Widok

ciąża ,a badania okresowe w pracy...

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Drogie mamy! Jestem w 2 miesiącu ciąży. W pracy kończą mi się badania okresowe...Zastanawiam się, czy powinnam mieć jakieś zaświadczenie dla lekarza medycyny pracy,w razie złych badań? Przyznawać się do ciąży? Czy jest taka możliwość ,że nie zostanę dopuszczona do pracy? Co wtedy ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wtedy pójdziesz na 100% zwolnienie lekarskie, bo jesteś niezdolna do pracy. Poza tym co złego może wyjść w badaniach w stylu "Dobrze się pani czuje? Choruje na coś? Proszę pokazać gardło. Dziękuję, do widzenia." ?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Na początku obu moich ciąż akurat wypadały mi badania okresowe w medycynie pracy. Mówiłam, że jestem w ciąży i to by było na tyle ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mam chyba z 5 czynników ,których kobieta nie powinna wykonywać w ciąży...

To tym bardziej warto porozmawiać z lekarzem dla dobra maluszka.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Lekarz medycyny pracy nie ma prawa zapytać o ciążę . Jest to niezgodne z prawem. Jeśli chcesz,sama powiedz. Przerabialam to całkiem niedawno, chciałam powiedzieć o ciąży dopiero za jakiś czas i powiedzialam- miesiąc po badaniach
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja zrobiłam tak samo. Na badaniach byłam już w ciąży. Lekarka o nic nie pytała, a w podstawowych badaniach krwi i moczu nic takiego nie wyjdzie żeby było pewniakiem, że jesteś w ciąży. Wiem, bo przed takimi badaniami pytałam swojego wujka (lekarza) czy mam się czego obawiać, bo nie chciałam żeby to jeszcze wyszło. Więc tego akurat sie nie musisz obawiać, jak sama nie powiesz to informacja ta zostanie tylko dla ciebie.

A co z RTG klatki piersiowej? Jak dostanie skierowanie na takie badanie, to nie powinna go wykonywać? Jak to wytłumaczyć lekarzowi?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Powiedzieć wprost, że wolałaby go nie wykonywać bo jest w ciąży lub nie ma pewności, czy nie jest w ciąży. Takie badanie i tak powinno sie wykonywać w pierwszej połowie cyklu, więc zawsze można naściemniać, że jest się w drugiej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

O nigdy nie słyszałam, że RTG wykonuje się w 2 fazie cyklu.
Żaden lekarz mi nigdy takiej informacji nie udzielił i przy robieniu RTG ani razu mnie się nie pytano w jakiej fazie cyklu jestem.

Jeżeli nie chcesz zdradzać na badaniu u lekarza medycyny pracy, że jesteś w ciąży to tego nie mów.
No chyba, że będziesz musiała robić RTG, ale nie wiem czy czasem prześwietlenie nie jest ważne 2 lata. Przynajmniej jest tak u mojego męża jak robi badania medycyny pracy do książeczki sanepidowskiej. Więc jeżeli robiłaś badania rok temu to RTG powinnaś mieć ważne.

W ciągu życia miałam robione kilka razy różne RTG i na każdym z 3 różnych gabinetów w 3 różnych przychodniach wisiały kartki, że u kobiet w wieku rozrodczym najbezpieczniej wykonywać RTG w pierwszej połowie cyklu, żeby zminimalizować ryzyko, że pacjentka jest w ciąży. Raz nawet podczas umawiania na termin pani rejestratorka zapytała mnie, czy będę wtedy przed czy po miesiączce.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja to tylko za każdym razem musiałam podpisywać oświadczenie, że nie jestem w ciąży. A jak już wisiały jakieś kartki to z info, że kobiety ciężarne nie powinnny mieć wykonywanego RTG i jak jest się w ciąży to trzeba to zgłosić.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Te teksty też były na kartkach, podpisywanie oświadczenia również. Serio u nikogo nie było informacji, że najbezpieczniej wykonywać prześwietlenia w pierwszej połowie cyklu? Myślałam, że to standard, ale wychodzi na to, że za każdym razem nietypowo trafiałam.

Mnie za każdym razem pytano o dzień cyklu, w drugiej połowie musiałam podpisywać oświadczenie że nie ma możliwości bym była w ciąży a sprawa dotyczyła zdjęć zębów do kanałowego leczenia. Pomimo oświadczenia i tak dostawałam ołowiany fartuch na brzuch. W niektórych placówkach bardzo o to dbają.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czekam na wizytę u ginekologa...Zobaczymy jak maluszek... Wezmę skierowanie na badania okresowe i zapytam się jego wprost... Praca w nocy,nadgodziny, praca w pozycji stojącej i /lub wymuszonej,dźwiganie, hałas ,monitory ...i w domu drugie dziecko,które wymaga dużo energii i uwagi.

Teoretycznie - pracodawca powinien Cię przenieść na stanowisko, w którym takich czynników nie będzie, przy zachowaniu obecnej pensji. W praktyce - w takich sytuacjach pracodawca najczęściej sam prosi pracownicę, żeby załatwiła sobie zwolnienie.

Bzdura ! Lekarz medycyny pracy ma prawo zapytać o wszystko - może Pani jedynie odmówić odpowiedzi , albo powiedzieć nieprawdę , albo prawdę . To co Pani podaje na wizycie medycyny pracy jest zawarte w kwestionariuszu Karty Badania Profilaktycznego , w tym pytanie o kwestie ginekologiczne . To co Pani podaje w trakcie wizyty jest zapisywane w tej Karcie i podpisuje to Pani na tej Karcie (odpowiadając prawnie za to co Pani podała lekarzowi ) . W przypadku odmowy odpowiedzi ( do czego ma Pani prawo ) lekarz może podjąć decyzję o niewydawaniu orzeczenia o zdolności do pracy ( ponieważ odmawia Pani odpowiedzi na istotne pytanie dotyczące stanu zdrowia - które lekarz musi zadać ) i wtedy Pracodawca może Panią zwolnić z pracy z powodu niewywiązania się z obowiązku poddania badaniom profilaktycznym - .art. 229 Kodeksu Pracy . Proszę nie robić innym wody z mózgu .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (72 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (115 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

Jaką piaskownicę polecacie do ogrodu? (27 odpowiedzi)

Zdecydowanie nadszedł czas tego zakupu ;) najpierw myślałam o plastikowej, zamykanej -...

do góry