Widok

co podać gościom na roczek?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny robimy bardzo skromny roczek synka.
W sumie kilka osób-babcia,chrzestni(małżeństwo),kilkoro dzieci i wsio.

Nie wiem czy włączyć obiad?chciałam tylko tort,ciasta,owoce,moze jakiś deser na zimno.
Czy moze jakieś mięsko,sałatki?
Będzie to pora popołudniowa ok.15-16 więc w sumie nie wiem.Chrzestni twierdzą,że kawa i ciacho wystarczy,ale nie chcę potem mieś dupy obgadanej a i z kasą też ciężko,więc coś wymyślnego odpada.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
Roczek jest dla dziecka a nie rodzin, dla rocznego to wielki stres tyle osób.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na roczku jak na innych urodzinach musi być dobry tort oraz ciasto. Jak jest ciepło to lody. Do tego pyszna kawa. Jeśli nie wiesz jaka jest dobra kawa i jak ją przyrządzić to wejdź tu https://czaskawy.pl/Przepisy-na-kawe-bloglist-pol-11.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ale głupie imię, Dorianek. Ha ha ha.

Zmrożona czysta (po 0,5 na głowę) i jakaś zakąska w zupełności wystarczy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Robiłam roczek synka w niedziele na 15. Najpierw podałam obiad. Był gulasz z jelenia i filet z indyka w maśle, ziemniaczki z koperkiem, bukiet warzyw z zasmaszka, ogórki, buraczki. Do picia wino czerwone lub woda nie gaz z cytryna. Później kawa, ciasto malinowe , pianka z galaretka i owocami, tort. Na kolację zupa krem z cukini podana z prazonymi pestkami dyni i śmietana, sałatka z makaronu ryzowego i z tuńczyka, chlebek, wędliny, ser, pomidor, ogórek, papryka na polmiskach i tyle. Z menu dziecięcego zrezygnowalismy gdyż synek dostał dzień przed urodzinami Bostonke i impreza odbyła się w gronie dorosłych.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Biszkopty mozna kupic gotowe nie sa drogie koszt ok 6zl w paczce sa 3. Do tego krem i owoce i gotowe
Robilam przed wczoraj pierwszy raz torta narzyczonemu co prawda niestety z gotowych biszkoptow i wyszedl swietny nie wie pracy a pyszny
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Tydzien temu robilismy roczek - trzy pary z dziecmy plus my i.... narobilam sie jak glupia i polowa jedzenia zostala nam na kolejne dwa dni. A w sumie myslalam ze duzo nie robie:
- podudzia kurczaka pieczone
- dwie salatki (salata z feta i makaronowa z majonezem)
- salatka owocowa
- tort
- cisateczka maslana (kupowane)
Mąż chcial jeszcze lody ale dobrze ze mu wybilam to z głowy bo i tak pewnie nikt by nie zjadl.
Teraz pewnie ograniczyłabym sie do jednej sałatki, mniejszej ilości kurczaków (liczyłam tak 1,5 na osobę razem z dziecmi) i tortu + salatka owocowa.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
dzięki dziewczyny:)jak zwykle pomogłyście:)spróbuję wcześniej,może na weekend zrobię:)
a ja Ci wrzuce najprostszy biszkopt jaki moze być i na dodatek nie ma możliwości zepsucia go - zawsze wyjdzie :-)
http://www.wielkiezarcie.com/recipe31067.html
upieczesz go w dużej tortownicy tylko wtedy skladniki musisz dac podwójnie , potem przekroisz na dwa blaty , nasączysz kawą czy herbatą przełożysz kremem/ smietaną z truskwkami zmiksowanymi ( najlepiej dać troche śmietanfixu albo zelatyny) i udekorujesz .
Zapewniam Cię , że biszkopt wyjdzie baardzo smaczny , puszysty - mozesz zrobić próbę wczesniej aby sprawdzić jak Ci wyjdzie.
annika z tym pieczeniem to nie takie trudne :) a jak np biszkopt nie wyrosnie to mozna jedna warstwe czy dwie z biszkoptow zrobic, i wychodzi na to samo :) tylko najlepiej z tych podloznych, bo jak okragle to troche je trzeba mocniej zwilzyc :)
ja wszystko sama robilam, i wyszlo git:) moze tort nie byl jakis wymyslny w smaku ale uszlo jak chcesz to podrzuce pare przepispow ciast bez pieczenia :)
Ja zaprosiłam gości na 16 więc już po obiedzie :p I też był tort, babeczki, ciepłe lody, jakieś ciasteczka, kawa, herbata, soki.
daria a ja mysle ze wsszystko zalezy od tego jakie sa zwyczaje w danej rodzinie, i jak sie zaprasza.
kiedy zapraszasz na kawe i torta raczej sugerujesz ze jedzenia nie bedzie ,
najwazniejszy jest tort i nasza mala gwiazda reszta to juz jak pozwalaja mozliwosci finansowe i zwyczajowe.
pozatym ja zapraszalam do obojga tak aby dzieci byly juz po drzemce i obiedzie, bo jak przyjda juz goscie to nic nie zjedza(przynajmniej moje tak maja) wiec zeby jubilat byl najedzony i wyspany :)

a nie wyobrazam sobie imprezy urodzinowej zaczynanej od obiadu,
u nas najpierw slodkie i potem dopiero jakas ciepla zagrycha,
(no chyba ze wiadomo ze ludzie prosto z pracy przyjda, to zupelnie inna sprawa)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
a no ja zaznaczyłam w zaproszeniach że to słodka impreza i kazdy byl po obiedzie :)
znajoma robiła roczkowego grilla na działce i mówi, że było super :)
Heh :) a my pewnie skorzystamy z tego, że synek ma urodziny w lato i zrobimy barbecue na działeczce, zatem nie będzie typowego obiadku, ale "solidne" jedzonko będzie :) tort zapewne od Pellowskiego (bo od Sowy nam nie smakują :P).
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja zrobiłam tak, żeby część mogła być zrobiona dzień wcześniej co by w dzień imprezy sie nie narobić za bardzo. Impreza na 9 osób. Było tak:
- rosół
- gulasz
- ziemniaki
- kasza
- schabowe
- piersi z kurczaka z ananasem i serem
- piersi z kurczaka z papryką, kukurydzą, cebulką i serem
- 2 sałatki (jedna z fetą zrobiona przeze mnie, druga czosnkowa zrobiona przez szwagierkę)
- bigosik z młodej kapusty
- sałatka domowa (zrobiona przez moją mamę)
- tort zamówiony w Sowie
- sernik (zrobiony przez moją mamę)

I elegancko wszyscy sie najedli, trochę zostało na obiad na następny dzień.

Ja bym raczej była niepocieszona gdybym na takiej imprezie nie dostała obiadu, bo jednak większość osób wychodzi z założenia że obiad bedzie i nie je obiadu w domu. Szkoda, żeby goście byli głodni, chyba że sie liczy na szybki koniec imprezy, albo na to, że goście wpadną na pomysł zamówienia pizzy ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ania,nie bój się że Cię chrzestni dziecka obgadają.Oni są w porządku i na pewno nie idą na urodziny dlatego żeby się najeść:-)
My mamy jeszcze 4 miesiące do roczku,na razie nie myślę o szczegółowym menu.Na pewno będzie albo obiad i tort albo tort i potem jakaś większa kolacja.To zależy od godziny.Nie wyobrażam sobie by goście siedzieli tylko przy kawie i czymś słodkim,no chyba że impreza trwa 2h.Myślę że zrobię podobnie jak na chrzciny.Wtedy miałam gości na 16 na obiad,tort.Potem kościół na 19 i po powrocie kolacja czyli jakieś sałatki,mięsa,bigos.W końcu to pierwszy roczek dziecka.
wiesz to zalezy tez od tego jak to sie przyjęło u was w rodzinie ..

jesli rodzina nie jest "obiadowa" - mozna zaprosić wszystkich na 16 podac ciasto saładke i bedzie ok

ale u mnie wiem ze by to nie przeszło... po prostu panuje inny schemat imprezy i wiem ze jakbym zaprosiłam gości na 15 to i tak wszyscy by przyjechali na obiadek ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Annika u mnie na roczek Gosi byl: tort(tiramisu), WuZetka , i cherbatniki przekladane masa budyniowa(jak do karpatki i posypane kokosem), salatka owocowa (pokrojone owoce, skropione cytryną i zalane jogurtem musli, czasem dodaje jedna galaretke pokrojona w kostke)
i zrobilam mini kolacje jedna salatke i zapiekanke makaronową. tak na zab :)
wszyscy przyszli po obiedzie (od 15 sie zchodzili) i wyszli ok 19.30 bylo cieplo zarelka starczylo, choc moglo byc wiecej na kolacje , jednak i tak w planach mialam tylko n a slodko co zaznaczylam ze zapraszamy na torta i kawke z okazjiurodzinek

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

do góry