Widok

czynsz w mieszkaniach deweloperskich

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
mam pytania odnośnie czynszu w nowych mieszkaniach od dewelopera, zamierzam takie kupić ale wydaje mi się, że czynsz jest dość wysoki, jak jest u was ? chodzi mi głównie o mieszkania 2 pokojowe

z góry dzięki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
w takich mieszkaniach zazwyczaj są wspólnoty mieszkaniowe i to one ustalają wysokośc czynszów - ja mam 55 m2 i płacę latem 210 a zimą 330 zł wiec nie jest tragicznie.
60 m2 na Oś. Nowy Horyzont 260 zł
czy od początku płaciłyście takie czynsze czy np. od momentu utworzenia wspólnoty ?
tak od początku
a gdzie ja przed zakupem mieszkania dowiem się o wysokość czynszu bo w biurze sprzedaży nie wiedzą
raczej nigdzie jeśli blok jeszcze nie został oddany do uzytkowania - po oddaniu bloku tworzy się wspólnota i wybiera zarządce z licencją (firmę ) ustanawia się zarząd wspólnoty i wraz z mieszkańcami ustala się stawki czynszków itp.
no właśnie tam już zostały oddane bloki i utworzyły wspólnotę, niestety nikt z zamieszkałych tam osób nie chce mi odpisać w jakiej wysokości płacą czynsz :(
Zwróc się zatem bezpośrednio do Zarządcy tego bloku. Powinien udzielić Ci informację, chociaż przybliżoną
a jakie to osiedle?u nas 360 zima,230 lato,jakos tak,dwa pokoje 47 m
58m, ul .Wolkowyska, płacimy 350zł.
u nas koszty zarzadu nieruchomością za metr kwadratowy:
zarzadzanie 0,45
czystość 0,18
przegląd okresowy 0,05
media części wspólne 0,35
konto bankowe 0,03
konserwacja 0,12
pielegnacja terenu zewnetrznego 0,15
koszty zarządu 0,11
pogotowie awaryjne 0,04
do tego woda od zużycia, śmieci od osób, winda
razem latem mniej niż 200 zł, zimą około 300zł
mieszkanie 48m2, wspólnota 55 mieszkań
z tego co wiem mamy tanio:-)
mój mąż jest w zarządzie:-)
Panismithowa - a jaka firma Was administruje? bo ceny bardzo korzystne.

U mnie za 63 m2 zimą 400 zł, latem 270 zł
Kurcze ale niskie te Wasze czynsze ja mieszkam w bloku z 1991 roku metraż 76m2 i płacę 850 zł to jakieś chore normalnie:(
W starszym budownictwie tak jest (zwłaszcza, gdy nie ma wspólnoty mieszkaniowej, tylko spółdzielnie). Moja mama ma 53 m2 w bloku z 1989 r. i płaci zimą ok 600 zł :(
u nas wspolnota, nowe budownictwo wiec wiadomo ze np.fundusz remontowy nizszy stad czynsz 210zl mieszk.78m2
Ja też mieszkam w bloku z 93 i za 64m2 płacę 700zł :(

Natomiast co do czynszu. larisa deweloper powinien wiedzieć ile kosztuje czynsz za m2
Budynek już jest oddany do użytku ?
Jak chcesz napisz co to za deweloper, jaki budynek itd. to się postaram dowiedzieć o dziewczyn z pracy co i jak

ale z tego co ja sprzedawałam to 2 pokoje około 50m2 to koszt 220zł latem max 350 zimą
Kasia31 jak dobrze, ze tu piszesz, bo w innym wątku prosiłam o namiar na kogoś od kredytów i na cholerę nie mogę znaleźć tego wątku :(
chyba już nie będzie potrzebny bo już mąż zaczął załatwiać formalności z jakąś babką i mam nadzieję, że będzie dobrze- wygląda na kompetentną, jeśli będą jakieś problemy to na pewno poproszę o namiar :)

co do tej sprawy to jest to Domesta, osiedle Leszczynowe, budynek nr 5 :)

z góry wielkie dzięki !!!

aha gdyby było tak jak piszesz to byłoby cudnie ! bo z tego co zdążyłam na razie ustalić to wychodziłoby jakieś 370 zł za 53m więc trochę dużo :(
Gunia-redpol z redy
Larisa, napisałam do koleżanki i dostałam odpowiedź. Budynek ok :) Koleżanki mąż tam wentylację robił :)
Czynsz może być taki na początku póki nie zostanie utworzona wspólnota.
Przykład koleżanki. Na początku póki wszystkie mieszkanie nie były sprzedane i nie było wspólnoty, za 50m płacili prawie 400zł. teraz latem płacą 180zł ale jest już wspólnota mieszkaniowa
wielkie dzięki Kasia ! :)
to już mi lepiej bo się przeraziłam, że cały czas czynsz będzie tak wysoki

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

do góry