Widok

od jakiej temperatury zakładacie rajstopy pod spodnie?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
w przedszkolu ciepło ale na dworze chłód i zastanawiam się kiedy założyć rajstopy pod spodnie?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
my już zakładamy synkowi, ale on nie chodzi do przedszkola.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 8
Zależy od rodzaju spodni. Jeansy z bawełnianą podszewką- podkolanówki, skarpetki. Materiałowe rybaczki- rajstopy. Trzeba wziąć pod uwagę czy dziecko jest zmarźlakiem czy jednak nie. Czas i porę przebywania na powietrzu.
Podstawowa zasada ubierać dziecka tak jak same czujemy się dobrze. Jeśli mi jest ciepło, to dziecku również będzie.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
ja robię tak-ze rano 'na podroz" spodnie +rajstopy/legginsy a w przedszkolu spodnie do szatni-i po przedszkolu rajstopki+spodniczka (no ale to dziewczynka..) ogolnie u mnie w przedszkolu juz kaloryfery ciepłe więc spodnie+rajstopy to zdaje mi się byłoby zbyt ciepło...w domu tez wydaje mi się ze spodnie+rajstopy to jeszcze za ciepło..
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
Moja nnadal chodzi w samych leginsach
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
Czy mam majtki pod leginsami.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
A jak robią Mamy chłopców?

Ja raczej nie mogę kierować się zasadą, że jeśli mi jest ciepło, to dziecku też ;) bo ja z tych, co im wiecznie gorąco ;) nigdy nie noszę rajstop ;) zimą sporadycznie chodzę w kozakach ;) (jak już zakładam, to raczej ze względu na wyższy śnieg/zaspy)

a i teraz bluzka z krótkim rękawkiem + kurtka skórzana bez ocieplenia :) albo sama cienka bluza ;)

z kolei Mąż to wieczny zmarźlak :)

Więc wiecznie jest problem jak ubrać Młodego.
Wiadomo że jak rano odwozimy Go do przedszkola, to jeszcze zimno jest. Jak dzieci wychodzą na dwór to już cieplej. Odbieramy Go o 13...

Póki co chodzi w zwykłych jeansach, bez podszewek :) i do tego skarpetki.

w domu nigdy nie ma opcji rajstopy + skarpetki ;) pomimo wiecznie uchylonych okien w całym mieszkaniu :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
Tfuu ;) miało być, w domu nie ma opcji rajstopy + spodnie ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hmm, zaraz dostaniesz tu o głowie ,ze nadopiekuncza matka z ciebie, ze wogole przychodzi ci do głowy zakładanie dziecku rajstop pod spodnie:PP
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4
My jeszcze bez rajstopek:)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja jeszcze nie zakładam,zacznę przy temp. poniżej 10.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja jeszcze nie zakładam,zacznę przy temp. poniżej 10.
~Nika

przeciez np. dzis było ponizej 10st. ( u mnie 7,5st), a rano i pozniejszym popoludniem od wielu dni nawet ponizej 5st
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2
U mnie rano jest 8 stopni a po popołudniu było 11-12 ,narazie nie zamierzam dziecku zakładać rajstop pod spodnie dżinsowe czy grubsze dresowe,ja osbiście bym się ugotowała a co dopiero dzieciak ,który cały czas jest w ruchu.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
Agusia ja akurat dziewczyny mam, ale dla chłopaków też rozwiązanie :) do przedszkola dresy, na drogę i jak wychodzą na podwórko mamy takie spodnie http://www.kappahl.pl/article/spodnie_typu_shell
tu tańsza wersja też http://www.kappahl.pl/article/spodnie_ochronne__443440

wydaje mi się, że my mamy tą pierwszą, bo mamy odblaski, ale głowy nie dam uciąć, mam starsze kolekcje :) nie przepuszczają wody i wiatru, to taki materiał jak kombinezony tylko bez ocieplenia, na podszewce ortalionowej :) dla mnie super, bo nie muszę rano przebierać w przedszkolu, żeby pozbyć się rajstop spod spodni :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
dla nas dobrym rozwiązaniem do dziś są podkolanówki z wzorem dla chłopaków , mój syn nosi jesienią/zimą ,,,
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
my juz, oczywiscie tylko na spacery...ale moja corka ma roczek
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
ja ani dla synka 3,5 roku ani dla córki 13 miesięcy nie zakładam jeszcze rajstop.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja dwuletniej corce nie zakładam rajstop jeszcze i spodnie raczej z tych cieszych nosimy albo getry same, tyle ze my w poludnie wychodzimy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja założę dopiero jak temp spadnie ok 0. Na razie jeansy plus skarpetki/podkolanówki lub rajstopy - spódniczka.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
Ja założe dziecku dopiero jak spadnie śnieg i będzie mróz.
Synek ma teraz 4 latka, w zeszłym roku też późno zakładałam mu rajstopki, czasem nawet wcale bo miał ocieplane spodnie zimą, a po co miał się przegrzewać.

Ja sama jestem zmarźluchą i puki mi nie jest zimno bez rajstop to dziecku tym bardziej nie zakładam.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8
a co tam, to ja was przelicytuję i przebiję:) założę dziecku rajstopy jak będzie ponizej -15, a niech ma smarkacz, niech cwiczy charakter , wytrzymałość i niech się hartuje i czapki tez nie będzie nosildo do -15, a co, trzeba być twardym , a nie mientkim :PPP
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 8
Moje dzieci w ogóle nie noszą rajstop.
Mocną zimą tylko podkolanówki.
image
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 9
to wygląda tak jakbyscie chciały coś sobie nawzajem udowodnić, licytacja kto zakłada a kto nie i teraz dostałam 5 głosów na minus, tzn że jestem złą matką bo dbam aby synkowi było ciepło tak? Np kiedy siada w piaskownicy na mokry zimny piach. Gadajcie co chcecie, ja nie muszę zadawać takich pytań na forum mam od tego intuicję i swój rozum, a dziecko prawie 4 latka i chorowało tylko 3x w dodatku były to lekkie przeziębienia..
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 4
Zgadzam się z poprzedniczką, każdy ubiera jak uważa. U nas dzisiaj razo 2 stopnie, raczej zimno, do przedszkola/żłobka jeździmy samochodem, więc na drogę nie zakładam spodni, ale jak dzieci siedzą w piaskownicy (moi chłopcy bardzo lubią grzebać w piasku), to chyba w samych spodniach troche im zimno. Poza tym taki 3-4 latek już z reguły potrafi powiedzieć że mu zimno.
Życze zdrowia wszystkim mamom i ich dzieciom.
Moje nie noszą ,bo zaraz się wiercą ,drapią ,ten starszy to zaraz się rozbierał jak kalesony ubrałam pod mu pod spodnie ,więc jak jest już zimno to spodnie z podszewką teraz jeszcze nie noszą ,ja sama od małego nie ubiorę rajstop pod spodnie bo mi niewygodnie ale przyznaje nie raz było mi zimo i uważam że dobrze że maluchy maszerujące z rana do przedszkola chcą nosić rajstopy ,raczej nie spocą się w nich wić im te rajstopy nie zaszkodzą a z rana jest b zimno .
Ja jeszcze nie zakladam do do przedszkola go zawoze autem.Dzieci nie wychodza codziennie na dwor ,Kuba ma rajstopki w przedszkolu w razie czego.Jsk idzie ze mna na dwor popoludniu to jeszcze jest cieplo.wieczorami nie wiem jsk jest bo siedzimy w domu;) Ale zgadzam sie ze kazda mama ma swoja intuicje i seoj rozum i czuje jak ubrac swoje dziecko;) Ja nigdy nie pytam jak mam ubrac Kube zawsze czuje jak powinnam go ubrac;)
Ja zakładam. Mam córkę więc w przedszkolu przebieramy się w spódniczkę. I też jeździmy autem ale po nocy fotelik jest tak zimny że od razu myślę o jej przeziębionym pęcherzu. Poza tym ktoś dobrze napisał - dzieciaki siadają w różnych miejscach i raczej Pani nie będzie obserwowała każdego dziecka i mówiła "tu nie siadaj bo zimno w pupę". Ja tam tyłek jej chronię bo nie mam ochoty wracać do nocnego moczenia się.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Poza tym przecież w przedszkolach Panie też otwierają okna, przecież nie siedzą w zakmniętej sali cały dzień. Dlatego koszulka na krótki rękaw okej ale żeby tyłka nie podwiało :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
ja jeszcze nie zakładam, córka chodzi do przedszkola w takich cieplejszych dresach, do przedszkola mamy 10 min na piechotę
nosi tylko takie cieplejsze i pełniejsze majtki - spodenki
Ja nie będę chyba zakładać na razie, w zimie dopiero
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja zakładam córce rajstopki tylko do spódniczki bądź krótkich spodenek a tak chodzi w legginsach (oczywiście nie tych cieniutkich).
tak wiec założyłam dzisiaj małej rajstopy pod legginsy, ale rajstopki ażurkowe, cienkie i chyba póki co to najlepsze wyjście bo u nas dzisiaj już przymrozek był i Pani przedszkolanka powiedziała by już cieplej ubrać dzieciaczki i dać im rękawiczki bo marzną na dworze :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
a jakie to są grubsze legginsy? I gdzie takie można kupić bo szukam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Takie typu bryczesy, czy jegginsy.
My mamy z H&M i Zary.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Drogie mamy, mam trójeczkę dzieci, dwóch chłopców i jedną dziewczynkę. Pragnę tylko zwrócić uwagę na to, że wasze dzieci w przyszłości będą rodzicami, mamami i tatusiami. Nie chcecie żeby chorowały na starość, a nie zakładanie rajstopek pod spodnie, kaleson w zimę czy jesienią i wiosną to samobójstwo dla ich zdrowia (zapalenie przydatków, reumatyzm itp.) Bądźcie mądre dla nich. Powodzenia :)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Swojskie wędliny (56 odpowiedzi)

Mam taką ochotę kupić od kogoś swojskie wędlinki. Znacie kogoś kto sprzedaje? Niedługo święta...

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (116 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

Pierwsze dni w przedszkolu - przyzwyczajanie (51 odpowiedzi)

Dziewczyny, naczytałam się w necie, że warto stopniowo wydłużać pobyt dziecka w przedszkolu. No...

do góry