Widok

cukier w ciązy

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
W 23 tygodniu robiłam obciążenie glukozy 50g. po godzinie wyszło mi 143-czyli powyżej normy. Moja lekarz powiedziała że póki co nie robimy obciążenia 75g tylko pierw ścisła dieta. Kupiłam sobie glukometr Accu-Chek i mierze poziom cukru na czczo i godzine po każdym głównym posiłku. Możecie zerknąć czy jest dobrze(podam tylko kilka pomiarów) ??

godz.po śniadaniu: 103,112,113,101
godz.po obiedzie : 106,93,113,117
godz.po kolacji : 114,109,120,92
na czczo : 84,81,76,82

najwyższy wynik póki co to 120.

Jaka powinna być górna granica normy dla kobiet w ciąży ?? Może któraś z was mierzyła cukier glukometrem w ciązy i jest bardziej rozeznana i mi doradzi.
Zrezygnowałam z białego pieczywa,makaronu,cukru,słodkich owoców,
Te najwyższe wartości cukru mam jak zjem np 2 kromki razowego chleba z chudą wędlinką lub serkiem wiejskim. Niższe gdy zjem np wasa,ale ile mozna jeśc to chrupkie pieczywo.

Mam jeszcze jedno pytanie co do słodkości. Czy jeśli np raz w tygodniu zjem sobie np jakieś wafelki czy czekoladę to coś "złego" ?? Bo już czasem nie mogę wytzymać jak patrze w sklepie na te półki. Jak mi tak jednorazowo cukier skoczy po tych słodkościach to chyba nie bedzie aż tak źle ??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bardzo dobrze:)

tylko z dietą uważaj, bo ja np. po słodyczach nie miałam takiego cukru jak po nabiale...

poszukaj sobie w necie o indeksie glikemicznym, bo np marchewka surowa ma niski a już ugotowana ma wysoki.

Głowa do góry:) cukry masz świetne tylko ciągle je kontroluj
czyli jak mam póki co najwyższy 120 , 1 godzine po posiłku tzn.że jest dobrze.
A jak sie liczy te wymienniki węglowodanowe ??
Potwierdzam normy dla kobiet w ciąży są inne niż dla diabetyków :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Berenika chodzi o cukier w ciązy i bezpieczeństwo maluszka

cukrzyca w ciązy rządzi się swoimi prawami

i górna granica godzinę po posiłku to 120
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pora, oznaczenie

Stężenie glukozy prawidłowe (idealne) w mg/dl (mmol/l)

Stężenie glukozy dopuszczalne w praktyce
w mg/dl (mmol/l)

Przed śniadaniem

70 -105mg/dl (3,9-5,8)

70-120mg/dl (3,9 - 6,6)

Przed obiadem oraz I kolacją i II kolacją

70 -110mg/dl (3,9-6,1)

70-120mg/dl (3,9 - 6,6)

1 godzina po posiłkach

mniej niż 140 mg/dl (7,8)

mniej niż 160 mg/dl (8,9)

2 godziny po posiłkach

mniej niż 120 mg/dl (6,6)

mniej niż 140 mg/dl (7,8)

Między 2 oo a 4 oo w nocy

mniej niż 100 mg/dl (5,5)

mniej niż 120 mg/dl (6,6)

jak widac kazda stronka moze podawac rozne normy, tutaj jest akurat pierwsze podane prawidlowe a drugie w praktyce...ech to juz sama nie wiem Inka dopytam diabetolog na nastepnej wizycie meza... moze nam źle powiedziala ale te 120 po posilku uwazam ze za malo...hmm zapytam
Inka ...

Norma
Poziom cukru we krwi na czczo < 110 mg%
Poziom cukru we krwi 2 h po posiłku < 140 mg%
Poziom cukru we krwi przed snem < 120 mg%
Hemoglobina A1c< 6%

To ze strony Polskiego Towarzystwa diabetologicznego akurat nic nie piszą ile po godz bo po godzinie się nie mierzy a po jedzeniu najwyzszy skok jest wlasnie po godz i jesli ktos chce zmierzyc to moze byc do 180 tak mi powiedziala w szpitalu na szkoleniu diabetolog...
wyniki po godzinie jak najbardziej w normie. tylko się cieszyć :)

a co do rzeczy zakazanych - nie popadaj w skrajności. owszem trzeba ograniczać węglowodany, ale powiedzmy sobie prawdę: istotne jest nie to czy je zjesz czy nie ale ILE ich zjesz.

sama miałam kłopot z cukrem w ciąży, a wiadomo nie zawsze ma się tyle silnej woli by sobie odmówić. sprawdzałam więc ilość cukru w danym produkcie i starałam się nie przekraczać 2 - 3 WW (wymienników węglowodanowych) na posiłek i było ok :)

a co do czasu w jakim dokonać pomiaru. ginekolog kazał badać po godz, a rodzinna po 2. więc badałam i tak i tak. i z własnego doświadczenia powiem, że nie zawsze cukier po godz jest najwyższy. niektóre potrawy są na tyle zdradliwe,że po 2 godz cukier jest wyższy niż po 1. ale trzeba sprawdzać mierzyć. to jedyna droga by nauczyć się reakcji własnego organizmu ;)
ja mialam 140 normalnie i powiedzieli ze ok z tym ze mi wyszlo po 50 gluk. 314 cukru i polozyli mnie do szpitala potem bylam na diecie i jak wkoncu dostalam sie do lekarza to stwierdzil ze chcial by miec takie cukry....
To w takim razie kobiety w ciązy ile po posiłku ??

Zjadłam dziś wafelka bez czekolady i cukier po godzinie miałam 99.Zdziwiłam sie na plus :) Oczywiście nie będe przesadzać.
póki co masz cukier książkowy :) ale warto kontrolować ;)

inaczej się mierzy w ciąży, inaczej normalny cukrzyk ;) (tzn. inny czas po posiłku)

uważaj na gotowane buraki, marchewkę i kukurydzę - podbijają cukier..
na owoce też - to był mój największy ból - sezon owocowy, a mi strasznie cukier skakał nawet po garści czereśni :( wystrzegaj się bananów...

wtedy faktycznie pomagał ruch - 5-10 minut zabawy z psem(rzucanie piłki) i cukier spadał :)

poza tym rozgotowane (lub dobrze ugotowane) makarony, ryże, ziemniaki (w tym purre) mają więcej węglowodanów niż te "al dente".
i lepiej zjeść np. mięso z surówką - a ziemniaki na końcu/osobno (tak mnie uczono w AM)
Dziękuje za odpowiedzi. Z tym mierzeniem to jest dziwnie. Niektórzy piszą że po godzinie inni że po dwóch. Już zgłupiałam :) Czasami mierze po 1 godzinie i zaraz po 2 godz. po tym samym posiłku . Cukier sie obniża ale nieznacznie. jak pisałam nie przekracza póki co 120.
Berenika troszkę wprowadzasz w błąd
bezpieczna górna granica cukru mierzonego po godzinie wynosi 120
No niestety nie zgodzę się z tym co pisala jakaś dziewczyna o normach... chodzi o tą po jedzeniu... moj maz jest cukrzykiem i znam doskonale normy.

Cukier póki co cukier masz idealny ALE!

na czczo zgadzam się cukier owinien wynosić 90

lecz nie mierzymy cukru GODZINĘ PO JEDZENIU! tylko 2 h po jedzeniu, godzinę po mierzy się wynik po obciążeniu glukozą a potem po dwóch.

Jeśli chcesz kontrolować cukier to najwyższy wzrost jest wlasnie godz po jedzeniu i może wynosić prawidlowo do 180 ALE po dwoch godzinach nie może być większy niż 140.

Dlatego ważne jest ile masz 2 godz po jedzeniu.

Co do slodyczy... owszem mozesz zjesc wafelka z tym że potem np jesli zauwazysz ze cukier sie podniosl to zrob cos, najlepszy na zbicie cukru jest ruch, poprasuj, pozmywaj oczywiscie w miare mozliwosci skoro jestes w ciazy :)

nie popadaj w paranoję, rowniez kontrolowalam cukier w ciazy i dzieki temu wykrylismy to ze maz ma cukrzycę... jesli masz jakies pytania pisz smialo...

po obciążeniu glukozą wynik może wyniesc 140 wiec mialas tylko 3 jednostki powyzej, spokojnie...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Norm niestety nie pamiętam, ale pewnie niedługo będę musiała sobie przypomnieć. Na razie wyniki masz dobre, ale im bliżej końca ciąży tym jest gorzej. Ja sobie pozwalałam na różne grzeszki i wcale mi tak cukier nie rósł jak np po chlebie.
Mój gin mi zalecił dietę niełączenia - tzn unikania zestawiania w jednym posiłku węglowodanów i białek, bo te drugie utrudniają wchłanianie cukrów. Tak więc na obiad jadłam np.mięso z warzywami (bez ziemniaków, kasz, makaronów itp), za to na chleb jak najmniej sera/wędliny, za to też warzywa.
norma na czczo to 95 a godzine po posilku max 120. mi zalecono pieczywo zytnie,ma mniej ww niz pszenne. do woli mozna jesc warzywa: kapuste,rzodkiewki,pomidory,ogorki...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dom czy mieszkanie??? (435 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (69 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

Zakup mieszkania - rozterki (63 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

do góry