Widok

duże łóżeczko - kiedy i jakie

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
niedługo będziemy przygotowywać dla Emi osobny pokój, podczas planowania aranżacji muszę jednak wziąć pod uwagę sytuację która nastąpi kiedy Emi będzie miała rok i dwa miesiące, chciałabym w tym czasie przenieść Emi do łóżeczka, które mam nadzieję starczy jej do 5-6 roku życia, brałam pod uwagę coś podobnego do tego z IKEI, ze względu na pełny bok i barierkę ochronną
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S89829082
moje pytanie brzmi czy nie za wcześnie będę chciała przenieść córeczkę do "dużego" łóżka, i czy wymiarowo to łóżeczko nie będzie za duże - za małe
kiedy Wy przenosiłyście swoje maluchy do większych łóżeczek, i jakie modele wybrałyście ?
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
do takiego łozka przeniosłabym napewno dziecko pow. 2 roku zycia a nie 1 rok i 2 m-ce bo jest za małe jeszcze
Moim zdaniem mogłoby być dla wieku 2-5 lat max
Teraz mam prawie 6-latka i spi na normalnym łózku takim dorosłym.
dziecko w wieku 1,5-2 lat będzie w nocy wstawac jeszcze , siadać , złazić z łozka zapewne i wedrować wiec nie byłoby ono bezpieczne - pozostawiłabym normalne łożeczko z barkierką ,mozna zawsze wyjąc 2-3- szczebelki i nauczyć wychodzić tyłem z łożeczka w dzień .
Tomus mial rok i 4 miesiace, gdy zrezygnowalismy z lozeczka, wyjezdzalismy wtedy na troche do Warszawy. Po powrocie czekala na niego nowa kanapa (mial poltora roczku), miekka, rozkladana sofa z gabki, bez twardych elementow, i rozkladajaca sie na ziemi. Do sofy na wymiar dokupilismy materac z lateksu i gabki reagujacej na temperature, uklada sie razem z cialem. I na tym zestawie synek spi do dzis. Wymiar kanapy po rozlozeniu: dlugosc 150cm i szerokosc 70cm.
tak, tak zdecydowanie coś na ziemi jeśli już chcesz zmieniac jej tak wczesniej łóżko:-)
Cześć ;-)

Moja Julka śpi w takim łóżku, również z Ikea

image

Jesteśmny z niego bardzo zadowoleni, ponieważ jest na tyle mocne, że może po nim zarówno skakać jak i leżakować z mamusią ;-)
Poza tym jego długość jest rególowana od 135 cm (taką teraz mamy) do 206 cm. Czy starczy na bardzo długo. Wygląd jest neutralny więc za kilka lat mam nadzieję nie usłyszeć "mamo chce nowe łóżko, bo to jest dziecinne" ;-)
Dodatkowo kiedy masz je złozone w najkrótszej opcji, te ozdobne boki stanowią zabezpieczenie przed wypadaniem dziecka.
Materaz można zakupić taki składający sięz 3 części i kiedy regulujesz dł., możesz te części albo dokłądać albo zabierać.

Julka to łóżko dostała je jak miała 2 latka i uważam, że to był idealny moment. Nie chciała już wtedy spać w klasycznym łóżeczku i kiedy dostała Minnen była wniebowzięta :)
Młodszej córci Małgosi planujemy również kupić takie same łóżko i również kiedy będzie miała ok 2 latka.
Teraz ma rok i 5 mies - stwierdzam, że jest ewidentnie za mała.

Jak będziesz w Gdańsku to zapraszam na kawkę - będziesz mogła przekonać się na żywo jak fajne jest to wyrko :-)
www.naszekobiece.fora.pl
ja kupowalam coś takiego jak mlody mial 2,5 roku
http://www.werxal.com.pl/piotrus.htm
długośc mozna regulować (max 190cm) , jest niziutki akurat dla 2-3-4 latka , mozna postawić tak aby bok był zabezpieczeniem przed spadnięciem z łożka , po złożeniu zajmuje malutko miejsca :-)
A nasza to ten typ, tylko teraz sa ladniejsze, nasza, taka zwykla, cala niebieska :) :
http://www.allegro.pl/item1014961686_rozkladana_kanapa_sofa_maja_150cm_super_tkaniny.html
nasze na żywo wygląda tak:
image
a tak zaraz po zakupie :-)
image
www.naszekobiece.fora.pl
Nika właśnie podobnie chciałam zaaranżować łóżeczko dla Emi :)
kurcze ale teraz nie wiem co robić, bo nie chcę na niecały rok kupować drugiego małego łóżeczka, nie bardzo mam kasę żeby co chwila zmieniać łóżeczko a co za tym idzie i materac :(
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

To jak przyjedziesz do Gdańska weźmiesz Emilkę i przyjdziecie na przymiarkę ;-)
najlepiej na żywo zobaczyć no i nie na sklepowej wystawie
www.naszekobiece.fora.pl
poczekaj ze zmianami tak z rok :-)
Nika w Gdańsku będę dopiero pod koniec lipca, bo Emi ma rehabilitację ale jak będę to na pewno wpadniemy :)
ale w sumie wychodzi na to że muszę po prostu kupić drugie małe łóżeczko :/
a jakbym kupiła w rozmiarze 140x70 z demontowanymi boczkami ? powstaje wtedy taki tapczanik, jak długo może spać maluch na tapczaniku o takich wymiarach ?
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Julii łóżko ma 135x85cm i jest idealne. Zanim wydłużymy to napewno jeszcze min. rok tak pośpi.
Szerokość też jest rewelacyjna, ponieważ mieszczą się jej 3 ulubione jaśki i lala, bez których nie zaśnie :-)
www.naszekobiece.fora.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
no to moja spi od urodzenia w lozeczku 140 na 70cm, pozniej moge przerobic na lozko dla dziecka, aha mam 3 poziomy,ale my korzystamy od urodzenia ze srodkowego poziomu jak na razie, i mam nadzieje, ze do 5rz starczy...
image

image
hop
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

My przenieśliśmy Maryśkę już teraz z łóżeczka dziecięcego do "normalnego", takiego drewnianego wydłużanego z ikei. Jest niziutkie więc w razie co nie ma tragedii (raz przez sen "spadła" i ją położyłam, z powrotem, bo nawet się nie obudziła). Zdecydowaliśmy się na szybką zmianę ze względu na rodzeństwo nadchodzące. Nie chcę, żeby Miśka odczuła, że zabieramy jej łóżeczko dla "nowego" dziecka. Co prawda mała budzi się w nocy, ale jesteśmy razem w pokoju.
My szukaliśmy łózeczka i cudowaliśmy w tą i spowrotem- skończyło się na wielkim , wygodnym materacu, z ochraniaczami od ściany.
Janek ma mnóstwo miejsca, nie boję sie, że w nocy się sturla, czy spadnie, jak rano wstanie zasuwa do naszej sypialni sam, albo zabiera się za zabawe;)

Dla nas mega super rozwiązanie;)
image

image

Moje dzieci mają piętrowe pełnowymiarowe łózko.
Starsze śpi u góry, młodsze na dole i to w zasadzie krótko po skończeniu roku tam "się przeniósł"
Łózko jest normalnej wysokości, zabezpieczone w dużej części dokupioną barierką taką mocowaną pod materacem.
Od strony ścian poukładałam takie fajne poduchy z ikea.
NIe zdażyło sie przez 8 miesiecy aby spadł z łózka. A należy do mocno żywych dzieci. W nocy jeśli chce to sam z niego schodzi i przychodzi do nas.
Asekuracyjnie położyłam wzdłuż łózka materac wyjęty z małego łóżeczka.
Myślę, ze jeśli dziecko ma rok z kawałkiem to wcale nie musi być za wczesnie na przenosiny do "normalnego" łóżka.
Dla mnie to było rozwiązanie super tym bardziej, ze żadne z moich dzieci nie lubiło zbytnio spac w dziecięcym łóżeczku.
moja córka gdy skończyła 1,5 roku zaczeła spać na wersalce ale w poprzek :)
śpi do dziś.ma 2,5 roku ;)
po bokach kłade jej poduszki
u nas mała miała rok jak kupiliśmy jej niskie łózko normalne sofę bo w łożeczku non stop sie wierciła uderzałą o szczeble i budziła się z płaczem teraz ma 18 miesięcy ani razu nie spadła a jak sie w nocy przebudzi to siada i woła mama

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Nie mam ochoty na seks (21 odpowiedzi)

Czy jest to możliwe w zaledwie kilkuletnim związku? Rozumiem,zę rutyna może przyjść po 20-30...

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (49 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...

kaszel u dziecka, jak sobie radzicie ? (86 odpowiedzi)

Synek ma 3 latka, zaczał się katar, potem kaszel. Dwukrotnie byłam u lekarza i osłuchowo jest...

do góry