Widok

czy ktoś na forum stosuje npr?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
pytam z czystej ciekawości -chcę się dowiedzieć, czy są takie pary "w okolicy" ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
pewnie i sa

jestem wierzaca i to ze musze stosowac inne metody zapobiegania jest dla mnie trudne - jednakze nie zastosuje czegos co wyzwalalo by we mnie ciagly stres i niepokoj
bo wiadomo ze moge zajsc w ciaze
bo moge sie kochac wedlug NPR wtedy tylko kiedy musze a nie chce
bo moge miec bardzo malo dni plodnych i wtedy czekac tylko na to kiedy bede mogla to zrobic bo za kilka dni juz nie!

moja przyjaciolka zaczela stosowac od niedawna ta metode , w ostatnim miesiacu miala jak wyszlo jej z obliczen tylko 6 dni plodnych wiec zrobili co musieli w ciagu tego czasu tylko raz bo tak wyszlo
bylo to niejako wymuszone no bo mieli tylko ten czas!

a co z parami ktore zyja na odleglosc i maz przyjezdza co kilka miesiecy i akurat kobieta ma okres plodny? ....

nie rozumiem tego niestety i nie zgadzam sie z tym

na marginesie moja druga kolezana wlasnie poczela drugie dziecko ( mialo sie je zaplanowac troche pozniej i akurat miala wracac do pracy) wlasnie przy tej metodzie...
nigdy nie popieralam tej metody.ludzie,ktorzy maja duzo dzieci najczesciej wlasnie z tego powodu,a potem...na chleb nie ma
Hej-ja z mężem stosujemy tą metodę. Pierwsze dzieciątko właśnie w ten sposób było zaplanowane:)
dodam jeszcze ze majac TEN czas na wspolzycie moge akurat nie miec ochoty na to , moge sie zle czuc, byc chora - tak samo z moim mezem a wiadomo ze jest to fajne tylko wtedy kiedy obie strony tego chca i co wtedy?
justi - chyba się nie zgodzę... rodziny wielodzietne to chyba najczęściej efekt znikomej wiedzy na temat płodności, planowania poczęć i antykoncepcji.

Znam pary, które stosują NPR od kilku lat i nie słyszałam narzekań.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
owszem moze ktos nie potrzebuje bliskosci wynikajacej ze wspolzycia wiecej niz raz na miesiac lub rzadziej :) to wtedy nie ma powodo do narzekan i obaw o ciaze:)

tylko ze to dwie strony musza o tym decydowac a nie jedna
hmm, tylko ja nie pytam, czy się ta metoda podoba, czy nie, czy jest słuszna, czy nie - pytam tylko, kto ją stosuje.
Ja stosuję z powodzeniem ponad pół roku, może to mało, ale nie narzekam na jej "złe" aspekty. Mam niezwykły komfort sumienia, życia w zgodzie z naturą, nie trucia się hormonami, nie muszę pamiętać o gumkach itp, a jedyny koszt (co dla mnie również bardzo ważne) to poniesiony 4 lata temu koszt termometru i 5 zł na zeszyt raz do roku.

Jestem ciekawa, ile osób stosuje metodę, z jaką skutecznością. No i miło sobie pogadać z kimś, kto zna temat, a nie żyje w świecie stereotypów :)
co do braku ochoty - tabletki hormonalne powodują bardzo często spadek libido do 0. I co wtedy?
Nie ma idealnych rozwiązań - niestety.
Ale są lepsze i gorsze.
No i jeszcze dodam - u nas to była decyzja obustronna, świadoma, podjęta na długo przed ślubem i rozpoczęciem współżycia.
ja nie biore tabtetek i nigdy nie bralam

ale tak jak napisalam trzeba wziasc pod uwage wiele innych kwestii

o to czy dwie strony chca tego?! mnie powiedzial ksiadz ze jesli moj maz sie na te metody nie zgadza i nie chce ich stosowac to nie moge ich na nim wymuszac niestety - ale sa tez pewne warunki

pozatym to dwie osoby musza chciec wspozycia
nie musze miec na to ochoty moge byc chora moge sie zle czuc moze byc tysiac innych powodo ktore utrudniaja czesto i co wtedy ?

mam na sile sie kochac bo mam te dni? bo musze teraz ? bo za kilka dni nie bede juz mogla? wiec sumiennie wykonuje spolkowanie - juz tak napisze- bo za chwile juz nie da rady albo zajde w kolejna ciaze .....

pozatym sa kobiety ktorych cykle sa bardzo krotkie i tych dni bezplodnych maja bardzo malo .....

sa kobiety ktore widza swoich mezow dosc rzadko - ale wedle sumienia - drogi mezu dobrze ze juz siestes jednakze nie bedziemy sie kochac bo mam ten czas, wiec moze za kilka miesiecy jak zow bedziesz o ile znow nie bede miala tego czasu....!!! ........

ale moze niektorzy potrzebuja tego tylko kilka razy do roku...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mnie trochę śmieszy sprowadzanie tęsknoty ludzi, którzy na co dzień nie są razem, wyłącznie do łóżka, tęsknią za sobą tylko z powodu seksu? Nie sądzę...

Tak samo jak decyzja o NPR, tak samo decyzja o stosowaniu hormonów czy prezerwatyw powinna być decyzją obojga partnerów, a tak chyba nie jest zawsze.

No i chyba z praktycznego punktu widzenia - skoro wie się, że wkrótce będzie czas na to, by się sobą w łóżku nacieszyć, to zapewne czeka się na te dni i chce się je wykorzystać, a nie marudzi się "ojej, bo coś tam".
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
tu nie chodzi o marudzenie ale o to ze nie kazdy zawsze i wszedzie ma na to ochote ale wedle powyzszej wypowiedzi mam nie marudzic tylko wypelnic malzenski obowiazek bo mam dni nieplodne

niestety mimo ze sie na te dni moze czekac nie zawsze moge miec na t ochote po prostu i zwyczajnie ! ale moze to trudno zrozumiec i zrozumiec osobom ktore wypelniaja ten obowiazek kilka razy do roku ;)
no i chyba normalne ze czlowiek potrzebuje fizyczej tez bliskosci wiec nie mow mi ze ludzie ktorzy sie nie widza dlugo tesknia wylacznie do sexu bo to smieszne
Agato-wyjątki sa zawsze i chwała Bogu:)
Jednak niestety rodziny wielodzietne to najczesciej wynik niestosowania antykoncepcji typu tabletki,zastrzyki itp,bo stosują wlasnie NPR...,bo te pierwsze to przeciez grzech:P
zresztą,jak ktos chce to niech stosuje NPR,ale z głową.
oo tak,a najlepiej jak ksiądz mowi co robic i jak.ten to sie zna na rzeczy przeciez:P

ech...
konczę temat.
justi - nie stosowanie antykoncepcji to co innego niż stosowanie npr...
Aleś się uczepiła...
NPR jest skuteczny.
To, że komuś się wydaje, że korzysta z npr, nie znając podstawowych zasad i potem zachodzi w ciążę powoduje powstawanie takich "mitów".
NPR ma potwierdzoną skuteczność i jest konkretną, opisaną i przetestowaną metodą, a nie zbiorem kalendarzyków i wszystkich innych metod wyznaczania płodności "na oko". należy to rozróżniać, a potem się wypowiadać.
A ja się zawsze zastanawiałam co w takiej sytuacji mają zrobić kobiety takie jak ja... Mam niedoczynność tarczycy co niestety wiąże się z tym, że mój cykl od zawsze żyje własnym życiem, więc u mnie ta metoda odpada w przedbiegach. Na naukach zapytałam księdza co w takiej sytuacji i nie potrafił mi odpowiedzieć...
tasia, ksiądz ma prawo nie wiedzieć, co w sytuacjach, gdy choroba zakłóca cykle...w końcu to nie lekarz...
Myślę, że jeśli zależy Ci, by jednak kiedyś się pobawić w npr, powinnaś skontaktować się z specjalistami w tej dziedzinie - Ligą Małżeństwo Małżeństwu, Instytutem INER, bądź podobnymi organizacjami zrzeszającymi wysoko wyspecjalizowanych nauczycieli npr.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

do góry