Widok

realia finansowe

Witam,
zastanawiamy się nad powrotem do PL, zakupem domu w Baninie (na ul. Saturna). Problem w tym, że po 10- letnim pobycie za granicą, nie mamy pojęcia jak wyglądają realia cenowe w PL.
Zastanawiam się ile można zarobić na miejscu, ew. w Gdańsku nie posiadając specjalistycznych uprawnień, jestem gotowy na jakieś kursy itp.
Zastanawiam się również ile kosztuje utrzymanie takiego domu- tj. podatki, prąd, gaz, woda, śmieci itp. czy ok. 4000 miesięcznie starczy na utrzymanie domu i 4 osobowej rodziny? (dzieci 1 i 5 latek) Ile wydaje się na transport pracując w Gdańsku, ile na wyżywienie, przedszkole, szkołe itp

Byłbym wdzięczny za pomocne komentarze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jak taniej to moze zrob opcje w formie abonamentu rocznego - 4-5 razy w roku z jakas znizka albo 4 razy platne i piate albo dziesiate mycie free ? Zeby nie bylo tak ze malo bierzesz a klientow nie ma .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

myślałem o tym żeby utrzymywać bardzo niskie.ceny. nawet 50-60 zł za dom jeśli będą ci najmniej 3 obok siebie. 5 mycie w roku gratis to tez fajna.opcja. Jak się Państwo na to zapatruja? byliby chętni?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

a jeżeli się kurzy to szyby są brudne tylko z zewnątrz. 30-40 zł za zewnętrzne wydaje mi się tez fajnym pomyslem

Emigrant, nie wiem gdzie mieszkasz, ale widac, ze masz slabe pojecie o PL realiach.
Polska, to 1 z najdrozszych krajow na swiecie - gorzej jest tylko na wschodzie.
I taka rada na przyszlosc - NIGDY nie przeliczaj EUR/GBP/cokolwiek na PLN - NIGDY.
Bo u Ciebie 5kg ziemniakow, to NIE 25 PLN, a 5 EUR. Itd
Dopoki tego nie zrozumiesz, to nie wracaj do Polski, bo jeszcze szybciej bedziesz chcial tam wrocic.
I pisze to Tobie czlowiek, ktory 1 dnia w PL nie przepracowal, ale od ponad 20 pracuje "w swiecie".
A trafil tu, na forum, bo chce kupic dom w...Baninie :)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

100 000?
I co, najtansze panele, armatura itd?

Widze, ze sa tu jeszcze ludzie, ktorzy ZYJA, a nie wegetuja - jak czytam "porady" innych, co pisza, ze sie da za 2500, to jestem przerazony.
Moje miesieczne koszty to okolo 10 000 PLN.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Daj sobie spokoj z powrotem.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

A wiesz dlaczego biora 25 PLN?
Bo inaczej nie zarobia na zycie.
Obudz sie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zazdroszcze Ci marzen i nieznajomosci realiow.
I w kazdym poscie staram sie zmienic Twoje nastawienie - pewnie nigdy sie nie spotkamy, ale wspomnisz moje slowa, gdy bedziesz sie pakowal na powrot do NL.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Expat potwierdzam

Emigrant, chyba faktycznie zalamales się po wizycie w Baninie, bo już nic nie piszesz
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Być może. Gdzie Agata mieszkasz , że Ci tak źle? Ja myślę, że jest ok. Porównując zakup np domu koło 230 metrów z tysięczną działką za około 850 tysięcy w Baninie to za taki metraż z działką w pobliskich Kokoszkach/Karczemkach (10 km różnicy) trzeba zapłacić pewnie milion dwieście.Czyli de facto blisko 400 tysiecy drożej i wyższe opłaty. 10 km to jakieś 10 minut drogi a jednak mimo wszystko dużo spokojniej jest w Baninie niż przy blokach gdzie jest około 200 mieszkań wynajmowanych często przez rotujących mieszkańców (teraz często z Ukrainy). Nie wszystkie drogi są asfaltowe i , a praktycznie wszystkie równorzędne gdzie mieszkańcy (często napływowi) nie wiedzą jak jechać. i dużo większe korki. Bądxmy realistami Banino może nie jest wyśnione, ale porównując zdzielnicami w pobliżu Klukowo,Matarnia,Kokoszki,Smęgorzyno, Karczemki na pewno nie jest gorzej, a znacznie taniej. Tu na miejscu jest wszystko, a dalej i tak wybierzesz się autem.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6

jak dla mnie to tu nie ma nic
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Rata kredyty 700zł? My na 25 lat mamy ok 1500zł.

Sprzątaczka 2500zł. Tyle co nauczyciel na najwyższym stopniu awansu bez nadgodzin. I tłumacz dzieciom, że mają się uczyć jak osoba z kilkoma kierunkami zarabia tyle co niektórzy po podstawówce.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

A dlaczego zakładasz ze sprzataczka musi byc po podstawówce??
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

przybyłem, zobaczyłem ... i niemal nie ugrzazlem w ogromnej kałuży na środku drogi która uniemożliwiła mi obejrzenie 2 mieszkania. w 1 byłem, ale niestety za małe, ogród mikroskopijny masa rzeczy do roboty jeszcze. drogi tragedia.mój samochód zagroził strajkiem jeśli się przeprowadzimy. żona totalnie zniechęcona. trochę lipa...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czego się spodziewałeś za 100 tyś.zł.? :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Willi z basenem, ogrodem,kamerdynerem, ogrodnikiem... Asfaltu pod dom?
Jak nic trzeba mieć z 10k dochodu na rodzinę aby jakoś żyć.
do góry