Widok

co za fochy...

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dobijaja mnie fochy rodziny od strony mojego narzyczonego...robimy malutkie wesele na 35 osob ustalilsmy wczesniej ze zapraszamy najblizsze osoby ale bez dzieci poniewaz lokal jest doslownie na 35 osob. i tu sie zaczol foch dlaczego bez dzieci,tlumacze kazdemu ze nie robie kinder balu tylko wesele ,i tak jest malo osob a chce aby byly tance w koncu placilam 1600 zyla za dj .no to tesciowa pszyszla powiedzial ze ona przyjdzie ze swoim stolikiem turystycznym ...zapowiedzilam ze noclegow nie gwarantuje ale moj dom jest do dyspozycji gosci wiec oni stwierdzili ze wezma koldry do samochodow...juz nie mam sily walczyc z ta rodzinka ...tak mi przykro ze ludzie robia takie problemy i nie potrafia uszanowac czyjejs decyzji ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ludziom nie dogodzisz. Widać wciąż wesela są postrzegane po staropolsku, jako spęd rodzinny z wyżerką i noclegiem za darmo. Jak bez noclegu i bez poprawin, i bez dzieci, to nie kalkuluje się przyjeżdżać. Też niestety spotkałam się z takimi opiniami, na szczęście póki co nie w mojej rodzinie...
egzaminy sie zaczynaja a ja zamiast sie uczyc to wysluchuje od tesciowej te wszystkie jej zale ...i oczywiscie ona rozpowiada ze jej synek niczemu winny tylko ja to wszystko wymyslilam,nie ukrywam ze nie lubie tej kobiety i zreszta ona tez nie dazy mnie sympatia ...
jeszcze kilka wątków tego typu i następnym pokoleniom weselnika, odechce się wesel na dobre.
... i wszyscy zaczną wyjeżdżać na ciche śluby do Karpacza :):):)
zesikam sie ze smiechu za ten tekst! Carrie mistrzostwo świata!!!
hahahahahahahahaha nie mogę, haha..... :)
trzeba to przetrwać.. na szczęście nikt nam nie gada co do listy gości, bo my sami finansujemy swój ślub i wesele i chyba każdy zrozumiał, że my się wszystkim zajmujemy
no ok wszysko ok ale spójrz na to z innej strony
to ze bez dzieci wydaje sie ok, ale ze niegwarantujesz noclegu dla ludzi za daleka to troche dziwne ... to syugeruje że chcecie wesela ale bez kosztów a z prezentami i kopertami

ja tez nad tym myslalam i stwierdzilam ze jesli zapraszam ludzi z Warszawy na swoj ślub (obiad nie wesele) a oni przyjeżdzają to należy się im odrobina szaczunku w postaci noclegu ... tak mi sie wydaje

zastanow sie czy sama chcialbys byc zaproszona na takich zasadach ?? Ci ludzie popija i nie beda w satnie wsiasc za kółko żeby wrócić do łóżka ...

mój ślub był w X tylko dlatego ze hotele tańsze po sezonie ...

pewnie zaraz mi sie dostanie :) mniammm

błagam!!! NARZECZONEGO NIE NARZYCZONEGO...
oczywiscie jak zawsze, kazdego wolny wybor- ale...

jezeli zapraszłabym gosci z daleka bez dzieci( czyli robiąc im jakiś problem) i nie stać by mnie było,zeby opłacić im nocleg( co niestety jest dużą i mile widzianą grzecznością) to na 99% nie robiłabym wesela wcale.
Dejwi ale naomi napisała , że oddaje do dyspozycji swój dom więc zapewnia nocleg :)
no ok ... jeśli wszyscy sie pomieszcza to jest to dobre rozwiazanie :)

ja pytalam ludzi z daleka czy maja gdzie sie zatrzymac bo jesli nie to gwarantuje im nocleg ... umieszczalam w hotelu, mieszkanku mamy, swoim, kolegi :)

byleby mieli gdzie spac

buziaki

no ale przecież napisała że nocleg u niej w domu:) więc chyba ok?:) dużo osób jeśli ma warunki to nocuje rodzinę u siebie a nie po hotelach...
Jakbym miała wszystkim zapewniać nocleg, to koszt wesela wzrósł by znacząco.. na szczęście nie mam tego problemu, bo i przyjezdnej rodziny niewiele. Ci co przyjeżdżają zatrzymają się u mnie, u moich rodziców czy u rodziców Narzeczonego. Gdybym została zaproszona na wesele na drugim końcu Polski nie stanowiłoby dla mnie problemu zarezerwowanie sobie hotelu na 1-2 dni. Dla mnie to wydatek rzędu 200zł, a dla organizatorów zapewnienie noclegu wszystkim to grube tysiące. Może jestem odosobniona w swoich poglądach ;)
200 zl hotel + 500 zł koperta + 300 zł ubranie jej + 200 zł ubranie jego + ??? na dojazd + kwiaty/lotki/misie + kasa na oczepiny + kasa na obied na drugi dizen ... fajna sumka sie robi, a co z tymi co pieniedzy takich nie maja ?

mi sie wydawalo ze zapraszajac na slub to cos w rodzaju okazania szczescie i checi podzielenia sie z zaproszonymi tym moim szczescie a nie obciazanie ich dodotkowymi kosztami ... ale moze w błedzie jestem :P

BO MY sie hajtamy TO WY placicie kochani goscie ... nie bardzo ...

no wlasnie o to chodzi- to sie tak zbiera, ja najczesciej kiedy jade gdzies daleko na wesele i nawet mam zapewniony nocleg po imprezie, to jade dobe wczesniej,zeby nie biec na ślub prosto z auta, wiec dochodzi ten koszt, plus ciuchy, kwiaty, koperta, kasa na samym weselu, paliwo(!!).

Pewnie,ze jezeli jedzie sie na wesele do bliskich osób, to sie tego nie liczy,ale jednak gdzies ten tysiąc, połtora, się w budzecie odbije,
MILKA TO JA CIE BLAGAM NARZYCZONY A NIE NARZECZONY!!!moi goscie najdalej sa z Elblaga to chyba nie koniec Polski a po zatym moj dom ma ponad 280 metrow i naprawde jest gdzie spac...szkoda mi dzieci no ale co ja zrobie ..dzwonilam do pani wlascicielki tego miejsca w ktorym bedziemy miec wesele i pomyslalm (bo tm jest ogrod) aby odzielny stolik dla dzieci pos wiata zrobic ona powiedziala ze nie ma problemu ale nie jak nie bedzie pogody ???
Dzieci se odpuść, nie bedzie pogody i co każdy dorosły dostnie po sztuce na kolana? ale knajpe zmien :) to twoje decyzja jaki klucz wybierzesz zapraszajac ludzi. Jak bys nie zrobila i tak ktos Was obsmaruje ...
wiec głowa do góry dzieci

Ja zrobilam tak: wujkowie+ciotki = zaproszenie
ich dzieci (moje kuzynowstwo) = zawiadomienie
+ wybrane kuzynowstwo zaproszenie

i luz My żyjemy oni żyją i jest ok - a jak sie komus nie podoba czy sie obrazil to co mnie to ... najprawdopodobniej i tak nieurzymujemy kontaktu ... :) niech se paplaja ...

carrie bradshaw rzeczywiście jesteś odosobniona w swoich poglądach :) Niestety ale w większości goście liczą na to , że "młodzi"zapłacą za nocleg najlepiej w hotelu. Już tyle razy słyszałam , że ktoś nie pojechał na ślub bo chciał sam płacić za nocleg
. . . bo NIE chciał sam płacić :)
Ja również słyszałam takie historie, dlatego nie piszę, że należy tak robić, bo faktycznie poglądy ludzie mają takie a nie inne, napisałam tylko, że ja mam takie podejście :)
no tgo super :) jako gosc wyskakujacy z takim pomyslem to OK ale nie zakladniae ze inni goscie tez maja forse :)

zamowione mamy 3 pokoje ale dla naszych rodzicow ..mamy kierowce ktory tych gosci przywiezie do domu po weselu jak juz pisalam moj dom ma ponad 280 metrow a z sobieszewa do pruszcza to rzut beretem...
a po za tym czesc mojej rodziny jest z pruszcza ...ale oczywiscie wszystkie problemy wychodza od rodziny mojego faceta ....bo po co zyc w zgodzie trzeba znalezc sobie problem ....co za ludzie
Ja podzielam zdanie Carrie...

Gdy jezdzilam na wesela innych, to w moim interesie bylo znalezienie noclegu lub transportu. Moze taki zwyczaj w mojej rodzinie...
Moi goscie tez sa z Elblaga, ale rozumieja, ze mamy tysiac innych wydatkow. Kazdy z nich powiedzial, ze da sobie rade, zalatwi transport, przeciez to nie koniec swiata.
A innych przyjezdnych (np.z Irlandii) ulokujemy po rodzinie. Wiadomo, ze nie zostawimy ich na pastwe losu, ale nie zamierzamy placic za noclegi w hotelach.
w zyciu nie pojade na wesele jezeli nie zapewni mi ie noclegu. jezeli dla mlodych jest to wydatek to po co wogle robic wesele???

co raz wiecej watkow w ostatnim czasie pojawia sie ze rodzina odmawia itd.

mi by sie nie chcialo telepac, wydac kase na prezent i ciuchy zeby zjesc schabowego przy disco polo.
surii co bys zrobila na moim miejscu placila za nocleg w hotelu czy przewiozla te pare kilometrow swoich gosci do swojego domu ...
no wiez ich do domu ale nie zostawiaj na pastwe nocy - tak to zabrzmialo w twojej pierwszej wypowiedzi

naooomi skoro masz możliwość umieszczenia swoich gości w domu to daj sobie spokój z hotelem , bo po co , niech się w ogóle cieszą , że będą mieli gdzie spać
pojechała z Toba do domu. az taka wygodna nie jestem ze hotel potrzebuje
Zobacz Surin, to z Twojej wypowiedzi (jako gościa), a nie naszych (jako organizatorów) bije materializm ;) przepraszam, zupełnie nie chcę Cię urazić, ale chodzi mi o to, że co to za podejście "nie opłaca mi się jechać, żeby zjeść kotleta przy disco polo"?' ;) Ja nie jeżdzę na wesela ani dla kotleta ani dla muzyki, tylko żeby być z bliskimi ludźmi w ważnym dla nich dniu. Tyle :)
bo kase masz ... a co jakbys nie miala ?

tak czy siak nikomu nie da sie dogodzic!!!!!u mnie w rodzinie nie ma problemu typu dlaczego bez dzieci ,dlaczego nie ma poprawin itp...a niestety rodzina mego kochanego jest z glebokiej wiochy gdzie wedlug nich wesele to swiniak na stole wiejska potancowka i s****z na dworze ...
Naoomi,jezeli to faktycznie jest rodzina Twojego "Kochanego" to chyba mozesz się wysilić i okazac chociaz minimum szacunku Jego rodzinie...
Nie kazdy rezyduje w Warszawie, w głębokiej wsi tez mieszkają porządni ludzie.
moze i jestem. ale nie zarabiam po 10tys miesiecznie zeby wydawac kase na cos czego nie lubie. mam inne piorytety w zyciu niz jezdzenie po weselach.
Rozumiem :) może mamy inną sytuację, mi się te wesela nie zdarzają aż tak często, więc być może dlatego, aż tak bardzo ich nie odczuwam. Są plusy niewielkiej rodziny ;P
a z weselem to jest tak Naoomi,ze najpierw spisuje się liste gosci, naradza z rodzicami( jezeli masz taką potrzebe,albo duzo sie dokładają) i na podstawie tej listy dobierasz wielkosc sali.

Jezeli Twoja bliska rodzina( bez przyjacioł) liczy 40osob, a Ty masz sale na 30, to wiadomo,ze beda zgrzyty.
Teraz musisz się naginać i kombinować. No chyba,ze zostaniesz przy swoim, o ile taki własnie miałaś plan.
droga Panamo a jak myskisz ze co nie robilam listy ...zaprosilam osoby blisie mi i mojemu narzyczonemu ale bez dzieci ...i rozdalam juz zaproszenia czekam na potwierdzenie przybycia do konca kwietnia tylko moja rodzina potwierdzila a jego jeszcze nie jezeli zwolni sie jakie s miejsce to automatycznie mozna zaprosic kogos innego..za jedno miejsce placimy 190 zl i szkoda aby stalo puste ...
jezeli zaprosilas bez dzieci to tego się trzymaj. Twoje wesele, Twój wybor
osobiście nie znosze "dopraszania" moim zdaniem to takie "przyjdz przynajmniej sie nie zmarnuje" jak ostateczna liczbe gosci podalam do kanjpy tydzien przed i jeszcze 2 dni przed zadzwonilam bo kuzynka zachorowala i odbukowalam 2 miejsca ... ale dopraszanie nie cierpie ...

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziewczyny napisalam ze moj dom jest do ich dyspozycjii ..oni o tym wiedzieli..ale i tak robia problemy ...gdybym zamowila pokoje to by gadali ze nie szanujemy pieniedzy ...ciezki przypadek ta rodzinka
Ty naoomi czym ty w takim razie sobie glowe zawracasz ??
wez wrzuc na luz i chrzan to skoro oni nie kumaja ty tez udawaj ze nie kumasz
...

glupota na glupote i 0 stresuuu

zawsze coś :) jak nie chcą u Ciebie w domu przenocować to niech sobie na własną rękę organizują nocleg i sami za niego płacą,
szukam żony jak szalony podpisano narzyczony :D:D sory dziewczyny nie mogłam się powstrzymać aż mnie skręca jak widzę takie byki :))

debatujcie sobie dalej, ogólnie to współczuję sfochowanej (przyszłej) rodzinki i życzę dużo cierpliwości. przyda się :)
ja tez nie lubie ale jezli jakas ciotka z niewiadomych mi przyczyn walnie focha to dlaczego nie mam zaprosic mojej najblizszej kolezanki ...do lipca jeszcze troche czasu takze nikt na ostatnia chwile zaproszenia nie dostanie
Zgadzam sie z panama. Tak sie powinno planowac...
Ja osobiscie uwazam ze niezbyt grzecznie jest zaprosic gosci bez dzieci. Zwlaszcza jesli ludzie maja male dzieci, bo to przeciez nie takie proste z kims zostawic. Wiec jesli ktos ma takie malenstwo i jest zaproszony bez dziecka to nic dziwnego ze nie chce przyjechac... Ja bym pewnie zareagowala tak samo. Nie po to zeby strzelac focha tylko ze wzgledow czysto praktycznych..
A co do noclegow to juz sie wypowiadalam na ten temat. Uwazam, ze ta tradycja jest przestarzala i mocno przesadzona. My naszym gosciom nie zapewniamy hoteli i nikt nie mial o to do nas pretensji... Ktos tu powiedzial, ze jak ktos nie placi za noclegi to jakby chcial wesele bez kosztow ale z kopertami... Samo wesele jest wystarczajaco duzym kosztem. Nie wiem jak to jest u autorki tej wypowiedzi, ale mi zajelo 4 lata zeby zaoszczedzic pieniadze na wesele. I nie mam zamiaru odkladac wesela o nastepne 4 zeby zaoszczedzic na noclegi dla gosci.. A co do kopert, to poniewaz wszyscy nasi goscie beda dosc daleko podrozowac na nasz wielki dzien, wiec powiedzielismy im zeby prezenty sobie podarowali. My nie dla prezenotow robimy wesele. Stac nas na to zeby je wyprawic i nie musi nam sie "zwrocic" w kopertach.
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
HA!!
Ostola!! Kto przyjedzie na wesele/slub/obiad bez prezentu !! gdac to mozna bo to "tak ladnie "

lepiej chyba napisac wierszy ze kcemy kase zamiast prezentow i te kase przeznaczyc na nocleg ...

heh, u mnie ostatnio wyskoczyla taka para z tekstem,ze zapraszaja duzo osób, bo im sie cale wesele zwroci z kopert.
Byli w glebokim szoku kiedy "serdecznie" podziekowalam im za takie zaproszenie. To jest dopiero szacuneczek dla gości...
Zgadzam się z Tobą Ostola. Mówimy, że cięzkie czasy i ludzi nie stać na hotel, sukienkę i prezent. Ale Narzeczeni też się muszą nieźle wykosztować, żeby urządzić wesele. I nie mówcie, że przecież nie muszą... tradycję mamy taką a nie inną i mało w której rodzinie zupełny brak wesela przeszedłby bez echa ;)
osola na weslu beda tylko moje 2 corcie ...nikt z rodziny nie ma malusich dzieci ...dzieci kuzynek maja po 13 14 lat to prosze cie chyba to nie problem zorganizowac opieke dla takiego badz co badz dziecka....
Tak sie sklada ze mieszkamy w Irlandii a tu recesja szaleje na maxa i wyobraz sobie duzo ludzi przyjedzie na wesele bez prezentow. Bo nasi przyjaciele chca byc z nami w tym dniu a nie chca sie zapedzac w koszta... I nie ma w tym nic dziwnego. Jest to jak najbardziej ogolnie przyjeta zasada ze jesli ktos postanawia sie chajtac za granica to prezentow sie nie robi...
A nie jak w Polsce zastaw sie a postaw sie...
no jak ja slysze takie teksty to tez w duchu wybucham dzikim i jakże ironicznym smiechem ...

:)) znajoma też robiła wesele i wiecie co policzyła sobie kto ile prawdopodobnie jej da w kopertę i wyszło jej że dostanie, załóżmy 30tys. i za taką kasę przygotowała wesele. I bardzo się zdziwiła że jej się nie zwróciło :D widocznie pomyliła się w rachowaniu ;)
A ja nie mam obowiazku znac zwyczajow panujacych zagranica szczegolnie gdy pisze na polskim forum ...

echhhhhhh z jednej strony ze za hotel to same placimy - jakie to nowoczesne, a z drugiej "nie no wesele musi byc bo co ludzie powiedza " ... zdecydyjcie sie kobiety :)

ja tez nie robie wesla dla prezentow poniewaz juz sie prawie wszystiego dorobilismy...chcemy poprostu zalegalizowac nasz zwiazek ..fakt jest to bardzo wazny dzien w zyciu lecz nie najwazniejszy wazniejsze bylo dla mnie narodziny moich dziewczyn...napewno goscie nie przyjda z pusta reka szczerze licze ze nikt nie wyskoczy mi z posciela lub z zelazkiem ...za pieniadze jakie dostaniemy chcemy pojechac na wycieczke we dwoje bez naszych dzieciakow :)nalezy nam sie taka krotka podroz poslubna
Dejwi, ale co ma jedno do drugiego, bo nie bardzo rozumiem? To, że jestem w stanie zrozumieć sytuację Narzeczonych, którzy nie fundują swoim gościom hotelu i załatwić sobie nocleg we własnym zakresie to jedno, natomiast fakt, że większość społeczeństwa podziela opinię iż po ślubie należy zrobić wesele to zupełnie odrębna kwestia :)
Dejwi, to nie zwyczaje panujace za granica, tylko wszedzie. Poza tym, polecam szczerze ZDROWY ROZSADEK!!!
Czytam was i nie wierzę własnym oczom... Wychodzi na to, że jak ja dałam w kopercie 200zł na weselu to już było mało? A g...o tam. Każdy daje to na co go stać i ile chce. Nie po to się zaprasza gości, żeby zbierać kasę. To już jest szczyt materializmu. Powiem szczerze, na miejscu było by zaznaczyć, że zamiast prezentów oczekuje się tylko kwiatka, albo jak już chyba ktoś wpadł na ten pomysł, wpłacenia jakiejś kwoty na dom dziecka. Sorry, jak kogoś tać na taką imprezę to jak można oczekiwać kasy? Jak nie stać to się zaprasza gości do domu na sałatkę jarzynową i też nie ma problemu i ja mówię całkiem serio. To jest przerost formy nad treścią.
O to dziwne ... zwyczaj: "na ślub bez prezentu"
musze to zapamietac bo mi sie 2 szykuja ...

a ... i jeszcze zdrowy rozsadek ...

Zapamiętałam :)

Dejwi, jesli masz te sluby 3000 km od domu to nikt sie nie obrazi jak przyjedziesz bez prezentu... Za to mlodzi beda sie cieszyc ze sie zjawilas...
ZDROWY ROZSADEK - polecam!
A jak ci wyszlo z watku ze 200 to malo ? 500 bylo przykladowa kwota ... kazdy daje ile uwaza ... ja sie najbardziej ciesze z dzbanka :)

Ostola - ZDROWY ROZSADEK - ZAPAMIETAM !!

Ostola, z ludźmi, którzy się obrażą że się przyjechało bez prezentu ja bym nie chciała mieć nic do czynienia i zostawało by się tylko cieszyć, że wyszło szydło z worka kto jest jakim człowiekiem
Dejwi, rzuciłam te 200 sugerując się tym co da sie wyczytać między wierszami, tym co do czego czują się panny młode zobowiązane i tym czego oczekują.
Ja osobiscie nie lubie prezentow pienieznych... Wole dostac cos co bede miala cale zycie i bede pamietac, ze byl to prezent slubny od tej i od tej osoby. Zawsze jak chodze na wesela to staram sie znalezc jakis odpowiedni prezent (UWIELBIAM robic prezenty - chyba bardziej niz je otrzymywac). No chyba ze ktos wyraznie zyczy sobie kase...
To takie mile wiedziec ze ktos zadal sobie troche trudu, zeby wymyslec i znalezc jakis wyjatkowy dla was prezent...
A kasa - to taka latwizna....
A ja najbardziej cieszyłabym się z dowodu wpłaty na schronisko. Czuję się skrępowana przyjmując prezenty i tyle. Dzielenie skóry na niedźwiedziu w kontekście planowania przed ślubem co się zrobi z kasą z prezentów w moim odczuciu jest brzydkie. To coś w stylu dzieciaków cieszących się na pierwszą komunię że dostaną komputer.
Kasienka, dla mnie najlepszym prezentem slubnym jest to ze bedzie z nami w tym dniu sto pare osob, ktore sa bliskie naszym sercom i ktore zadaly sobie sporo trudnu zeby z nami w tym dniu byc (ludzie przyleca ze Stanow, Irlandii, UK, Wegier, Holandii, Kanady i z roznych czesci Polski)... I to wlasnie powod dla ktorego robimy to wesele... Zeby dzielic nasza radosc z bliskimi... Hmmm zawsze mi sie wydawalo ze o to wlasnie w tym dniu chodzi... A nie czy ktos komus hotel wykupil i ile wlozyl w koperte....
Ładnie to ujełaś w słowa, Ostola. To właśnie jest najważniejsze. Ten dowód wpłaty to coś w stylu "jak już ktoś koniecznie chce to lepiej to niż coś innego". Niemniej zgadzam się w pełni z Twoją wypowiedzią.
Kasieńka, co do komputera na pierwszą komunię, to muszę Cię zaskoczyć. Ostatnio wyczytałam, że teraz w modzie są Quady! gdzie te zegarki, gdzie te rowerki..?? ;P
Ano fakt, zapomniałam o quadach. Widzisz, nie jestem na czasie:)
A z Ostolą się zgadzam. Zarówno ludzie, którzy obrażają się, bo młodzi nie wykupili im hotelu, jak i ci, którzy mają komuś za złe że za mało im włożył w kopertę są niewarci naszej przyjaźni i takie sytuacje tylko pokazują jacy są naprawdę..
Podpisuje sie pod tym, Ostola:)
rany, a my własnie wybieramy sie na przyjątko ! i do tego do Chrzesniaka Lubego !
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
Na Chrzest quada nie polecam!! ;P haha
ale to już Komunia ;)
...a potem przyjdą noce
no tak, zasugerowałam się tym "chrześniakiem" i mi wyszło, że to chrzest. Jeśli to komunia, to masz spory orzech do zgryzienia moja droga ;);)
Wszystko zależy czy lubisz dzieciaka czy nie:) Jeśli chcesz mu sprawić frajdę licz się z poważnym wydatkiem. Jeśli nie lubisz kup mu zegarek albo medalik - będzie zrozpaczony. Takie czasy:(
zorientuję sie co jeszcze jest na topie ;)
...a potem przyjdą noce
ja nie mysle o prezentach badz o kasie jaka dostane od gosci od nikogo naprawde niczego nie oczekuje ale znam swoja rodzine i wiem ze dostane kase ...malo czy duzo nie ma znaczenia ale napewno bedzie wiec mimo wolnie pomyslalam ze pojedziemy na wycieczke moze bedzie taka sytuacja ze bede dokladac do wycieczki nie ma dla nie najmniejszego problemu...a co do dzieci komunijnych to moja corka nic nie mowi o prezentach tylko cieszy sie ze bedzie tyle ludzi i ze bedzie miala extra tort ...w ciagu 29 lat bylam doslownie na 5 weslach i za kazdym razem spotykalam sie z tematem czy" zwroci sie nam za wesele "...
Widać masz wyjątkowo dojrzała córeczkę naoomi. Co do wycieczki i prezentów... Mimo wszystko nie czuję Twojego podejścia, ogólnie, samego rozważania, ale cóż. Wszyscy jesteśmy inni, i grunt to umieć się ładnie różnić, dyskutować o tym i nie obrażać. Pozdrowionka
Zgadzam sie z naoomi :)

ja mojej corce kupuje osobistego laptopa bo komputer jest caly czas blokowany oczywiscie przeze mnie :)
dobra dziewczyny to sobie pogadlysmy a teraz lece cos na obiad wyczarowac bo zaraz jamochlony sie zleca do domu:) pozdrawiam
A ja myslalam ze w komunii to chodzi o przyjecie Chrystusa do swojego serca...
No ale w dzisiejszych czasach to chyba chodzi o liczbe gosci, torty i osobiste komputery... Dziewczynki szyja sobie suknie na zamowienie, ida na solarium, potem wizazystka i pod kosciol podjezdzaja limuzyna...
Ach....
(wiele z moich postów proszę czytać z przymrużeniem oka ;)
...a potem przyjdą noce
Ja wiem Kreska, ale jest cala masa takich rodzicow co z komputerami osobistymi to na zupelnie serio...
Komunia ma w dzisiejszych czasam bardzo malo wspolnego z religijnoscia... I to nawet nie jest wina dzieci, tylko ich rodzicow dla ktorych wazniejsze jest zamowic tort niz przygotowac dziecko duchowo na przyjecie Chrystusa....
rozumiem.ten świat pędzi, tylko nie wiadomo dokąd.
...a potem przyjdą noce
w temacie - oto jak wygląda oferta komunijna w empiku:
http://www.joemonster.org/art/11413/Najnowsza_oferta_komunijna_EMPiK-u
w tamtym roku w knajpie, którą oglądałam pod kątem wesela, prawie wszystkie majowe terminy były zajęte przez komunię- do 2011:)
Rodzice są bardzo zapobiegawczy;)
oczywiscie zegarki i medaliki są juz passe, jezeli chodzi o prezenty:)
cóż za pakiet !
...a potem przyjdą noce
ej ostola mam wrazenie ze sie mnie czepiasz ...sluczaj moje dziecko jest doskonale przygotowane do przyjecia chrystusa i o to sie nie martw ...rozmawialam z nia wczesniej na temat prezentow i dzieki temu na dzien dzisiejszy nie slysze od niej tematu prezenty....a o laptopie nic nie wie bo to jest prezent...
Sorry bardzo,ale w tym wieku dziecko nie jest nawet gotowe na przyjęcie zwierzątka.
Cały szum wokoł tej uroczystości to po prostu kolejna mozliwość do "pokazania się".
Dzieciaki są tu niestety najmniej ważne.
Myślę, że Ostola wcale się nie czepia. Nie bez powodu w tej chwili chyba już we wszystkich kościołach komunię przyjmuje się w albach. Kto wie, może alby na ślubie też by były rozwiązaniem?:P
a po za tym jak ty mnie atakujesz to prosze bardzo ...przeczytaj kilka swoich wypowiedzi ....irlandia to w irlandii tamto a ja mieszkam w POlsce i taka jest moja droga szara rzeczywistosc...a do zwyczajow irlandzkich mi daleko ....i zabolalo mnie to ze napisalas ze dla mnie jako dla matki jest laptop wazniejszy niz przygotowanie dziecka do przyjecia Chrystusa....
nnt. moja katechetka powiedziala mi ze godzine przed przyjeciem Komunii Sw nie wolno nic jeść na godzine przed mszą.
mama w ten dzień dała mi ananasa do ręki przed wyjściem do kościoła. cała mszę myślalam, ze pójdę do piekła bo go zjadłam.
...a potem przyjdą noce
*proszę wyciąc "na godzine przed msza" ;)
...a potem przyjdą noce
100 :)

podsumowując: jedno wielkie wariactwo :)
co kopert to mnie aż gotuje jak słyszę tekst: ciekawe czy nam się wesele zwróci..
ja byłam chyba bardzo zacofana w temacie, bo nie przypuszczałam że ktoś może liczyć czy mu się zwróci, zawsze myślałam że wesele się robi żeby cieszyć się w tym dniu z bliskimi :(
oj, Milka, mnie to zaskoczyło tak samo jak Ciebie. Ciekawa jestem jak wyglądała by rzetelna statystyka ile panien młodych liczy że wesele się zwróci z prezentów.
samo myslenie o tym "zwracaniu" to juz jest zły znak,ale ja zostałam o tym normalnie poinformowana:) ze m.in. z mojej koperty im się zwróci z górką:) Na początku myślałam,ze mam coś z uchem;)
ale to troche młodsze pokolenie ode mnie, inne spojrzenie na świat:)
szczęka mi opadła... panama gdzie Ty znalazłaś takich znajomych...??
Kasieńka tu mi przychodzi na myśl: człowiek nieświadomy jest szczęśliwy ;)
to tacy dalecy znajomi- w ogole nie spodziewalam sie zaproszenia, wiec nie bylismy blisko- przynajmniej znam prawdziwe powody tego "miłego" gestu z ich strony:)
super.. idąc tym tropem powinnam zaprosic wszystkich sąsiadów z ulicy, ale wyraźnie im zaznaczyć ze w kopertę mają włożyć więcej niż wyniosły mnie ich miejsca przy stole ;) żebym wyszła na +
To z ciekawszych - jedna z zaproszonych przeze mnie ciotek spytala mnie ile placimy w restauracji za osobe, bo taka (podobno) jest zasada, ze sie do koperty daje tyle ile wynosi stawka za osobe. Wariactwo!
Nie słyszałam o takich zasadach.
a jeśli ktoś liczy,że mu się wesele z kopert zwróci to jest zwyczajnie głupi i pazerny...
...najpierw wymagaj od siebie a potem od innych...
Niestety potwierdzam , coraz więcej osób kieruję się taką zasadą, mnie się też już pytają ile za obiad weselny, a moje koleżanki które wzięły już ślub też mi mówiły ,że w kopercie mniej więcej dostały tyle co za 1os za menu płaciły :/
Albo żartujecie sobie z tymi kopertami, albo ja mam problemy z rozumieniem tekstu pisanego. Liczą na to, że się wesele zwróci?
To fakt, że jeśli ktoś pyta, to mówimy, że chcemy pieniądze, ale tylko dlatego, że i tak z prezentami wszyscy przylecą. Zresztą i tak cała kasa pójdzie na wyjazd do Rzeszowa i operację dziecka. Jeśli coś zostanie pójdziemy na lody
Kiki0 ale ja wcale tego nie pochwalam !!! mówie tylko , że tak jest , po prostu ludzie tacy są ,że pytaja się młodych ile za munu i tyle samo wkładają do kopert, na szczęscie nie wszyscy
Ja rozumiem, że żadna z Was (Nas) tego nie pochwala. Ale to chyba już pokolenie z quadem w prezencie komunijnym ślubuje i ma takie wyliczenia
ale czasami wcale młodzi nie narzucają kwoty która powinna się znaleźć w kopercie ani nie liczy na to że się koszty wesela zwrócą - np ja. ., tylko nie którzy goście wychodzą z założenia , że i tak mają duże koszty- strój ,kwiaty itd i w kopercie dają tyle za ile zjedzą albo po prostu z prostactwa i chciwości . . .
Kuna - ile ludzi - tyle pomysłów. Myślę, że są osoby liczące , że wesele się zwróci i są osoby dla których nie ma to znaczenia. Jestem tylko przerażona, że ktoś robi wesele i zaprasza ludzi ze wzg. na grubość koperty (to chyba spotkało paname).
I jeszce coś do naoomi. Róbcie jak uważacie. Zapewniliście noclegi , a przecież o to chodzi. Zapraszacie bez dzieci - Wasza sprawa. (Ja mając zaproszenie z dziećmi i tak poszłam bez dzieci, bo nie uważam , że dzieci powinny być tam, gdzie pije się alkohol). I nie martw się , bo zawsze znajdzie się ktoś, kto będzie się "fochował", a potem gadał i marudził
Ja uwazam ze grzsecznie jest zaprosic z dziecmi, a niech juz rodzice sami zdecyduja czy beda sami czy nie... U nas akurat duzo znajomych i rodziny ma bardzi male dzieci (takie do roku), wiec nie fair byly by zapraszac bez... Poza tym nas to nic nie kosztuje, bo w restauracji, ktora zarezerwowalismy dzieci do lat 6 jedza za darmo...

A co do prezentow - co sadzicie o tzw. listach prezentow? Ja nie wiem czy to sie w Polsce praktykuje (ja sie z tym w PL nie spotkalam) ale tutaj wszyscy robia listy... Mi sie to nie do konca podoba... A jak Wy uwazacie?
Ostolka, w PL zaczyna być to modne. Wiem,ze to jest praktyczne,ale ja osobiscie nie miałabym śmiałości. Po prostu nie umiem.

Moja rodzina wie mniej wiecej co moze mi sie przydac, tylko,ze ja mam w sumie mieszkanie urzadzone,więc to nie bedą takie typowe prezenty jak np żelazko.
Przy pozostąaych gosciach licze na niespodzianke.

No ja tez mialabym z tym problem. To tak jakby mowic gosciom - KUP MI PREZENT I KUP MI TO... Kiedy wydaje mi sie ze prezenty to przeciez gosci dobra wola...
kiedys dostałam taka listę- oczywiscie zagapiłam się i zostały same rzeczy wartości ok tysiaka. Jeszcze dodatkowo adres sklepu, kolory, firmy...ok, kupiłam,ale od tej pory mam jakiś niesmak do tej pary.
Poczułam się jak sponsor,a nie wazny gość sam w sobie i nie było to fajne uczucie.
Potem dopiero się dowiedziałam jaki był wyścig do tych tańszych pozycji z listy;)
Mi się nie podoba pomysł z listami bo stawia się gości w głupiej sytuacji , taki jak napisała panama wyścig szczurów po jak najtańszy prezent
A co Wy sugerujecie gosciom jak sie pytaja co chcielibyscie dostac?
U mnie wie (plus minus) Mama i Teściowa co ewent. by się nam przydało- gdyby ktoś zapytał i bardzo nalegał na konkrety, to zdradzą komuś co i jak. Same wymysliły,ze jakby co, to bedą szeptać na ucho.
Z poza rodziny nikt się mnie nie zapytał jeszcze( i mam nadzieje,ze tego nie zrobi:)
W gruncie rzeczy ja sama dokładnie nie wiem co by to mogło być, rzuciłam parę takich rzeczy,ale to raczej kaprysy niż coś potrzebnego, wiec jezeli nikt się nie zapyta, to tragedii nie bedzie:)
Tez racja - nie mamy w koncu po 21 lat i nie urzadzamy domu, wiec raczej niebezpieczenstwo 10 odkurzaczy nam nie grozi...
no wlasnie, wiadomo jak młodzi się urządzają to moga rzucić jakimiś konkretami.
Szczerze mówiąc jezeli chodzi o prezenty, to owszem, bardzo lubię i cenię każdy,ale bardziej nie mogę się doczekac otwierania i czytania kartek. Liczę na to,ze bedą osobiste i takie" tylko od nich, tylko dla nas":)
ostola po twoich wypowiedziach wlasnie myslalam ze jestes kolo 20 ...ja mam29 lat i troche juz za soba i dlatego w wielu kwestiach zupelnie nie zgadzam sie z toba...no ale nic kazdy ma swoje zdanie...zupelnie nie czytasz do konca moich wypowiedzi chyba napisalam ze mam wesele na 35 osob i nie ma mozliwosci nawet dostawienia stolu i nie chodzi o kwestie finansowe tylko o ograniczona ilosc miejsc ...
noemi, skoro masz prawie 30-tke, to dziwie się,ze trzęsiesz się przed rodzinką i szukasz porady na forum- Skoro masz "troche za sobą" to skorzystaj w tej sprawie ze swojego doswiadczenia, skoro na forum go brak.
sluchaj moja droga ...kolezanki ktore czytaja forum sa zgodne co do jednego gwiazdo ze zrobilas niezla prowokacje na swoj tamat pod tytulem" pytanie do panamy"daruj sobie te zlosliwosci pani z audii ja tez mam audii i na foru wszem i wobec tego nie pisze ...zenada
Czytam te bzdury i oczom nie wierzę. Same Matki Teresy !
naoomi masz audi??? ale super! tez bym chciala :P

nie moge z tego forum. dziecinada kobiety okolo 30
naoomi jak Ty w zyciu sobie dajesz rade????
naomii zgodna z kolezankami;)
no fakt, audi to teraz taaaaki luksus,ze sama nie wierze w swoje szczęscie.

Mozesz sobie uwazać co chcesz, nie mogę Cie zabronić i mało mnie to obchodzi. Ja Ci odp na Twój wątek, nie pytam o stan Twojego garażu.
dla mnie gwiazdo dawno stracilas wiarygodnosc .....no zpraszaja cie tylko i wylacznie na wesela ze wzgledu na kase jaka wsadzisz do koperty a nie jakim jestes czlowiekiem o czyms to swiadczy prawda???traktujesz ludzi z gory nie podoba mi sie ...
Dziewczyny jeżeli któraś ma miejsca wolne i nie trzeba przynosić prezentów to ja chetnie wpadnę na dobre jedzonko. Obiecuję ładnie się ubrać i zachowywać :))))))
słucham?? poinformowałam Cię kiedyś ile wkładam do koperty?
chyba nie. Wiec daj spokój.
zdanie kolezanek jest to juz cos, zawsze maja racje :)))
Ej ej ej .....ale kto jest za kim bo ja już nie łapie :)
trudno powiedziec kto za kim ;) tez juz si epogubilam w tym wszystkim ;)
to juz nie wiesz co piszesz ...a ty suri nie masz audii ???o szkoda bo ja mam i panama ma moze ktos jeszcze napisze jakie auto ma i status majatkowy....
lepiej nie bo jeszcze urzad skarbowy sie przyczepi ;)
Naoomi, pakujesz się w temat, który podobno Cię drażni-po co?

nie rozumiem?
no po co prowokujesz jakies finansowe zwierzenia?- nawet jezeli to była tylko ironia.

Ja jestem wychowana wg hasła" o pieniądzach się nie mówi"
Nie sadze zebys znalazla na forum jakąkolwiek moją wypowiedz o konkretnych kwotach. Tym bardziej się dziwie, o co Ci chodzi.
dla mnie koniec tematu pisz co chcesz ..wole isc sie poopalac ...napewno zajze pozniej poczytac co tam o mnie kochana napisalas ....
nie martw się, nie mam zamiaru:)

do leżaczka polecam słownik ortograficzny, bo 30-letnia osoba waląca takie byki, jest dla mnie równiez niewiarygodna.

pozdrawiam.
Ouch! Dobre, panama...........
naomi, po jaka cholere wywolujesz klotnie?? Kazdy tu wmienia swoje opinie - moja jest taka ze niegrzecznia zapraszac ludzi bez dzieci, jesli sie z tym jie zgadzasz, Twoja sprawa...
Ale chyba zalozylas ten watek, zeby wysluchac co inni maja na ten temat do powiedzenia... No chyba ze tylko po to zeby sie poklocic ... i przy okazji pochwalic Audi ;-)
juz jestem i co czytam, ach tak jestem analfabetka uuu panama brawo...to ci sie kochana udalo ...a ty panamko nie siedzisz w galerii baltyckiej z laptopem rozwalonym na stole popijajac kawusie ...nie wiem czy znadz sie na cyfrach ale 29 to nie 30 ...nie zalozylam tega watku po to aby taka panama jak zwykle zreszta wszystkich pouczala w tak nie mily sposob ...a co do audii to wlasnie lece na myjnię ....
..............bez komentarza.................................
heh, najsmieszniejsze jest to,ze ostatnio Naoomi "doskonale" przygotowała swoje dziecko do przyjęcia Chrystusa:)

warto by przygotować tez siebie, bo masz w sobie tyle Frustracji Droga 29-latko, ze mozna by nią obdzielić wszystkich apostołow i jeszcze sporo by zostało.

milego dnia( w myjni:)
kuna jaka beka ... w kazdym wątku laski czepiaja sie Panamy: mówią mądrala, a się okazuje ze to osoba najbardziej rozsądna i umiejąca łączyc ze sobą fakty

a juz szczególnie laska ktora zaklada wątek po to by potem zejsc z tematu i sie kłócić ...

ahhhhhhh gratulacje ...

Czytając Panamę często mam wrażenie że czyta mi w myslach ... ale musze stwierdzić ze cierpliwość ma ogromną bo jeszcze tu siedzi i udziela sie aktywnie ... ja czesto nie mam nerwów na pisanie hihihih

(Panama nieobrosniej w piórka :) hiiihih )

dziękuje:)

nie obrosnę,ale zjem sobie dzisiaj kurczaka w nagrodę:)

pozdrawiam!
jest coraz gorzej...albo ze mna albo z forum..bo nie chce mi sie gadac..;-)
o patrz ... ciekawe co mówiesz ... :)
hhe

faktycznie jakos mija ten zapał- moze to dlatego,ze czasami mam wrazenie,ze nie ma z kim pogadać.
ostola rozgryzlas mnie glownym zalozeniem tego watku bylo pochwalenie sie audii ha ha ....
czytam i sama nie wieze ze dalam sie sprowokowac lasce ktora na swoj temat stwozyla prowokacje....nie mam zamiaru brnac w to dalej .....
ja w takich sytruacjach LUSTERKO BIORE !! POLECAM :) hihih

Nie ma z kim, serio......... Za duzo slomy z butow...
Naoomi, Ty mnie nie chcesz poznać, ja Ciebie tym bardziej, wiec nie ma o czym rozmawiać.
i tu Was poprę...nie ma z kim i nie ma o czym...
co chwilę tu zaglądają jskieś frustratki co to im się kiedyś przyśniło, że są jakąś intelektualną elitą i za wszelką cenę starają się to udowodnić...
bezskutecznie oczywiście.
hmmm, myślę, że nieliczne z Was to spoko babki takie jak to się mówi do tańca i do różańca z którymi nigdy nie jest nudno i które nie stwarzają problemów z byle czego. niestety jak czytam większość postów to cieszę, że jestem kim jestem...
...najpierw wymagaj od siebie a potem od innych...
Czy ja przegapilam jakis watek? O co chodzi z ta prowokacja???
o nie - moje duze audi chodzi podobno;)
ale to przeciez ta laska co sie w Tobie zakochala ;-) napisala o tym audi, a nie Ty, wiec gdzie tu prowokacja?
nie wiem,zdaje się,ze podpuściłam Laske,zeby napisała,ze się rozbijam po GB i dodatkowo wiem gdzie jest parking;)

do góry