Widok

czy ktoś na forum stosuje npr?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
pytam z czystej ciekawości -chcę się dowiedzieć, czy są takie pary "w okolicy" ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
pewnie i sa

jestem wierzaca i to ze musze stosowac inne metody zapobiegania jest dla mnie trudne - jednakze nie zastosuje czegos co wyzwalalo by we mnie ciagly stres i niepokoj
bo wiadomo ze moge zajsc w ciaze
bo moge sie kochac wedlug NPR wtedy tylko kiedy musze a nie chce
bo moge miec bardzo malo dni plodnych i wtedy czekac tylko na to kiedy bede mogla to zrobic bo za kilka dni juz nie!

moja przyjaciolka zaczela stosowac od niedawna ta metode , w ostatnim miesiacu miala jak wyszlo jej z obliczen tylko 6 dni plodnych wiec zrobili co musieli w ciagu tego czasu tylko raz bo tak wyszlo
bylo to niejako wymuszone no bo mieli tylko ten czas!

a co z parami ktore zyja na odleglosc i maz przyjezdza co kilka miesiecy i akurat kobieta ma okres plodny? ....

nie rozumiem tego niestety i nie zgadzam sie z tym

na marginesie moja druga kolezana wlasnie poczela drugie dziecko ( mialo sie je zaplanowac troche pozniej i akurat miala wracac do pracy) wlasnie przy tej metodzie...
Hej-ja z mężem stosujemy tą metodę. Pierwsze dzieciątko właśnie w ten sposób było zaplanowane:)
Zapraszam na stronę: http://polecanki.pl

image
nigdy nie popieralam tej metody.ludzie,ktorzy maja duzo dzieci najczesciej wlasnie z tego powodu,a potem...na chleb nie ma
image
dodam jeszcze ze majac TEN czas na wspolzycie moge akurat nie miec ochoty na to , moge sie zle czuc, byc chora - tak samo z moim mezem a wiadomo ze jest to fajne tylko wtedy kiedy obie strony tego chca i co wtedy?
justi - chyba się nie zgodzę... rodziny wielodzietne to chyba najczęściej efekt znikomej wiedzy na temat płodności, planowania poczęć i antykoncepcji.

Znam pary, które stosują NPR od kilku lat i nie słyszałam narzekań.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
owszem moze ktos nie potrzebuje bliskosci wynikajacej ze wspolzycia wiecej niz raz na miesiac lub rzadziej :) to wtedy nie ma powodo do narzekan i obaw o ciaze:)

tylko ze to dwie strony musza o tym decydowac a nie jedna
aja - stosujac npr wspolzycia musze unikac jakies 8 dni w miesiacu wiec nie przesadzaj z tym raz na miesiac, a bliskosc cielesna to naprawde nie wszystko, mam wrazenie ze okresy wstrzemiezliwosci jeszcze bardziej nas zblizaja ale emocjanalnie
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
hmm, tylko ja nie pytam, czy się ta metoda podoba, czy nie, czy jest słuszna, czy nie - pytam tylko, kto ją stosuje.
Ja stosuję z powodzeniem ponad pół roku, może to mało, ale nie narzekam na jej "złe" aspekty. Mam niezwykły komfort sumienia, życia w zgodzie z naturą, nie trucia się hormonami, nie muszę pamiętać o gumkach itp, a jedyny koszt (co dla mnie również bardzo ważne) to poniesiony 4 lata temu koszt termometru i 5 zł na zeszyt raz do roku.

Jestem ciekawa, ile osób stosuje metodę, z jaką skutecznością. No i miło sobie pogadać z kimś, kto zna temat, a nie żyje w świecie stereotypów :)
co do braku ochoty - tabletki hormonalne powodują bardzo często spadek libido do 0. I co wtedy?
Nie ma idealnych rozwiązań - niestety.
Ale są lepsze i gorsze.
No i jeszcze dodam - u nas to była decyzja obustronna, świadoma, podjęta na długo przed ślubem i rozpoczęciem współżycia.
ja nie biore tabtetek i nigdy nie bralam

ale tak jak napisalam trzeba wziasc pod uwage wiele innych kwestii

o to czy dwie strony chca tego?! mnie powiedzial ksiadz ze jesli moj maz sie na te metody nie zgadza i nie chce ich stosowac to nie moge ich na nim wymuszac niestety - ale sa tez pewne warunki

pozatym to dwie osoby musza chciec wspozycia
nie musze miec na to ochoty moge byc chora moge sie zle czuc moze byc tysiac innych powodo ktore utrudniaja czesto i co wtedy ?

mam na sile sie kochac bo mam te dni? bo musze teraz ? bo za kilka dni nie bede juz mogla? wiec sumiennie wykonuje spolkowanie - juz tak napisze- bo za chwile juz nie da rady albo zajde w kolejna ciaze .....

pozatym sa kobiety ktorych cykle sa bardzo krotkie i tych dni bezplodnych maja bardzo malo .....

sa kobiety ktore widza swoich mezow dosc rzadko - ale wedle sumienia - drogi mezu dobrze ze juz siestes jednakze nie bedziemy sie kochac bo mam ten czas, wiec moze za kilka miesiecy jak zow bedziesz o ile znow nie bede miala tego czasu....!!! ........

ale moze niektorzy potrzebuja tego tylko kilka razy do roku...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mnie trochę śmieszy sprowadzanie tęsknoty ludzi, którzy na co dzień nie są razem, wyłącznie do łóżka, tęsknią za sobą tylko z powodu seksu? Nie sądzę...

Tak samo jak decyzja o NPR, tak samo decyzja o stosowaniu hormonów czy prezerwatyw powinna być decyzją obojga partnerów, a tak chyba nie jest zawsze.

No i chyba z praktycznego punktu widzenia - skoro wie się, że wkrótce będzie czas na to, by się sobą w łóżku nacieszyć, to zapewne czeka się na te dni i chce się je wykorzystać, a nie marudzi się "ojej, bo coś tam".
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
tu nie chodzi o marudzenie ale o to ze nie kazdy zawsze i wszedzie ma na to ochote ale wedle powyzszej wypowiedzi mam nie marudzic tylko wypelnic malzenski obowiazek bo mam dni nieplodne

niestety mimo ze sie na te dni moze czekac nie zawsze moge miec na t ochote po prostu i zwyczajnie ! ale moze to trudno zrozumiec i zrozumiec osobom ktore wypelniaja ten obowiazek kilka razy do roku ;)
no i chyba normalne ze czlowiek potrzebuje fizyczej tez bliskosci wiec nie mow mi ze ludzie ktorzy sie nie widza dlugo tesknia wylacznie do sexu bo to smieszne
Agato-wyjątki sa zawsze i chwała Bogu:)
Jednak niestety rodziny wielodzietne to najczesciej wynik niestosowania antykoncepcji typu tabletki,zastrzyki itp,bo stosują wlasnie NPR...,bo te pierwsze to przeciez grzech:P
zresztą,jak ktos chce to niech stosuje NPR,ale z głową.
oo tak,a najlepiej jak ksiądz mowi co robic i jak.ten to sie zna na rzeczy przeciez:P

ech...
konczę temat.
justi - nie stosowanie antykoncepcji to co innego niż stosowanie npr...
Aleś się uczepiła...
NPR jest skuteczny.
To, że komuś się wydaje, że korzysta z npr, nie znając podstawowych zasad i potem zachodzi w ciążę powoduje powstawanie takich "mitów".
NPR ma potwierdzoną skuteczność i jest konkretną, opisaną i przetestowaną metodą, a nie zbiorem kalendarzyków i wszystkich innych metod wyznaczania płodności "na oko". należy to rozróżniać, a potem się wypowiadać.
A ja się zawsze zastanawiałam co w takiej sytuacji mają zrobić kobiety takie jak ja... Mam niedoczynność tarczycy co niestety wiąże się z tym, że mój cykl od zawsze żyje własnym życiem, więc u mnie ta metoda odpada w przedbiegach. Na naukach zapytałam księdza co w takiej sytuacji i nie potrafił mi odpowiedzieć...
image

tasia, ksiądz ma prawo nie wiedzieć, co w sytuacjach, gdy choroba zakłóca cykle...w końcu to nie lekarz...
Myślę, że jeśli zależy Ci, by jednak kiedyś się pobawić w npr, powinnaś skontaktować się z specjalistami w tej dziedzinie - Ligą Małżeństwo Małżeństwu, Instytutem INER, bądź podobnymi organizacjami zrzeszającymi wysoko wyspecjalizowanych nauczycieli npr.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
a ja nie jestem jakoś super wierzaca a NPR stosuje, i nigdy nie zgodze sie z twierdzeniem ze rodziny wielodzietne maja tyle dzieci z powodu NPR, raczej ze stosowania metody kalendarzykowej a nie NPR a to zasadnicza róznica, ja właśnie dzieki tej metodzie zaszłam w ciąze a wieszcie mi ze to nie lada sukces :P
dokładnie - npr to nie "katolicka" metoda, jak się niektórym wydaje. To metoda zdrowa, ekologiczna, wiele osób ją stosuje bez motywacji religijnej.
Tasia, NPR jest świetne dla kobiet z problemami hormonalnymi. Też mam problemy z tarczycą, dzięki NPR wiem co się dzieje z moim cyklem.
ja stosowalam npr, mysle ze to fajna metoda, bo sie chemii nie łyka i nie ma tych wszystkich problemow zwiazanych z antykoncepcja hormonalna

Ania,my tez stosujemy NPR od kilku lat i jestem bardzo zadowolona.Moj maz tez nie narzeka.Nigdy nie namawial mnie do tabletek czy innych metod anty.
To byla nasza obustronna swiadoma decyzja jeszcze przed slubem.
A mysle ze to bardzo wazne zeby takie sprawy razem ustalac a nie tak jak mysla niektorzy faceci ze zabezpieczenie to sprawa kobiety.
Jak slysze cos takiego to normalnie zal mi tego faceta no i tej kobiety w szczegolnosci.
A jesli chodzi o rodziny wielodzietne o czym napisala Justi to najprawdopodobniej sprawka kalendarzyka,ktory jest niestety bardzo zawodny.A to zupelnie co innego niz NPR.
Dla zainteresowanych NPR polecam ksiazke Sztuka Naturalnego Planowania Rodziny J.S.Kippley.
znam rodzine co stosowali NPR , no ale jakos troche zawiodlo bo dzieci urodzilo sie tylko 8 ;))) ale tam maja co jesc

znam tez taka gdzie bedzie teraz siodme dziecko - byle mialo co jesc bo do tej pory rodzina korzystala z pomocy
Ewa a mozesz mi napisac na czym polega Npr bo wydaje mi sie ze nie bardzo znasz temat.Jesli ktos prawidlowo stosuje metode to raczej niemozliwe.
No wiesz,znam przypadki gdzie gumka pekla czy tabletki nie zadzialaly...
nie musze ci sie tlumaczyc z niczego ale tak sie sklada ze doskonale znam npr - nie kalendarzyk i akurat tym ludziom gumka nie pekla i chyba wyraznie napisalam ze stosowali npr ;)
i owszem nawet przy npr mozna zajsc w ciaze - nie wiesz o tym jeszcze??? to sie doedukuj
No to widac zle stosowali.
No widac i natura czasami zawodzi
Nie natura tylko zle stosowana metoda, jak dla mnie top napewno to zawidło,ja osobiscie nie znam przykładu stosowania prawidłowo NPR i zajscia w ciąze,a ktoś już tu pisał ze niby NPR polega na obliczeniach, i pewnie stad sie wzieła ta 8 :)
Stosowaliśmy z mężem NPR kilka miesięcy. Muszę przyznać, że dawało mi to komfort psychiczny i fajniejsze doznania. Niestety, okazałam się nietypowym przypadkiem i nie wiem, jak w mojej sytuacji interpretować swoją płodność. Poza tym, ze względu na dłuuugi okres nie mam tuż po nim tych pewnych dni niepłodnych... Szkoda...
to tez wlasnie mi chodzilo , ze nie zawsze i w kazdym przypadku jest tak samo
Widac ze pewna osoba pod dwoma nickami tu figuruje.
znam osobe, ktora prowadzi poradnie przedmalzenska juz 7 lat i uczy npr a ma 3 nieplanowanych dzieci. wiec na metoda w 100% nie jest dobra. ja tam wole tabletki i kochac sie kiedy chce
zawsze lepiej kiedy się chce a nie kiedy sie musi....
mysle ze w tym wszystkim chodzi o to zeby do niczego sie nie zmuszac i nie zyc w stanie napiecia i stresu a npr niejako to powoduje
wspolzycie ma mi dawac radosc ale to ma byc chwila kiedy jestem zreksowana i chwila kiedy tego chce a nie musze ! a npr niejako to wyklucza bo czesto jest tak ze nie ma sie na to ochoty w danej chwili w danym dniu wiec jesli nie chce tego to nie robie
a niestety w npr jest tylko tych kikka dni kiedy mozna to zrobic
wiec wiele osob to robi bo niejako niestety musi - bo niby to obowiazek malzenski
nie mozna nic na sile i nic wbrew sobie wbrew drugiemu czlowiekowi wiec sama chce decydowac o tym kiedy chce wspolzyc kiedy chce zblizyc sie do drugiej osoby fizycznie a nie chce zeby planowala to za mnie wlsnie npr
A dlaczego kolezanka ewa i aja uzywa po raz trzeci innego nicka?
Troche to bez sensu.
kazimiera a co ty taka nerwowa jestes? ale pewnie to brak sexu :):):)
My z mezem od okolo 7 lat stosujemy NPR i jak dotad metoda ta nas nie zawiodla. Wazne jest, by najpierw dobrze ja poznac, a dopiero potem stosowac, mysle, ze to warunek jej skutecznosci. Zdajemy sobie sprawe, ze rowniez ta metoda moze zawiesc, ale jej skutecznosc jest porownywalna z tabletkami, wiec raczej male prawdopodobienstwo... Mysle, ze kazdy wybiera metode, jaka jest zgodna z jego swiatopogladem i sumieniem i najwazniejsze, by dwoje ludzi czulo sie z tym dobrze. My w naszym zwiazku stosowalismy wczesniej rozne metody, ale ta daje nam najwiekszy komfort psychiczny i z nia czujemy sie bezpiecznie :)

Naleze do osob ktore maja krotkie cykle i wcale nie brakuje mi dni nieplodnych, w ciagu roku mam po prostu wiecej cykli, wiec wychodzi na to samo ;) I wcale nie narzekamy na jakis niedosyt...

Poza tym dzieki tej metodzie udalo sie nam skutecznie zaplanowac poczecie naszego malenstwa :)
image
do surin: nie jestem pewna czy po antykoncepcji hormonalnej mozesz się kochać kiedy chcesz. Antykoncepcja obniża libido...
a mnie ubawiło sformułowanie, że ta metoda jest EKOLOGICZNA:):):):):)
dobre;-)
wiecie... tyle jest metod zapobiegania ciąży że każda wybierze coś dla siebie, biorąc pod uwagę kwestie dla niej istotne. Przekonywanie kogoś o skuteczności konkretnej metodyi tego ze jest lepsza bo coś tam jest zupełnie bez sensu.

Nie jestem zagorzała zwolenniczką NPR ale moim zdaniem jest niezbędnym elementem życia, kiedy ktoś planuje dziecko. Daje możliwość poznania swojego organizmu. Dla mnie osobiście dziwną rzecza nie jest fakt ze ktoś stosuje NPR ale wręcz odwrotnie- wie jak włączyc telewizor, umie osłużyć skomplikowane programy komuterowe a nie wie np. kiedy ma dni płodne.

Nie zabezpieczam się stosując NRP ale jest dla mnie pomocne w poznaniu swojego cyklu. Stosowałam wiele lat tabletki i zupełnie pochrzanił mi się organizm-mam plamienia, nieregularne cykle itp. 3 lata staram się aby wróciło do normy. Przynajmniej wiem teraz ze w ogóle mam owulacje, kiedy mniej więcej występuje, wiem zawszekiedy dostane @...
Także każda metoda ma swoje za i przeciw i wydaje mi się że dyskusja nad tym jest zbędna.

Kiedyś też źle wypowiadałam się na temat NPR- uważałam ze stosują je tylko zagorzałe katoliczki z 11 dzieci gdzies w samym środku nieunowocześnionej, pomrocznej wsi zabitej dechami. Nic bardziej mylnego.

Każdy ma prawo dokonywac wyborów wedle swoich przekonań i głupotą jest narzucanie komuś swojego zdania.
"mysle ze w tym wszystkim chodzi o to zeby do niczego sie nie zmuszac i nie zyc w stanie napiecia i stresu a npr niejako to powoduje wspolzycie ma mi dawac radosc ale to ma byc chwila kiedy jestem zreksowana i chwila kiedy tego chce a nie musze !"

A biorąc tabletki zmuszana jesteś do współrzycia każdego dnia?
No bez przesady- przeciesz NRP nie polega na tym że mąż staje nad żoną z siekiera nad szyją i krzyczy ze teraz to ona musi bo ma dni npł.
Jesteś straszną ignorantką i chyba za mało wiedzy posiadasz więc z łaski swojej przemyśł jeszcze raz wypowiedzi zanim je wyślesz.
mi antykoncepcja nie obnizyla libido ;) ochote mam zawsze na sex!
mi nie tylko obniżyła do 0, ale jak przestałam brać spowodowała że nie miałam owulacji, miałam straszne bóle głowy i stany depresyjne, plamienia 10 dniowe, nieregularne cykle, straszny trądzik... mogłabym wymieniać a wymieniać.
Szkoda ze 8 lat temu nie miałam tej wiedzy co teraz (już nawet nie chodzi o NRP) bo bym się nigdy nie zdecydowała...Teraz planuje za kilka msc zacząc starania o dziecko a niestety biorąc pod uwagę fakt w jakim stanie jest mój organizm to raczej wątpliwe że coś z tego będzie.
Jak widac każda z nas jest inna.
:):):): widac ze tobie tez chyba brakuje sexu :):):): moze troche mniej tej abstynencji bo niedlugo bedziesz nie do zycia :):):):):):)
hahaha czego jak czego ale seksu to mam aż nadto :P
zresztą ty z pewnością najlepiej wiesz ile seksu mam, prawda?
no przy npr to pewnie ze sexu masz az za nadtto hahahaha :):):):) raz w miesiacu czy rzadziej ? :):):):):):)::):)
ehh, jak zwykle musi się ktoś znaleźć, kto sprowadza dyskusję do żenującego poziomu....

Niestety Npr nie zawsze można dostosować do kobiety, tarczyca to jeden z niewielu problemów ginekologicznych. U mnie nie sprawdzi się w żadnym wypadku, a szkoda.
Zresztą tak czy inaczej muszę brać hormony więc nawet nie mam o czym z lekarzem dyskutować.

Mi tabl. anty nigdy nie obniżyły libido... jeśli już poruszany jest ten temat.
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
a gdzie masz napisane że stosuje NRP zeby się zabezpieczać?
Przepraszam ale niestety widać że większe problemy to ty masz z mózgiem i mysleniem niż z d... i seksem . :)
Znacie może fajną stronę która uczy tej metody, chodzi mi głównie o interpretacje i nanoszenie danych na wykresy.
image
image

image
jedna z fajniejszych i darmowych stronek jest www.ctlife.eu
Nie wszystko wylicza, ale interpretuje wykresy dość "mądrze";)
a do nauki najlepsza jest chyba http://npr.pl/
zawiera bardzo dużo teorii oraz forum pomocy
A jakaś która uczy samej metody tzn. jak prawidłowo nanosić dane?
image
image

image
Super dzięki sprawdzę;)
image
image

image
Ja z mężem stosuję NRP od 17 lat, mam troje dzieci zaplanowanych tą metodą. Nigdy mnie nie zawiodła. Poznałam ją z książek, a przekonał mnie do niej mój mąż.
tutaj są podstawowe info o obserwacjach:
http://npr.pl//index.php/content/view/29/43/
jakie kilka dni? w moim przypadku to 20 kilka dni wiec bez przesady! i ja nawet wole swiadomosc ze nie zawsze moge, ze niejako nie jestem zawsze "do dyspozycji" bo to pewien rodzaj uprzedmiotowienia wg mnie sorry
Witam, jestem nauczycielem NPR. Chciałbym się dowiedziec wiecej na temat twojego przypadku. Nie wiem jaka jest sytuacja a wydaje mi się, że nawet w przypadku długich cykli metoda NPR ma swoje zastosowanie. Jakiej długosci sa cykle? jaki jest najkrotszy a jaki najdluzszy z ostatnich 12?
ja stosuje i tez jestem baaardzo zadowolona takze chetnie pogadam z Toba na ten temat, ja nie uzywam termometru tylko urzadzenie http://ovacue.com.pl/ bardzo wygodne i niezawodne do tej pory;)
Fajne urządzenie ale drogie:(
image
image

image
drogie ale na szczescie zazyczylam je sobie w prezencie slubnym
no i jest na cale zycie
czy faktycznie okresla dni plodne? czy nie ma pmylek i stosujac je jestes spokojna? polegasz tylko na tym urzadzeniu?
Gosia to podczas okresu tez sie kochacie?
anna wybacz ale to zbyt intymne pytanie , odpowiem tak - poki co podczas okresu to urzadzenie zawsze jak do tej pory wskazywalo mi dni nieplodne
wiem ze moze byc inaczej gdy wystepuje cykl bezowulacyjny ale jeszcze mi sie nie zdarzylo
tak faktycznie okresla dni plodne zgodnie ze skala:
3 kreseczki male prawdopodobiensko zajscia w ciaze
5 kreseczek srednie prawdopodobienstwo zajscia w ciaze
7 kreseczek najwieksze prawdopodobienstwo

dni nieplodne sa po prostu nieplodne

polegam na nim w 100% pomyłek nie stwierdzono
wygląda fajnie, ale to jedno z wielu dostępnych urządzeń na rynku.
mnie póki co nie stać na takie, więc się posiłkuję termometrem ;)
nie do końca też ufam nowinkom technicznym - trochę bardziej mnie przekonuje wielowskaźnikowa obserwacja, przebadana już z resztą dokładnie.

Niby drogie to urządzenie,ale z drugiej strony tabletki też są drogie, jak się zsumuje lata brania tego świństwa, nie wspomnę już o skutkach zdrowotnych.
Aniu a ilu objawowa stosujesz metode? temperturka i .... ?
Ja stosuje metodę podwójnego sprawdzenia, jest tutaj o tym http://mawia.pl

Pozdrawiam :)
Gosiu, jeśli mogę zapytać - jak długo używasz tego urządzenia. Piszesz, że Cie nie zawiodło więc jestem ciekawa jak długo już na nim polegasz - żeby było jasne - pytam bo byłabym nim zainteresowana.
Hej dziewczyny, czy któraś powie mi coś a temat mojego cyklu? Będę wdzięczna za jakąś interpretację;)

@ 25 stycznia b.r.
Po @ temperatura utrzymywała się w granicach 36,6
14dc - 36,7
15dc - 36,7
16dc - 36,8
17dc - 37,0
18dc - 37,1
19dc - 36,8
20dc - 36,8
21dc - 36,6
22dc - 36,8
23dc - 36,8
24dc - 36,8
25dc - 36,8
26dc - 37,0
27dc - 37,0
28dc - 37,6!!!
29dc - 37,4
30dc - 37,4
31dc - 37,2
32dc - 37,2
33dc - 37,2
image
image

image
uzywam go od pol roku
gosiu, ja stosuję dwuobjawową (póki co) - tempka i śluz
[url=www.nawieszaczku.pl]image[/url]
ja póki co też się opieram na dwóch wskaźnikach, bo jakoś mi badanie szyjki nie pasi.
Agusia, próbowałam naszkicować wykres Twoich temperatur, jest dość nieczytelny - szczególnie dlatego, że brak obserwacji śluzu, który bardzo ułatwia interpretację.
czy w Tym cyklu byłaś chora, podziębiona?
rozumiem, że nie bierzesz tabletek itp.
Z tego co widzę, skok był na pewno, najbezpieczniejsza interpretacja to chyba 3 faza od wieczora 31 dc, choć bez śluzu to bardzo orientacyjne wyliczenie.
spróbuj skorzystać z ctlife, wprowadzić tam swoje dane i program też dokona interpretacji. potem możesz nawet wrzucić na forum wykres z interpretacją.
Ja jakoś nie wierze w to by zawiodła metoda, może nie znała dokładnie zasad?? Tu jest trochę o tym http://www.mawia.pl/
Ja nie wyobrazam sobie stosowac innej metody :)
Co prawda jak sie nie ma dzieci to jest łatwiej ale przy kazdym dziecku mysle,ze wlasnie na tym sie bede opierac, a jak mimo wszystko zajde w ciaze to tez sie bede cieszyc :P
Pozdrawiam
Tez stosuje npr od nidawna ale w tym miesiacu mam pewna watpliwosc. Sprawdzam i sluz i temperature, nie sprawdzam szyjki. Zwykle mialam owulacje 15-17 dc, dzis mam 13 i 3ci juz dzien sluzu przypominajacego wygladem bialo jaja kurzego. Temperatura w tym cyklu to jak dotad sinusojda, wyzej nizej wyzej nizej...dzis znow skoczyla o 0,15 po wczorajszym spadku. Jak dla mnie skoku takiego jak przy owulacji jeszcze nie bylonatomiast ten sluz mnie zastanawia. Wiem ze owulacja jest ostatni dzien sluzu ciagliwego/plodnego, tzw szczyt objawu sluzu, ale dzis mnie zaczelo pobolewac i ten sluz zrobil sie bezowawy. Myslicie ze moge byc w trakcie owu lub moze sie mocno zblizac czy to swiadczy jedynie o tym ze jestem w trakcie dni plodnych ale owu moze nastapic w ciagu najblizszych dni, za 2,3 dni np?
wszystko jest możliwe;)
pozostaje Ci czekać na skok, może być tak, że organizm zaczął się przygotowywać do owu(stąd śluz płodny), potem jednak zrezygnował i odłożył owu na później.
my stosujemy obserwacje + zabezpieczenie w II fazie

a jeszcze jedno słowo na temat nieskuteczności
jeśli para ma 8 dzieci po NPR to znaczy że nie stosowali NPR
nie wierze, że ta kobieta choc jeden miesiąc mierzyła temperaturę i obserwowała śluz w swoim zyciu ... a to między innymi są metody NPR a nie na czuja, "kiedy to ja miałam okres, jakoś dawno, więc chyba już można" ...
papilio1@op.pl
sluz i owulacja moga sie troche rozminac.
image

image
ale równoczesne obserwacje śluzu, szyjki i pomiary temperatur dają juz prawdopodobieństwo graniczące z pewnością ...
papilio1@op.pl
znajoma prowadzi poradnictwo rodzinne i ma już....4 dzieci. wiec nawet dla najlepszych ta metoda nie jest czasami skuteczna.
niestety w tych metodach ryzyko poczecia jest wieksze - wiadomo ze wiaze sie z EWENTUALNOSCIA ciazy a kolejnej poki co chcialabym uniknac bo nie wyobrazam sobie z wielu powodow ( a zostawie je dla siebie ) miec w tym momencie drugie dziecko...wiec aby nie miec tej ewentualnosci stosuje inne metody ....
Ja stosuje akurat npr zeby poczac a nie uniknac poczecia dzidziusia i mam nadzieje, ze ta metoda mi w tym pomoze.
Sama nie wiem. Lekarz nam mowil, ze najlepszy czas dla mnie na starania jest od 16 dc, a badanie sluzu dalo mi do myslenia (dzis 13dc). Tempka jednak nie wskazuje na owulacje, zobaczymy pozniej. Mysle, ze poslucham lekarza, ufam mu. To on jest specjalista w tej dziedzinie i chyba wie, co mowi ale ta niepewnosc zawsze zostaje...Wczesniej nie chcielibysmy dodatkowo probować, zeby plemniki sie wzmocnily i szanse wzrosly (tez za rada lekarza).
cóż, co do wiedzy lekarzy, to mam mieszane uczucia:/
ale to inna historia
~ja:) ,Może skorzystasz z testów owulacyjnych, tak pomocniczo?
Moze testy to dobry pomysl, choc slyszalam o nich tez wiele zlego, ze czesto sie myla, sama tez jakis czas temu sie o tym przekonalam.Co do lekarzy, tez mam mieszane uczucia tak ogolnie ale temu jednemu akurat ufam. Teraz z kolei mi sie sluz zmienil z powrotem na nierozciagliwy, choc jest go sporo. Nie wiem nawet jak to napisac pod wykresem (takie pol na pol) Zakrecony ten moj organizm...
Dzisiaj mi znowu temperatura spadla o 0,15...Moze faktycznie owulacja sie "wycofala" i bedzie pozniej. Mam nadzieje, ze w ogole bedzie.
od pewnego czasu obserwuje swoj organizm z tego co widze
- w miare zaufac mozna szyjce macicy o ile ma sie odpowiednia wprawe
- mozna obserwowac sluz ( o ile nie ma sie problemów bakteryjnych - bardzo czestych !! ) bo wtedy niewiele sie zaobserwuje
- jak skupiłam sie na sobie to zaobserwowałam ból okołoowulacyjny ( podobny jak przy okresie tylko słabszy)
- czasami pojawia sie plamienie okołoowulacyjne
- temperatura to o tyle o ile.. jak sie ma np chocby drobne problemy z tarczyca i hormonami to zmiany moga byc niewielkie i sporo pozostaje w kwestii domysłow...
poza tym temperatura czesto zmienia sie po owulacji wiec ten sposob sie nie nada przy staraniach o dzidzie ..

a na podstawie czego twoj lekarz stwierdził ze akurat 16 dzien a nie wczesniej ?
tworzenie i projektowanie stron internetowych - http://www.ascomi.pl
Czy skok tempki oznacza ze owulacja juz byla czy wlasnie jest?
Czy w dniu po skoku tempki rowniez moze sie udac czy tylko przed?
Co w sytuacji jak np 1 dnia skoczy o 0,2 a drugiego o kolejne 0,1 czy 0,2, ktory dzien uznaje sie za dzien owulacji?

Bede wdzieczna za odpowiedzi bo jeszcze zielona w temacie jestem...
Moze ktos sie orientuje?
widzisz u kazdego moze byc troszke inaczej - sa dziewczyny ktore skok maja przed - ja np raczej po..

i własnie dlatego dodatkowo powinnas obserwowac sluz , szyjke macicy, mozesz tez dodatkowo sobie zrobic testy owulacyjne..
Obserwuje dodatkowo sluz i ciagle jest... mi to wskazuje na to, ze owu albo jest albo bedzie... wg npr.
Nie wiesz czy dzien po owu/ po skoku w razie co tez mozna zajsc?
czas płodny moze trwac do 2 dni po ..
Dzieki!
Gdyby teoria zawsze przekładała si na praktykę, to proszę bardzo, przecież to łatwo policzyć lub skorzystać z kalendarzyka dni płodnych online, dwa kliki i policzone. Gorzej gdy występują zakłócenia np. stres, a dziś o to nie trudno :/
Zuza
------------------------------------------------------------------
Dobry kalendarz to podstawa organizacji czasu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Nie mam ochoty na seks (21 odpowiedzi)

Czy jest to możliwe w zaledwie kilkuletnim związku? Rozumiem,zę rutyna może przyjść po 20-30...

Czy naprawdę? (19 odpowiedzi)

od lutego wchodzą te zmiany w prawie jazdy?? kurdee kto coś wie konkretnego, bo dzowniłam do...

Do mam dzieci z AZS . (37 odpowiedzi)

Prosze o rade , jak radzicie sobie z świądem u dziecka . Córka 7 msc , AZS bardzo mocne , ogolnie...

do góry