Widok

czy to kolka??

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny, mój mały chyba zaczął miec kolki :((
karmie go mlekiem sztucznym , nie wiem dokładnie czy to sa kolki, bo raz je ma a raz nie tzn. potrafi przespac całą noc i w dzien dopiero sie zaczyna lub w nocy płacze przy jednym karmieniu, przez pól dnia jest dobrze i potem znowu
chwile po jedzeniu zaczyna sie prezyc , płakac, tak mocno, ze az sie zanosi i trudno go uspkoic , robi sie czerwony,po jakims czasie dopiero sie uspakaja, nieraz nawet nic nie chce zjesc, tylko zaczyna płakac

czy to jest kolka??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Martha skoro porady dziewcząt z forum są da ciebie tak bezwartościowe to co tu robisz? No już...hop hop... zmykaj.
Spróbuj zmienić mleczko najpierw, jeśli nie pomoże to idź do lekarza a jeśli to kolka to pewnie usłyszysz to co już zostało tu napisane.

Czy twoja dzidzia ma spore gazy?

Ja odgazowuje malą rurką 2 czasem 3 razy dziennie zanim jeszcze zacznie się coś dziać i już zapomniałam co to kolki :)
mamcia moja mała tez płacze w trakcie jedzenia od kilku dni. nie wiem dlaczego, ale mysle ze to nie kolka bo da sie ją uspokoic. od tygodnia podaje jej debridat, baki puszcza bezwonne, za to kupy kwasne i ze sluzem. byłam wczoraj u pediatry i nic nowego. mam nadal podawac debridat i jeszcze jakis probiotyk. mam nadzieje ze przejdzie.ale ten debridat srednio pomógł - kupa sie nie zmieniła.
takze chyba trzeba sie uzbroic w cierpliwość i czekac az przejdzie. od myslenia o kupach to zwariuje. dzis nawet mi sie sniły :P
a zanim zaczełam stosowac debridat podawałam bobotic na wzdęcia i działał.

kobyłka kupiłam te rurki. powiedz jak je stosujesz - wkładasz do pupki, czy jeszcze kręcisz??? na ile czasu???
prawdopodobnie mala ma uczulenie na bialko :( wiec zostaje mi scisla dieta jeszcze bardziej . Bo brzuszek wyglada na ok nie sa wiec kolki u mnie . Przepisala mleczko NUTRAMIGEN i DEBRIDAT
Ja mam taką zwykłą rureczkę bez bajerów, smaruję linomagiem , troszkę poruszam nóżkami i slchac odrazu jak gazy wychodzą, gd przestaną to wyciągam rurkę, nie trwa to wszytko zwykle dlużej jak minuta.Mała w ogóle nie zauważa że ma coś w pupce :)

Ja mialam kwaśne kupki ze śluzem przy bebilonie. Na Nanie są zapachu kupki :) ale zielonkawe co pediatra uznała za normalny objaw bo po pierwsze primo kupka się utlenia a po drugie primo w nanie jest żelazo.
odnośnie rureczki- na odziale gastoenterologi dzieciecej pielegniarki i pediatrzy oradzali stosowanie! radze to skonsultowac z kims ze srodowiska medycznego gastoenterologii bo ta metoda ma skutki uboczne. Owszem na oddzialach jest stosowana ale tylko w ostatecznosci jako przynoszeni ulgi niemowlęciu, ale zaraz po tym jest diagnozowana przyczyna wzdec aby uniknac tego zabiegu w przyszlosci.

Autorce wątku radze skonsultowac z pediatra zmiane mleka, po wczesniejszym badaniu kalu ( w tego mozna zdiagnozowac np. nietolerancje laktozy lub jak juz wspomniano nietolerancje białka mleka krowiego).

Dobry pediatra powinien podjąć starania w kirunku znalezienia przyczyny wzdecia brzuszka, gazów, płaczu - czyli zespołów objawów zwanych potocznie "kolką" niemowlęcą. Jesli wasi pediatrzy nie szukają przyczyny tylko was zwodzą to o ile to możliwe zmiencie ich bądź skonsultujcie sie prywatnie.
Nam na kolki bardzo pomogły kropelki infacol, które można dostać w każdej aptece bez recepty. Zawierają simetikon, który usuwa nagromadzone gazy z jelit. Przy systematycznym stosowaniu, szybko zapomnicie o kolkach.
Nie jest prawdą to co piszesz. Owszem ,niektóre przypadki kolek mają uchwytną przyczynę, ale większość z nich wynika z niedojrzałości układu pokarmowego, a to akurat trzeba przeczekać. Jednym pomaga simeticon,innym debridat(po około 2 tygodniach), zmiana mleka.Zawsze wskazane jest kładzenie na brzuszku, masaże, ciepłe powietrze i przede wszystkim spokój(niektóre teorie mówią,że to niepokój matki pobudza kolki). Katetery do pupy radzę używać z umiarem, ponieważ mają negatywny wpływ na zwieracze. Życzę cierpliwości- pediatra i matka:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry