Widok
cukrzyca ciążowa-pytanie
dziewczyny, stosuje diete , jem ok 6posiłków dziennie, ale mam jeden problem
otóz cukier na czczo mam około 85-90,
po wiekszosci posiłków tez mieszcze sie w normie do 120po 1h,
ostatni posiłek jem około 22-22:30
pojawia sie problem z cukrem po pierwszym posiłku - tzn.zawsze wynosi on ponad norme:130,140 , 145, a gdy zjem taki sam posiłek na drugie śniadanie to cukier mamo wiele niższy np.120
z czego to wynika?
otóz cukier na czczo mam około 85-90,
po wiekszosci posiłków tez mieszcze sie w normie do 120po 1h,
ostatni posiłek jem około 22-22:30
pojawia sie problem z cukrem po pierwszym posiłku - tzn.zawsze wynosi on ponad norme:130,140 , 145, a gdy zjem taki sam posiłek na drugie śniadanie to cukier mamo wiele niższy np.120
z czego to wynika?
pewnie dlatego,że jest zbyt długa przerwa między ostatnim, a pierwszym posiłkiem. U mnie też było podobnie. Próbowałam różnych sposobów np picie mleka przed snem, zjedzenie kilka słonych paluszków. Lekarka powiedziała,że taka moja uroda i ma sie nei stresować. Grunt,że po innych posiłkach poziomy są dobre. Dziecko urodziło się całe i zdrowe. Zaraz po porodzie miał zmierzony poziom dlukozy i potem co 5godz.
Ważne jest,abyś powiedziała na porodówce,ze dziecko musi miec zmierzoną glukoze do pół godz po porodzie
Ważne jest,abyś powiedziała na porodówce,ze dziecko musi miec zmierzoną glukoze do pół godz po porodzie
Miałam podobnie. Zależy co zjadłam. Np. Nabiał podnosił mi cukier gdy zjadłam go na pierwszy posiłek( chudy twaróg, jogurt itp., serek topiony), Ineczej było przy 2, 3 posiłku. Lekarz mi powiedzial, ze jeśli jest powyżej 130 i po 30 minutach od mierzenia po 1h cukier ładnie spada to nie nalezy sie martwic( taki organizm). Na pierwszy posiłek jadłam razowy chleb , jajko lub chuda wędlinę i było ok.
ja miałam cukrzycę i to insulinową. Jeśli chodzi o śniadanie to w cukrzycy jest to zawsze największy problem, na śniadanie powinnaś jesć chleb razowy dwie kromki i np wędlinę ale należy do tego posmarować chleb masłem ale prawdziwym bo wtedy cukier lepiej się przyswaja i nie wywala go tak w górę. Zresztą chleb powinien zawsze być posmarowany masłem, co polepszy wchłanianie cukru i nie będzie on tak skakał zwłaszcza rano. Nabiał wszelaki rano niewskazany, warzywa za to również pomagają i cukier tak nie skacze, każdy organizm inaczej reaguje, ja po kilku dniach mniej wiecej wiedziałam co mogę jeść, jaki chleb najbardziej mi pasuje, jaka wędlina ,trzeba próbować i notować wszystko, do tego pomagało mi wypicie kawy po śniadaniu z tłustą śmietanką (bez cukru oczywiście) bo śmietanka także pomagała mi we wchlanianiu cukrów i nie skakały one tak po godzinie.
w ogóle tłuste potrawy pomagają w cukrzycy, ale trzeba się nauczyć je jeść, czasem i tak dieta nic nie daje w ciąży i w miarę zbliżania się do porodu trzeba włączyć insulinę- ale to nie jest takie straszne!
a tak na marginesie to w ciąży cukier badany po godzinie powinien być nie więcej niż 140 a nie 120 !!!!
w ogóle tłuste potrawy pomagają w cukrzycy, ale trzeba się nauczyć je jeść, czasem i tak dieta nic nie daje w ciąży i w miarę zbliżania się do porodu trzeba włączyć insulinę- ale to nie jest takie straszne!
a tak na marginesie to w ciąży cukier badany po godzinie powinien być nie więcej niż 140 a nie 120 !!!!