Widok

czy mozna zakladac akryl w 8 miesiacu ciazy? i czy trzeba sciagac do porodu w szpitalu na Zaspie??

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
jesli macie jakies potwierdzone informacje to prosze o wpisy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Akryl i zele nie szkodza dziecku ,tak samo jak farbowanie wlosow,wiec z tym problemu nie ma.
A czy je mamy do porodu zrobione czy nie to jest Nasza sprawa wg mnie nic nikomu do tego:)
image.
[url=http://www.suwaczek.pl/][img]
image
wlasnie chodzi mi czy nie szkodza dzidzi to juz 8 miesiac wiec to co najwazniejsze ma wyksztalcone a nie wiesz jak to jest z porodem czy trzeba sciagac?
Wiem, że w niektórych szpitalach zalecają mieć "czyste" paznokcie do porodu, tzn. nie pomalowane lakierem czy nie pokryte akrylem. Nie ze względu na estetykę czy szkodliwość dla dziecka, a na dbałość o bezpieczeństwo matki podczas porodu - skóra pod paznokciami jest jednym z pierwszych miejsc, które reaguje zmianą koloru na ew. niedotlenienia, a wcześnie zdiagnozowany problem może uratować życie.:)

I pewnie, że nikt nie będzie nalegał na ściągnięcie akrylu czy zmycie paznokci przed porodem, ale ja czułabym się chyba trochę bezpieczniej stosując się do zaleceń. :)
że niby smród akrylu jest bezpieczny? konkretnie mówię o liquidzie i primerze
smród z tego co wiem moze draznic przyszla mame ale czy sam srodek ma wpływ na rozwijajace sie deziecko i mowie tu o o mnie jako o klientce a nie manikiurzystce ktora przesiaduje kilka godzin dziennie w tym zapachu i jeszcze raz prosze o sprawdzone informacje a nie dywagacje;)
tam gdzie ja rodziłam nie wolno był mieć pomalowanych itp. paznokci właśnie ze względu na bezpieczeństwo.
a gdzie rodzilas?
w szpitalu na Zaspie też zalecają mieć nie pomalowane paznokcie. więc o akrylu tym bardziej nie będą chcieli słyszeć podejrzewam. jakby co, to utrudnione jest chociażby mierzenie pulsu takim czymś co się zakłada na palec ( w trakcie operacji na przykład) no i tak jak pisały dziewczyny - sinienie najperw widać pod paznokciami.
własnie kompletnie tego nie rozumiem bo w prywatnych klinikach takich jak swissmed nie trzeba sciagac do zadnego zabiegu pod narkoazą bo sa inne ważne sygnały prócz sinych paznokci które lakarz mi powiedzial ze i tak wisac pod akrylem ale nie pomalowanym oczywiscie a w panstwowych widze ze moga byc klopoty ciekawa jestem jak kobieta nagle dostaje bóle i ma akryl to co Zaspa jej nie przyjmie???
Z tego co się orientuję to akryl i żel jeśli jest przezroczysty nie przeszkadza w odróżnieniu zmieniającej się barwy pod paznokciem, tak samo zachowuje się palec jak pod naturalnym paznokciem.

Żel nie ma zapachu w ogóle a akryl też jest dostępny bezzapachowy, przynajmniej nie jest tak intensywny jak zwykły.
image
image

image
Agusia zgadzam sie z Toba tylko ciekawi mnie jak to jest z Zaspa
Ja rodziłam ponad 3 lata temu akryl miałam i nikt nawet nie zwrócił uwagi bo miałam bardzo naturalnie położony żel, może chodzi bardziej o kobietki które przychodzą do porodu z paznokciami kolorowymi i bardzo długimi, i pewnie takie paznokcie są komentowane, nie wiem ja mam akrylowe, żelowe paznokcie od lat 10 i nie wyobrażam sobie abym miała do porodu ściągnąć:) W zasadzie to moje paznokcie są tak słabe że bez nich jest jeszcze gorzej:)
image
image

image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
no chodzi mi o takie krotkie ledwo za opuszke nie szpony we wszystkich kolorach teczy;)
Myślę że jak będziesz takie miała to nikt nie zwróci uwagi:)
image
image

image
dzieki za opinie:)))
ktos jeszcze moze cos powiedziedziec na ten temat?
podbijam
paznokcie powinny byc naturalne, bo jak cos złego się dzieje, to widac to między innymi po poznakciach. To nie widzimisię personelu, tylko sprawa zdrowotna. Chyba Wasze zdrowie ważniejsze, niz "wypasiony" wygląd.
gdyby tak bylo to w swiss medzie tez by kazali sciagac a nie zwracaja na to uwagi, dlatego czekam na potwierdzone informacjie a nie zlosliwosci na temat wypasionego wygladu
sory, ale nie chciałam Cie urazić - skoro tak to odebrałaś.
Przed każdą operacją i zabiegiem w szpitalu proszą o doprowadzenie paznokci do stanu naturalnego. Poród to tez zabieg. W Swissie moga nie wymagac, bo stawiają na konfort psychiczny pacjentki.
w SR na Zaspie powiedziano nam, że mama musi mieć widoczną naturalną płytkę paznokcia z uwagi na to że w trakcie porodu mogą zdarzyć się różne nieprzyjemne przygody i np. pojawi się zasinienie na paznokciach
Paznokcie dla lekarzy też służą do oceny stanu zdrowia

nie wiem czy taki przeźroczysty akryl pozwala zobaczyc co dzieje się z paznokciem, ale napewno nie mogą być one pomalowane
tfu *komfort
spoko nie gniewam sie tylko wlasnie bym chciala poznac potwierdzone opinie:)
Raz - zasinienie
dwa - gdy nie ma się wystarczająco dużo pokarmu w pierwszych dobach po porodzie (bardzo częste), położne laktacyjne na Zaspie (genialne panie Asie, super kobiety) zalecają dokarmianie dzieci "po palcu", do tego najlepiej mieć naturalne, niepomalowane, króciutkie paznokcie
do pierwszego cc nie miałam akrylu ale rok temu miałam operację ginekologiczną i akryl miałam. co prawda pilęgniarka kazała mi zmyć lakier. oddziałowa później mi powiedziała, że zupełnie niepotrzebnie bo do oceny stanu pacjentki służy pulsoksymetr /czy jakoś tak/ i jemu lakier nie straszny. ogólnie pewnie zależy od pielęgniarki ale wg mnie wygodniej na początku zajmować się dzieckiem z krótkimi pazurkami. mówie tu konkretnie o sobie, żeby nie było ;-)
no mi wlasnie chodzi o bardzo krociutkie paznokcie ledwo za opuszke tez by nie podrapac malucha wlasnymi bo sa ostrzejsze
jak będziesz miała przezroczyste to nie ma problemu. nawet się nie zorientują.
Przecież nikt Cię ze szpitala nie wyrzuci, ani nie odmówi przyjęcia porodu nawet jeśli będziesz miała jaskraworóżowe długaśne szpony.

Nie martw się też o podrapanie dziecka, krótkoobciętymi naturalnymi paznokciami nic dziecku nie zrobisz.
mnie po prostu zaczyna juz to wszystko przerazac poród wybór szpitala naczytalam sie takich dziwnych rzeczy ze te polozne niemil, że traktuja jak intruza to i paznokcie mnie zaczynaja martwic, chyba jakies załamanie przed porodowe:)))
nie denerwuj się, położne są zazwyczaj miłe, dzieci rodza się zdrowe i piekne i na pewno wszystko bedzie dobrze:)
ja wiem przeciez jest tyle porodów ale lek jest
jagoda ja miałam w lutym operacje pod pełną narkozą w Swissmedzie, żaden lekarz ani przed operacją (a byłam kilka razy tam)ani w już jak byłam przyjęta nic nie mówił o paznokciach, jedynie zwróciła na to uwagę siostra która robiła mi badania więc ja sobie na czas pobytu w szpitalu dwa paznokcie zdjęłam - faktycznie dla własnego bezpieczeństwa - w razie czego
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
Rodziłam na Zaspie i naprawdę nie miałam na co narzekać. Wyluzuj :)
Oj Agatha wlasnie metodą "po palcu" karmila moja córkę połozna z zaspy, przemiła osoba :) a paznokcie miała akrylowe i bardzo, bardzo długie :)
image
Można zrobić łatwy test, jeśli macie akrylowe bądź żelowe przeźroczyste paznokcie ściśnijcie mocno palec i zobaczycie że palec też zrobi się siny,na 100% się zrobi:) także z rozpoznaniem w razie czego zasinienia nie ma problemu.
image
image

image
akryl jest passe :) teraz robi się żelowe :)
super;)
jesli chodzi o wszelkie pytania dotyczace porodu wystarczy zadzwonic do szpitala na ginekologiczny oddzial i wszelkich informacji Tobie udzielą nawet w sprawie paznokci... kto pyta nie błądzi a najlepiej zawsze jest u żródła , choć i tam pewnie zdania będą podzielone(zależy od pilęgniarki) ale ogolny rególamin jest zawsze jeden. Ja bynajmniej na zaspie miałam akryle i nikt nigdy nawet nie wspomniał o zmywaniu lakieru czy sciagnieciu. he tam nawet nie trzeba sie depilowac choc rzecz jasna dla wlasnego komfortu lepiej nie miec.to samo dotyczy lewatywy (za to w innych szpitalach to obowiazek- nie wszystkich)...
pozdrawiam i zycze powodzenia :)nie martw sie bedzie dobrze
Jeśli paznokcie akrylowe są dobrze zrobione nie odróżnisz czy to akryl czy żel:)
image
image

image
dzieki dziewczyny za wsparcie;)
Krotkie, w naturalnym kolorze akrylowe paznokcie nie powinny przeszkadzac, pewnie nawet nikt nie zwroci na nie uwagi. W tym "zakazie" raczej chodzi o dlugie, kolorowe "szpony", ktore w razie czego bede problemem dla pulsoksymetru, ktory zaklada sie na palec i nie da sie tego zrobic przy dlugich pazurach. No i oczywiscie mogloby to przeszkadzac przy pielegnacji noworodka, co zwlaszcza na poczatku moze sie okazac trudne :)
właśnie tak mi sie wydawalo:)
powim tak akrtl to sama chemia już lepszy żle :)
Marynia, fuj, dobrze, że mnie to nie spotkało... Położna ucząca mnie karmienia "po palcu" miała normalne ręce. I założyła do tego rękawiczki.

Sama dokarmiałam swoje dziecko "po palcu" 8 razy dziennie przez 3 tygodnie. Przed każdym karmieniem dokładne szorowanie rąk, zwłaszcza przez tydzień w szpitalu... Żaden lakier do paznokci by tego nie wytrzymał, ani najlepiej nawet nałożony plastik.
tragiczne to musiało być położna z takimi szponami
Nie nie, polozna tez miala rekawiczki :) ale szpony były rowniez czerwono - bordowe :)

Choc zlego słowa na Nią nie powiem bo dzieki Niej wyszlysmy do domu normalnie :)
Chcieli nas zatrzymac bo Mlodej waga spadala, ale polozna przed wazeniem wlasnie dała jej 2 strzykawy mleczka :) i na wazeniu bylo ok :)
I tak jak mowila w domu sie wszystko odblokuje :) i faktycznie przeszłam przez próg i rzeka mleka :)
image
to dobrze że wszystko tak fajnie sie skonczyło:)
akrylu nie polecam! nie widać płytki a w razie czego oglądają paznokcie czy nie zmieniły koloru więc lepiej jeśli musisz to paznokcie zelowe!
jak nie widać płytki pod akrylem? pod przezroczystym widać
akryl jest niezdrowy zel jest lepszy
kosmetyczka mi poradzila jedwab podobno nie szkodliwy

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Naprawa zabawek (13 odpowiedzi)

Czy może któraś z mam wie czy jest gdzieś zakład naprawiający zabawki na baterie? Z góry dziękuję...

krem nawilżający do twarzy (44 odpowiedzi)

Jaki krem jest dobry bo nie wiem jaki kupić używałam garniera ale mi nie służy i teraz mam taka...

Wasze ulubione zapachy (71 odpowiedzi)

Jak w tytule - jakie sa Wasze ulubione perfumy?

do góry