Widok

czy podajecie wit D3 - vigantol...?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny zdania sa podzielone- moja mała ma prawie 6 miesięcy na noc daje jej mleko modyfikowane bebiko i tu jest dylemat byłam u lekarza i kazał dawać 1 kropelke ale druga lekarka- (konsultacja telefoniczna) powiedziała że jak dostaje na noc butle to D3 jest juz niepotrzebne i co tu dalej robić...?
moze macie jakies doswiadczenia w tej kwestii...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przez pierwszy rok życia podaje się D3 bez względu na porę roku. Potem w zależności od potrzeb. Proponuję przeczytać "Zalecenia konsultanta krajowego w dziedzinie pediatrii i zespołu ekspertów dotyczące profilaktyki krzywicy i osteoporozy". Utrzymanie prawidłowego poziomu D3 w surowicy jest niezwykle ważne, polecam: Tavera-Mendoza LE, White JH, Słoneczna tarcza, Świat Nauki 2008, 1: 34-41.
Ja się ostatnio pytałam do kiedy dawać i moja powiedziała, że jak będą już słoneczne, cieplejsze dni to przestać. Co lekarz to teoria.
Większość lekarzy jest kilka lat za najnowszymi doniesieniami naukowymi i często nie znają nawet aktualnych wytycznych. Niedobory D3 drastycznie zwiększają ryzyko wystąpienia chorób autoimmunologicznych (np. cukrzycy typu I u dzieci, stwardnienia rozsianego i wielu innych) oraz nowotworowych (np. rak prostaty, rak jajnika, rak piersi) itd. Oczywiście latem trzeba uważać z suplementacją, a ta powinna być uzależniona od prowadzonej diety oraz szerokości geograficznej.

Tak samo jest ze szczepieniami ochronnymi. Część naukowców postuluje wprowadzenie poważnych zmian w kalendarzu szczepień: szczepienia od 4 miesiąca życia (mniejsze ryzyko wystąpienia astmy), zupełne wycofanie szkodliwych szczepionek DTPw i zastąpienie ich DTPa (10x mniejsze ryzyko powikłań, teraz są płatne).

Jakiś czas temu podczas konferencji w Warszawie poruszano problem spożywania zbyt dużej ilości środków immunomodulującyh przez ludzi (np. olej z wątroby rekina), co przekłada się na duży wzrost zachorowalności na chłoniaki.

Przykłady można mnożyć.
i bądz tu mądry...;-(
dzięki dziewczyny za opinie

dalej będe podawać witaminke D3!!!

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Proszę o opinię na temat PRZEDSZKOLI : (18 odpowiedzi)

Jak w tytule, chciałabym posłać córkę do przedszkola ( 3 latek ) i interesują mnie opinie na...

podrażnienia po goleniu (23 odpowiedzi)

dziewczyny:jak radzicie sobie z podraznieniami po goleniu miejsc intymnych oraz z niemiłym...

dom czy mieszkanie??? (429 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

do góry