Widok

coś prostego na wigilijny stół

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Muszę przygotować jedną wigilijną potrawę, ale przy małej ruchliwej córci nie mam szans poświęcić na to zbyt wiele czasu. W dodatku mam uszkodzoną kuchenkę i chwilowo dysponuję tylko jednym palnikiem. Czy możecie podać przepis na coś wigilijnego ale szybkiego, co da się wykonać w warunkach prawie polowych??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no ja wiem, że panga to nienajlepsza ;) ryba, ale ludzie jedzą i żyją ;)

co do mrożonych, to taką najłatwiej kupić, nie trzeba do rybnego latać, a na moim zadupiu nie ma rybnego :)

z resztą w pobliskim rybnym w Sopocie, też czasem nie ma świeżych ryb.
A te mrożone to są mrożone świeżo złapane, kiedyś rozmawiałam z taka babcią z knajpy "u Budzisza" w Pucku i to jest tak z tym dorszem, że na niego jest sezon, poza sezonem, to wszędzie w każdej knajpie jest mrożony... i to nic złego :)
Ajka wiem, że nie lubisz siedzieć w kuchni, ale mieszkając nad morzem proponujesz mrożoną rybę ?? jestem oburzona i zgorszona :D
mrożona ryba jaka by nie była jest fuj, a panga jest trująca - moja rybna opinia, i nie wszyscy muszą się z nią zgadzać ;)
u nas w domu ryba po grecku to świeży dorsz i jest zawsze ze skórą, obtoczony w mące, lubię rybę w panierce z jajka i bułki, ale mnie do po grecku pasuje jedynie w mące :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
U mnie tradycją są placki śledziowe :-) Robisz ciasto naleśnikowe, ale o konsystencji gęstej śmietany (mleko , jaja, mąka, troszkę proszku do pieczenia) Solone filety śledziewe, a'la Matias moczysz w wodzie, kilka razy ją zmieniając- by wypłukać z nadmiaru soli. Kroisz na kawałeczki, mieszasz z ciastem, łyżką nakładasz placuszki i smażysz na oleju. Potrawa strasznie prosta! Na ciepło są pyszne, ale na zimno jeszcze lepsze.
Aha, no a taki filet bez skóry się nie rozpadnie podczas smażenia? Ryby zawsze robiłam tylko w folii, i własnie raz, jak miałam foleta bez skóry to się w tej folii rozpadł na kawałeczki. Może to zależy od ryby?
raczej bez skóry wg mnie, najwygodniej takie mrożone kupić, one są bez skóry.
Jak masz mrożony, to musisz najpierw rozmrozić - wystarczy potrzymać w ciepłej wodzie z pół godzinki, ale nie gorącej.
A smaży się dość szybko, myślę że max 10 minut, na nie za dużym ogniu, tak, żeby się zarumieniło. Możesz widelcem dziobnąć i jak ryba będzie się lekko "rozpadać" to jest dobra, bo surowa jest taka mocniej "zwarta".
AgusiaGda, kilka pytań - 1/ czy filet ma być ze skórą? 2/ skąd mam wiedzieć że ryba juz jest usmażona (a nie surowa w środku)
Sorki jeśli są to głupie pytania - ale jestem słaba z ryb :)
też kiedyś robiliśmy pangę ;) do czasu obejrzenia programy w tv o hodowli pangi ;)
tą rybę to ja też robiłam, jest banalna, z tym że u nas nie daje się włoszczyzny, a po prostu samą cebulę pokrojoną w krążki, podsmażamy do zeszklenia, co do keczupu, to jedno licho, ale włocławek rzeczywiście nadaje się na sosy. Zamiast dorsza można pangę wziąć, też ładnie wychodzi, aha! i ja nie panieruję w jajku i bułce, tylko obtaczam w samej mące.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
to może rybkę po grecku?
wersja bardziej pracochłonna to kotleciki rybne po grecku ;)

filety kroisz na mniejsze kawałki, skrapiasz sokiem z cytryny, posupujesz solą i pieprzem, panierujesz w jajku i bułce tartej i smażysz na złoto :)

kupujesz mrożonkę - krojoną włoszczyznę (my kupujemy na wagę) - nie lubimy bawić się ze świeżymi warzywami ;P
na patelnię (my Zeptera) wrzucasz pokrojoną w piórka cebulę, podsmażasz, dodajesz mrożoną włoszczyznę - lekko podlewasz wodą, dodajesz Vegetę + ziarenka smaku + pieprz w ziarenkach + ziele angielskie + listki laurowe i dusisz - żeby warzywa były lekko chrupiące
następnie dodajesz sporo keczupu (u mnie w domu używa się tylko pikantnego włocławka i ten keczup świetnie doprawia sos) - nie dajemy koncentratu, sam keczup wystarczy :)))))

następnie układasz warstwami(w jakimś pojemniku, misce) rybkę i warzywa na samej górze mają być warzywka :)

to jest tak proste, że trudno zepsuć taką potrawę (moja Sis panikowała dopóki 1 raz nie zrobiła ) ;P

a jeśli chodzi o rybkę - wybieramy filety z dorsza :)

jeśli miałabyś więcej czasu - możesz zrobić kotleciki rybne zamiast filetów :) my kupujemy gotowe mielone z dorsza :) do tego czerstwa bułka namoczona w MLEKU (a nie wodzie) :) jajko, przyprawy i dużo zielonej pietruszki :) formować małe kotleciki i smażyć :) później sosik "grecki" - jak wyżej :)

ja zawsze robiłam więcej tych kotlecików, dzieliłam na 3 części i robiłam:
- po grecku
- w occie z cebulką
- w galarecie

:)

czasem kupowałam też mielone z łososia i kotleciki robiłam w galarecie :))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zaspa - u Sobczyńskich Pod dzwonem - mają przepyszne rybki w galarecie - palce lizać :) i gotowiec jak się patrzy.Tyle, że nie wiem, jak jest teraz z zamówieniem, bo pewnie przed świętami mają sporo chętnych. Ja je kupuję jak tylko mam okazję - naprawdę są super :)
Barszczu z kartonika to chyba nikt by nie przełknął :) Zresztą barszcz robi moja mama a krokiety babcia ( to wigilia zrzutkowa) Musze więć wymyślić coś innego. W ostateczności faktycznie udam się do garmażeryjnego - tylko może jakiś polecicie, żeby nie kupowac tak w ciemno??
kup krokiety z grzybami, paszteciki, albo jakieś inne uszka w garmażeryjnym i barszcz z kartonu albo torebki ;)
chyba prościej się nie da :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

do góry