Widok

do Wiper- drugi poród po cesarce

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Wiper jestem bardzo ciekawa jakie sa rokowania na poród sn w Twoim przypadku, wiem że córeczka była duża. Mam bardzo podobną sytuację.Synek urodził się przez cc z waga 3970 i moj lekarz mowi ze jesli coreczka tez bedzie duza (powyzej 3500) to moze byc problem z sn :(
Bardzo chciałabym urodzić naturalnie.Pierwszy poród czerwiec 2008 termin drugiego wrzesień 2010.
Pozdrawiam :)
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
czemu problem ? nie rozumiem... ja urodziłam moją córcie SN, ważyła 4230 i to był mój pierwszy poród ;)
ale 2 po cc
Problem bo to poród po cesarskim cięciu koleżanko :)
image
image
up :)
image
image
no własnie...problem bo to 2 poród po cc i w dodatku z małym odstępem :)

monika...gin mnie od połowy ciąży namawia na cc...ja chciałam spróbować sn ale teraz coraz bardziej się skłaniam ku cc jednak

za pierwszym razem nie dałam rady wycisnąć Miśki ze względu na jej gabaryty :( ot taka moja budowa tam w środku
i teraz trochę się boję bo Młody zapowiada się tak samo duży wg gina i jak poród miałby wyglądać tak jak pierwszy to jest ryzyko pęknięcia blizny na macicy
nie chcę niepotrzebnie ryzykować i może jednak zaufam ginowi w tej materii...
w piątek mam wizytę i być moze się wszystko wyjaśni
image
image
Dzięki za odpowiedz Wiper.
U mnie pierwszy poród to cc bo synek był ułożony pośladkowo i też lekarz namawia mnie na cc przy drugim porodzie ze względu na bezpieczeństwo blizny na macicy.
Bardzo chciałabym sn :( ale jak bedzie jakiekolwiek ryzyko to bez wachania zgodzę się na cc.
Pozdrawiam Cię i życzę lekkiego porodu :)
Ja jestem po 2 cc.
Pierwszy poród zakończony cc z powodu położenia podłużnie-miednicowego.
Drugi poród (1,5 roku po pierwszym) również cc.
Lekarz nie chciał się zgodzić na sn, ponieważ przy tak krótkim odstepie od pierwszego cc z góry zakładają, że macica może pęknąć.

Dla pocieszenia dodam, że drugie cc to był pikuś w porównaniu do pierwszego. Wszystko jakieś takie prostsze i mniej bolące :-)
www.naszekobiece.fora.pl
u mnie bedzie ponad 2 lata wiec jeszcze mam nadzieje :)
image
image
mnie pierwsze cc nie bolało...bardzo miło wspominam

u mnie będzie niecałe 21 miesięcy między cięciami...zobaczymy co lekarze powiedzą...
ja biorę pod uwagę poród sn bo coś mam przeczucie, zę Młody nie będzie wcale taki duży jak gin twierdzi
image
image
U mnie na cc dodatkowo przemawiał falstart w 32 tyg ciąży i to, że rokowali mi ponad 4 kg córcię :-)
poza tym z usg wynikało, że ma dużą główkę tak więc poród sn byłby długi i macica by go mogła nie wytrzymać.
www.naszekobiece.fora.pl
Grunt to pozytywne nastawienie :)
Ja też dobrze wspominam pierwsza cc na zaspie :)
Wiper daj znać w piątek jak sytuacja.
jestem ciekawa jak dużo dziewczyn w naszej sytuacji rodzilo sn?
image
image
Ja równiez rodziłam na Zaspie i nie narzekam :-)
Jednak przy pierwszym cc miałam małe kłopoty ze znieczuleniem. Ale ogólnie opieka dla mnie rewelacyjna.
Drugie cc już pod znieczuleniem ogólnym i wszystko było jak należy :-)
www.naszekobiece.fora.pl
dziewczyny do jakich lekarzy chodziliscie ktorzy zalecali wam cc(ze wzgledu na ktorki odstpe czasu od pierwszego)ja bede miala odstpe 18 miesiecy i lekarz moil mi ze spoko sn ale ja sie szczerze boje wolalabym cc.
napiszcie mi do kogo chodzilyscie.dzieki
image
image

Czarnula25 moj lekarz odradza sn ze względu na wagę dziecka a nie krótki odstęp czasu. Powiedział że gdyby minęło poltorej roku i dziecko ważyłoby nie więcej niż 3500 to na 90% sn. Chodzę do Chmielewskiego przyjmuje m.in. w Gamecie.
image
image
wiper a ty do kogo chodzials ze zalacala tobie cc?
image
image

nic Ci nie da nazwisko lekarza ;) ja mieszkam obecnie na Slasku

moj gin uwaza, ze lepiej nie ryzykowac przy krotkim odstepie czasu i podejrzeniu, ze dziecko bedzie duze czyli powyzej 3500 g

zobaczymy co dzis wyniknie z wizyty
image
image
aha dzieki za info.pozdrawiam
image
image

Wiper jak tam po wizycie u gina?
image
image
aaaa...zapomniałam

gin zbadał mi dokładnie bliznę na usg, wyszło, ze ma 8 mm czyli jest grubiutka ;) łożysko daleko, wszystko inne w porząsiu
Młody główką w dół

i doszedł do wniosku, ze można spróbować porodu naturalnego o ile nie będzie podejrzenia że Młody będzie duży czyli w okolicach 4 kilosów

już się umówiłam z moją położną z poprzedniego porodu na ploteczki we wtorek i będe próbować sn, ona zna mój poprzedni poród więc będzie czuwała nade mną i w razie czego pewnie będzie cc

zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce
image
image
To bardzo dobre wieści.
Bede trzymac kciuki za Was.
Mam cichą nadzieje ze u mnie bedzie podobnie ale to jeszcze troszke czasu.
Daj znać jak bedzie po.
Pozdrawiam serdecznie :)
image
image
Ja też miałam drugi poród w 21 miesięcy po pierwszej cesarce (niespodziewanie, zaniki tętna u dziecka, więc znieczulenie całkowite)... Córa nie spieszyła się na ten świat, więc 8 dni po terminie wylądowałam na patologii w Redłowie. I udało się naturalnie, choć z oksytocyną - cały poród trwał 4 godziny, i choć w pewnym momencie padło hasło "Dajcie kleszcze" (bo córa pchala się podbródkiem zamiast potylicą) i pękła mi szyjka to dałyśmy radę naturalnie :)))
Mój gin (z blisko 20 letnim doświadczeniem) stwierdził, że widział tylko 2 przypadki pęknięcia macicy po cc...
Szapika to bardzo pocieszające co piszesz.
Może jeszcze są na forum dziewczyny ktore urodzily pierwsze dziecko przez cc a drugie sn?
Będę wdzięczna za info :)
image
image
up! :)
image
image
hehe
moj gin z klei (tez cos kolo 20 lat doswiadczenia :)
tez powiedzial ze osobiscie wiedzial dokladnie DWA przypadk pekniecia macicy
i powiedzialm ze juz nigdy wiecej nei chce niczego takiego ogladac - stad od razu przy ewentualnym drugim wrozy mi cc
:)))
image
2rabbits.eu - pościele, kocyki i przytulanki dla maluchów
ja już rozmawiałam z położną swoją...ona w całej karierze swojej nie widziała zadnego przypadku pęknięcia-pocieszające ;)
powiedziała mi też, ze przy tej grubości blizny co ja mam nie powinno się nic stać bo jest bardzo gruba
i co ważne...w szpitalu w którym rodzę nie stosuje się ani kleszczy ani próżnociągu przy porodzie po cięciu własnie ze względu na bliznę
w razie jakichkolwiek problemów jedzie się na drugie cięcie
image
image
wiper, to juz tuz tuz, podziwiam was, ze chcecie probowac SN, ja nie chce, jestem tak negatywnie nastawiona, ale moze ze u mnie to wszystko bardzo dlugo trwalo-40h i na oxy tez niec sie nie dzialo, ach...

no to szybkiego rozwiazania hihi
image

image
no u mnie wszystko szybko poszło od 18 skurcze o 22 pełne rozwarcie, tylko ten brak postępu porodu przy partych ze względu na gabaryty Miski...traumy nie mam
image
image
Hej Wiper!
Serdecznie gratuluję synka.
Jak znajdziesz chwilkę napisz parę słów o porodzie bo wiem że była druga cesarka jednak :(
Ja tydzień temu byłam u gina i córeczka coś uparta jak jej braciszek i położenie poprzeczne miednicowe :(
Miednice mam 18 i lekarz mówi że nie za dobrze jednak jak się obróci i waga bedzie jak Kubusia koło 4kg to nie ma szans na poród sn.
image
image
up :)
image
image
Hej dziewczyny.
Miałam dziś usg i udało się Martynka jest w końcu w położeniu podłużnym-główkowym!!! :)
Mamy więc szanse na poród sn.
Wiper może pamiętasz ile miała Twoja blizna grubości bo moja jak powiedział lekarz dość cieńka 4mm?
Mam do tego dość wąską miednicę 18.
Zobaczymy co będzie.
image
image
up ;)
image
image
teraz przyuważyłam dopiero :)

na usg w szpitalu dzień przed porodem wyszło, ze blizna ma 2 mm :( macica się rozciągneła jeszcze od wizyty u lekarza
z tego co mówili lekarze to u nas w szpiatlu raczej nie ryzykują porodu sn przy dużym dziecku
a dzidzia miała ważyć 4300-4600g
nie było w ogóle gadania o porodzie sn niestety :(

druga cesarka trwa dłuzej-wycinają wszystkie blizny
no i jakoś tak mniej komfortowo niż po pierwszej się czułam
niby wszystko ok, wstałam szybko, łaziłam i robiłam wszystko przy Małym ale gorzej się czułam niż za pierwszym razem
no i po miesiącu stwierdzam,ze brzuch wolniej schodzi :( i kilogramy też :( choć te kilogramy to moze być związen z tym, ze teraz przytyłam 7 kg więcej niż poprzednio i właśnie te 7 zostało mi jeszcze do zrzucenia
image
image
ehhh, ja tez jestem po cc (polozenie miednicowe poprzeczna malej i malowodzie), teraz wszystko jest oki, dzieciatko "stoi na glowie":) wody ok ale boje sie naturalnego porodu... chyba wolalabym cc, narazie lekarza mowia ze 50/50... ze wlasciwie nie ma przeciwwskazan do naturalnego ale ja sie wlasnie boje ze mi tam cos popeka... moze powinnam isc jeszcze na usg zeby zobaczyli jak sie ma blizna na macicy czy to robia rutynowo w szpitalu przy drugim porodzie jesli pierwszy byl przez cc?
dodam ze w zeszlym roku mialam laparoskopie i to tez nie daje mi spokoju, bo to tak blisko tych wszystkich narzadow ze tak powiem...
u nas robią rutynowo
tym bardziej, zę ja powiedziałam ze chciałabym rodzić naturalnie
image
image
dodam ze jestem dwa lata po cc, w czerwcu dokladnie minelo dwa lata a teraz termin mam na poczatek sierpnia...
pierwsza cc na klinicznej
alycja na klinicznej tak rutynowo to nie tną. Ja za pierwszym razem miałam cc bo po 2h partych mały nie wstawił się w kanał rodny (okazało się,że mam za wąską miednicę). Teraz chciałam też mieć cięcie (bałam się,że znowu się namęczę i nic z tego nie będzie),mój lekarz pracujący na klinicznej bez problemu wystawił mi skierowanie,lekarka na IP bez problemu ustaliła mi termin cięcia, a jak przyjechałam rodzić,to akurat trafiłam na lekarza,który kręcił nosem nad wskazaniami i namawiał,żebym przyjechała ze skurczami próbować naturalnie (ale byłam zdeterminowana i po wymierzeniu mi po raz kolejny miednicy jednak łaskawie mnie pocięli :-) także na klinicznej sn po cc jest możliwe:-)
nie no wiem ze to nie tak raz dwa:) tak tylko sie zastanawiam... jak to bedzie.....

jestem "troche niespokojna" hehe

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

kaszel u dziecka, jak sobie radzicie ? (86 odpowiedzi)

Synek ma 3 latka, zaczał się katar, potem kaszel. Dwukrotnie byłam u lekarza i osłuchowo jest...

prezent dla dziecka - który wybrać? (7 odpowiedzi)

Dziewczyny muszę kupić prezent dla dziecka. Wiem już co chcę kupić, ale nie mogę się ostatecznie...

Naprawa zabawek (13 odpowiedzi)

Czy może któraś z mam wie czy jest gdzieś zakład naprawiający zabawki na baterie? Z góry dziękuję...

do góry