Widok

co na odparzony tyłek ?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Co moze byc dobre na odparzenia dla dziecka? jakies domowe sposoby ? Maja ma biegunke i przez to ma bardzo odparzony tyłek i cipkę... Gdy ją przwijam placze i az sie trzesie.... Co robic ? Macie jakies sposoby na biegunke?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mąka kartoflana .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja mała przy antybiotyku tez miała podrażniony tyłek i lekarka poleciła smarować tormentiolem - pomogło.
A nie byłaś u lekarza z biegunką?
Hm... domowe sposoby na zahamowanie biegunki to marchewka i ryż i odgazowana coca-cola - podobno :)

Moim zdaniem trzeba najpierw wyeliminować biegunkę i wtedy leczenie odparzeń będzie miało sens :) Powodzenia
jak maly mial 3,5mca i biegunke, to w szpitalu dali nam ALANTAN MASC i jak reka odjal, trzeba smarowac gruba warstwe przy kazdej zmianie pieluchy. na prawde dziala. tylko MASC a nie krem. sudocremu od tamtego czasu nie uzywamy, tylko zapobiegawczo, wieczorem alantant na pupke i zero odparzen.
tez polecam maczke ziemniaczana

image
Tormentiol działa i to rzeczywiście szybko, ALE nie wolno go stosować długo. Generalnie tormentiol jest zabroniony u noworodków i niemowląt, ponieważ ma kwas borowy w składzie, a ten jest toksyczny.
Jednak w skrajnych sytuacjach, kiedy smaruje się mała powierzchnie to można, ale max 2-3 dni.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Radzę udać się do lekarza,ja poszłam i skończyło się szpitalem.
Dla mniej zorientowanych i ku przestrodze (bo pediatrzy beztrosko polecają, a w ulotce wyraźnie stoi napisane, że nie wolno)

Kwas borowy doskonale penetruje zarówno przez błony śluzowe, jak i
nieuszkodzoną skórę niemowląt i może być u nich toksyczny - w literaturze fachowej opisano około 20 przypadków zgonów noworodków, niemowląt i małych dzieci wskutek stosowania do ich pielęgnacji preparatów zawierających kwas borowy. W związku z powyższym NIE WOLNO go używać u niemowląt i dzieci do ukończenia 3 lat. Jest to zgodne zarówno z Dyrektywą Kosmetyczną Unii Europejskiej, jak i z przepisami obowiązującymi w tym zakresie w Polsce.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
mąka ziemniaczana - albo sypać jak zasypką albo kąpać z dodatkiem mąki lub zaparzyć krochmal i wlać do wanny - koi i przynosi ulgę a także ściąga odparzenia. U nas zawsze się sprawdza. A przy zmianie pieluchy jak jest małe odparzenie do sudokrem.
Proponuję ci wybrać się do pediatry bo takie maluszki szybko się odwadniają a z domowych sposobów to mąka kartoflana i trzymałam dupcię w misce z letnią wodą czasami.
mys pupe tylko letnia woda/ 0 husteczek i maka kartoflana
masc posladkowa gruba warstwa ew. pantenol, do tego mycie tyleczka pod woda, nie chusteczkami. Duzo wietrzyc!!! Maki ziemniaczaniej nie polecam, to tylko pozywka dla bakterii.
a co z tą biegunka ? dzwonilam do lekarza i powiedziala ze mam kupic smecte, lactoral i orsalit. kupilam dalam. smecte dam wieczorem, jutro mam wizyte ? co robic zeby dziecko sie nie odwodnilo ??
Nic nie pije??
Dawaj jej cokolwiek do picia- wode sok, cole, co da radę jej przecisnąc przez gardło.
Żeby się nie odwodniła.
Bo u dziecka 2 doby i masz pozamiatane;(

Albo podjedź na Polanki, na IP dadzą małej kroplówe i to jej pomoże.Chyba, że masz znajomą pielęgniarę w przychodni, to niech małej szybko podłączy kroplówkę .

ORs nie smakuje dzieciakom, ale spróbuj.Orsalit.Może załapie...ale raczej nie.

No i podstawa- skąd ta biegunka.
Szyki( 1h) ynik możesz mieć w laboratorium, jak zaniesiesz kupę i zrobisz na adenowirusy i rota.
Oby nic z tego nie było!

Na odparzenia-najlepsze są te maści ze szpitala, pośladkowe, ale musialby Ci ktos zawędzić lub załatwić;)
Dawaj dużo pić,jak najwięcej.Moja miała biegunkę i nie chciała pić,wyglądała i bawiła się normalnie a pediatra stwierdziła,że jest odwodniona i 2 noce spędziłyśmy w szpitalu.
caly czas daje wode, pila tez ten orsalit, nawet jej podchodzi. lactoral dalam do mleka... wypila. Maja ma apetyt i wogole tez sie bawi i jest wesola juz 6 razy dzis zrobila luźną kupke. A jak bym pojechala do szpitala to ile trwa taka kroplówka? jak ona wytrzyma z nią lezec gdy jest taka ruchliwA??
Ja z moją córką również trafiliśmy z adenowirusem do zakaźnego. Mała miała trzy lata, raczej nie bagatelizowałabym biegunki u tak małego dziecka, a jak są już odparzenia na pupie to znaczy że biegunka trwa już dłużej :(
U nas też był adenowirus.Kroplówka ok 2 godzin,moja dostała 2 pod rząd na przyjęciu.Niestety musiałam ją silą przez ten czas trzymać żeby jej nie wyrwała:(
Dokładnie, Agusia ma rację.

Kroplówa trwa róznie-do 1h musisz liczyć.
Chyba dasz rade ujarzmić własne, roczne dziecko:)
Dzieci nie takie tragedie przezywają i muszą siedziec lub leżeć grzecznie.

Kroplówka to nie koniec świata, trzeba trochę zdystansować się do szpitalnej pomocy, bo czasami w domu niestety ale sami możemy w nosie pogrzebać.Nie damy rady!

Na IP lekarka przyjdzie i zbada mała, najwyżej upewnisz się, że wszystko ok i stracisz troche czasu.
Pamieta, że rota jakby był, może nieśc z soba powikłania- oskrzela, płuca itd.
Lepiej go rozpozna i atakować!

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (69 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

dom czy mieszkanie??? (434 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

Zakup mieszkania - rozterki (63 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

do góry