Widok

czy okrywać dziecko do snu?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
hej - moja roczna malutka śpi w łóżeczku nieokryta kołdrą, nawet leciutki kocyk od razu rozkopuje - sprawdzam w nocy rączki, szyje, są letnie/ciepłe - czy przez to marznie? czy na siłe ją czymś przykrywać?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ja bym ją w nocy jednak okrywała, myślę że jest zbyt mała żeby w razie potrzeby w nocy się przebudzić i się przykryć. 3-4 latek to już inna bajka, ale roczniak to małe dziecko. Mój synek ma 7 lat a w nocy się rozkrywa i gdy go nie okryje, to nad ranem jest cały zimny:(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Można dziecko kłaść do snu w specjalnym śpiworku z szelkami - nie da rady się odkryć. W sklepach są różne rozmiary (Smyk, Kapphal i wile innych). My korzystamy i się sprawdza.

Pozdr,
Ewa
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja przestałam okrywac synka, bo przez to ciągle sie budził w nocy, co poczuł kołdre czy koc zaraz zaczynał się wiercić i przebudzać. Ubieram mu body pod piżamkę i i ciepłe skarpety, syn ma 19 m-cy. Dodam,że zawsze go przykrywam na początek i jak jest mu chłodniej to nigdy sie nie odkryje.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moja córka ma już 10 msc i śpi odkryta od urodzenia. Urodziła się w czerwcu, było za ciepło na spanie pod kolderka i tak się nauczyła. Potem próbowałam ja przyzwyczaić ale jak tylko poczuła coś na sobie to koniec spania. Zimą cieplejsze śpiochy albo sweterek lub spodnie od dresu i przetrwalismy bez przeziębienia :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
no właśnie o to mi chodziło - jako noworodek spała w rożku, później nadeszło lato - upały w bloku na 6. piętrze więc właściwie przykrywaliśmy ją pieluszką bawełnianą lub tetrową - później spała ze mną, to trochę miałam nad tym kontrole i okrywałam kocykiem lub moją kołdrą, ale i tak za każdym razem budziła się rozkopana, teraz śpi już sama i wszystko co próbujemy to "parzy" - więc tylko cieplejsza piżamka ze stopkami i chyba jest ok.
ojj dzieci dadzą radę się wykopać ze śpiworka- otóż ja zakupiłam większy bo córa się właśnie odkrywała i nic to nie dało, potrafi wyjść z niego. Jak jej zimno sama się zakryje a ja zakrywam ją jak idę na siusiu i zobaczę że leży odkryta
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja mam śpiworek z C&A z odpinanymi rękawami i świetnie się sprawdza.
nie okrywaj na siłę! moja córka właśnie skończyła 2 lata i nigdy nie spała zakryta, no może tak do 3 miesiąca życia, też cudowałam potem ze śpiworkami, lekkimi kocykami - zawsze się rozkopywała, budziła w nocy i płakała; przecież w domu jest ciepło (choć wiadomo za ciepło do spania być nie może), wiem, że są takie właśnie "typy" co nie lubią i tyle :) mój mąż ciągle ją na siłę okrywa, ale ona i tak się rozkopie - także spokojnie, acha nasze dziecko nie przeziębia się
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Też miałam podobnie z dwojgiem dzieci (wiek 6 i 2 lata). Zawsze się rozkopią i odkryją. Gdy wstawaliśmy i przykrywaliśmy je w nocy to kilkanaście minut później już były odkryte. Jak mówi mój mąż one zawsze "wypełzną na wierzch". Przykrywamy je więc jak sami idziemy spać. Gdy marzną i się rano budzą zazwyczaj młodsze przychodzi do nas się zagrzać, a starsze się przykrywa samo.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

do góry