Widok

odwrócona doba u noworodka..

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
podejrzewam że nasz 2tygodniowy synek ma odwróconą dobę - w dzień śpi jak aniołek ok 3 godzinki - karmienie - przewijanie - spanie - i tak codziennie. Za to wieczorem, po kąpieli tj ok 19 już ciężko go uśpić, i potem całą noc potrafi płakać, nie daje się położyć. PO czym ok 7 rano znowu ślicznie zasypia. Czy któraś ma jakąś radę na taki problem?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
współczuje
dzięki;) ale wolałabym jakieścenne rady - nie pogardzę niczym:)
2 tygodnie to jeszcze wcześnie ale starsze dziecko to się przetrzymuje, tak,żeby się przestawiło. Z takim maluchem to ciążko, bo i zabawić nie bardzo. Może jednak postarać się żeby chociaż na początek co drugie spanie w dzień wykluczyć- dziecko może płakać ale w dzień się to lepiej przyjmuje i jakoś tak próbować przestawić. Bo generalnie takie małe dzieci to nie to,że mają poprzestawiane, one w ogóle nie rozróżniają noc dzień to dla nich to samo. No i hałasować w dzień, niech się więcej dzieje a w nocy cisza spokój, nie rozmawiać, nie zapalać mocnego światła i dziecko w końcu załapie.
image
fotografia ślubna, chrzciny, ciąża,rodzinnie- http://www.betrisa.pl
Betrisa dzięki:) włąsnie u nas tak jest że gra tv, wszyscy gadają głośno, pies gania za piłką a mały i tak śpi jak suseł;) też tak myślęże jest za mały na sztuczne przestawianie dnia. od wczoraj chodzimy na spacery, może to też coś zmieni? czekam aż będzie się interesował matami edukacyjnymi itp rzeczami. i może faktycznie spróbuję troszkę pominąć jakąś drzemkę.
Mieliśmy z synkiem tak samo jak był malutki, ale to zaczęło się normować. Wprowadziliśmy stałą godzinę kąpania (20-21), po kąpieli przyciemnialiśmy światło, i tak przez kilka dni i załapał :) Też się wtedy martwiłam, że sobie wszystko poprzestawiał, pamiętam że miał wtedy 5 tygodni :)
image
image
hm.. my też mamy stałą godzinę kąpieli, tyle że 18-19, może za wczesna pora?
fiolka ja uważam że to dobra pora na kąpiel,
my kąpiemy właśnie niunię o tej godzinie i teraz najpóźniej 19.30 zasypia i śpi do 6.00,
jak u Was tez się tak przyjmie to nawet pomimo nocnego karmienia będziecie mieli wieczór dla siebie, a to też jest ważne :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Salambo tak włąsnie kombinuję;) ale zwątpiłam bo te nocki lekko dobijają. Czy u Was też z początku tak ciężko było?
Fiolka, jeśli Twoje Maleństwo ma dopiero 2 tygodnie, to naprawdę nie masz co się przejmować, powoli ustali się rytm dobowy. Myślę, że godzina kąpieli to jak komu pasuje - my często dość późno wracamy i o 19 nas jeszcze nie ma, dlatego tak między 20-21 nam najbardziej pasuje.
Na początku było ciężko, bo musieliśmy się siebie nauczyć i wszystko się po kolei układało, z dnia na dzień coś nowego ale powoli do przodu :) Bardzo często już nam synek przesypia noce, więc czasami jest tak, że sami go budzimy na karmienie jeśli w ciągu dnia trochę za mało zje :) Dzisiaj np spał od 22-6 rano :)
image
image
Za małe dzieciątko na ustalanie jakis pór spania.
Sam sobie reguluje, jak mu pasuje, Tobie wystarczy się przyzwyczaić;)

Jednakże stałe pory czynności- jak najbardziej.,
image

image

a jak tak niesmiało podpowiem....moze najzwyczajniej skoro płacze to kolki?? moze herbatka koperkowa i masazyk brzuszka uspokoja....a moze niech zasypia przy Tobie w łózku a jak zasnie to delikatnie sie usuniesz...jak przyzwyczai sie do snu w nocy to przeniesiesz do łózka
no i sprawdz jak sie bedzie zachowywał jak go jednego dnia nie wykapiesz....czy bedzie ten sam schemat czy moze zasnie normalnie
a moze jest mu za ciepło po kapieli i po oliwce która jednak zanim wsiaknie sprawia ze skóra sama sie nie wietrzy..
sprobuj przetrzec albo wilgotnym reczniczkiem i tylko przy szyjce, pod pachami kremem dla dzieci takim na dwór ale nie tłustym posmarowac
Agrestowa też myślę że to mogą być kolki - poczytałam w internecie iwiększośćobjawów pasuje - podobne godziny płaczy (noce), niemożność uspokojenia małegoniczym-bujaniem,noszeniem,dziecko nakarmione i przewinięte i płacze:( nie maznaczenia czy byłakąpiel czy nie było. co do zasypiania z dzieckiem to jestem przeciwna, mały śpi sam, jago tylko usypiam. dziś zaopatzryliśmy sięw herbatkę antykolkową hipp i zobaczymy. będziemy walczyć.
Fiolka widze, ze mamy podobny problem. moj Patryk tez w nocy gorzej spi. oczki jak 5zlotych i sie rozglada dookola. latwo nie da sie go uspic;/
image
image
Delka, gratuluję Patryka:)

Hehe, ale czas leci.!
image

image

jak teraz to czytam to przypominam sobie, że mój Marek po powrocie ze szpitala też tak miał przez jakiś czas, nawet śmialiśmy się z mężem, że złe imię wybraliśmy i mamy teraz Nocnego Marka ;)
przeszło nawet nie wiem kiedy - ja bym się nie martwiła odwidzi mu się za jakiś czas :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Od 1go do 1go... czy Wam udaje się cokolwiek oszczedzić? (226 odpowiedzi)

Cześć, mam takie nocne przemyślenia na temat szeroko rozumianych finansów domowych... Oboje mamy...

kiedy lekcje angielskiego dla dziecka? (34 odpowiedzi)

Moja Maja w tym roku konczy 3 latka zastanawiam sie czy to juz czas zeby poslac ja na lekcje...

kawa czy pijecie jesli tak to jaka? (77 odpowiedzi)

ja lubie z expresu a wy?

do góry