Widok

ciąża a działalność gospodarcza

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
http://finanse.wp.pl/kat,104762,title,Placisz-669-zl-a-dostajesz-110-tys-zl-Za-co,wid,14702538,wiadomosc.html

Czy któraś z Was może się orientuje w przepisach i wie, ile w tym jest prawdy? Jak to faktycznie wygląda? W komentarzach do artykuły czytałam, że to jednak nie do końca tak jest, jak tam piszą, ale ja się w tym nie orientuję zupełnie:)
Myślałam o założeniu swojej działalności, ale po ciąży, jak dzieciaczek ciut podrośnie:) a teraz brat przysłał mi tego linka, i zastanawiam się, czy nie byłoby lepiej założyć firmy teraz, a rozwinąć ją później:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
zuzka zawieś dziłalność wówczas nie bedziesz płaciła zdrowotnej na macierzyńskim - poważnie mówię :)
Działalność od nowa po 30 dniach bez składkowych.
3,200zł przez trzy miesiące.
6500 na L4 i na macierzyńskim.
243zł zdrowotnego co miesiąc przez cały okres wypłacania zasiłku.
po macierzyńskim albo zawieszasz/zamykasz działalność lub zmniejszasz składki.
Dokladnie o tym dzisiaj uslyszalam i mam pytanie czy tak samo wyglada sytuacja jak dzialanosc prowadze od ponad trzech lat. Jak wowczas uzyskac tej wysokosci zasilek od ZUSu?
jeśli jeszcze nie zmienili okresu karencji (do tej pory było na chorobowe 90 dni, na macierzyński 30 dni opłacania składek) to w zależności czy opłacasz dobrowolną składkę chorobową czy nie:
jeśli tak, w jakiejś niskiej kwocie i nie chcesz, żeby Ci liczyli do średniej to wypisujesz się z tej dobrowolnej składki chyba na min 30 dni (pewna nie jestem, musiałabyś zapytać księgowej) i potem zapisujesz się na nowo i płacisz najwyższą
jeśli jej nie opłacałaś, to po prostu się zapisujesz, opłacasz od początku najwyższą przez te 3 miesiące (o ile nie zmienili) i możesz iść na L4 lub przez 30 dni i na macierzyński (można rozpocząć dwa tyg przed planowanym terminem porodu)
no i co roku składki wzrastają, nie wiem ile teraz wychodzi ta duża chorobowa, ale zdrowotna będąc na zasiłku za grudzień płaciłam 255, nie wiem jak teraz za styczeń będzie :)
Mam pytanie:)
Nie jest czasem tak, że osoba która zakłada pierwszy raz działalność opłaca najniższe składki tak jak w tym linku napisane?

http://www.forbes.pl/artykuly/sekcje/podatki-2012/matka-przedsiebiorca-dostanie-niespelna-260-zl-zasilku,30844,1

Czy nie trzeba się zgadzać na tą ulgę, która przysługuje "młodym" przedsiębiorcą? i można założyć firmę pierwszy raz i opłacać składki wyższe?
nie trzeba :) można od razu najwyższe
a ja byłam przekonana, że wszystkich obowiązuje ta ulga i to taki haczyk! ale głuptas ze mnie:)
no właśnie haczyka nie ma, dlatego coś mówili o tym, że chcą zrobić okres opłacania składek min rok, żeby dostać taki zasiłek, ale nie wiem czy to wprowadzili w końcu, chyba nie...
hej ja właśnie teraz jestem na macierzyskim,na 90 dni musiałam si e wyrejestrować z chorobowego ,potem znów sie zarejestrować i płacić przez 3 m-ce po 2200 prawie za zus,a jak byłam na l 4 i teraz na macierzyńskim to dostaje prawie 4 tys. powiem tak,jeśli jest taka luka w prawie to mozna ja wykorzystać,bo i tak nie ma co liczyć na inne dochody z zus
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
czyli musi być 90 a nie 30 dni przerwy?
tak musi być 90 dni
Przerwa musi być min 30 dni i to wystarczy
może być max 30 dni.. a nie musi !! najlepiej jakby jej nie było
Ale dla kobiet które prowadza dzialalność przerwa jest konieczna chyba ze nie opłacały od poczatku składki chorobowej
a jeśli mój mąż prowadzi działalność, mogę być współwłaścicielem ( dopisać gdy już będę w ciąży), opłacać składkę chorobową tą wyższą, aby po okresie 90dni pójść na chorobowe potem na macierzyński? Czy muszę założyć swoją DG? Będę wdzięczna za odpowiedzi:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

biznes - jaki ?? (22 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry