Widok

realia finansowe

Witam,
zastanawiamy się nad powrotem do PL, zakupem domu w Baninie (na ul. Saturna). Problem w tym, że po 10- letnim pobycie za granicą, nie mamy pojęcia jak wyglądają realia cenowe w PL.
Zastanawiam się ile można zarobić na miejscu, ew. w Gdańsku nie posiadając specjalistycznych uprawnień, jestem gotowy na jakieś kursy itp.
Zastanawiam się również ile kosztuje utrzymanie takiego domu- tj. podatki, prąd, gaz, woda, śmieci itp. czy ok. 4000 miesięcznie starczy na utrzymanie domu i 4 osobowej rodziny? (dzieci 1 i 5 latek) Ile wydaje się na transport pracując w Gdańsku, ile na wyżywienie, przedszkole, szkołe itp

Byłbym wdzięczny za pomocne komentarze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie polecam Żukowa bo się tylko wkurzysz korkami do obu rond (jeśli chcesz mieszkać gdzieś w stronęKartuż) - chyba że wybierzesz część od strony Pępowa (ul Armii Krajowej) to jest ok.

Myślę, że Banino mimo kilku minusów ma też swoje plusy - przede wszystkim blisko do lotniska, marketów, obwodnicy i zaraz będzie obok druga obwodnica... Kwestia tego co się tak naprawdę lubi i czego się szuka. Ze swojej strony mogę podpowiedzieć, żebyś szukała szeregów lub bliźniaka już w pobudej częsci miejscowości (uliczki przyległe do Księżycowej, Lipowej (droga do Algidy), lub Pszennej od strony Pępowa) , nbajlepiej wśród domków jednorodzinnych (są takie opcje). Bliżej jest do tzw Centrum Banina, a przede wszystkim pętli autobusowej i ośrodka zdrowia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wychodzi na to,ze w PL trzeba 10tys naprawde zarabiac zeby normalnie zyc:/ jak mlode malzenstwa bez wsparcia rodzicow daja sobie rade??:/
Rozgladac sie za szeregami/blizniakami with Baninie / Pepowie /Zukowie?
Zeby qracac do Pl lekko 0.5mln PLN trzeba miec, zeby pozniej sie nie martwic zyciem z kredytami:/
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

u nas 4 dzieci w domu. Wynajem domu z opłatami 4100 zł miesięcznie. Dwójka dzieci w przedszkolu 1500 zł. Ale najdroższe jest wyżywienie. Ceny drastycznie poszły w górę ( szczególnie owoce i warzywa ) . Codziennie ok 100 zł na jedzenie, a gdzie jeszcze środki czystości, pieluchy , kosmetyki. Praktycznie każde atrakcje dla dzieci płatne.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mam dokladnie ten Sam dylemat Co Emigrant. Chcemy z Mezem za OK 3lata wrocic do Pl I zajsc w ciaze juz w PL ale too tu piszecie przeraza mnie:/ ceny wszystkiego:/ bez dzieci jesli bedziemy mieli 5tys netto to jeszcze przezyjemy z tego co piszecie ale co poem? ? W sensie jak sie juz dzieci pojawia:/ tesknimy do kraju ale przerazaja mnie Wasze kalkulacje:/
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tylko sie podpisze:
Prąd 400 miesięcznie,
Woda i ścieki ok 70 pln miesięcznie
Śmieci 43 pln miesięcznie
Internet + 2 telefony - 250 pln
Ogrzewanie w zimie ok 1000 pln za miesiąc
Przedszkole 1 dziecka z wyżywieniem ok 800 pln, na państwowe przedszkole nie licz, jak masz więcej dzieci to sobie policz wielokrotność
Paliwo - 2 samochody - ok 1200 pln miesięcznie
Nie wliczam kosztów napraw i ubezpieczenia pojazdów
Dolicz jeszcze sobie koszt kredytu na dom, bo piszesz ze będziesz go mieć
Nie jem atrap żarcia z Biedrony, na dobre jakościowo jedzenie w tym - sery , nabiał, jaja, inne produkty i wędliny bez syfu mozna wydać lekko ok 3 tys. pln miesięcznie
Jak chcesz gdzieś wyjść a nie siedzieć w domu to restauracje, kina, place zabaw, baseny swoje kosztują - przemysł dobrze, czy za te pieniądze jakie zarobisz będziesz w stanie żyć a nie tylko wegetować.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dopiero się wprowadziliśmy i jeszcze wykańczamy w środku.Dlatego tez dopiero się rozglądam co i jak.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie wiem jak ktos daje rade, wyzywic 4 osoby za 6tys miesiecznie.
Ja nie mieszkam w baninie ale okolicach w domu jednorodzinnym z dzialka 1500m2. i oplaty na 1 osobe wynosza tak:
prad srednia miesiecznie (ogrzewanie mam pompe ciepla + wode mam ze studnii): 350zl
jedzenie na 1 osobe dorosla: 700zl miesiecznie wliczajac wypady do jakies pizzeri itp co jakis czas
auto i paliwo srednio miesiecznie (nie wliczajac oc + ac 2500 zl/rok): 500zl
internet lte: 80zl
kredyt z 2016roku na 15 lat 200tys: 1500zl
psy: 200zl
smici okolo 30zl miesiecznie
wychodzi grubo ponad 3000 zl. nie wliczam tutaj np grudnia co koszta miesieczne wynosza 4000-5000 bo swieta, prezenty, sylwester.
i wkacji za min 2500zl raz do roku na 1 osobe.
ja akurat nie mam dzieci.

a jesli nie masz zawodu ze specializacja to wiecej niz 3000 - 4000 nie zarobisz.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wracaj , dasz radę ... jeśli człowiek chce pracować zawsze w pl sobie poradzi ... nie kest tak złe ... mamy coraz bogatsze spolrczenstwo ..
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

dziękuję za miłe słowo:) chetnie wyreczę z tego obowiazku:) ps. tak z ciekawosci jeśli można spytac- dlaczego Pani nie zatrudniła do tego juz jakieś firmy? z tego co się orientuję są 2 lub 3 firmy sprzątające w Baninie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

dziękuję za odpowiedź:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

tez jakiś pomysł. jezeli mycie okien dobrze by szlo, chciałbym żeby moja przyszła żona pracowała max 2/3 etatu. ciekawe ile będzie chętnych:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

My z partnerką myślimy nad tym by jedna osoba pracowała rano a druga po południu by zaoszczędzić na prywatnym przeczkolu zawsze to jakaś alternatywa
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Średnie podstawowe rachunki na miesiąc to ok. 800 zł (3 osoby,dom 120 m2-gaz,prąd,woda/ścieki,net,tv,ochrona,podatek,serwis pieca i kominka) , do tego paliwo na dwa auta 1000-1200 zł.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

I super,fajnie że już masz pomysł i życzę żeby dobrze szło; a zresztą sama z chęcią skorzystam bo 20 okien
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

fajnie:) tu w NL dobrze mi to idzie, mam dużo doświadczenia, 8- 10 domów dziennie nie powinno być problemem. na początek tylko w soboty, potem sie zobaczy, moze własna działalność:)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Też myślę że zarobisz.Mnóstwo jest domów i ludzie zapracowani.

Na myciu okien dorobisz sobie sporo . Jest zapotrzebowanie na to

dziękuję bardzo za odp. jakoś to tak nie strasznie wyglada:) w naszym przypadku rata kredytu powinna być ok. 400 zł niższa ale za to 1 dziecko w przedszkolu, jakies 100 zl ubezpieczenie auta, 500 zł paliwo myślę, chyba nie będzie tak źle :) ok. 2300- 2600 powinno zostać na jedzenie ciuchy i takie tam...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

2 osoby dorosłe:
Kredyt (200.000) - ok. 1200
Prąd: 130
Gaz: średnio 150
Woda: 50
Śmieci: 50 (bez segregowania, z dwoma wypożyczonymi kubłami)
Internet: 80
Podatek od nieruchomości: 10
RAZEM: 1670.00 miesięcznie
Plus kominiarz, ubezpieczenia, itp.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tu jest życie drogie(jedzenie drożeje z dnia na dzień )
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry