Widok

dylemat pracodawcy

Hej, prowadzę własną działalność i trochę nie wyrabiam się z pracą.
W związku z tym chciałbym zatrudnić kogoś do pomocy, no i tu pojawia się problem.
Koszty zatrudnienia na umowę o pracę są tak wysokie, że nie był bym w stanie utrzymać pracownika (przy założeniu że osoba ma dostawać 2500 na rękę za miesiąc pracy, koszty przy umowie o pracę rosną o 40%, to bardzo dużo :/ ) Dla mnie jako osoby która dotąd nie planowała zatrudniania pracowników to nie lada dylemat.

Czytając to forum widzę, że umowy o dzieło/zlecenie cieszą się złą opinią.

Czy zatrudnienie na takich warunkach (umowa o dzieło/zlecenie) jest równoznaczne z tym, że osoba zatrudniona zawsze będzie miała obojętny stosunek do pracy i zawsze będzie narzekać? nawet jeśli będzie ciągłość zatrudnienia i jawność sytuacji w jakiej się znajdujemy?
Jakie jest Wasze podejście?
Czy wiedząc, że dzięki Waszej pracy, działalność ma szansę rozwoju ku lepszemu i miało by to realny wpływ na wasze zatrudnienie/wynagrodzenie bylibyście w stanie się poświęcić takiej pracy?
pzdr.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja osobiście wole pracować na umowe zleceni mam większą wypłate niż o prace..cóż fakt ciężko o kredyt ale jest to możliwe jeśli dobre są dochody. A ubezpieczenie można samemu opłacać a nie liczyć na zus z reszta teraz do lekarza na nfz to tylko rodzinny ma sens. Zalezy jaka praca jaka kasa... jak na zleceniu dasz 1300zł to watpie zeby ktoś z uśmiechem przychodził do pracy
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Możesz poszukać pomocy u osób prowadzących już działalność gospodarczą. Może zdażyć się tak, że gdy ty nie wyrabiasz z robotą, inny może mieć jej za mało. Wystawiacie sobie rachunki i bierzesz je w koszta.

Ja na przykład mam wpisane w dokumantach dwie różne działalności.
I gdy nie zarabiam z jednej, zajmuję się drugą - mam w ten sposób ciągłość finansową.

A tak na marginesie, czym miał by się zajmować twój pracownik?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja pracuje na umowe zlecenie i tylko tak bede pracowal! oby jak najmniej oddac Tuskowi! Opieke medyczna oplacam sobie w prywatnej klinice, na emeryture odkladam na konto oszczednosciowe (mam ciagly dostep do pieniedzy, w razie smierci rodzina przejume calosc zebranych pieniedzmi lacznie z procentami)! Za 2500 na reke moge zaczac prace od jutra pozdrawiam!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Leniwy jesteś jak od jutra, ja wezmę od zaraz : ))))
pewnie i tak to prowokacja :P
zalezy jak bedziesz traktowal pracownika itp a w jakiej branzy?
za taką kwotę to jeszcze można pracować na umowę zlecenie i jak poprzednicy wspomnieli samemu opłacać składkę. A Pracownik zgadzając się na takie warunki to nie znaczy że gorszy od etatowego pracownika.
Pozdrawiam
Ps. Sama podejmę się takiej pracy, jestem w trakcie szukania :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
cóż pewnie kolejna prowokacja coś czuje..niedługo zobaczymy artykuł na trojmiasto.pl czy smieciowe umowy zniechęcaja do pracy :P:P
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Umowy śmieciowe

Bardziej niż umowy to zniechęcają pracodawcy.
Pracowanie w Firmie X, słuchanie od 'szefa' że jest źle i patrzenie jak przyjeżdża nowym 'mercedesem' - to są główne powody zniechęcenia.
Pracowałem w wielu różnych miejscach i uczciwe podejście pt.: zarobimy to podniesiemy płacę i faktyczne rezultaty tego typu działań są lepsze niż kręcenie przed pracownikami.
Ale, który pracodawca jest na tyle uczciwy, żeby się trzymać takich prostych i etycznych zasad w biznesie ?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zaczynam od zaraz.
Posiadam prawo jazdy, furę i komórę ,laptopa,drukarkę itp (he he)
Nie potrzebuję umowy. Na swoją wypłatę mogę wystawić rachunek uproszczony. Pracować będę sumiennie, z uśmiechem na ustach.
image

A papier chociaż masz do tej drukarki? ;p

PS. mam to samo co Kasia - popracuję za 5 złotych mniej! :D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jasne,że papier mam, tusze też :-)
Do pełni szczęścia brakuje mi tylko pracy :-)
Dałbym tobie pracę, ale trochę będziesz musiała dopłacić, chcesz?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
:]

Nowy sposób na biznes.
ktosik, taką też ci mogę dać :-)
A prowadzisz legalną działalność i opłacasz składki? Bo ja tak i skromnie mówiąc, takiej roboty mam full : ))) A pracownik ma prawie same korzyści: umowę o pracę, stałe wynagrodzenie minus to co muszi dopłacić, aby w ogóle pracować i zbiera doświadczenie potrzebne przy poszukiwaniu pracy - w sumie prawie bajka :)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
@Komputerowy_mol (lub Ktoś kto poszukuje): jeżeli interesowałaby Ciebie współpraca z kimś kto przebywa na urlopie wychowawczym i mogłabym pracować w domu (wyższe wykształcenie, doświadczenie w prowadzeniu biura, logistyce, handlu), to zapraszam na maila, bo jestem ciekawa szczegółów: praca.gh@vp.pl
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
A to można nielegalnie prowadzić działalność gospodarczą?
Możesz sprawdzić na stronie CEIDG. Ale nie rozumiem do czego dopłacać?
A nie można?
Jak to do czego? Do mojego interesu, w zamian za pracę :)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Praca

AI w pracy i nauce ktoś jeszcze się wciągnął? (4 odpowiedzi)

Cześć! Zastanawiam się, czy tylko ja tak mam, że odkąd odkryłem narzędzia AI, to coraz częściej...

do góry