Widok

co na ból gardła u 3 latka?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, może wy podpowiecie.
Nie chcę póki co iść z córką do lekarza. Od wieczora córkę boli gardło, psiknęłam jej tatum verde, dałam w nocy nurofen i rano nadal skarzy sie na ból gardła, zaczyna się katar...
Co mogę jeszcze dać?
Córka ma dokładnie 2 lata i 9 m-cy.
Mam w domu tatum verde, elofen, nurofen i krople do nosa. Ale oprócz tatum verde i nurofenu nic nie dałam jeszcze. No i inhalacje z soli fiz. robiłam.
Tylko że ja już nie pamietam ile razy mogę psikać jej to gardło.
Może coś jeszcze?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5
a masz wogóle dzieci
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
my mieliśmy od piątku to samo...
ból gardła,lekki katar no i gorączka do 39st - wracająca jak bumerang.
I tak przez 3 dni: ibum forte co 6godzin, 2x dziennie po 10ml SAMBUCOL i syron neo angin dla dzieci (nowość w mojej aptece, o smaku czereśniowym no i w syropie!!;-))
Dzisiaj młody ozdrowiał...

pewnie wirusy
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
bardzo dobry na gardlo jest syrop prawoslazowy(z apteki),(mozna tez napary robic ale to w zielarskim trzeba sie dowiedziec co i jak)
jak bierze przeziembienie to jedszcze lipomal.
nacieranie vik vaporub(czy jakos tak/itp)
miód na łyżeczce do lizania.
ciepla herbata malinowa/lipowa (ale prawdziwa nie aromatyzowana) i np z miodem
syrop z czrnego bzu czy inne takie dzemy/przetwory - prawdziwe- lyzeczka do jedzenia.
w ostatecznosci robie roztwor amolu(aromatolu) i psikam mala iloscia ze strzykawki prosto w gardlo, dzieciaki troche sie krzywia ale pomaga .

takie rzeczy ja stosuje, w zaleznosci co mam i od stanu dzieci.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
A taki syrop się nie zepsuje, pomimo trzymania w lodówce?
Bardzo Ci dziękuję za ten przeps. Dziś zrobię. Na pewno nie zaszkodzi, a jak może pomóc - cudownie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
jasne ze surowe:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
A jeszcze pytanie - buraki oczywiście surowe?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Balbinka - inhalacje robimy z soli. To zawsze idzie pierwsze w ruch ;-).

Mała ciężarówka - dziękuję bardzo. Na pewno zrobię i sama też będę to brała, tak profilaktycznie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moze zetrzyj wiecej buraków na najmniejszych oczkach i odcisnij?niewiem sama.a miodu daj tak koło 5 lyzek.

pic kilka dni
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
Jak masz w domu inhalator, to zrób jej inhalacje choć z samej soli fizjologicznej, tak z 3 razy na dzień.
Mój mały ostatnio miał lekki oskrzelowy kaszel, trzech pediatrów na dzień dobry stwierdziło, że zapalenie oskrzeli i antybiotyk, dopiero pulmonolog doszukał się, że to tchawica i same inhalacje pomogły.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
o super - wypróbuje. Tylko ile to jest pół słoiczka miodu? ;-) Ja mam w słoiku litrowym miód z pasieki.
I jak sok z buraka otrzymać? Nie mam sokownika, czy sokowirówki.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
zrób syrop " sok z buraka,pol słoiczka miodu,cała cytryna. podawaj po jednej lyzeczce .u nas na bol gardla dziala -zamiast leków ,u dorosłych i u malej. moja ma 3,8 i podaje jejpo jednej łyżce co 3 godziny ,mozesz Twoje dawac mniej.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6
Byłam u lekarza.
Osłuchowo czysta, gardło lekko zaczerwienione.
Lekarka powiedziała, że szczerze to ona nic nie widzi i prawdopodobnie tylko przeziębienie.
Ale jakby się pogorszyło to przepisała antybiotyk.
No i mam tylko dawać jej teraz wit. C, tatum verde psikac dalej, krople do nosa i dawać nurofen przeciwzapalnie...
No nic, zobaczymy co z tego będzie. Humor mała ma ok. Póki co na gardło już się nie skarży, przez nos mówi.
Oby to tylko przeziębienie było.
Dzięki za rady.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ooo...dobrze wiedzieć.
Mam małe doświadczenie - rzadko mała choruje, ostatnią wirusówkę miała w grudniu...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
Masz rację może to być zwykła wirusówka ale lepiej niech lekarz zobaczy ,moja ostatnio miała zapalenie gardlła bez bólu i temp.raptem 37,5.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
oczywiście było to do "mama".

Pozostałym dziewczynom dziękuję, za radę.

Zajrzałam jej do gardła, jest lekko zaczerwienione, żadnego nalotu, ropnych gulek.
Po południu jest nasza lekarka...
Nie pytam co może dziecku być. Obserwuję ją przecież. Boli ją gardło, zaczyna się katar. Wygląda to jak zwyła infekcja wirusowa, którą parę razy już miała.
Oczywiście, że pójdę z nią do lekarza, jak zobaczę, że coś jeszcze jej jest. Np. gorączka.
Tyle razy słyszałam tekst, że z katarem się do lekarza nie idze...

I dziękuję za "dobre" rady. Czy tak trudno w kulturalny sposób odpowiedzieć. Widzę, że łatwiej wylać jad i swoje frustracje...
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 4
A swoją drogą czytając takie mamusie coraz bardziej stwierdzam że niektórzy cofają się w rozwoju i to bardzo mocno,zamiast do lekarza to pyta na forum co może dziecku być.......Żal mi tych dzieci których rodzice NIE MYŚLĄ....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 18
IKA A po co iść do lekarza niech sobie dzieciak pocierpi.........A jak to będzie angina to co to takie tam o......
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 12
a czy przy anginie nie ma wysokiej gorączki?
Ja proponuje jednak udać się do lekarza bo jeżeli to angina to i tak nic więcej sama na ten ból nie poradzisz.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

biznes - jaki ?? (22 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry