Widok

czy ugotowane mięso można mrozić?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam
Ugotowałam dziś indyka dla mojego malucha i po zmiksowaniu zamroziłam w pojedynczych porcjach. I tak siedzę i się zastanawiam czy można...Warzywa, że można to wiem, bo robię regularnie. Któras mroziła ugotowanego indyka? Ile może takie mięso poleżeć?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Podłączam się do pytania, też jestem ciekawa. Czy warzywa na pewno można mrozić? każde? No i jak długo może być zamrożone?
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mozna mrozic mieso w formie surowej i ugotowanej. Warzywa tez, pełno przeciez mrozonek warzywnych. Nie wiem ile moze polezec
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja mrożę...co prawda nie same mięso ale jakieś danie

mroziłam gotowane pulpeciki w sosie pomidorowym na przykład...często i gęsto mrożę kotleny mielone , schabik i karkówkę w sosie

czasem mam jazdę na gotowanie i zrobię więcej więc zamrażam porcyjki i w ten sposób mam gotowe jedzonko na następny tydzień

tak samo pomroziłam Małżowi jedzenie przy poprzedniej ciąży na czas porodu i mojego pobytu w szpitalu
image
image
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny, mi chodziło o jedzonko dla Maluszka. Czy mogę ugotować, potraktować blenderem i zamrozić :)
image
image
Ja tak robię Jaśkowi nigdy nic nie było :)
image

image
Pewnie, że można!
Ja Wiki nawet zupy po ugotowaniu mroziłam!
image
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
dla Miśki też mroziłam i mrożę...zupki najczęsciej

mrożenie to najbezpieczniejszy sposób przechowywania żywnosci
image
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
a w czym mrozicie - tzn mozna w tych sloiczkach po obiadkach? czy np pojemniki plastikowe?
Dzięki dziewczyny :)
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
sara nie mozna zamrazac w szkle!!!! :):):) bo peknie
ja w plastikach zwykle albo w takich specjalnych woreczkach do zamrażania
image
image
Drogie moje :)

Zamrożone gotowe potrawy można przechowywać 2-4 miesiące.
Dla dziecka trzymałabym się dolnej granicy.

Co do pojemników to podpowiem Wam, że przy starszej córce korzystałam tylko i wyłącznie z pojemników jałowych z apteki kupowanych wiecie w jakim celu najczęściej :)

Są w dwóch rozmiarach więc dopasować porcje również mozna.

Jeszcze jedno. Żółtko, masło i świeże dodatki typu zioła nie dawajcie do zu[y jeśli wiecie że będzie mrożona. Lepiej zawsze podać takie dodatki na świeżo.

Mięso w zupce mrożonej czy daniu nie ma wpływu na to czy mozna mrozić czy nie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nie zaleca się mrożenia w pojemnikach na mocz
Pojemniki do mrożenia powinny mieć certyfikaty bezpieczeństwa , które świadczą o tym, ze może być w nich prechowywana żywność
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
no własnie tez mi to szklo srednio pasowalo - ale wczesniej wyczytalam ze ktoś mrozil :-)
ja też mroziłam w słoiczkach :) tylko dawałam wtedy mniejszą porcję.
Nigdy nic się nie stało :-)
image

image
Ja tez mrozilam zupki Mlodej, gotowalam kilka smakow i mrozilam, a niania rozmrazala rano :)
Bardzo lubilam ten system :)

Mrozilam w woreczkach i dodatki typu jajko, maselko czy oliwa z oliwek zawsze dodawalam "na swiezo" po rozmrozeniu :)
Zupki były z mięskiem zawsze

Nie wyobrazam sobie bez mrozenia pierwszego roku zycia Mlodej jak juz pracowalam :) Zawsze mialam pelny zamrazalnik zupek w roznych smakach :)
image
tez jestem na etapie gotowania i wolalabym mrozic

mrozicie w woreczkach taka papke? jakos nie moge sobie tego wyobrazic :) a po rozmrozeniu nie jest bardziej wodniste?
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie jest wodniste jeżeli się rozmraża w lodówce ,ja mrożę truskawki i po rozmrożeni jak świeże ale pod warunkiem jak są rozmrażane w lodówce a nie na zewnątrz . przecież jabłka też są mrożone ,a przed sprzedażą rozmrażane w odpowiedniej temperaturze
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
Można zamrażać w szkle, wystarczy zostawiać miejsce i nie pakować pod korek bo wtedy rzeczywiście może pęknąć ;) ja mrożę, zapełniam w 2/3 objętości i nigdy nic się nie stało :)
Ty pękniesz z głupoty. Ja mam całą zamrazalki słoików z zupka i nie pęka jakoś nigdy. Nie wolno tylko do samego czubka dawać jedzenia bo nabierze trochę wody wtedy może faktycznie coś się stać ja zapełniam do 3/4 słoiczki
Posłuchajcie. Mrozcie! To świetny sposób. Zróbcie zupę lub obiadek. Zblendujcie trochę jeśli dzidzia wieksza lub na gładka papkę jeśli mała lub Zblendujcie po rozmrozeniu jak wolicie. Zioła możecie od razu lub po i tak dają aromat. Po zblendowaniu lub nie przelejcie gorąca zupę do wyparzonych sloiczkow lub opakowan specjalnych. Polecam słoiki po obiadkach już gotowych. Przeczytajcie składy może zrobicie podobne a zaoszczędzicie :D potem czekamy na to aż ostygną i zamknąć szxzelnie i do zamrazalki. Tylko pamiętajcie nie do pełna 3/4 daje ja nigdy nie wybuchło i nie pękło jakąś dziwna osoba która się nie zna napisała że pękną a to bzdura! Polecam gorąco słoiczki! Wyjmijcie sloczek rano do lodówki po rozmrożeniu daje do podgrzewacza słoik i gotowy obiad w parę minut a nie muszę codzień siedziec w garach. Do dzieła pozdrawiam wszystkie mamy.

- no frouzen

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (118 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (137 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

ogrzewanie gazowe - jakie koszty (24 odpowiedzi)

Jesli ktoś ma ogrzewanie gazowe w domu, chciałam podpytać o koszty w sezonie zimowym - tak w...

do góry