Widok

co podać gościom na roczek?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny robimy bardzo skromny roczek synka.
W sumie kilka osób-babcia,chrzestni(małżeństwo),kilkoro dzieci i wsio.

Nie wiem czy włączyć obiad?chciałam tylko tort,ciasta,owoce,moze jakiś deser na zimno.
Czy moze jakieś mięsko,sałatki?
Będzie to pora popołudniowa ok.15-16 więc w sumie nie wiem.Chrzestni twierdzą,że kawa i ciacho wystarczy,ale nie chcę potem mieś dupy obgadanej a i z kasą też ciężko,więc coś wymyślnego odpada.
image
image
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
zrób sałatkę gyrosową , bagietkę do tego na ciepło np.taką czosnkową z biedronki co się do piekarnika wsadza + ciasto + tort , kawa , lody potem na koniec i juz
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
w ramach tortu mozesz zrobić biszkopt z bitą smietaną i truskawkami + jakieś inne pieczone jeszcze ciasto
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
nie ma co się szarpać, zapraszasz popołudniu na ciacho i kawę i to moim zdaniem jest jak najbardziej ok. Byłam na takim roczku i nikt nie narzekał, w końcu to urodziny więc najbardziej liczy się tort:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
dzięki
z tą sałatką fajnie Aniu mi pomysł rzuciłaś
jeszcze miesiąc nie cały,ale juz czas obmyśleć co i jak:)
gdybym piec jeszcze umiała.............
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Biszkopty mozna kupic gotowe nie sa drogie koszt ok 6zl w paczce sa 3. Do tego krem i owoce i gotowe
Robilam przed wczoraj pierwszy raz torta narzyczonemu co prawda niestety z gotowych biszkoptow i wyszedl swietny nie wie pracy a pyszny
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
aj tam, każdy powinien uszanować twój wybór czy to tylko kawa i ciasto czy coś jeszcze; proponuje tort jak ktoś napisał wyżej z kremem i truskawkami, do tego np. dwa mniejsze ciacha albo ciacho i babeczki, jak chcesz do tego lody z bitą śmietaną i owocami, ale innymi niż truskawki, posypane kakaem - i masz super imprezkę ;)
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
Nie ma co sie zastawiać, zrób tyle na ile Cię stać, a rodzinka jak chce się najeść to niech idzie do restauracji i tyle :)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1
taka godzina to zdecydowanie obiadowa - więc coś na ciepło by się przydało :) nie musisz robić 2 zup do wyboru i 4 rodzajów mięsa ;)

wystarczy 1 zupa, ryż/ziemniaki, np. kotlety schabowe/pieczone udka czy cokolwiek co łatwo podgrzać ;) 2 surówki i gotowe :)

na forum pisałyśmy propozycje menu domowego przyjęcia ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
ja miałam roczek Maksia rozwalony na 2 dni z racji duzych rodzin
kazda impreza na 15 czyli po obiedzie
i miałam tylko i wyłącznie same słodkości
tort 3 rodzaje ciast cieple lody sałatkę owocowa owoce galaredki jabłka nadziewane lizakami ciasteczka cukierki itp typowy kinder bal pełno balonów serpentyn girlandy muzyka dzieciowa :)
do picia kawa herbata napoje soczki

i teraz u Poli zrobie dokladnie to samo :)
każdy rzucił się na kopiec kreta sernik na zimno faworki więc nic mega drogiego
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Roczek jest dla dziecka a nie rodzin, dla rocznego to wielki stres tyle osób.
Ja mam roczek dopiero za 5 miesięcy ale juz wiem że będzie tylko kawa ciasto i wsio. Żadnych obiadów nie robie. A to wsumie tylko dlatego że pod wieczór goście na męża ur. przychodzą i nie będę miała kiedy sprzątać.
imageimage
ale co do tej sałatki z bagietką to dobry pomysł
imageimage
Ja podałam tort, parę ciast,babeczki ,kawa herbata i wsio nie stać mnie na robienie nie wiadomo jakiej imprezy ,zrób tyle na ile cię stać i tak jak napisała Paulyn "rodzinka jak chce się najeść to niech idzie do restauracji i tyle :" roczek to nie wesele :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
myślę, że jak zapraszasz na 15-16 w weekend a goście nie jadą 200km, to mozna uprzedzić, że będzie "ciastowo", że zapraszacie na "kawę"
każdy może zjeść obiad we własnym zakresie, a u was tylko deser:)

byliśmy w tym roku na dwóch roczkach
i zdecydowanie lepiej było na tym "ciastowym" - rodzice z nami siedzieli a nie latali, bo talerze, bo coś tam...
do tego jeszcze na tym z obiadem pojawił się mocny alkohol (już wiem, po co był ten obiad) i nie czuło się atmosfery przyjęcia dla dziecka, tylko taki spęd dorosłych "przy okazji"

4 litery zawsze ktoś obrobić może... zrobisz obiad, to ciocia genowefa uzna, że nie było przystawek, będzie obiad z przystawkami, to bez sensu wydałaś $$$ itd...

zrób tak, żeby Wam było wygodnie, byście spędzili ten wyjątkowy dzień w pogodnej atmosferze...

kawa i ciacho jak najbardziej mogą być!
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
zdecydowałam już sałatka z bagietką,tort i ciacho oraz kawa:)i styk a na deser lody.
Torcik z bitej śmietany bo u nas tylko taki chodliwy:)tylko nie wiem z jakim zdobieniem,może z allegro taki opłatek na wierzch zamówić?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
W Wejherowie widziałam takie płatki na cały tort z Kubusiem,Spidermen'em,Krecikiem o średnicy ok.28cm za 18zł..
Więc może na allegro taniej.A może lepiej kupic jakiś mały torcik na bitej śmietanie?
imageimage
Jak ja się uparłam, żeby zrobić tort samemu ( nie wiem co mnie napadło ) to wyszło z tego coś takiego:

image

...i okazało się, że cukiernikiem to ja raczej nie zostanę :D
u nas imprezka była na 15.30 i nie robiłam obiadu zaczęliśmy od kawy do tego był tort + sernik + ciasto wiśniowa pychotka ( wszystko oprócz tortu robiłam sama). zrobiłam za to kolację ok, 18: sałatka z zupek chińskich, sałatka grecka, mielone z fetą, kotleciki w płatkach i orzechach, kurczak z brokułami w sosie cebulowym, krokieciki z ciasta francuskiego z farszem z pieczarek, jajka i szczypiorku i to zdecydowanie zrobiło furrorę, oczywiście była masa balonów i serpentyn
moja droga podaj przepis sałatka z zupek chińskich i kotleciki w płatkach i orzechach. pierwszy raz słyszę ;))) a tyle oglądam kuchnię tv
sałatka z zupek chinskich ( to w sumie tradycyjna sałatka warzywna robiona na szybko i dla leniuchów ) czyli 2 zupki Viffon zalac makaron wrzątkiem żeby zmiękł, ja nie daje tych przypraw z zupki, do tego słoik z gotową mieszanką marchew+ groszek+ kukurydza, por + 1 jabłko + 4- 5 ogórków kiszonych + 4 jajka ( przyprawić sól, pieprz, musztarda wymieszać z majonezem)
kotleciki w płatkach i migdałach ( teraz sie zorientowałam że sie pomyliłam) to poprostu kotlety drobiowe ( ja zrobiłam takie małe na 2 kęsy) w panierce z pokruszonych płatków kukurydzianych + migdały takie kuleczki + mąka i bułka tarta, robimy normalnie jak schabowe
a tort też można zrobić samemu żałuje że nie robiłam bo ten który zamówiliśmy nie był jakiś super a kosztował... dziś bym zrobiła truskawkowy najprościej: biszkopt + krem np gotowy śmietankowy do tego zmiksowane truskawki ( robiłam ostatnio to wychodzi z tego taka jakby pianka ) a dekoracja dowolna
jest teraz dużo świeżych owoców- może sałatkę owocową??? wszystko do miski, zaciągam serkiem homogenizowanym i już..
.
lub do miski mix owocowy i zalać galaretką...przecież jest lato!!!!

z tańszych deserów to jeszcze babeczki, wlać w dołek trochę budyniu udekorować truskawkami i też każdemu smakuje..

ja darowałabym sobie obiad, jeżeli to pizza własnej roboty- na podgrzanie, jeżeli ktoś zgłodnieje, albo jakiś makaron i pesto ze słoiczka...mogą być jeszcze pieczone ziemniaczki z warzywami do tego sos czosnkowy...

i nie martwiłabym się, że mi ktoś dupę obgada, rodzina- tym bardziej- powinna zrozumieć , że przy dziecku inne rzeczy są ważniejsze !!!!
Annika u mnie na roczek Gosi byl: tort(tiramisu), WuZetka , i cherbatniki przekladane masa budyniowa(jak do karpatki i posypane kokosem), salatka owocowa (pokrojone owoce, skropione cytryną i zalane jogurtem musli, czasem dodaje jedna galaretke pokrojona w kostke)
i zrobilam mini kolacje jedna salatke i zapiekanke makaronową. tak na zab :)
wszyscy przyszli po obiedzie (od 15 sie zchodzili) i wyszli ok 19.30 bylo cieplo zarelka starczylo, choc moglo byc wiecej na kolacje , jednak i tak w planach mialam tylko n a slodko co zaznaczylam ze zapraszamy na torta i kawke z okazjiurodzinek
wiesz to zalezy tez od tego jak to sie przyjęło u was w rodzinie ..

jesli rodzina nie jest "obiadowa" - mozna zaprosić wszystkich na 16 podac ciasto saładke i bedzie ok

ale u mnie wiem ze by to nie przeszło... po prostu panuje inny schemat imprezy i wiem ze jakbym zaprosiłam gości na 15 to i tak wszyscy by przyjechali na obiadek ;)
tworzenie i projektowanie stron internetowych - http://www.ascomi.pl
My mamy jeszcze 4 miesiące do roczku,na razie nie myślę o szczegółowym menu.Na pewno będzie albo obiad i tort albo tort i potem jakaś większa kolacja.To zależy od godziny.Nie wyobrażam sobie by goście siedzieli tylko przy kawie i czymś słodkim,no chyba że impreza trwa 2h.Myślę że zrobię podobnie jak na chrzciny.Wtedy miałam gości na 16 na obiad,tort.Potem kościół na 19 i po powrocie kolacja czyli jakieś sałatki,mięsa,bigos.W końcu to pierwszy roczek dziecka.
image

image
Ania,nie bój się że Cię chrzestni dziecka obgadają.Oni są w porządku i na pewno nie idą na urodziny dlatego żeby się najeść:-)
image

image
ja zrobiłam tak, żeby część mogła być zrobiona dzień wcześniej co by w dzień imprezy sie nie narobić za bardzo. Impreza na 9 osób. Było tak:
- rosół
- gulasz
- ziemniaki
- kasza
- schabowe
- piersi z kurczaka z ananasem i serem
- piersi z kurczaka z papryką, kukurydzą, cebulką i serem
- 2 sałatki (jedna z fetą zrobiona przeze mnie, druga czosnkowa zrobiona przez szwagierkę)
- bigosik z młodej kapusty
- sałatka domowa (zrobiona przez moją mamę)
- tort zamówiony w Sowie
- sernik (zrobiony przez moją mamę)

I elegancko wszyscy sie najedli, trochę zostało na obiad na następny dzień.

Ja bym raczej była niepocieszona gdybym na takiej imprezie nie dostała obiadu, bo jednak większość osób wychodzi z założenia że obiad bedzie i nie je obiadu w domu. Szkoda, żeby goście byli głodni, chyba że sie liczy na szybki koniec imprezy, albo na to, że goście wpadną na pomysł zamówienia pizzy ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Heh :) a my pewnie skorzystamy z tego, że synek ma urodziny w lato i zrobimy barbecue na działeczce, zatem nie będzie typowego obiadku, ale "solidne" jedzonko będzie :) tort zapewne od Pellowskiego (bo od Sowy nam nie smakują :P).
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
znajoma robiła roczkowego grilla na działce i mówi, że było super :)
a no ja zaznaczyłam w zaproszeniach że to słodka impreza i kazdy byl po obiedzie :)
daria a ja mysle ze wsszystko zalezy od tego jakie sa zwyczaje w danej rodzinie, i jak sie zaprasza.
kiedy zapraszasz na kawe i torta raczej sugerujesz ze jedzenia nie bedzie ,
najwazniejszy jest tort i nasza mala gwiazda reszta to juz jak pozwalaja mozliwosci finansowe i zwyczajowe.
pozatym ja zapraszalam do obojga tak aby dzieci byly juz po drzemce i obiedzie, bo jak przyjda juz goscie to nic nie zjedza(przynajmniej moje tak maja) wiec zeby jubilat byl najedzony i wyspany :)

a nie wyobrazam sobie imprezy urodzinowej zaczynanej od obiadu,
u nas najpierw slodkie i potem dopiero jakas ciepla zagrycha,
(no chyba ze wiadomo ze ludzie prosto z pracy przyjda, to zupelnie inna sprawa)
Ja zaprosiłam gości na 16 więc już po obiedzie :p I też był tort, babeczki, ciepłe lody, jakieś ciasteczka, kawa, herbata, soki.
annika z tym pieczeniem to nie takie trudne :) a jak np biszkopt nie wyrosnie to mozna jedna warstwe czy dwie z biszkoptow zrobic, i wychodzi na to samo :) tylko najlepiej z tych podloznych, bo jak okragle to troche je trzeba mocniej zwilzyc :)
ja wszystko sama robilam, i wyszlo git:) moze tort nie byl jakis wymyslny w smaku ale uszlo jak chcesz to podrzuce pare przepispow ciast bez pieczenia :)
a ja Ci wrzuce najprostszy biszkopt jaki moze być i na dodatek nie ma możliwości zepsucia go - zawsze wyjdzie :-)
http://www.wielkiezarcie.com/recipe31067.html
upieczesz go w dużej tortownicy tylko wtedy skladniki musisz dac podwójnie , potem przekroisz na dwa blaty , nasączysz kawą czy herbatą przełożysz kremem/ smietaną z truskwkami zmiksowanymi ( najlepiej dać troche śmietanfixu albo zelatyny) i udekorujesz .
Zapewniam Cię , że biszkopt wyjdzie baardzo smaczny , puszysty - mozesz zrobić próbę wczesniej aby sprawdzić jak Ci wyjdzie.
dzięki dziewczyny:)jak zwykle pomogłyście:)spróbuję wcześniej,może na weekend zrobię:)
image
image
Tydzien temu robilismy roczek - trzy pary z dziecmy plus my i.... narobilam sie jak glupia i polowa jedzenia zostala nam na kolejne dwa dni. A w sumie myslalam ze duzo nie robie:
- podudzia kurczaka pieczone
- dwie salatki (salata z feta i makaronowa z majonezem)
- salatka owocowa
- tort
- cisateczka maslana (kupowane)
Mąż chcial jeszcze lody ale dobrze ze mu wybilam to z głowy bo i tak pewnie nikt by nie zjadl.
Teraz pewnie ograniczyłabym sie do jednej sałatki, mniejszej ilości kurczaków (liczyłam tak 1,5 na osobę razem z dziecmi) i tortu + salatka owocowa.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ale głupie imię, Dorianek. Ha ha ha.
Robiłam roczek synka w niedziele na 15. Najpierw podałam obiad. Był gulasz z jelenia i filet z indyka w maśle, ziemniaczki z koperkiem, bukiet warzyw z zasmaszka, ogórki, buraczki. Do picia wino czerwone lub woda nie gaz z cytryna. Później kawa, ciasto malinowe , pianka z galaretka i owocami, tort. Na kolację zupa krem z cukini podana z prazonymi pestkami dyni i śmietana, sałatka z makaronu ryzowego i z tuńczyka, chlebek, wędliny, ser, pomidor, ogórek, papryka na polmiskach i tyle. Z menu dziecięcego zrezygnowalismy gdyż synek dostał dzień przed urodzinami Bostonke i impreza odbyła się w gronie dorosłych.

Zmrożona czysta (po 0,5 na głowę) i jakaś zakąska w zupełności wystarczy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Na roczku jak na innych urodzinach musi być dobry tort oraz ciasto. Jak jest ciepło to lody. Do tego pyszna kawa. Jeśli nie wiesz jaka jest dobra kawa i jak ją przyrządzić to wejdź tu https://czaskawy.pl/Przepisy-na-kawe-bloglist-pol-11.html

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Od 1go do 1go... czy Wam udaje się cokolwiek oszczedzić? (226 odpowiedzi)

Cześć, mam takie nocne przemyślenia na temat szeroko rozumianych finansów domowych... Oboje mamy...

opinia położna kuzepska magdalena (3 odpowiedzi)

Proszę o opinie, o tej położnej :)

ciekawe książki dla 4 latka jakie czytacie? (58 odpowiedzi)

czy możecie polecić jakieś fajne tytuły książek dla 4 latka do poczytania na dobranoc. W...

do góry