Widok

chrzestny bez ślubu kościelnego

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, wiem, że jest to możliwe, żeby ktoś tylko po ślubie cywilnym był chrzestnym ale nie wiem gdzie w trójmieście. Miałyście może podobną sytuację??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Musisz okazać chyba dowód a w nim widnieje inne nazwisko odnośnie kobiet po ślubie cywilnym...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A podczas całej ceremoni jak jak było z Komunia Świętą ? Brat normalnie przyjął?
Dokladni jakieś warunki muszą być bo człowiek nie wie co ma ukryć a co powiedzieć
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja też nie rozumiem zachowania niektórych księży żadnego papierka nie żądają nawet tego ze ktoś był bierzmowany po prostu rodzice mogą wziąć za chrzestnych ludzi z ulicy takich przypadkowych znam taką parafię i takiego księdza i gdzie tu godność matki lub ojca chrzestnego .Najpier proszą o papierek a potem go nie potrzebują i człowiek głupiej po prostu szlak trafia na takie coś .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
W Krzyżowicach
Sam fakt ze przez jakis papierek dziecko ma być nie ochrzczone jest kompletnie głupie. Jezus chrzcił w Jordanie tak jak i Sw. Jan. Bez papierów, bez dziwact a tu, papier musi być, chociaż człowiek przed Bogiem w kościele wyznaje wiarę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Gdzie takie parafie sa
Zgadzam się z tym
Chrzestnym żeby zostać musi spełniać wymagania. I być katolikiem. Po kościelnym .żeby mógł mieć spowiedź oraz zaświadczenie ze swojej parafii
Czasami, sami księża powinni się zastanawiać czy żyją w wierze, bo zachowują się i robią co chcą, sex uprawiają a co gorsze to i zboczeńcó wśród nich jest też nie mało
To już sprawa jego sumienia
co to za kombinacje i półśrodki?!!!!!
aż żal bierze
Wszystko byście durne przepuky po swojemu ustawiały.
Nie podoba wam się to fora z Kościoła.
Jak trwoga to do Boga.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10
A ksiądz pedofil jest ok, oni też oszukują i co z związku z tym?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4
Dziewczyny, jezeli ktoras z Wam przebrnela pozytywnie przez te sytuacje to prosze o info!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
coffe.popieram twoje zdanie.Moi chszestni nie mieszkają w Polsce i u nich płaci sie za religie także "wypisali" sie i taka ich religia.Ze mną na temat Boga rozmawiała mama i ja też jak wspomniałam wcześniej jestem zdania że rodzice są od wychowania religijnego :)
Właśnie każdy ksiadż (parafia) inne zdanie.W mojej rodzinie tez musieli rodzice dziecka szukać innej parafi aby im ochszcił dziecko,bo byli bez ślubu z przyczyn finansowych
nie ma jak sąsiedzkie plotki :P
dobrze że nigdy się nie przejmowałam tym co sąsiedzi powiedzą :) i nie mam zielonego pojęcia kto ma ślub a kto go nie ma ...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja osobiście jestem przeciw kościołowi bo w dupach im się poprzewracało i niektórym (większości) "katolikom" tez, jedna z moich sąsiadek pier.... po ludziach że koleżanka ma dziecko bez ślubu że to nie ładnie nie po katolicku a sama u siebie pod dachem miała ludzi którzy byli bez ślubu przez ileś tam lat i mieli dziecko,ślub wzięli dopiero jak trzeba było ochrzcić bo ksiądz postawił taki warunek ,ot tacy to katolicy w naszym kraju dodam że ksiądz który postawił taki warunek sam nie żyje bez grzechu i kłamstwa łazi na dziwki ,zmienia auta na coraz lepsze/droższe ,i baluje nie pijąc przy tym mało.......
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5
Kulka:
ja jakoś mam odwrotnie wrażenie - większość osób obecnie jest przeciwnych Kościołowi i nikt nie robi szumu z powodu braku sakramentów ... ale może ja się obracam w innych kręgach ....

Agusia:
zgadzam się, głupotą jest brać na rodziców chrzestnych kogoś tylko dlatego że ma ślub kościelny ...
I naprawdę przykre jest że jakby tak naprawdę szczerze się zastanowić nad wyborem to najczęściej nikogo takiego nie znamy kto by się nadawał ....

coffee:
ja miałam takich rodziców chrzestnych
ja też nie jestem jakas zagorzala fanatyczka ale jakies zasady obowiazuja wszedzie nawet w domu,pracy i w szkole wiec czemu ludziom nie podobaja sie az tak zasady w kosciele?nie chcesz nie chodz i na pewno nigdy nie ochrzcilabym dziecka dla kogos zeby ludzie nie gadali to jest bzdura jakiej jeszcze w zyciu nie slyszalam. a co do chrzestnych to w wiekszych miastach chyba księża dali sobie na luz i tak nie sprawdzaja swoich parafian ale w mniejszych jeszcze pilnuja kto chodzi do Kosciola kto przyjmuje kolęde i wymagają do chrztu zaświadczen i kartek od spowiedzi.
Ale powiem Wam, że moj brat pytal się w swojej parafi z ciekawości jak Ksiądz sprawdzi, czy on jest praktykujacy i ze ma bierzmowanie(ma tylko w innej parafi) a Ksiadz mu odpowiedzial, ze to on będzie przed Bogiem odpowiadał a nie Ksiądz i wierzy mu na slowo ale to w dużym miescie tak Księża do tego podchodzą.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
A ja spotkalam sie juz z z tym, że ksiądz odmowił rodzicom chrztu dla dziecka dla tego, że nie mieli slubu kościelnego także co ksiądz to inna decyzja. U nas w parafirodzice bez slubu Kościelnego nie mogą ochrzcić dziecka w ndz tylko na specjalnej mszy w sobote.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry