Widok

czy ktoś na forum stosuje npr?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
pytam z czystej ciekawości -chcę się dowiedzieć, czy są takie pary "w okolicy" ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Gdyby teoria zawsze przekładała si na praktykę, to proszę bardzo, przecież to łatwo policzyć lub skorzystać z kalendarzyka dni płodnych online, dwa kliki i policzone. Gorzej gdy występują zakłócenia np. stres, a dziś o to nie trudno :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Dzieki!
czas płodny moze trwac do 2 dni po ..
Obserwuje dodatkowo sluz i ciagle jest... mi to wskazuje na to, ze owu albo jest albo bedzie... wg npr.
Nie wiesz czy dzien po owu/ po skoku w razie co tez mozna zajsc?
widzisz u kazdego moze byc troszke inaczej - sa dziewczyny ktore skok maja przed - ja np raczej po..

i własnie dlatego dodatkowo powinnas obserwowac sluz , szyjke macicy, mozesz tez dodatkowo sobie zrobic testy owulacyjne..
Moze ktos sie orientuje?
Czy skok tempki oznacza ze owulacja juz byla czy wlasnie jest?
Czy w dniu po skoku tempki rowniez moze sie udac czy tylko przed?
Co w sytuacji jak np 1 dnia skoczy o 0,2 a drugiego o kolejne 0,1 czy 0,2, ktory dzien uznaje sie za dzien owulacji?

Bede wdzieczna za odpowiedzi bo jeszcze zielona w temacie jestem...
od pewnego czasu obserwuje swoj organizm z tego co widze
- w miare zaufac mozna szyjce macicy o ile ma sie odpowiednia wprawe
- mozna obserwowac sluz ( o ile nie ma sie problemów bakteryjnych - bardzo czestych !! ) bo wtedy niewiele sie zaobserwuje
- jak skupiłam sie na sobie to zaobserwowałam ból okołoowulacyjny ( podobny jak przy okresie tylko słabszy)
- czasami pojawia sie plamienie okołoowulacyjne
- temperatura to o tyle o ile.. jak sie ma np chocby drobne problemy z tarczyca i hormonami to zmiany moga byc niewielkie i sporo pozostaje w kwestii domysłow...
poza tym temperatura czesto zmienia sie po owulacji wiec ten sposob sie nie nada przy staraniach o dzidzie ..

a na podstawie czego twoj lekarz stwierdził ze akurat 16 dzien a nie wczesniej ?
Dzisiaj mi znowu temperatura spadla o 0,15...Moze faktycznie owulacja sie "wycofala" i bedzie pozniej. Mam nadzieje, ze w ogole bedzie.
Moze testy to dobry pomysl, choc slyszalam o nich tez wiele zlego, ze czesto sie myla, sama tez jakis czas temu sie o tym przekonalam.Co do lekarzy, tez mam mieszane uczucia tak ogolnie ale temu jednemu akurat ufam. Teraz z kolei mi sie sluz zmienil z powrotem na nierozciagliwy, choc jest go sporo. Nie wiem nawet jak to napisac pod wykresem (takie pol na pol) Zakrecony ten moj organizm...
cóż, co do wiedzy lekarzy, to mam mieszane uczucia:/
ale to inna historia
~ja:) ,Może skorzystasz z testów owulacyjnych, tak pomocniczo?
Ja stosuje akurat npr zeby poczac a nie uniknac poczecia dzidziusia i mam nadzieje, ze ta metoda mi w tym pomoze.
Sama nie wiem. Lekarz nam mowil, ze najlepszy czas dla mnie na starania jest od 16 dc, a badanie sluzu dalo mi do myslenia (dzis 13dc). Tempka jednak nie wskazuje na owulacje, zobaczymy pozniej. Mysle, ze poslucham lekarza, ufam mu. To on jest specjalista w tej dziedzinie i chyba wie, co mowi ale ta niepewnosc zawsze zostaje...Wczesniej nie chcielibysmy dodatkowo probować, zeby plemniki sie wzmocnily i szanse wzrosly (tez za rada lekarza).
niestety w tych metodach ryzyko poczecia jest wieksze - wiadomo ze wiaze sie z EWENTUALNOSCIA ciazy a kolejnej poki co chcialabym uniknac bo nie wyobrazam sobie z wielu powodow ( a zostawie je dla siebie ) miec w tym momencie drugie dziecko...wiec aby nie miec tej ewentualnosci stosuje inne metody ....
znajoma prowadzi poradnictwo rodzinne i ma już....4 dzieci. wiec nawet dla najlepszych ta metoda nie jest czasami skuteczna.
ale równoczesne obserwacje śluzu, szyjki i pomiary temperatur dają juz prawdopodobieństwo graniczące z pewnością ...
papilio1@op.pl
sluz i owulacja moga sie troche rozminac.
my stosujemy obserwacje + zabezpieczenie w II fazie

a jeszcze jedno słowo na temat nieskuteczności
jeśli para ma 8 dzieci po NPR to znaczy że nie stosowali NPR
nie wierze, że ta kobieta choc jeden miesiąc mierzyła temperaturę i obserwowała śluz w swoim zyciu ... a to między innymi są metody NPR a nie na czuja, "kiedy to ja miałam okres, jakoś dawno, więc chyba już można" ...
papilio1@op.pl
wszystko jest możliwe;)
pozostaje Ci czekać na skok, może być tak, że organizm zaczął się przygotowywać do owu(stąd śluz płodny), potem jednak zrezygnował i odłożył owu na później.
Tez stosuje npr od nidawna ale w tym miesiacu mam pewna watpliwosc. Sprawdzam i sluz i temperature, nie sprawdzam szyjki. Zwykle mialam owulacje 15-17 dc, dzis mam 13 i 3ci juz dzien sluzu przypominajacego wygladem bialo jaja kurzego. Temperatura w tym cyklu to jak dotad sinusojda, wyzej nizej wyzej nizej...dzis znow skoczyla o 0,15 po wczorajszym spadku. Jak dla mnie skoku takiego jak przy owulacji jeszcze nie bylonatomiast ten sluz mnie zastanawia. Wiem ze owulacja jest ostatni dzien sluzu ciagliwego/plodnego, tzw szczyt objawu sluzu, ale dzis mnie zaczelo pobolewac i ten sluz zrobil sie bezowawy. Myslicie ze moge byc w trakcie owu lub moze sie mocno zblizac czy to swiadczy jedynie o tym ze jestem w trakcie dni plodnych ale owu moze nastapic w ciagu najblizszych dni, za 2,3 dni np?
Ja nie wyobrazam sobie stosowac innej metody :)
Co prawda jak sie nie ma dzieci to jest łatwiej ale przy kazdym dziecku mysle,ze wlasnie na tym sie bede opierac, a jak mimo wszystko zajde w ciaze to tez sie bede cieszyc :P
Pozdrawiam

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry