Widok

depo provera

Czy ktoras z Was brala zastrzyk antykoncepcyjny? Jak sie czujecie po nim?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
jestem po trzecim zastrzyku i jestem zadowolona. po pierwszym miałam pewne problemy ale unormowało sie wszystko. też jestem migrenowcem i nie mam bóli przy zastrzyku. plusem tez jest powiekszenie sie biustu o rozmiar i nie jest to skutek przebytej ciaży. Mam pytanie-dokładnie co ile dni bierzecie zastrzyk?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
uważam ze jesli ktos decyduje sie na ten zastrzyk to raczej nie ma w bliskich planach dzieci. należy pierw zapoznac się ze wszystkimi za i przeciw co do zastrzyku czy innych srodków antykoncepcyjnych. ja jestem zadowolona z braku miesiączki przy braniu zastrzyku, nie mam zadnych dolegliwosci zwiazanych z menstruacją
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
mam pytanie- dokładnie co ile dni bierzecie zastrzyk? ja jestem po trzecim, czuje sie swietnie. po pierwszym miałam kłopotliwe skutki uboczne ale wszystko się unormowało a rozmiar biustu powiekszył sie o jeden i nie jest to skutek przebytej ciąży
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja brałam co 90 dni, już nie biorę i nigdy już nie zamierzam!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja mam przepisany dp w wieku okołomeopauzanym jako lek na przerost sluzówki ale skutki uboczne opisane w ulotce przerazily mnie. Jeszcze nie zaczełam brac zastrzyków, czy ktos w wieku 50 lat brał na podobne dolegliwości?
jola
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
hej

jeste z dziewczymani i zgadzam sie calkowicie na temat zaszczyku!! jest straszny

ja bralam przez 2 lata i nie polecam
spuchniety brzuch , brak niesiaczki i wypadanie wlosow
teraz juz od 4 mies nie biore i jakos dochodze do siebie
nadal jestem nerwowa i mam stany depresyjne..

pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
To po co brać zastrzyk tyle razy skoro jest na nie?Było trzeba wcześniej zmienić!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
oł...a ja mam to psu podać...serio, nie żartuję.
ja nadal biorę i nie narzekam
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jeżeli któraś z was używa, chętnie oddam za 20 zł 1 fiolkę DEPOPROVERA. Zakupiony na receptę miesiąc temu, jednak po rozmowie z mężem nie zdecydowałam się na ten środek i wybrałam na powrót tabletki. Kontakt na e-mailA eunomia@o2.pl, Kraków
uwazam tak samo to jest bardzo indywidualna sprawa. kazdy reaguje inaczej. ja np. przy pierwszym zamiast nie miec okresu plamiłam przez 6 m-cy....ojjjjj jaka byłam zla, libido -zero, i wogule wielka d....!
potem brałam tabletki przez kolejne pol roku. i znow zdecydowalam sie przejsc na depo. i powiem tak, wszystko jest dobrze. jedynie suchosc troche przeszkadza ale podobnie mialam przy tabletkach. jesli chodzi o dochodzenie organizmu po depo to ja nie mam okresu 3 miesiace po tym jak powinien przestac dzialac czyli okresu nie mam pol roku. drugieg dziecka nie planuje...wiec mi nie przeskadza.
spokojnie moge polecic adruga sprawa czy to przy tabletkach czy depo. obowiazkowe sa badania jak organizm reaguje po jakims czasie czy nie ma zadnych powiklan itp idt.
Ja brałam Depo Proverę po urodzeniu dziecka. Wzięłam 3 zastrzyki co 3 miesiące a potem nie mogłąm dojść do równowagi hormonalnej przez kolejne 2 lata. W sumie licząc razem z okresem ciąży to miesiączki nie miałam przez około 3 lata. Wydawałoby się fajne ale te hormony tak szalały. Niedawno głupia znowu dałam się namówić na zastrzyk. Nie wiem co mnie napadło. Tabletek nie chciałam bo mam tendencje do zapominania, spirala nie wskazana więc wzięłam zastrzyk. W sumie 2 zastrzyki. Plamiłam co miesiąc po 2 tygodnie, przytyłam 10 kg, depresję miałam wcześniej więc nie mogę powiedzieć czy się nasiliło, ale biorąc pod uwagę to jak się teraz czuję (ociężała, opuchnięta) no i gruba to objawy depresji mogą się nasilić ;) Ponadto ostatni zastrzyk wzięłam w lutym i do dzisiaj nie mam miesiączki co nie świadczy o niepłodności. Suchość w pochwie wyklucza prezerwatywy, brak miesiączki uniemożliwia założenie spirali, stan hormonalny uniemożliwia podanie tabletek antykoncepcyjnych itd. ODRADZAM ponieważ stan kiedy sie przyjmuje zastrzyki jest OK jeśli nie ma skutków ubocznych ale po przestaniu brania leku to jakiś koszmar. Nie wiem jaką TERAZ metodę zastosować żeby nie zajść w ciążę.
biedne kobiety z 3 swiata, co one wam wiine?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1
sa tez tabletki antykoncepcyjne a nie zaraz piszesz o dzieciach. Ja bralam zastrzyk 2,5 roku dopiero jak odstawilam diety zaczely dzialac niestety ostatni zastrzyk wzielam w styczniu 2013 jest sierpien okres nie wrocil. Nie powiem zastrzyk jest wygodny nie ma okresu, nie trzeba pamietac o tabletkach, ale teraz chce brac tabletki i co musze czekac na 1 dzien okresu a tu ani widu ani slychu
ja brałam co 88dni najpóźniej.mam już trojke dzieci biore od roku odkad urodziłam teraz w październiku spoznilam się z zastrzykiem o kilka dni wzielam go i mam takie dziwne uczucie jakbym była w ciąży wspolzycia nie było od sierpnia to chyba skutki uboczne dyskomfprt w brzuchu nudności jak nacisnę sutek to wylatują kropelki dwie lub jedna nie mam checi jesc a jak zaczne to jem na przymus tak mi zaciska zoladek biore leki na wrzody od kilku dni bo myslalam ze to wrzody..tydzien po zastrzyku pokazaly się takie dolegliwości.czy ktoś miał cos podobnego?moze na darmo biore te leki na wrzody?
ja biorę od 6 lat co 12 tygodni zastrzyk.Mój dr powiedział mi,że tylko około 3% pacjentek dobrze reaguje na ten lek.Ale jak się go weźmie i są skutki uboczne to niestety trwają około 4 miesięcy ,dopóki lek nie skończy działać. Jak dla mnie same plusy,większy biust ,zdrowa wątroba,jedyny minusik to suchość ale na to mój dr ma sposoby.Trzeba robić próby wątrobowe co rok, usg piersi co rok, poziom krzepliwości krwi ,no i żaden szanujący się lekarz nie przepisze go dopóki nie zrobi badań hormonalnych. Przy jakichkolwiek odstępstwach w poziomie hormonów nie wolno go zapisywać.TERAZ JEST REFUNDOWANY ,JEDEN ZASTRZYK OKOŁO 7 ZŁ ,PRZEDTEM 40 ZŁ
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam 4 czerwca dostałam pierwszy zastrzyk antykoncepcyjny depo-provera powinnam dostać mieśiączke 7 dni temu ale chyba zanikła okropnie się czuje jestem senna mam bóle w podbrzuszu dzisiaj rano robiłam 3 testy ciążowe ale wynik był negatywny, dzwoniłam do lekarza ale mówił ze to jest skutek uboczny tych zastrzyków brak miesiączki.Czy to możliwe po jakim czasie działa zastrzyk?
działa praktycznie od razu (po24h). Teraz masz pewnie najwyższe stężenie hormonów w organizmie. Najwidoczniej ten zastrzyk jest dla Ciebie za silny. Tak naprawdę wszystko zależy od wagi ciała. Z moich obserwacji wynika że ten zastrzyk nie jest dla osób poniżej 60 kilo. Najlepiej go tolerują babki w przedziale 70-90kg z regularnymi cyklami. Dla innych poziom hormonów może być po prostu za wysoki. Trzeba przeczekać i zmienić środek. On jest naprawdę mocny i nawet do pół roku można nie mieć po nim okresu.
Tylko ze ja ten zastrzyk dostałam 2 dni po miesiączce a przeważnie dostaje się go w czasie 2 lub 5 dnia owulacji ja nie chciałam czekać kolejny miesiąc na miesiaczke .
Tym bardziej, to co piszesz to są objawy zbyt wysokiego stężenia progesteronu w organiźmie. Nie ma antidotum, trzeba przeczekać. W razie zagrożenia życia robi się transfuzję i dializy, więc lekarz ma rację, trzeba przeczekać. Możesz zgłosić sie do lekarza ogólnego z opisem sytuacji i prosić o L4.
do góry