Widok

cukrzyca ciążowa-pytanie

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny, stosuje diete , jem ok 6posiłków dziennie, ale mam jeden problem

otóz cukier na czczo mam około 85-90,
po wiekszosci posiłków tez mieszcze sie w normie do 120po 1h,
ostatni posiłek jem około 22-22:30
pojawia sie problem z cukrem po pierwszym posiłku - tzn.zawsze wynosi on ponad norme:130,140 , 145, a gdy zjem taki sam posiłek na drugie śniadanie to cukier mamo wiele niższy np.120

z czego to wynika?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja miałam cukrzycę i to insulinową. Jeśli chodzi o śniadanie to w cukrzycy jest to zawsze największy problem, na śniadanie powinnaś jesć chleb razowy dwie kromki i np wędlinę ale należy do tego posmarować chleb masłem ale prawdziwym bo wtedy cukier lepiej się przyswaja i nie wywala go tak w górę. Zresztą chleb powinien zawsze być posmarowany masłem, co polepszy wchłanianie cukru i nie będzie on tak skakał zwłaszcza rano. Nabiał wszelaki rano niewskazany, warzywa za to również pomagają i cukier tak nie skacze, każdy organizm inaczej reaguje, ja po kilku dniach mniej wiecej wiedziałam co mogę jeść, jaki chleb najbardziej mi pasuje, jaka wędlina ,trzeba próbować i notować wszystko, do tego pomagało mi wypicie kawy po śniadaniu z tłustą śmietanką (bez cukru oczywiście) bo śmietanka także pomagała mi we wchlanianiu cukrów i nie skakały one tak po godzinie.
w ogóle tłuste potrawy pomagają w cukrzycy, ale trzeba się nauczyć je jeść, czasem i tak dieta nic nie daje w ciąży i w miarę zbliżania się do porodu trzeba włączyć insulinę- ale to nie jest takie straszne!
a tak na marginesie to w ciąży cukier badany po godzinie powinien być nie więcej niż 140 a nie 120 !!!!
Miałam podobnie. Zależy co zjadłam. Np. Nabiał podnosił mi cukier gdy zjadłam go na pierwszy posiłek( chudy twaróg, jogurt itp., serek topiony), Ineczej było przy 2, 3 posiłku. Lekarz mi powiedzial, ze jeśli jest powyżej 130 i po 30 minutach od mierzenia po 1h cukier ładnie spada to nie nalezy sie martwic( taki organizm). Na pierwszy posiłek jadłam razowy chleb , jajko lub chuda wędlinę i było ok.
Rano masz prawdopodobnie większe zapotrzebowanie organizmu na insulinę. Spróbuj zjeść na pierwszy posiłek coś z małą ilością węglowodanów złożonych.
pewnie dlatego,że jest zbyt długa przerwa między ostatnim, a pierwszym posiłkiem. U mnie też było podobnie. Próbowałam różnych sposobów np picie mleka przed snem, zjedzenie kilka słonych paluszków. Lekarka powiedziała,że taka moja uroda i ma sie nei stresować. Grunt,że po innych posiłkach poziomy są dobre. Dziecko urodziło się całe i zdrowe. Zaraz po porodzie miał zmierzony poziom dlukozy i potem co 5godz.
Ważne jest,abyś powiedziała na porodówce,ze dziecko musi miec zmierzoną glukoze do pół godz po porodzie
moze ktoś coś poradzi..

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

otworzyć firmę ?? (38 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

do góry