Widok

do mam dzieci leworęcznych

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mój synek ma prawie 5 lat i jest leworęczny.Staram się nauczyć go prawidłowo trzymać przybory do pisania i rysowania, ale ciągle trzyma po swojemu i przez to szlaczki też nie wychodzą ładnie. Jak nauczyły się wasze dzieci pisać i rysować? Czy warto kupić ołówek i długopis dla leworęcznych?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
napisałam do Sprzedawcy :] jutro odsyłam nakładki i Pani wymieni mi na ten środkowy rozmiar :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Powiem wam ,że te nakladki z linka są super, mały 2 razy popisał w nich i nauczył się trzymać prawidłowo i teraz pisze bez nakładki :)
Kupilam środkowe.
tego się obawiałam :/

może ktoś z Gdańska w najbliższym czasie będzie zamawiał? I potrzebowałby 3 najmniejsze? To chętnie się wymienię na średnie :))))))))))
Agusia my mamy ten srodkowy rozmiar i sa ok, swobidnie wchodzą paluszki-podejrzewam,ze Gabrys wlasnie takich by potrzebowal, bo chłopcy sa w tym samym wieku
podbijam :)))
Kasia i Tomuś (lub inna Forumko, mająca nakładki C.L.A.W.) - jaki rozmiar zamawiałyście dla ok 3,5latków?

dzisiaj przyszły nasze(najmniejsze, od 3 r.ż.) i zastanawiam się czy powinny być takie ciasne? tak ciasno mają wchodzić paluszki? czy powinny być większe(środkowy rozmiar)

czy może kupowałyście średnie(do 6r.ż.)?

może ktoś chce się wymienić? mam 3 "nówki sztuki" :]
wrecz przeciwnie dzieci leworeczne maja potencjal to bycia bardzo zdolnymi. Lewa polkula jest odpowiedzialna za logiczne myslenie a ze dziala to naprzemiennie wiec dzieci praworeczne uzywaja lewej polkuli do pisania a leworeczne prawej. w ten sposob lewa polkula jest mnie obciazona u leworecznych i wukorzystywana do myslenia. za to leworeczne zadko kiedy sa artystami bo za to z kolei odpowiedzialna jest prawa polkula. Bardzo wielu znanych ludzi jest leworecznych (pod haslem znanych chodzi mi o politykow, naukowcow a nie celebrytow). zwrodzcie uwage jak podpisuja dokumenty w telewizji.
jestem sama leworeczna i nie mowie ze jestem super zdolan ale nigdy nie mialam problemow z nauka. nawet przez mysl mi nie przeszlo ze to moze byc przeszkoda do czegokolwiek.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Z tekstu nie wynika, że leworęczność przyczynia się do trudności. Tylko leworęczność patologiczna. Sama jestem leworęczna od zawsze i nigdy nie mialam problemow z nauką. I uważam sianie paniki w tej materii za niezdrowe :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tup... zajrzyj do linka, który wkleiłam i przeczytaj to będziesz wiedziała :p
A nie tak wszystko na tacy... :-/
A dlaczego leworęczne dzieci mają trudniej?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
no też tak uwazam...zresztą, mam 30 lat, zawsze byłam leworęczna, nigdy nie przysporzyło mi to problemów ani wstydu, wręcz przeicwnie, zawsze wzbudza zaciekawienie, a niz pracą ani w szkole nigdy nie bbyło nieprzyjemnosci - nawet trenowałam siatkówę i leworęcznosc była dobra, bo zawsze byłam zawodnikiem uderzającym z "drugiej "ręki i to był element zaskoczenia ;)
Madness is the gift, that has been given to me!!
Poczytaj sobie o lateralizacji.

http://www.madry-maluch.pl/rozwoj-dziecka/rozwoj-ogolny/81-leworecznosc.html

Poza tym, leworęczność to nie choroba ani wstyd,i nie trzeba z nią walczyć tak jak kiedyś...
patrycja89 - jest spore ryzyko ze jak bedziesz przkładac i dziecko zacznie pisac prawą zachamujesz mu rozwój, bo skoro jest leworęczny, a leworęcznosc to tylko skutek zewnętrzny pracy mózgu, leworęcznosc oznacza dominującą półkulę prawą, skoro na sile bedzie pisał prawą, jego lewa połkula nie rozwinie się lepiej, po prostu prawa czesc mogzu bedzie próbowała pisac prawąale nie rozwinie się w pełni...
nie wiem czy dobrze to napisałam, przykłąd to taki, ze jak dziecko wykazuje zdolnosci malarskie a ty na sile bedziesz chciala zrobic z niego piłkarza, nie pomagając mu rozwijac malarstwa to ani malarzem ani piłkarzem nie będzie...natury nei da się oszukac
Madness is the gift, that has been given to me!!
Badania robi się bezpłatnie w Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej. Nazywa się to "ocena rozwoju". Dziecko jest badane przez psychologa, pedagoga i logopedę. Można przebadać nawet niemowlę. Badać można wielokrotnie, bo dziecko się zmienia. Wynik badania to kilkustronicowa opisowa opinia, a wcześniej rozmowa z badającymi. Otrzymuje się wskazówki, co dalej oraz pomocne materiały. Ja dowiedziałam się, jak mogę pomóc mojemu dziecku w związku z jego leworęcznością, jak pomóc mu się relaksować, że ma wadę zgryzu i parę ciekawych rzeczy na temat charakteru i predyspozycji syna.
Ja bym chciała zobaczyć czy jest jeszcze nadzieja ze jak bede mu przekładać do prawej to bedzie praworeczny.Czy to tak już na "amen"? Jednak leworeczne dzieci mają trudniej.
że tak zapytam nieśmiało... :P a po co się robi te badania??? :P

zamówiłam na allegro te nakładki ;) http://allegro.pl/nakladka-c-l-a-w-mala-na-dlugopis-olowek-nowosc-i3079754850.html
Też jestem ciekawa gdzie się je robi i jaki jest koszt, mój mały też niestety leworeczny włąściwie od poczatku.
heh mój syn w styczniu skończył 2 latka i tez dużo rzeczy robi lewą ręką, trzyma lizaka, sztućce itp (jak przekładam mu do prawej to on tez przekłada ale do lewej :) przyzwyczajam się z tą myślą że będę miała lewo ręczne dziecko, dookoła w rodzinie bliskiej i trochę dalszej wszyscy są praworęczni i u męża tak samo, ktoś musi w końcu zapoczątkować :/

gdzie robi się te badania czy dziecko jest/będzie leworęczne?
czy te nakładki można kupić gdzieś u nas w sklepie stacjonarnym??? http://www.prolis.pl/nakladki-na-olowek-i-dlugopis/234-nakladka-c-l-a-w-duza.html
jaki rozmiar kupowałyście dla 3,5-latków? (bo to one mają 3 rozmiary tak?)
kupilam te nakladki co link byl podany i powiem wam z mal ladnie trzyma kredke :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (29 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Proszę o opinię na temat PRZEDSZKOLI : (19 odpowiedzi)

Jak w tytule, chciałabym posłać córkę do przedszkola ( 3 latek ) i interesują mnie opinie na...

do góry