Widok

dom czy mieszkanie???

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie odstraszaja:( my młodzi ludzie przeciez dopiero zaczynamy a juz stawiaja nam takie poprzeczki.
A jak jest u was kupujecie cos czy stawiacie dom :)
A kasiorke z kad bierzecie ??? Kredyt czy dobra wola rodzicow
Jestem ciekawa ile kosztuje budowa małego domku!! TYlko zeby byc razem:):) a w nim ja dziecko maż i duzy piesek to moje marzenia:)

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
ok, tworze kolo milosnikow drewnianych domkow. moj jest w wersji skandynawskiej a nie goralskiej ani kaszubskiej uprzedzam ale sa rozne konwencje. Ja bede miala ogrzewanie podlogowe tam gdzie kafle a w innych miejscach normalnie grzejniki. wsz. instalacje sa normalne tylko wiecej norm bezpieczenstwa musza spelnic. np wsz. kable w oslonach itp. reszta standardowa jak w normalnym domku.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zdecydowanie dom, znaczy jak będą już dzieci. bo do tego czasu mieszkanie wystarczy.
my planujemy budowe domu oczywiscie na kredyt.moj ukochany ma dzialke za warszawa.nasz domek ok.120 m wyjdzie nam za ok 200 tys. czyli tyle ile u nas mieszkanie 50 m.
image
co do cen tych domków z drewna to pamietajcie ze oni stawiaja stan surowy - reszta tez baaaaardzo duzo kosztuje. moja ciotka budowala - wydawalo jej sie ze tanie a w sumie wyszlo drozej niz murowany

image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ale domki drewniane maja to cos:)

image
Majka,

mój znajomy kupił w Wiślince ostatnio działkę za 49.000, teraz są podobno już po 60.000...

Oferta na niedrogie domy z bali wraz z galerią zdjęć dostępna jest na stronie:

http://www.fides.gda.pl/

Fides

ul. Beethovena 121
80-171 Gdańsk

tel. +48 58 710 1575
kom. +48 508 734 133
kom. +48 604 351 940
biuro@fides.gda.pl

Mieszkanie jest lepsze bo znacznie wygodniejsze :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wole zdecydowanie dom. Ale nie za duży.

Moim marzeniem od zawsze jest dom. Wiem, że wiąże się to z dużymi kosztami i pracą, jednak taki dom z ogródkiem to większa swoboda niż mieszkanie w bloku.

Mieszkanie wygodniejsze, bo roboty tyle nie ma. Jak się ma dom to trzeba sie liczyć z tym, że wszystko na twojej głowie.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Prawdę piszecie ale i to wiadomo, że kto ma w głowie to i na głowie mieć może ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dokładnie. My mam dom i ciągle coś. A to pamiętać o kominiarzu, a to o przeglądzie pieca gazowego, a to kiedy podatek, kiedy ubezpieczenie. Koszenie trawy, grabienie liści, odśnieżanie nie tylko podwórka ale i chodnika itd. Lista zawsze długa. Ale człowiek sie przyzwyczaja ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja jak na razie wynajmuję z dziewczyną mieszkanie, też na razie nie stać nas na kupno czegoś własnego, ale myślimy o wzięciu kredytu. To chyba jedyne wyjście w tym kraju, inaczej nigdy się nie będzie niczego miało.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Większość osób bierze kredyty. Ze swojej strony uważam,ze kredyt nie jest wcale takim złym rozwiązaniem. Koszt wynajmu mieszkanie jest dośc spory i dla wielu osób rata kredytu jest o wiele mniejsza od tego co płacili za wynajęcie mieszkania.

Osobiscie jestem zdania,że wygodniej mieszka się w domu. Dom to znacznie wieksza przestrzeń, wygoda oraz swój własny ogródek. NIe ma sie sąsiadów za ścianą. Mieszkanie oczywiście ma swoje plusy. Szczególnie jeśli jest w dobrej lokalizacji ( niektórzy cenią nocne życie i lubią mieszkać w centrum).

Jeśli szukacie mieszkania lub domu w wysokim standardzie polecam zajrzeć sobie na strone:
http://www.russjan.com/

Jest tutaj sporo takich apartamentów.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

tylko dom
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

to jak z masłem i margaryną, każdy lubi coś innego. Mieszkam w domu z ogródkiem itd.(mąż strasznie chciał domu) ale wolałabym mieć mieszkanie w centrum, wszędzie blisko. Dożywotni kredyt we frankach raczej spowoduje dożywotnie mieszkanie w domu. No, może któreś z dzieci weźmie dom, a nam kupi małe mieszkanko kiedyś, fajnie by było. Zwłaszcza wtedy bliskość sklepów i lekarza się przydaje.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niestety przyszłość statystycznie wygląda zupełnie inaczej. Dzieci idą na swoje, a w domu pozostają samotni rodzice. Dzisiaj rzadko spotyka się domy, w których od pokoleń mieszkają dziadkowie, rodzice i dzieci. Dawniej pracy poszukiwano w pobliżu zamieszkania, dzisiaj mieszkania szuka się w pobliżu pracy ... i jest to zasadnicza różnica
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Według mnie zdecydowanie lepiej jest mieszkać w domu, ale myślę, że do mieszkania też śmiało można się przyzwyczaić.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na pewno o wiele fajniej mieszkać w domu, ale to jest jeszcze większa inwestycja niż zakup mieszkania. My na razie wynajmujemy mieszkanie, ale powoli przymierzamy się do zakupu i raczej wybierzemy rynek wtórny i będziemy sobie powoli takie mieszkanie remontować, częściowo samemu. Zastanawiam się nad walutą kredytu, bo są banki, na przykład tutaj https://www.deutschebank.pl/klienci-indywidualni/kredyty-hipoteczne/kredyty-i-pozyczki-hipoteczne/db-kredyt-mieszkaniowy.html gdzie oferują kredyt w euro i zastanawiam się jakie warunki trzeba spełniać? Czy faktycznie trzeba w tej walucie zarabiać? i co w przypadku gdy jedna osoba z pary zarabia w euro, a druga w złotówkach?

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Okna Pava Oknoplast prośba o opinie (18 odpowiedzi)

Witam, Myślę o zamówieniu tych okien ale nie wiem jeszcze na 100%. To nowość nie znam nikogo...

Dekoracje do mieszkania (28 odpowiedzi)

Co myślicie o panelach tapicerowanych na ścianę? Szukam czegoś, co dodałoby trochę przytulności...

żelazko, pralka, odkurzacz (15 odpowiedzi)

hej, właśnie wprowadzam się do swojego mieszkania. szukam jak w temacie żelazka, pralki i...

do góry