nie nalezy

Upoważnia Ciebie do obrażania innych?

2. Ja pytam po co ci tem sakrement, odpusc sobie bo swoja postawa juz wykluczyłas sie z kk, nazywam rzecz po imieniu hipokryzja, falsz

WTF??? Gdzie ja napisałam, że mam jakikolwiek sakrament????

Jaką moją postawą?

3. ty odwracasz kota ogonem i robisz ze mnie osobe swietoszkowata w imie czego> bo nazwałam rzecz po imieniu, napisałam prawdę?
i smiesz pisac o moich słowach ze sa nie "boże" nawet trudno mi sie odnieść do twojej infantylności...

W którym miejscu odwróciłam kota ogonem. Proszę o wskazanie akapitu.

odnieść do twojej infantylności...oczywiście jest epitet powszechnie uważany, za przyjemny i miły

Mysl Tinker Bell.

Myślę, i właśnie wymyśliłam, że jest z Tobą bardzo coś nie tak. Napisałam jedno słownie i dużymi literami JEDNO zdanie. Z którego nie wynika nic. Oprócz tego, że uważasz się za katolika, a z Twojego postu płynie tyle jadu, że aż słabo się robi.

Rozumiem Twój tok myślenia. Nie rozumiem już za to formy przekazu której użyłaś.

Może jednak Ty pomyśl, że swoim zachowaniem raczej robisz czarny PR wyznaniu które reklamujesz.
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
no coz im wiekszy ,,katol,, tym wieksza pala agresja i mow se co chcesz nastka twoja wypowiedz jest pelna agresji, ale nie tedy droga do umoralniania ,,grzesznikow,, bez slubu. ja nie mam koscielnego bo mnie narazie nie stac na niego a jako ze jest to ten 1 raz w zyciu chce miec isukniei wesele a ze jest wczesniej dziecko to tylko samo szczesciei cud!! a nie grzech a chrzest dla mnie to poswiecenie dziecka Bogu nie ksiedzu, mam o nich zle zdanie ale przeciez sam Bog nie zstapi z niebios ochrzszczic mi dziecka, i to ze mysle o ksiezach jak mysle to zmienia mojej wiary w Boga. ksiadz to czlowiek grzeszny i obludny jak nie jeden swiecki a moze nawet bardziej, coz przykro mi ale taka jest prawda i jesli bedziesz chciala nastka skomentowac moja wypowiedz to mnie agresji mniej a wiecej Boga w sercu ktorego tak kochasz, wiesz milosc do blizniego...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
karambaaaa wybaczcie za blędy, oj sporo ich napisałam;-)najwyżej zamknijcie oczy.
zwróć uwagę Wiolu, ze na pierwszym miejscu, pisze o tych, którzy swoim postepowaniem wrecz szydzą, albo nienawidza kk a żądaja sakramentu własnie od tego koscioła na który sami pluja. Najbardziej agresywni sa ci co w swoim upartym trwaniu swiadomie odmawiaja uczestnictwa w sakramencie małzenstwa, była o tym mowa pare wątków wczesniej a nie ci, którzy pragna tego sakramentu a niestety z powodu, np. ponownego zwiazku otrzymać go niemoga.

Ponadto moze nawet o tym nie wiesz ale moze ty, albo twój mąż przyczyniliście sie swoim postepowaniem do tego ze wasz syn zapragnał sakramentu chrztu? Skąd u niego takie pragnienie? pytaliście? moze wasza droga zmierza własnie ku temu aby złozyc przysiege przed Bogiem? Wiola ja teologiem nie jestem, nie chce brnąc w sprawy o których mam niewielkie pojecie. Pomne tylko na dwie postawy ludzi: agresorów atakujacych kk, a tych którzy chcieliby miec sakrament a nie moga.

i jeszcze raz prosze nie zarzycajcie mi agresji tylko dlatego ze pisze prawde, a jezeli sie myle to mi to argumentami wykazcie. Same konkrety prosze. U Boga same konkrety;-)
Powiem tak ,ja mam ślub cywilny ,kościelnego brać nie zamierzam ,mam dwoje dzieci jedno nie ochrzczone ,drugie zdecydowało same że chce iść do komunii ,chce chodzić do kościoła .

Zaczęło sie klasie 0 kiedy to wszystkie dzieci uczestniczyły w lekcji religii bo była "środkowa " rok później syn mnie zapytał czy on był ochrzczony ,ja mówię że nie ale wytłumaczyłam mu wszystko co to jest chrzest i kto po co go przyjmuje ,przyszedł do nas pół roku temu i poprosił abyśmy poszli z nim do kościoła bo on chce być ochrzczony ,ok zrobiliśmy to .

Czy wg Ciebie Nastka nie powinniśmy tego robić , powinniśmy odmówić dziecku bo według kościoła przecież żyjemy w grzechu .
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
wiesz co Tinker Bell, w którym momencie użyałm wulgaryzmu, gdzie cie obraziłam, poczytaj nascie watków wyżej to dopiero odczujesz jezyk miłości od tych, którzy tak bardzo starają sie ochrzcić dziecko, a którzy nie maja ślubu koscielnego no i którzy oczywiscie nie praktykuja ale z kazdego ksiedza robia kochanka albo złodzieja. Pomyślałaś o tym, ze takie oszczerstwa i naprawde wulgarne epitety uderzają w religie tych, którzy ją szanują?

Gdyby takie słownictwo podało pod adresem koranu-wielu z nich nie miałoby już głów-co oczywiscie potepiam, bo zadna religia nie może odbierać zycia, ale jednoczesnie ubolewam nad tym , ze na wiare katolicka można wszelkie pomyje wylewać. Zastanów sie dziewczyno i przede wszytskim mysle samodzielnie-bo powielasz któreś z kolei zachowanie typowosztampowe, schematyczne, popatrz wytłumacze tu tak"
1. ktoś obraza ksiezy, kosciół kk, ale chce otrzymac-ba chce- on żada sakramentu, mimo ze mu sie nie nalezy
2. Ja pytam po co ci tem sakrement, odpusc sobie bo swoja postawa juz wykluczyłas sie z kk, nazywam rzecz po imieniu hipokryzja, falsz
3. ty odwracasz kota ogonem i robisz ze mnie osobe swietoszkowata w imie czego> bo nazwałam rzecz po imieniu, napisałam prawdę?
i smiesz pisac o moich słowach ze sa nie "boże" nawet trudno mi sie odnieść do twojej infantylności...

najbardziej kocham Jezusa własnie za te bicze z powrozów, którymi przepędził tych , którzy ze swiatyni-czyt, koscioła zrobili targ.

Mysl Tinker Bell.

to forum z tematu"ugrzecznione.pl" czy jak?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
Tak, ten post powyżej zdecydowanie jest napisany po Bożemu;)
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
nastka - napisane dobitnie ale w 100% się zgadzam... zawsze przypomina mi się obrazek z kościoła u moich rodziców na wsi... do chrztu to pierwsi, zdjęć na portalach nawrzucają ale żeby w którąś niedzielę zobaczyć ich w kościele to zapomnij... i po co to? nazwać sobie możesz w domu, ogłosić wszystkim i dziękuję...
prosze o wytłumaczenie :
co w tych ścianach pustogłowia waszych siedzi...po cholere chrzciecie dziecko skoro nie macie slubu kościelnego-odrzuciliście Boga własnie zyjąc tylko na cywilnym, wiec jaka wiare przekazecie dziecku? HIPOKRYZJA. daj mi jeden powód dla którego chcesz chrzcic w KK? skoro nie uważasz małżeństwa w KK to i po cholere chrzest ma byc w KK? ochrzcij sobie w lesie. tam też jest Bóg!

Boże słyszysz i nie grzmisz!! a co do skarg to sobie piszcie..pełno w was pychy i obłudy: ksiazd złodzie, czarny kler tylkołape po kase wyciaga, ja tam w d*pie mam katechizm KK, nauczanie moralne np. antykoncepcja i tp, kolędę, ale chrzest dziecku sie nalezy_nawet jak mam BOga w d*pie-bo nie mozna wierzyć w Boga bez pełnego udziału w sakrementach KK, a jak nie to skarge napisze...bo mi sie nalezy i basta!!

puste ściany waszych głów.....i o co wam chodzi? zastanówcie sie , zapytajcie siebie: CO ja zamierzam zmienić w momencie sakrementu chrztu mojego dziecka, czy zmienie swoje postepowanie, no i jak wypełnie przysiege, która przecież złoże w kosciele w obecności świadków i Boga. Ludzie..co wy macie zamiast mózgu?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
ewidentnie to wymysł ksiedza zeby Was hmmm... ukarac?? ja chrzszcze dziecko za 2 tyg, mam tylko slub cywilny, gdy poszlam do ksiedza juz napoczatku zaznaczylam jaka jest sytuacja i zdziwil sie ze sa ksieza ktorzy nie chca chrzszczic gdy rodzice nie maja koscielnego albo ze robia problemy, wiec to tylko i wylacznie zalezy od ksiedza. jesli Ci sie chce mozesz napisac skarge do kurii na tego ksiedza to twoje pelne prawo, niestety wiekszosci ludzi nie chce sie ciagac po kuriach ale mysla ze to nie wypada, dlatego ksieza wciaz pozostaja bezkarni
powiedz mu, żeby wskazał Ci dokładnie, który przepis :]

a jak są problemy - idź do innego kościoła :] (tylko będzie potrzebna zgoda z Waszej parafii) my tak zrobiliśmy - bo nie chciałam chrztu w "moim" kościele.
(ogólnie chrzciliśmy, bo Mężowi zależało)
to wrednosc ksiedza ja nie miałam slubu i bylismy oboje
Witam, ja mam z kolei inny problem, nie mam jeszcze slubu, i chce ochrzic dziecko, jednak ksiądz mi powiedział, że przy ołtarzu mam stac ja, i rodzice chrzestni, ojciec nie,. powiedział, że tak mówi prawo kanoniczne. Ja jednak nie znalazłam zadnego takiego przepisu, czy to z wredności księdza? miał juz ktos taki przypadek?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry