Widok
Pytasz czy niski progesteron utrzymywał się podczas brania leku? Ja brałam duphaston w pierwszych miesiącach ciąży. Chyba zdziałał co miał zdziałać ;)
Sasza a jaką dawkę brałaś? Ja ze względu na wcześniejsze poronienie, w tej ciąży od samego początku biorę duphaston. Do 10tc 4x1, od 3 tygodni mam już zmniejszoną dawkę do 3x1 a od jutra mam brać 2x1. Progesteronu nie badałam w ciąży ale z objawów (temperatura) wychodzi na to, że wszystko jest z nim ok. Zobaczymy jak będzie od jutra po zmniejszeniu dawki... Maluszek na razie rozwija się dobrze, jest nawet większy niż powinien, więc mam nadzieję, że będzie ok!

Wiesz, ja nigdy nie miałam badanego progesteronu, dostałam duphaston "na wszelki wypadek" ze względu na poprzednie poronienie w 8tc. Jeśli masz stwierdzoną niedomogę lutealną, to duphaston powinien Ci pomóc, szczególnie w takiej dawce. Poza tym poziom progesteronu rośnie - jesteś dopiero na początku ciąży więc zapewne za kilka dni będzie wyższy. Bierz duphaston i myśl pozytywnie. Ja biorę go już 13ty tydzien, teraz zmniejszam dawkę i też jestem pełna obaw mimo że wszystko jest dobrze. Musimy być silne, brać cierpliwie leki i wierzyć, że się uda :)

jak mowil moj gin - duphaston ma male dawki progesteronu, polecam kaprogest w zastrzykach. ja w pierwszej ciazy bralam duph i nic to nie pomoglo, w drugiej ciazy po zmianie lekarza prowadzacego mialam oznaczony progesteron, byl niski wiec pomogla dopiero konska dawka kaprogestu.
nie rozumiem, dlaczego lekarze przypisuja "profilaktycznie"duphaston bez oznaczenia poziomu hormonu.
nie rozumiem, dlaczego lekarze przypisuja "profilaktycznie"duphaston bez oznaczenia poziomu hormonu.
Chociaż teraz jak mam zmniejszać dawki duphastonu to zaczynam się stresować. Zastanawiam się nad zbadaniem poziomu progetseronu, ale moja lekarka (z Kliniki Rozrodczości AM w Białymstoku) uważa, że jeśli z ciążą jest wszystko ok, dziecko rośnie i rozwija się, temperatura podwyższona i zero plamień, to znaczy, że badanie progetseronu jest bez sensu...Nie wiem już komu wierzyć... Ponoć duphaston brany nawet w ilości 3-4 tabletek to i tak mała dawka hormonu i jakby było coś nie tak, to nawet jedzenie garściami by nie pomogło...