Widok

czerwone i zielone herbaty a ciąża

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Jak sądzicie - czy naprawde należy bezwzględnie odstawić herbatkę pu ehr w czasie ciąży? Pije jej dość dużo na codzień - w celu wiadomym :) - ale rówież dlatego, że po prostu ją lubię. Z linków, które zamieszczam poniżej nie wynika tak naprawdę, żeby były jakieś przeciwwskazania, a wręcz ma sporo dobroczynnych działań ubocznych - poza odchudzającycm ;) A jednocześnie na więkoszści forów jest odradzana. Macie jakies doświadczenia?
A jak z zieloną - niby wiadomo, że samo zdrowie, ale też spotkałam się z opinią, że ze względu na swoje działanie przyspieszające metabolizm nie jest wskazana.
Dodam, że jeszcze nie jestem w ciąży, ale usilnie nad tym pracujemy i jeśli faktycznie byłby jakieś przeciwwskazania to nie chciałabym przez te pierwsze 2-3 tygodnie (zanim sie dowiem) "upijać" fasolki czerwoną herbatką. Co o tym sądziecie?
a to linki:
http://www.omega.win.pl/cze.html
http://www.herbaciarnia.pl/herbata_rodzaje-8.html
http://www.eherbata.pl/gatunkiherbat/czerwona
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
chyym, kiedyś przeczytałam (na ulotce pewnej herbaty), że czerwona jak najbardziej jest wskazana dla kobiet w ciąży...
image
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
O kurczę... nie wiedziałam o tym... Ja też uwielbiam Pu-ERH i Roibos i piję ją bardzo często - codziennie!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Na szybko zaczęłam szukać czegoś w necie i znalazłam na razie to:
http://www.poradnikzdrowie.pl/eksperci_ciaza/porada/czerwona-herbata-a-ciaza,9014,38.htm
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
No to jest pocieszająca odpowiedź :)
Ewwa - co do Rooibos to na 120% jest ok, nawet wskazana i polecana :)
Zobacz:
...Rooibos jest całkowicie naturalnym składnikiem diety,ponieważ nie zawiera sztucznych barwników ,ulepszaczy smaku i konserwantów .Dzięki temu idealnie nadaje się do picia również przez dzieci ,kobiety w ciąży i matki karmiące....
Herbata Rooibos nie zawiera kofeiny, tak więc może być spożywana w nieograniczonych ilościach przez sportowców ze względu na bogatą zawartość minerałów i także dlatego, że gasi pragnienie. Minerały takie jak żelazo, potas, cynk, magnes i sód pomagają odbudować równowagę po dużym wysiłku fizycznym.
Na wielu forach znalazłam info, że czerwonej nie wolno pić :( Już nie rozumiem nic...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja też się zakręciłam - poczytałam w necie i jedni piszą że wolno, drudzy że nie - spory toczą się głównie o czerwoną herbatę. Zielona niby bezpieczniejsza, ale też nie zawsze... Może to zależy od ilości? Ja od czasu do czasu piję słabą czarną herbatę, bo czasem muszę wypić coś ciepłego, a też się odradza bo czarna herbata osłabia wchłanianie żelaza. I bądź tu człowieku mądry...
image
image
Jeezu... a ja 2-3 herbaty (w tym zawsze min 1 czarna) dziennie piję i do tego 1 słabą kawę, a drugą jeszcze słabszą (pół łyżeczki kawy na kubek 0,3l duuużo mleka).
No nie, nie przetrwam bez herbatki :(((
ewwa, nie martw się, organizm sam podpowiada czego mu trzeba. Ja się zawzięłam i nie piłam przed ciążą i przez pierwszych kilka miesięcy kawy, a wczesniej byłam nałogowcem ;-) Fakt że łaziłam jak zombie, ale potem przywykłam i nie miałam ochoty na kawę. Ale od paru tygodni znowu MUSZĘ wypić słaba kawę (koniecznie rozpuszczalną z mlekiem) prawie codziennie. A jak przechodzę koło Coffee Heaven, to koniecznie muszę zamówić Latte i sernik Brule. I co zrobić - mam swoje fazy na jedzenie i picie... Tak samo ze słodyczami. Odstawiłam, a od niedawna znowu podjadam, ale trzymam wagę i się nie zamartwiam.
image
image
PRZEZ PIERWSZE 3 MIESIACE CIAZY PILAM TYLKO ZILEONA HERBATE PONIEWAZ NIC INNEGO MI NIE SMAKOWALO! OD TRZECIEGO MIESIACA PIJE ZEILONA 3 X DZIENNIE +PLUS CZARNA HERBATA.NIC ZŁEGO SIE NIE DZIEJE!
a jakie są w takim razie przeciwwskazania?
image
image
Jak dotrę do domu, to zobaczę czy w książce coś piszą na ten temat.
Co do rzeczy zakazanych, to cierpię też z powodu tego, że nie mogę jeść swojego ulubionego Valbon z ziołami prowansalskimi, bo nie jest napisane czy jest z mleka pasteryzowanego czy nie :( Bo nie wolno z niepasteryzowanego mleka takich serów jeść :(
W książce niestety nie za wiele znalazłam...
Ale kwestia herbaty Pu-Erh jest rozwiązana. Cytat z opakowania herbaty Pu-Erh, którą mam w domu:
"Herbata Pu-Erh zawiera NAJWIĘCEJ związków mineralnych i mikroelementów oraz KOFEINY (teiny), manganu, wapnia, fluoru, olejków eterycznych i białka."
Mi na szkole rodzenia polozna powiedziala, ze zielona herbate mozna jak najbardziej, natomiast czerwonej nie.
To jak to jest z tymi herbatami?Wiadomo że warto zachować umiar, ale czy można pić zieloną, phu-erh, rooibos w ciąży?
image

HappyMum :))))
"Zielona herbata powoduje przedwczesne zamknięcie połączeń w sercu
płodu, takich które umożliwiają mu prawidłowe funkcjonowanie w łonie
matki. Nie znam dawki szkodliwej. Myślę że jest ona indywidualna dla
każdego dziecka. "

To jest wypowiedź lekarza:
http://forum.gazeta.pl/forum/w,1144,104736650,,Pani_doktor_co_z_zielona_herbata.html?v=2

Ja bym raczej z zieloną nie przesadzała.
O czerwonej herbacie pani doktor pisze to samo:

"Herbata czerwona jak i zielona powinna być ograniczona w trakcie
trwania ciąży. Wpływa na układ krążenia płodu i może powodować
przedwczesne zamykanie niezbędnych połączeń w sercu."

źródło:
http://forum.gazeta.pl/forum/w,1144,100722163,100764640,Re_czerwona_herbata_.html
dzięki :)
o rooibos z kolei znalazłam pozytywną wypowiedź:
Zalecany jest także kobietom w ciąży ponieważ obfituje w żelazo i zapobiega mdłościom
image

To co pic zamiast herbaty i kawy, zeby nie zaszkodzilo? Ciepla wode z cytryna?
wode mineralną i soki z owoców :D
image

No tak, ale chodzi mi o cieple napoje.
Ja pije słabą herbatę czarną, a najczęsniej herbatki owocowe :)
image

ja pije duuuuzo slabej herbaty zwyklej ale za to zawsze z cytryna, czasem miodem, no i sporo kakao tez, kawe zbozowa od czasu do czasu, soki do rozcienczania ...
Ja piłam herbatę zieloną i roibos bo lubię czerwonoą odstawiłam dopiero przy karmieniu bo mnie pędzi po niej na k... i bałam się że córcia też tak zareaguje :-) kawkę piłam w ciąży jedną z mlekiem teraz też piję jedną i kawę zbożową no i wodę litrami :-)
image
image
Witam pytałam ginekologa czy moge pić herbate zieloną , powiedział ze tak , pytałam lekarza ogólnego powiedzial jak najbardziej, kwestia jest tylko taka ze zielona herbata jest zielonej nie równa, te marketówki typu lipton , tekanne itp to nie są 100%zielone herbaty, teraz pije od czasu do czasu jak mam ochote
Ciepła woda z cytryną (ale nie gorąca, żeby nie "zabić" witaminy C) to dobry pomysł. Moja propozycja to ciepłe mleko ;) Dla kobiet w ciąży nawet 4 szkl. dziennie jest zalecane. Tak było napisane w książce "Wszystko o ciąży porodzie i połogu"
pILAM W CIAZY I CZERWONE I ZIELONE........MOJ LEKARZ MI POZWALAŁ:D
ja się dowiedziałam od lekarza że czerwona herbata jest nie wskazana ( przede wszystkim w pierwszym i trzecim trymestrze) ponieważ wywołuje skurcze macicy powodując poronienie lub przedwczesny poród. Ja odstawiłam na wszelki wypadek... pozdrawiam Dorota z Bydgoszczy
Bardzo się dziwię wszystkim, którzy polecają picie zielonej herbaty w ciąży - moim zdaniem powinna być zakazana, bo tak samo jak kawa i czarna herbata zawiera kofeinę, która obkurcza naczynia krwionośne, powodując niedotlenienie płodu. Co do czerwonej herbaty, to myślę, że pu-erh mylona jest z rooibos (rooibos robiona jest z liści czerwonokrzewu i stąd, jak sądzę, niektórzy mylą ją z czerwoną herbatą)-niestety nie wiem, czy pu-erh jest zdrowa. Natomiast z herbatkami owocowymi należy uważać, bo często zawierają hibiskus, który jest w ciąży niewskazany (zdaje się, że powoduje skurcze, choć tego akurat nie jestem w 100% pewna, może chodzi o coś innego).
a mi lekarka powiedziala, zeby zieloną mocno ograniczyć
image
SEMPER IN FLORE - DEKORACJE KWIATOWE SAL, KOŚCIOŁÓW, BUKIETY -http://semperinflore.eu

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaką nakładkę na WC polecacie? (11 odpowiedzi)

Jestem zielona w temacie, każda pasuje? jaka jest najlepsza, najwygodniejsza? proszę o poradę....

Gdzie ubieracie swoje dzieci (36 odpowiedzi)

Witam, zastanawiam sie gdzie mogłabym nakupowac swojej córce troche rzeczy, chodzę szukam i...

niepracujaca zona, czy to zle? (142 odpowiedzi)

Na rodzinnym niedzielnym obiadku bylo dzis nawet milo ale pol zartem, pol serio ktos zrobil...

do góry